Dodaj do ulubionych

E-skierowanie

07.01.21, 11:12
Od jutra.
Wszystko niby super, ale czytam, że jest ono wypisane do konkretnej placówki i nie można usługi zrealizować w innej.
Co tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • czarna_kita Re: E-skierowanie 07.01.21, 11:25
      E-skierowanie w mojej przychodni działa już od dawna. I fakt nie wszędzie jest realizowane. Ale myślę że to się zmieni.
    • astrologiiia333 Re: E-skierowanie 07.01.21, 11:38
      E-skierowanie ok.
      Przypisanie do konkretnej placówki - idiotyzm. No ale co, prywatnie się załatwi do innej i już pieniądze zostają.
    • szmytka1 Re: E-skierowanie 07.01.21, 11:58
      mąż ostatnio już dostał takie, na rezonans, było własnie do konkretnej placowki, co też nas zdziwiło. O tym, ze samemu nie mozna decydować gdzie idzie sie na wizytę myślę tylko źle.
    • baszkircef Re: E-skierowanie 07.01.21, 12:10
      A co jeśli badanie chcę wykonać prywatnie? np. gastroskopię robiłam w krótkim znieczuleniu ogólnym w innym mieście. Teraz dostanę skierowanie do szpitala w moim mieście i nie mogę tego zmienić na świadczenie prywatne?
    • koronka2012 Re: E-skierowanie 07.01.21, 12:54
      Że jak zwykle spieprzono prostą sprawę.
    • aga_wer Re: E-skierowanie 07.01.21, 13:11
      E-skierowanie wyposano mi jeszcze w grudniu na rtg oraz do poradni i nic nie było na ten temat że ma być konkretna placówka. Poszłam tam gdzie chciałam
    • morekac Re: E-skierowanie 07.01.21, 15:35
      To te e-skierowania na szczepienia na covid?
      Da się założyc tego epacjenta bez wizyty w urzędzie? Tata nie ma konta w takim banku, w którym można założyć sobie epuap.
      • dziennikaktywnosci Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:38
        morekac napisała:

> To te e-skierowania na szczepienia na covid?
        > Da się założyc tego epacjenta bez wizyty w urzędzie? Tata nie ma konta w takim
        > banku, w którym można założyć sobie epuap.
        >

Musisz jakoś się zautoryzować. Albo poprzez bank, albo osobiście w urzędzie. Na początku pandemii epuap miał opcje wizyty online. Zakładano wtedy profil tymczasowy. Może nadal mają taką opcję? Zadzwoniłabym.
        • grey_delphinum Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:44
          Chodziło mi ogólnie o e-skierowania np. na badanie USG. Do tej pory wybierałam sobie gabinet, bo np. tam przyjmował dobry lekarz lub wiedziałam, że jest nowy sprzęt, a teraz nie wiem, czy to będzie możliwe.
          Pożyjemy zobaczymy...
      • panna.nasturcja Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:48
        Nie, nie chodzi o covid tylko wszystkie skierowania na NFZ.
        • morekac Re: E-skierowanie 07.01.21, 17:00
          Ok, ale też dzisiaj doczytałam o tych e-skierowaniach na szczepienia i właśnie kombinujemy, jak to założyć. Konto ma w "niewłaściwym" banku chyba.
          • panna.nasturcja Re: E-skierowanie 07.01.21, 18:10
            Nie wiem, ja przez bank zakładałam, już w pandemii, żeby nie trzeba było nigdzie iść.
            Bo teść zakładał konto pacjenta kiedyś to musiał iść gdzieś coś podpisać osobiście, dopiero tam dostał hasło do tego konta.
            • morekac Re: E-skierowanie 09.01.21, 00:58
              Też zakładałam przez bank. Ale nie wszystkie to mają.
    • panna.nasturcja Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:48
      Wszędzie piszą, ze e-skierowanie jest automatycznie przypisywane do konkretnej placówki i nie można go zrealizować w innej.
      A podobno nie ma rejonizacji.
    • kora.bez.loginu Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:49
      A e-skierowanie i e-recepta dla dziecka jest na koncie pacjenta podpiętym pod konto tylko jednego rodzica. Jestem wkurzona, bo dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego zgłaszał pracodawca ojca, zatem ja nie mam dostępu!
      A w grudniu dostałam e-skierowanie i zrealizowałam gdzie chciałam, teraz coś się ma zmienić? To też granda i beznadziejny pomysł!
      • grey_delphinum Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:51
        No właśnie to mnie wkurzyło.
        Ja rzadko korzystam z państwowej uzby zdrowia, ale to rozwiązanie jest po prostu do kitu.
        • panna.nasturcja Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:54
          Poczytałam więcej. Wyglada na to, ze ktoś nie zrozumiał i blednie powtarza.
          Pacjent dostanie kod i może się zapisać gdzie zachce. ALE gdy już się zapisze w jedno miejsce to przepadło, nigdzie indziej nie może zrealizować skierowania, musi w tej konkretnej placówce.
          To ma zapobiec temu, ze teraz ludzie zapisują sie w kilku miejscach jednocześnie.
          • grey_delphinum Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:56
            No chyba że...
            Brzmi rozsądniej.
      • zosia_1 Re: E-skierowanie 07.01.21, 19:47
        Pracodaqca ojca dzieci zgłosił je fo ubezpieczenia sam? A skąd znał ich pesel?
        • panna.nasturcja Re: E-skierowanie 07.01.21, 20:03
          Od ojca dzieci zapewne, który o to zgłoszenie wnioskował.
          Tak to się odbywa przecież.
          • kora.bez.loginu Re: E-skierowanie 07.01.21, 22:14
            Dokładnie 🙂 w połogu, skoro nie musiałam, nie gnałam do własnego pracodawcy z danymi noworodka. Zgłaszał ojciec u swojego, bo taką możliwość miał. O IKP jeszcze się wtedy nie śniło, a teraz ma takie konsekwencje że nie mogę widzieć konta dziecka. Musiałabym zmienić zgłoszenie, pozbawiając z kolei ojca dostępu do danych o leczeniu dziecka.
            A gdybym zgłaszała np przez urząd pracy nikt z rodziców dostępu by nie miał.
            • panna.nasturcja Re: E-skierowanie 07.01.21, 22:27
              Jak zwykle ktoś nie pomyślał przy założeniach systemu.
              • kora.bez.loginu Re: E-skierowanie 07.01.21, 22:38
                Już zgłaszałam problem i wnioskowałam o utworzenie funkcjonalności. Nic, jak krew w piach 🤦🏽‍♀️
    • bye-bye Re: E-skierowanie 07.01.21, 20:17
      Bardzo mnie taka nowoczesność ucieszyła. Niestety pierwszy telefon do placówki mnie z tego nastroju wyleczył "nieeeee, sam kod skierowania nam nie wystarczy"☹️
      • panna.nasturcja Re: E-skierowanie 07.01.21, 20:22
        A czego jeszcze chcieli?
        • memphis90 Re: E-skierowanie 07.01.21, 20:33
          Karteluszki...
          • iwles Re: E-skierowanie 09.01.21, 02:21

Nie tylko. Przy rejestracji przez telefon musiałam podać przychodnie, regon, nr lekarza, i co mi dolega. Oprócz oczywiscie swoich danych: imie, nazwisko, pesel.
    • fredzia098 Re: E-skierowanie 07.01.21, 20:51
      A czy po to e skierowanie można iść osobiście na wizytę do lekarza, czy tylko teleporada wchodzi w grę? I tym samym niedoslyszacym czy słabo
      ogarniętym seniorom jeszcze bardziej utrudni się kontakt z lekarzem.
      • panna.nasturcja Re: E-skierowanie 07.01.21, 22:26
        Lekarz nie może już wydać skierowania na papierze poza wyjątkowymi sytuacjami. Tylko e-skierowanie, tak jak e-recepta, niezależnie od rodzaju wizyty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka