Dodaj do ulubionych

DHL Parcel. Co to jest?

10.12.20, 19:53
Wczoraj zamówiłam coś przez Zalando. I od wczoraj atakuje mnie na mailu DHL Parcel. Że mam przekierować paczkę. Właśnie dostałam też takiego sma.
Tyle, że nr przesyłki Zalando, nie zgadza się z tym z DHL.
Miałyście podobną sytuację?
Obserwuj wątek
    • livia.kalina Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 19:54
      To po prostu firma kurierska. Oni mają swoje numery przesyłek to nie jest numer zamówienia ze sklepu.
      • karme-lowa Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 19:58
        livia.kalina napisała:

> To po prostu firma kurierska. Oni mają swoje numery przesyłek to nie jest numer
        > zamówienia ze sklepu.
        >
        Ok, dziękuję.
        Tyle, że poprzednio gdy zamawiałam, nie było tego.
    • kasia_kar Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 19:57
      Zwróć uwagę kto jest nadawcą maila. Ja jakiś czas temu dostałam mail niby od DHL z linkiem do przekierowania paczki a to był wirus. Dobrze że skonsultowałam z pracą (bo info przyszło na mój mail służbowy) bo nic nie zamawiałam firmowego.
    • chococaffe Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 19:58
      Z DHL parcel korzystam, ale nie z Zalando.

Zmuszają Cię do przekierowania czy informują o możliwości?
      • chococaffe Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 19:59
        tutaj masz sledzenie DHL sprawdz.dhl.com.pl/

Nie musisz wchodzić w link
      • karme-lowa Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 20:00
        chococaffe napisała:

> Z DHL parcel korzystam, ale nie z Zalando.
        >
        > Zmuszają Cię do przekierowania czy informują o możliwości?
        Nie, nie zmuszają. Tyle, że już kilka wiadomości dostałam.
        Ale faktycznie chyba panikuję, bo sms jest jak zwykle od DHL.
        • padum Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 20:42
          Nie kilkanascie, a pewnie 3.
          Pierwsza z info o zarejestrowaniu paczki, druga o odbiorze przez kuriera, trzecia o planowanym terminie dostarczenia...
          • karme-lowa Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 20:48
            padum napisała:

> Nie kilkanascie, a pewnie 3.
            > Pierwsza z info o zarejestrowaniu paczki, druga o odbiorze przez kuriera, trzec
            > ia o planowanym terminie dostarczenia...
            Nie napisałam kilkanaście. Tylko kilka.
            • padum Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 20:58
              Jak widzę „atakuje mnie” to myśle „kilkanascie”, a nie trzy wink
      • pasquda77 Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 20:01
        Jeśli nie zgadza się numer zamówienia to próba wyłudzenia pieniędzy , klikając w link pewnie zostaniesz przeniesiona do strony na której masz dopłacić za paczkę
    • kanna Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 20:00
      A jak uzasadniają?
      • karme-lowa Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 20:02
        Dziewczyny, niepotrzebnie spanikowałam. Nie sprawdziłam adresu. Faktycznie przyszło od DHL.
        Przepraszam Was.
        • ichi51e Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 20:13
          spoko. dobrze ze sie wykazalas czujnoscia - to lepiej niz bys miala klikac na slepo wink
        • chococaffe Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 20:19
          Lepiej panikować niż poważnie się sparzyć
        • jasnoklarowna Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 20:30
          dzięki takim wpisom potencjalne ofiary oszustów mają szansę uniknąć strat.
          Ja dzięki wątkowi jednej z forumek uniknęłam. Był latem taki wątek, że netflix do kogoś napisał że coś tam zmieniło się z nr konta czy czymś takim, szczegółów nie pamiętam, a potem okazało sie że to oszuści i coś jej tam z konta bankowego zginęło.

Ja byłam świeżą abonentką netflixa wiec wątek zapamiętałam. po ok 2 tygodniach sama dostałam na maila gazetowego podobną wiadomość, że są problemy z moją płatnością i mam się zalogować na konto i coś tam zrobić. Wiadomość zignorowałam, żadnych problemów z płatnościami nie mam, a to była najwyraźniej próba wyłudzenia.

Warto pisać i ostrzegać, a w razie wątpliwości pytać, bo fałszywe wiadomości od kurierów też się zdarzają
    • lily_evans11 Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 20:33
      Parę razy dostałam od nich maila z jakąś tam informacją o przesyłce, której ... w ogóle nie było :big_grin.
      Może z parę razy w życiu zamówiłam cokolwiek przez kuriera, więc jestem pewna.
      Obstawiam przekierowanie na jakąś zawirusowaną stronę.
      • clio_yaga Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 21:11
        lily_evans11 napisała:

> Parę razy dostałam od nich maila z jakąś tam informacją o przesyłce, której ...
        > w ogóle nie było :big_grin.
        > Może z parę razy w życiu zamówiłam cokolwiek przez kuriera, więc jestem pewna.
        > Obstawiam przekierowanie na jakąś zawirusowaną stronę.
        >

Problem polega na tym, że ten mail nie jest "od nich", te adresy wyglądają bardzo podobnie, ale to oszuści się podszywają pod różne firmy, niekoniecznie pod dhl i wyłudzają dane domagając się dopłaty kilku zł za przesyłkę.
        • lily_evans11 Re: DHL Parcel. Co to jest? 10.12.20, 21:59
          Tak, pewnie to był fałszywy adres mailowy. Zwróciłam na to uwagę, bo na pewno nie mialam żadnych przesyłek.
          • ichi51e Re: DHL Parcel. Co to jest? 11.12.20, 00:02
            Ja mam jefno konto ktorego zawsze uzywam do zakupow wiec wiem jak mi cos przychodzi na inne ze to spam/oszustwa.
            • lily_evans11 Re: DHL Parcel. Co to jest? 11.12.20, 08:37
              Ja w ogóle nie uskuteczniam takich zakupów, ale jakby co, to dobry pomysł, no i nikt ci dudy nie zawraca tam, gdzie wpływają ważniejsze maile.
    • doubledoublejoyandtrouble Re: DHL Parcel. Co to jest? 19.03.21, 16:04
      Zalando nie robi takich rzeczy. To scam www.dhl.com/pl-pl/home/stopka/uwazaj-na-oszustow.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka