ajaksiowa 24.12.20, 11:16 Pocieszcie i napiszcie że ma kto$ mniej niż ja (czyli 8😔😔) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bib24 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:18 za stara jestem na presje. robię tylko te co lubię i tyle ile chcę. mam gdzieś tradycje i religię. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:19 Nie wiem nawet bo nie liczę. Robimy tylko te potrawy, które lubimy, więc tradycyjnych jest niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
sabriel Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 12:28 U mnie jest to samo. Robi się to, co lubimy jeść, a nie bo tak trzeba. Karpia nigdy u mnie na stole nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:22 My mamy mniej. Pierwszy raz spędzamy wigilię sami, 2 dorosłych i 2 małych dzieci. Będzie kilka potraw, takich które lubimy i tak jest dobrze. Nic się nie zmarnuje🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 12:11 Sami, w sensie, że zawsze jeździliśmy na spęd rodzinny do moich rodziców. W tym roku zostajemy w dom w czwórkę, dla mnie to będzie pierwsza wigilia w tak skromnym gronie Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 15:02 Dla mnie w zasadzie też pierwsza z dziećmi a dzieci mam dorosłe. Wcześniej zawsze z rodzicami. W tym roku boją się. Fajnie jest, luz i spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:28 Oszalałaś. Przede wszystkim 12 potraw to jakiś regionalny zwyczaj, bo np na Śląsku nigdy czegoś takiego nie było. Wigilia była skromna - zupa, ryba, ziemniaki, kapusta i deser. Oczy otwieram zawsze ze zdziwienia jak ludzie utrudniają sobie życie. To po pierwsze. A po drugie, dziś wigilia jako rodzinne spotkanie, w ogóle nie musi być ani tradycyjna, ani postna, ani tym bardziej ze składników, które miał o tej porze roku do dyspozycji chłop w XVIII wieku, albo obywatel PRL-u. Przecież te potrawy nie wynikają z żadnych nakazów bożych, a po prostu innych nie było. A jakieś popierdóły z 12 potrawami, to to samo, co dawanie opłatka zwierzętom, by przemówiły ludzkiem głosem. Dziś każda deklaruje niby odejście od kościoła i tak naprawę nie świętuje już nawet narodzin Boga, a przejmuje się głupimi zabobonami. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 13:23 U mnie na Ślasku musiało być 12 potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 15:10 karme-lowa napisała: > U mnie na Ślasku musiało być 12 potraw. A jesteś Ślązaczką z dziada pradziada, czy macie w rodzinie napływowe/mieszane tradycje? Moi dziadkowe z kresów też żyją od końca wojny na Śląsku, ale mają zupełnie inne wigilijne zwyczaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:28 Jaka presja? Może raz byłam na wigilii, gdzie było 12 potraw. I to tylko, dlatego że było dużo ludzi i każdy coś przyniósł. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:28 u nas w domu tak sie liczylo potrawy: 1. barszcz z uszkami 2. uszka z barszczem 3. kapusta z grochem 4. groch z kapusta 5. fasola ze sliwkami (z kompotu z suszu) 6. sliwki z fasola 7. pierogi z kapusta i grzybami 8. pierogi z grzybami i kapusta 9. pierogi ruskie 10. karp z ziemniakami 11. ziemniaki z karpiem 12. kompot z suszu i wystarczylo Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:28 O to to u nas też takie kreatywne liczenie uskutecznialismy Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:43 Haha 🤣, moja mama liczyła też kompot i opłatek 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:52 Moja liczyła ciasta (każdy rodzaj to jedna potrawa!) i herbatę. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:59 No opłatek to też żarcie, to się zgadza ;p Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 16:36 Dokładnie tak. Liczy się tak, żeby wyszło 12. Przed chwilą policzyłam - z ciastami i kompotem bez opłatka wyszło 10. To dodałam jeszcze jabłka i mandarynki, które bardziej robią za dekorację, ale jadalne są 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Presja 12 potraw😟 25.12.20, 17:27 Należy doliczać także chleb i masło (o ile ktoś podaje, ja zawsze). Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Presja 12 potraw😟 25.12.20, 18:59 Moje dzieci liczą tak: chleb, śledź, barszcz, uszka, grzybowa, łazanki, ziemniaki, kapusta, ryba, kompot, pierogi, pierrnik - i wychodzi 12 Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:28 Nie ma żadnej presji, robisz ile chcesz. Tak samo nie ma obowiązku spróbowania wszystkiego ze stołu. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:31 No co ty. U mnie w domu tradycyjnym i katolickim nigdy nie było 12 potraw. O tym tylko wiecznie gadali z radia i telewizji. Nawet mi się w mojej dziecięcej głowie roiło że u nas w domu to tak dziwnie bo tych 12 potraw nie ma Obecnie to już w ogóle w mojej rodzinie jest tendencja do zmniejszania co roku ilości potraw na stole wigilijnym i świątecznym . Każdy zmęczony nie chce stać przy garach a potem wyrzucać. Odpowiedz Link Zgłoś
naszastruga Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:39 Barszcz Uszka Kapusta Gołabki Sos Pierogi ruskie Pierogi z kapustą Krokiety Ryba I Ryba II kompot z suszu ciasto Wigilia robiona na 2 kuchnie więc połowa potraw przyjeżdża. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:33 Przykro mi. Nie w tym roku, ale normalnie święta są dla mnie wymówką do wyżycia się śledziowo-pierogowego. Samych śledzi mam zwykle 3-4 rodzaje, dwa pierogów, barszcz z uszkami koniecznie, dwa rodzaje sałatki, bo uczulenie na marchewkę, jakaś ryba w folii, ryba w panierce i już samych dobrych rzeczy jest 11, a do tego dochodzi piernik, czasem sernik... Nie mówiąc już o dodatkach w postaci kapuchy z grzybami czy chlebem. Zawsze przekraczam limity, ale śledzie jadam tylko kilka razy w roku... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:34 A jak liczysz? Bo u mnie : 1. Barszcz z uszkami /pasztecikiem 2. Wrapy z łososiem 3. pasta z tunczyka 4. Ryby w galarecie (kilka rodzajów) 5. pierogi (3 rodzaje) 6. Kapusta z grzybami 7. Ryby (4 rodzaje) 8. Ciasta (makowiec, piernik, sernik) 9. Ziemniaczki zapiekane 10. Owoce 11. Bakalie 12. Kompot Jest dwanascie 😁 A jak policzę te pierogi, ryby, ciasta osobno, to wychodzi jakieś dwadziescia... Z tym, że na pewno nie będę jeść wszystkiego, rodzina marudna, to trzeba zapewnić większą różnorodność... Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:20 U nas byśmy musieli 3/4 z tego zamrozić, żeby się nie popsuło 😀. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 15:05 U mnie też. Chyba że tam będzie 10 osób. U mnie 4 i raczej jedzące nie za wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:36 Matko, sama jeszcze nie wiem, co tak naprawdę będę miała . Na razie mam barszcz i uszka... Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:36 Od lat a takze z domu rodzinnego nie mamy tradycyjnej polskiej Wigilii. Nie lubimy takiego jedzenia wiec jemy to co lubimy. W tym roku kanapki z ciepla pieczona wieprzowina, frytki i piwo jedzone w swiatecznych pizamach, a potem Christmas movies. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:46 Jeżu drogi, już pisałaś, jak bardzo się wyłamujesz z polskiej tradycji. Brawo. Jak napiszę, że mam dziś kartoffelsalat z kiełbaskami, bo tak jada się u wielu Niemców, to przebiję? Robiłam też już w wigilię gęś i pieczeń wieprzową, i szwajcarskie fondue, więc ze swoim paskudnym brytyjskim żarciem (frytki? 🤢 ) naprawdę nikomu nie zaimponujesz. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 12:18 Mozesz zmijo przebijac co chcesz, napisz jeszcze raz co jadalo sie na Slasku 😀 Ja pisze co jest u mnie, pojmujesz czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 12:20 A frytki to niewielki dodatek, bedzie pyszna pieczona wieprzowina. Natomiast czytajac ciebie i te rodzinne wplywy na kuchnie to sorry ale rzyg. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 12:31 Nie ja jedna jestem ze Śląska arogancka babo i śląska tradycja jak najbardziej wpisuje się w ogólnopolski kanon, więc kogoś może interesować. Nie sądzę jednak, by kogoś obchodziływyspiarskie kulinarne zwyczaje, biorąc pod uwagę, że brytyjska kuchnia uchodzi za najgorszą w Europie i wszyscy się z niej nabijają. Ale snobuj się dalej. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:25 Kuchnia brytyjska jest spoko, jeżeli robi się potrawy z dibrych składników i odpowiednio przyprawi. Nawet fish, chips i mushy peas może być rewelacyjne, jeżeli się je dobrze zrobi (kupi w renomowanym chippy). Zupełnie jak polskie pierogi 😀. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:33 Yuka, kuchnia brytyjska jest akurat calkiem niezla, Sunday roast jest rewelacyjne, Christmas Dinner, full English breakfast, fish &chips jest fantastyczne, z mushy peas, curry sauce, gravy i do tego chleb z maslem. Wszelkie pies 🥧, toad in the hole, itd. Nasza warm pork sandwiches z apple sauce to tez tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:48 Ja wiem przecież. Shepherd's pie, cottage pie czy stews - mniam 😋. Sunday roast też lubię. Ale jak napisałam, trzeba spróbować tych potraw w dobrej restauracji lub zrobione przez kogoś, kto umie gotować 😁. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 15:03 Oczywiscie, ja mam akurat znajomych ktorzy potrafia gotowac, czesto tez jedliamy w dobrych pubach, no i partner ktory gotowac potrafi calkiem niezle stare rodzinne dania jak i z roznych kuchni swiata a jego ulibione to francuskie. Ja zrobilam golabki, zrazy, kluski szare tak jak robila moja babcia ale to byloby ma tyle z kuchni polskiej bo w moim domu rodzinnym nie gotowalo sie po polsku, rodzina bardzo mieszana a moj dziadek byl w polowie Anglikiem i Niemcem Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:38 Doliczamy masło, pieczywo, grzybki w occie itp. i wychodzi 12 lub więcej, tradycja zachowana😁 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:40 Ależ rób ile i co chcesz! Kto albo co wywiera na Tobie presję? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:43 Ja mam 3 - śledzie, barszcz z uszkami i pierogi, za to różne nadzienia. I słodkości potem. Po co więcej, i tak nie zjedlibyśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:44 Ale wiesz, że pieczywo to też potrawa? Ja będę mieć tyle co Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 12:22 Pieczywo to dodatek a nie potrawa. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 12:44 A pieczeń i frytki to nie polska Wigilia. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 12:53 angazetka napisała: > A pieczeń i frytki to nie polska Wigilia. A czy ja twierdze ze robie polska? Co nie zmienia faktu ze chleb to nie potrawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 14:34 Moze i jest ale nie jest przeciez potrawa. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:48 Jakby osobno liczyć farsz i ciasto pierogowe, kapustę i grzyby, to mi się uzbiera 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:49 Nie mam pojęcia ile będzie u nas potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
niejedynywolnylogin92 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:49 Śledź Barszcz z uszkami Susz Ciasto Lepiej ci? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:50 Nigdy, przenigdy w moim życiu nie było 12 potraw na Wigilii. I żadnej presji. Luuuuuz Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 12:01 A co mam: śledzie Barszcz z uszkami Karp z ziemniakami i czerwoną kapustą Pierogi Kompot Plus piernik, makowiec, ciasto czekoladowo-kokosowe z brzoskwiniami i 10 rodzajów ciasteczka Ale słodkiego nie liczę jako potraw wigilijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:54 ja mam mniej ale zawsze mozesz odpowiednio policzyc np. pieczywo, kompot to oddzielne dania. Odpowiedz Link Zgłoś
tereso Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:54 Cóż mnie ematki upewniały że mam zaplanowanych dość potraw ale niektóre pytały o pierogi. Więc do moich ( nie wiem ilu ) dorobiłam jeszcze pierogi z kapustą i grzybami, wczoraj i zamroziłam. Stwierdzam że to jednak szybkie danie. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 11:58 Ja mam 4. Licząc z babką czekoladową. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 12:05 Nie trzymam się tej tradycji. Raz liczyliśmy i 12 nie wychodziło więc doliczyliśmy ziemniaki, chleb z masłem, kompot itp😉 Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Presja 12 potraw😟 24.12.20, 17:22 U mnie 1. Barszcz 2. Uszka 3. Pierogi z kapustą i grzybami 4. Karp 5. Makowiec Czyli 5, dla mnie to baza kulinarna świąt, reszta może nie istnieć Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama