grrruuuu 18.12.20, 22:44 Robicie gorącą czekoladę? Polećcie jakaś dobrą gotowa, ale naprawdę dobra a nie kakao... Albo przepis poproszę. Może mieć milion kalorii Szykuje mi się pierwsze od dawna babski wieczór i wymaga specjalnej oprawy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magata.d Re: Gorąca czekolada - przepis 18.12.20, 22:58 Do kubka gorącego mleka wrzuć pokruszoną czekoladę i poczekaj jak się rozpuści. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Gorąca czekolada - przepis 18.12.20, 23:01 Z gotowców możesz kupić słodka chwile, budyń czekoladowy z malinami albo pomarańczami w kubku. Do kubka nalewasz wodę gorącą, wsypujesz proszek i mieszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Gorąca czekolada - przepis 18.12.20, 23:17 Rozpuszczasz w 1/2 litra mleka tabliczkę (100g) dobrej gorzkiej czekolady. Ewentualnie cukier do smaku. Na górę bita śmietana. Do czekolady można dodać cynamon, kardamon, wanilię, chili i różne likiery np. pomarańczowy (Cointreau, Grand Marnier), Baileys albo rum. Odpowiedz Link Zgłoś
nawoyka Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 09:45 Nie zważy się po dodaniu rumu? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 11:07 Nie wlewa się przecież do gotującego mleka, a do kubka gotowej czekolady o temperaturze do picia. Czekolady też zresztą lepiej nie gotować. Odpowiedz Link Zgłoś
nawoyka Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 12:17 A! Dzięki! Wypróbuję sobie w święta. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 00:47 Czekolada pitna Wedla. Tylko postępuj zgodnie z instrukcją i dodaj mleko 3,2% oraz śmietankę 30%. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 00:56 Składniki na 1 kubek: - pół kubka mleka owsianego/migdałowego (sojowe ma dla mnie posmak) - pół kubka pełnotłustego mleka kokosowego - 2-3 kostki czekolady (gorzkiej) - łyżeczka kakao - łyzeczka kawy zbożowej (dodaje wytrawności) - opcjonalne przyprawy: cynamon, olejek migdałowy, skórka pomarańczowa, co tam masz Wszystko wrzucasz do rondelka i mieszasz do zagotowania, trzeba chwilkę pogotować, na koniec dodać cukru/miodu/syropu klonowego do smaku. Przelewasz do kubków i dodajesz najwazniejszy składnik, czyli marshmellows Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 21:08 Po co pianka na koniec? Co ona robi? Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 21:22 Wrzuć kilka do gorącej czekolady a potem wyławiaj łyżeczką takie lekko rozpuszczone od gorącej czekolady, to się dowiesz Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 21:22 Zrobię to Wszystko jedno, czy białe czy różowe? Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 22:00 Nie mam zielonego pojęcia Ja mam waniliowe na stanie, takie w rozmiarze mini i są idealne. Mąż aż chrumka ze szczęścia jak je wyżera. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 22:22 Dzięki, poszukam zatem rozmiaru mini, szybciej się będą rozpuszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 22:24 Wystarczy te duze pociąć na kawałki i też będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 11:53 Najlepsza: 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g mlecznej czekolady - może być gorzka, ale wtedy nie bedzie tak obrzydliwie pyszna 180 ml gorącego mleka 1 łyżeczka ciemnego naturalnego kakao podgrzej śmietanke, nie gotuj, wrzuć rozkruszoną czekoladę, jak się rozpuści wklej gorące mleko i wsyp kakao. Wystarcza na dwa klasyczne kubki, jak chcesz mieć jeszcze większe wyrzuty sumienia to na wierzch załaduj bitą śmietanę. Odpowiedz Link Zgłoś
grrruuuu Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 22:19 To dla przyjaciółek, bez wyrzutów sumienia je zaslodzę Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 11:55 Ale zrobiłyscie smaka mniam Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 12:53 Mleko kokosowe + śmietanka, podgrzać, rozpuścić ocean czekolady. Lubię też Wittchen miętową. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 13:02 Dowolnie mieszam czekoladę z mlekiem, czasami dodaję kremówki. Cynamon, imbir, alkohol, dowolnie. I zagęszczam odrobina skrobi, najchętniej kukurydzianej, to daje tę przyjemną dla podniebienia "kremowość". Odpowiedz Link Zgłoś
grrruuuu Re: Gorąca czekolada - przepis 19.12.20, 22:18 O, na skrobię nie wpadłam Odpowiedz Link Zgłoś