grey_delphinum 07.01.21, 11:12 Od jutra. Wszystko niby super, ale czytam, że jest ono wypisane do konkretnej placówki i nie można usługi zrealizować w innej. Co tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna_kita Re: E-skierowanie 07.01.21, 11:25 E-skierowanie w mojej przychodni działa już od dawna. I fakt nie wszędzie jest realizowane. Ale myślę że to się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
astrologiiia333 Re: E-skierowanie 07.01.21, 11:38 E-skierowanie ok. Przypisanie do konkretnej placówki - idiotyzm. No ale co, prywatnie się załatwi do innej i już pieniądze zostają. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: E-skierowanie 07.01.21, 11:58 mąż ostatnio już dostał takie, na rezonans, było własnie do konkretnej placowki, co też nas zdziwiło. O tym, ze samemu nie mozna decydować gdzie idzie sie na wizytę myślę tylko źle. Odpowiedz Link Zgłoś
baszkircef Re: E-skierowanie 07.01.21, 12:10 A co jeśli badanie chcę wykonać prywatnie? np. gastroskopię robiłam w krótkim znieczuleniu ogólnym w innym mieście. Teraz dostanę skierowanie do szpitala w moim mieście i nie mogę tego zmienić na świadczenie prywatne? Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: E-skierowanie 07.01.21, 12:54 Że jak zwykle spieprzono prostą sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_wer Re: E-skierowanie 07.01.21, 13:11 E-skierowanie wyposano mi jeszcze w grudniu na rtg oraz do poradni i nic nie było na ten temat że ma być konkretna placówka. Poszłam tam gdzie chciałam Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: E-skierowanie 07.01.21, 15:35 To te e-skierowania na szczepienia na covid? Da się założyc tego epacjenta bez wizyty w urzędzie? Tata nie ma konta w takim banku, w którym można założyć sobie epuap. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennikaktywnosci Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:38 morekac napisała: > To te e-skierowania na szczepienia na covid? > Da się założyc tego epacjenta bez wizyty w urzędzie? Tata nie ma konta w takim > banku, w którym można założyć sobie epuap. > Musisz jakoś się zautoryzować. Albo poprzez bank, albo osobiście w urzędzie. Na początku pandemii epuap miał opcje wizyty online. Zakładano wtedy profil tymczasowy. Może nadal mają taką opcję? Zadzwoniłabym. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:44 Chodziło mi ogólnie o e-skierowania np. na badanie USG. Do tej pory wybierałam sobie gabinet, bo np. tam przyjmował dobry lekarz lub wiedziałam, że jest nowy sprzęt, a teraz nie wiem, czy to będzie możliwe. Pożyjemy zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:48 Nie, nie chodzi o covid tylko wszystkie skierowania na NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: E-skierowanie 07.01.21, 17:00 Ok, ale też dzisiaj doczytałam o tych e-skierowaniach na szczepienia i właśnie kombinujemy, jak to założyć. Konto ma w "niewłaściwym" banku chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: E-skierowanie 07.01.21, 18:10 Nie wiem, ja przez bank zakładałam, już w pandemii, żeby nie trzeba było nigdzie iść. Bo teść zakładał konto pacjenta kiedyś to musiał iść gdzieś coś podpisać osobiście, dopiero tam dostał hasło do tego konta. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: E-skierowanie 09.01.21, 00:58 Też zakładałam przez bank. Ale nie wszystkie to mają. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:48 Wszędzie piszą, ze e-skierowanie jest automatycznie przypisywane do konkretnej placówki i nie można go zrealizować w innej. A podobno nie ma rejonizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kora.bez.loginu Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:49 A e-skierowanie i e-recepta dla dziecka jest na koncie pacjenta podpiętym pod konto tylko jednego rodzica. Jestem wkurzona, bo dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego zgłaszał pracodawca ojca, zatem ja nie mam dostępu! A w grudniu dostałam e-skierowanie i zrealizowałam gdzie chciałam, teraz coś się ma zmienić? To też granda i beznadziejny pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:51 No właśnie to mnie wkurzyło. Ja rzadko korzystam z państwowej uzby zdrowia, ale to rozwiązanie jest po prostu do kitu. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:54 Poczytałam więcej. Wyglada na to, ze ktoś nie zrozumiał i blednie powtarza. Pacjent dostanie kod i może się zapisać gdzie zachce. ALE gdy już się zapisze w jedno miejsce to przepadło, nigdzie indziej nie może zrealizować skierowania, musi w tej konkretnej placówce. To ma zapobiec temu, ze teraz ludzie zapisują sie w kilku miejscach jednocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: E-skierowanie 07.01.21, 16:56 No chyba że... Brzmi rozsądniej. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: E-skierowanie 07.01.21, 19:47 Pracodaqca ojca dzieci zgłosił je fo ubezpieczenia sam? A skąd znał ich pesel? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: E-skierowanie 07.01.21, 20:03 Od ojca dzieci zapewne, który o to zgłoszenie wnioskował. Tak to się odbywa przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
kora.bez.loginu Re: E-skierowanie 07.01.21, 22:14 Dokładnie 🙂 w połogu, skoro nie musiałam, nie gnałam do własnego pracodawcy z danymi noworodka. Zgłaszał ojciec u swojego, bo taką możliwość miał. O IKP jeszcze się wtedy nie śniło, a teraz ma takie konsekwencje że nie mogę widzieć konta dziecka. Musiałabym zmienić zgłoszenie, pozbawiając z kolei ojca dostępu do danych o leczeniu dziecka. A gdybym zgłaszała np przez urząd pracy nikt z rodziców dostępu by nie miał. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: E-skierowanie 07.01.21, 22:27 Jak zwykle ktoś nie pomyślał przy założeniach systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kora.bez.loginu Re: E-skierowanie 07.01.21, 22:38 Już zgłaszałam problem i wnioskowałam o utworzenie funkcjonalności. Nic, jak krew w piach 🤦🏽♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
bye-bye Re: E-skierowanie 07.01.21, 20:17 Bardzo mnie taka nowoczesność ucieszyła. Niestety pierwszy telefon do placówki mnie z tego nastroju wyleczył "nieeeee, sam kod skierowania nam nie wystarczy"☹️ Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: E-skierowanie 09.01.21, 02:21 Nie tylko. Przy rejestracji przez telefon musiałam podać przychodnie, regon, nr lekarza, i co mi dolega. Oprócz oczywiscie swoich danych: imie, nazwisko, pesel. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzia098 Re: E-skierowanie 07.01.21, 20:51 A czy po to e skierowanie można iść osobiście na wizytę do lekarza, czy tylko teleporada wchodzi w grę? I tym samym niedoslyszacym czy słabo ogarniętym seniorom jeszcze bardziej utrudni się kontakt z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: E-skierowanie 07.01.21, 22:26 Lekarz nie może już wydać skierowania na papierze poza wyjątkowymi sytuacjami. Tylko e-skierowanie, tak jak e-recepta, niezależnie od rodzaju wizyty. Odpowiedz Link Zgłoś