Dodaj do ulubionych

Lokata dla dziecka

08.01.21, 17:37
Czy jest aktualnie gdzieś lokata /konto oszczędnościowe z jakimś oprocentowaniem dla dziecka bez konta rozliczeniowego?
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: Lokata dla dziecka 08.01.21, 18:38
      Ale inflacja zje Ci te oszczędności. Może lepiej kupuj euro czy jakieś dolary i schowaj do skarpety.
      Przecież inflacja będzie coraz większa, a nie mniejsza.
      • mamdomek Re: Lokata dla dziecka 08.01.21, 19:17
        W strefie euro i na dolarach też jest inflacja. Porównywalna.
        • smoczy_plomien Re: Lokata dla dziecka 08.01.21, 19:25
          Ale złotówce nic nie wróży wzrostów. Niemniej w waluty warto inwestować tylko w spektakularnych dołkach, jak ok. 2008 na dolarze. Na co dzień tylko spekulacja, nie długoterminowo. Czytałam, że bardzo korzystnie wypadają obligacje skarbowe, ale przy obecnej władzy nie miałam odwagi zainwestować. Zresztą może jestem wariatką, ale w złoto też się obawiam inwestować, bo gdyby nagle coś mocno grzmotnęło, to mogłoby się okazać, że tego wirtualnego złota nie da się odzyskać, jak i kasy z niego. A w domu też bym nie trzymała.
          • piesiedwa Re: Lokata dla dziecka 08.01.21, 22:12
            Na poczatek uciekac od zlotowek, docelowo zloyo/ srebro fizyczne. I zadluzyc sie a potem jajkami splacac jak niedawnowink
    • mamawojtuska79 Re: Lokata dla dziecka 08.01.21, 18:53
      Lokata to najgłupsze rozwiązanie, oprocentowanie znikome, jednym słowem nie opłaca się. Mój syn rok temu uparł się aby jakoś zainwestować pieniądze, które uzbierał (komunia i wcześniejsze okazje), kazałam mu znaleźć w internecie informacje i samemu przeanalizować co się najlepiej opłaci. Muszę przyznać że strzelił w przysłowiową dziesiątkę, zdecydował się na złoto, nawet znalazł mi informacje jak to załatwić przez bank big_grin Potem przyszła pandemia i kurs tak wywindował w górę że ho ho. Zarobił sporo i ma satysfakcję, od czasu do czasu sprawdza tylko kurs złota. Młody ma niezłego nosa ale on zawsze miał smykałkę do ekonomii, gdy miał 6 lat to będąc w castoramie zaciągnął mnie do stoiska z sejfami i rzucił tekst "już nie musisz mi kupować większej skarbonki, kup mi taki sejf" big_grin
      • mamdomek Re: Lokata dla dziecka 08.01.21, 19:22
        Złoto miewa swoje wzloty i upadki. czasami się opłaci a czasami trzeba długie lata czekać żeby choć na zero wyjść. Poza tym na złocie jest bardzo duży spread.
        Z oszczędnościami w ogóle jest problem, bo nie można ich nie mieć z powodów bezpieczeństwa, z drugiej strony jakiekolwiek oszczędności się dewaluują. Faktycznie zarabia się tylko na pieniądzach które krążą w gospodarce. Na tych odłożonych traci się mniej lub więcej. I nie ma uniwersalnego sposobu. Część ludzi bogaci się kosztem pozostałych. Mniejszość lub farciarze zarabiają, większośc traci. Tak było jest i będzie dopóki istnieje gospodarka towarowo-pieniężna.
        • mamawojtuska79 Re: Lokata dla dziecka 08.01.21, 19:50
          Na tamten moment (grudzień 2019) to było chyba najlepsze wyjście jeżeli chodzi o taką inwestycję, w dość krótkim czasie miał fajne przebicie i cena złota nadal trzyma dość wysoki kurs, przypuszczam ze to potrwa jeszcze długo bo sytuacja na światowych rynkach jest bardzo niepewna. Nadal jest około 6000 zł do przodu i wątpię aby jakakolwiek lokata lub nawet "zabawa" na giełdzie taki zysk wygenerowała, z resztą chyba bym na głowę upadła pozwalając 10 latkowi bawić się na giełdzie big_grin a tak to przynajmniej miał frajdę bo osobiście poszedł ze mną po odbiór.
    • mizantropka Re: Lokata dla dziecka 08.01.21, 18:53
      Przerabiałam to - z pełnym bezpieczeństwem tylko po ukończeniu 13-tu lat - oczywiście dla dobra dziecka, a nie ich opiekunów prawnych
    • mandre_polo Re: Lokata dla dziecka 08.01.21, 19:31
      Bez konta rodzica nie ma. Zresztą jak chcesz kontrolować oszczędności bez zaglądania? Chyba że to mała kasa.
      • turbinkamalinka Re: Lokata dla dziecka 08.01.21, 19:45
        Ja starszemu założyłam w ING, ale to było z 5 lat temu i nie musiałam mieć konta. W tym roku jak zakładałam młodszemu, to też ING konta rodzica nie wymagało
    • piesiedwa Re: Lokata dla dziecka 08.01.21, 19:59
      Kup zloto fizyczne
    • lot_w_kosmos Re: Lokata dla dziecka 08.01.21, 20:29
      Obligacje skarbu państwa.
      • alicia033 Re: Lokata dla dziecka 09.01.21, 08:46
        lot_w_kosmos napisała:

> Obligacje skarbu państwa.

you made my day!
    • sol_13 Re: Lokata dla dziecka 08.01.21, 22:07
      Nie ma zadnego oprocentowania na lokatach/rach oszczędnościowych, zarowno dla dziecka jak i dla dorosłego. Efekt kilkukrotnego obnizenia stóp procentowych. Niedługo tez podwyzszone zostana wszystkie prowizje bankowe, co sprawi ze będziemy płacić za trzymanie oszczednosci w banku.
    • szara.myszka.555 Re: Lokata dla dziecka 08.01.21, 22:20
      Złoto kupuj.
    • marinette.wue Re: Lokata dla dziecka 08.01.21, 22:25
      Kup cos z wig20 idzie hossa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka