yuka12 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:12 Będziemy mieć 5, z czego 2 (pierogi i uszka) są ze sklepu 😀. Ciast nie liczę. Święta spędzamy zazwyczaj w naszym małym gronie, jeżeli w ogóle mamy wolne. Kiedyś zdarzało mi się stać przy kuchni do 2 w nocy i szykować, od paru lat ograniczamy ilość potraw do tych, które lubią wszyscy. Może i mój mąż chciałby więcej jedzenia. Mnie to rybka, bo dla mnie zdrowie i relaks są ważniejsze niż niepraktyczne zwyczaje. A kuchnia i lodówka są dostępne 24/7, mąż może gotować dnie i noce, tylko jakoś jemu też się nie chce 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Presja 12 potraw😟 26.12.20, 23:30 U mnie był 1. Barszcz z uszkami 2. Pierogi z kapustą i grzybami 3. Krokiety 4. Zupa grzybowa 5. Łosoś z pieca 6.Ryba panierowana 7. Kapusta z grzybami 8. Ziemniaki 9.Salatka jarzynowa 10. Piernik 11. Makowiec 12. Sernik I jeszcze masa innych rzeczy jak 3 rodzaje ciaste ciasteczek, które zostały zjedzone, a były upieczone "na święta", bigos i cos tam jeszcze. Ale na usprawiedliwienie mam, że się nie urobiłam, bo robotę rozłozyłam sobie w czasie, poczynając od uszek i krokietów na poczatku grudnia. W ostatnim tygodniu, robilam po pracy jedną, góra dwie rzeczy i było git. A finalnie całą garmażerką podzieliłam na dwa domy mój i rodziców, w wiekszych proporcjach dla nich, bo u nich była wigilia, także na dziś u mnie wszystko wycyrklowane i końcówki. Nie będzie nic do wyrzucenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Presja 12 potraw😟 26.12.20, 23:32 *ciastka i bigos nie doczekały się świąt :p Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:25 A nie liczyłam, nie ma presji. Na pewno nie będzie 12 chyba, że policzymy cukier w cukiernicy, herbatę i takie tam 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:32 U nas 4 Plus sernik i dereniówka. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:45 Aż policzyłam: 7 potraw, 5 osób przy stole. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:45 Dwie mam🤭zupa i drugie danie.Normalnie jest albo zupa,albo drugie,dzis swiatecznie dwie potrawy😂 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:46 Karp, pierogi, barszcz bez uszek, tatar z łososia, dwie wędzone ryby i sałatka jarzynowa, pokroję jeszcze pomidora i to wszystko. Z ciast makowiec, dwa ciastka i porcja tortu czekoladowego i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:56 Dobra, tez policzę: 1. zupa z suszonych borowików z makaronem 2. karp smażony (dla męża i mamy, dzieci i ja nie lubimy) 3. ryba smażona (czarniak) 4. ryba po grecku 5. tradycyjna sałatka jarzynowa 6. pierogi z kapusta i grzybami 7. kompot z suszu 8. sałatka z cykorii, pomarańczy, orzechów i żurawiny 9. makowiec japoński, sernik wiedeński, keks, pierniki Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:52 Mam zupę pomidorową, bo lubimy. Jeżeli Cię to jakość pocieszy. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:56 U mnie jakoś zawsze zbiera się te 12 potraw nawet bez specjalnej spiny. 1. Zupa grzybowa 2. Pierogi 3. Kapusta z grochem 4. Fasola jaś z zasmażką 5. Karp smażony 6. Ryba po grecku 7-9 Śledzie 10. Kompot z suszu 11-13 Ciasta (ze 3 są zawsze) 14 Makiełki Wigilia robiona przez kilka domów (my + moi rodzice + teściowa + mój brat + czasami męża siostra, w tym roku akurat nie). Więc każdy ma kilka rzeczy do ogarnięcia. Wszystko w jakiś umiarkowanych ilościach, jemy jeszcze przez całe święta akurat. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 15:00 Nie mam żadnej presji i w ogóle nie rozumiem tych 12 potraw. Nie mam ryb bo nie lubię i nie mam innych rzeczy. Piekę właśnie ciasto drożdżowe. Nie liczę w ogóle tych potraw ale tak, na pewno mam dużo mniej niż 12. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 15:00 Moja mama, jak znam zycie Mama od lat uprawia "kreatywna ksiegowosc" odnosnie ilosci potraw na wigilie i liczy barszczyk i uszka osobno, chleb tez jest potrawa, oraz kawa do ciasta, a raz pamietam ze dostawila krakersy jako dwunaste Dyskusji czy oplatek, zapewniony w wystarczajacej ilosci na osobe to tez danie juz nawet nie biore pod uwage, bo ja oplatek uwielbiam i sama zjadam cala paczke. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 15:04 My dziś idziemy do brata na wigilię więc zabieramy tylko uszka do barszczu. Ale jak kolacja była u nas to i tak nie było 12 potraw. Wszystkiego było może 9 sztuk. Zresztą kto by to zjadł? W święta nie jemy więcej niż zwykle więc nie mam po co kupować i gotować ton jedzenia. I tak jak znam życie pójdzie tylko barszcz z uszkami, pierogi i pierniczki. Pozostałe potrawy czyli kapusta z grzybami, sałatka jarzynowa, śledź z cebulką zjemy tylko ja z mężem. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 15:08 Te 12 potraw to jakis mit, nikt tyle nie ma, chyba ze jest to spotkanie bardzo wielu osob i kazdy cos przyniesie, albo gdy kreatywnie wlicza sie chleb, wode i oplatek. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 15:10 Pamiętam święta spędzane w Gruzji, w Borjomi. W wigilię poszliśmy do knajpy i zamówiliśmy wszystkie wegetariańskie dania z karty. Myślę, że wliczając wino i te ichnie zielone chabazie dokładane do posilku w formie bukieciku, mogłam się jedyny raz w życiu zbliżyc do tej wyśrubowanej normy. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 15:12 W życiu nie liczyłam potraw, zwłaszcza, że u mnie tylko zupa i 2 danie, nie mam żadnych dodatkowych sałatek czy innych frykasow... Ale pamiętam, że jako dziecko zapytałam mamę i ona mi zaczęła wyliczać - kapusta, groch, grzyby.. Przelicz tak jeśli tym się przejmujesz😜 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 16:05 a jaka jest tradycyjna liczba? 12 a może 13? albo 11? Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 16:13 Na pewno masz dwanaście, chleb policz jak podajesz, wodę , wino, orzechy, opłatek Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 18:11 Pocieszam. Ja mam barszcz, rybę po grecku, rybę w galarecie, sernik. I tyle spokojnie nam wystarczy w tym roku. Nie przejmuj się dwunastką. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 20:05 Postaw na stole keczup, musztardę, majonez i chrzan. Od razu dojdą Ci 4 potrawy, czyli w sumie będziesz miała 12. Natręctwo zostanie zaspokojone. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 20:11 Jesteśmy we dwójkę. Mamy sernik, salatkę i sledzie, czyli to co lubimy. Nie wiem, co mielibyśmy zrobić we dwójkę z 12 potrawami.. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 20:20 U nas tylko deska wędlinowo-serowa + dwie potrawy na ciepło :p aa, i panettone :p Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 20:22 Chyba pierwszy raz w życiu mi wyszło 12: 1. Barszcz z pasztecikami 2. Grzybowa 3. Kapusta wigilijna 4. Tofuryba 5. Seleroryba po grecku 6. Boczniaki korzenne 7. Boczniaki herbaciane 8. Boczniaki z burakami i żurawiną 9. Kompot z suszu 10. Piernik 11. Makowiec 12. Strucla Nie gotuję przez następny tydzień ) Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 20:26 Na razie zjedliśmy barszcz czerwony i pierogi z kapustą i grzybami. Potem mial byc dorsz, ale wybralismy sernik. Nie jestesmy jeszcze głodni. Czyli dwie potrawy Z tym, że swieta spędzamy sami, ze względu na covid. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 21:44 Chyba nigdy w moim rodzinnym domu nie było 12 potraw. Na stole wigilijnym były wyłącznie potrawy, które wszyscy lubimy. Moja mama nie kalkulowała, żeby było ich 12 tylko żeby było smacznie. Ja kontynuuję tradycję mojej mamy. Dzisiaj potraw na naszym stole było 6, jeśli się uprzeć i liczyć osobno barszcz i uszka, to 7. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 21:48 No i mialam 4 potrawy. Corka sie zle zachowywala of rana, wiec nie zrobilam ciasta w ogole, zmeczona bylam mala maruda. I tak czuje sie przepelniona. Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka1 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 22:32 Kobieto, weź się ogarnij. Karp jakąś presję na kimś wywiera? Albo choinka? Alboiteż nawet ksiundz? A jak będzie mniej lub więcej, to co się stanie? Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 22:50 U nas byly: barszcz z uszkami, grzybowa, golabki, pierogi z kapusta igrzybami, karp, kompot z suszek. Stwierdzilismy zgodnie, ze to bylo w sam raz . Ciast w wigilie nie jemy bo nikt by juz nie zmiescil . Moja sp. Babcia robila ok 10 dan w tym min 3 zupy. Wszyscy belo przejedzeni i ospali. Odpowiedz Link Zgłoś