Dodaj do ulubionych

Triticco na sen

13.01.21, 05:07
Budzę się o 3 w nocy i koniec, nie zasnę do rana. Lekarz przepisał mi Triticco na noc. Widzę jednak, że to antydepresant, a nie zgłaszałam takich problemów podczas rozmowy. Któraś bierze i może coś więcej napisać?
Obserwuj wątek
    • fragile_f Re: Triticco na sen 13.01.21, 05:25
      Niekiedy jest zapisywany też jako lek nasenny albo na nerwicę. Był niedawno wątek na ten temat - wiele osób zgłaszało, że od rana nie byli w stanie się skupić. Nie można też w takim stanie jeździć autem (efekt podobny do 1.5 promila we krwi), bardzo ciężko się pracuję, ponoć przechodzi po jakimś czasie. Wziełam parę razy awaryjnie, ale to poranne rozbicie było nie do zniesienia.

Pytanie dlaczego nie śpisz? Jeśli to nerwica, to terapia może pomóc. Jeśli jakieś przejściowe problemy w pracy czy coś, to może warto trochę pobrać, żeby przerwać cykl niewyspania.

Aha, u mnie o wiele lepsze efekty dawało branie CBD na noc i higiena snu, ale u mnie problem był doraźny (koszmar w pracy) i jak się skończył, to przeszła też bezsenność.
      • nutella_fan Re: Triticco na sen 13.01.21, 05:56
        Dzięki. A co to jedt CBD? Stres miałam, ale już wyjaśniony i opanowany, ciekawe jak długo to na sen może wpływać. Myślę, że sytuacja pandemii jeszcze dodatkowo źle na mnie wpływa, ta niepewność sytuacji. Skoor lek zamula od rana to odpada raczej, pracę mam wymagająca dużego skupienia i myślenia. Albo kupię 1 opakowanie i spróbuję na noc 1/3 tabletki, jak zalecił lekarz. Dzięki za rady.
        • fragile_f Re: Triticco na sen 13.01.21, 17:44
          Sprobuj, tylko moze w dzien kiedy nie musisz rano pracować i 1/3 tabletki. Zreszta to nie wszystkich zamula.

CBD to olejek z konopii, dziala uspokajająco, nie psychoaktywnie. Dwie kapsulki na noc i spalam jak dziecko, po jednej rano usnelam u fryzjera wink
      • eufonia Re: Triticco na sen 13.01.21, 09:47
        Biorę całą tabletkę i nie mam żadnych problemów z obudzeniem się rano. Zero zamulenia, zawrotów głowy, nóg z waty.
        • fragile_f Re: Triticco na sen 13.01.21, 18:30
          Nie napisalam, ze taki problem maja wszyscy, tylko ze wiele osob go zglaszalo. Warto miec to na uwadze i np. nie brac pierwszy raz w przededniu waznego dnia w pracy albo podrozy autem. Moze byc ok, ale moze byc poranek z watą w głowie.
    • marta.graca Re: Triticco na sen 13.01.21, 06:15
      Biorę właśnie 1/3 tabletki, nie ma żadnego zamulenia, rano normalnie jeżdżę samochodem do pracy, kluczowe jest nie branie zbyt późno ( jakieś 2h przed snem). Do awaryjnego brania to raczej nie jest, chyba nawet na ulotce było napisane, że działa po 1-2 tygodni.
      • nutella_fan Re: Triticco na sen 13.01.21, 06:18
        Ok, spróbuję w takim razie. Tym bardziej, że bezsenność też zmula człowieka od rana, już przy kawie siedzę sad Mam jeszcze pytanie, ten lek wypisał mi psychiatra, czy może przedłużać recepty internista?
        • marta.graca Re: Triticco na sen 13.01.21, 06:22
          W tamtym wątku dziewczyny pisały, że internista czasami odmawiał. Może weź świstek od psychiatry, że bierzesz, to będzie łatwiej?
      • mirmunn Re: Triticco na sen 13.01.21, 09:28
        Ja tak samo, też biorę 1/3
    • padum Re: Triticco na sen 13.01.21, 06:56
      Wzięłam to raz. Kilka lat temu. Rano wstając z łóżka upadłam, bo nogi miałam jak z waty. Przez kolejna godzine dochodziłam do siebie, a do pracy pojechałam taksówka. Nie, dziekuje. Największy syf ever. Wole w sytuacjach kryzysowych poczciwa hydroxyzyne.
      • marta.graca Re: Triticco na sen 13.01.21, 07:06
        Tak właśnie jest z takimi środkami. Jeden będzie brał Xanax na zły humor i zapijał drinkiem, a inny po 1/2 tabletki antydepresantu będzie ścięty z nóg.
        • padum Re: Triticco na sen 13.01.21, 07:50
          O dziwo po xanaxie nie byłam nigdy otępiała. A zdarzało mi się brać.
      • eliksir_czarodziejski Re: Triticco na sen 13.01.21, 07:33
        Wzielas 1/3 tabletki, 2/3 czy cała?
        • padum Re: Triticco na sen 13.01.21, 07:49
          1/3
      • wlazkotnaplot Re: Triticco na sen 13.01.21, 18:29
        Za duża dawka.
    • maggi9 Re: Triticco na sen 13.01.21, 07:09
      Też miałam takie coś. Problem z zaśnięciem, potem pobudka 3-4 rano i dalej spać nie mogłam.
      Ja nie mam po Trittico żadnych skutków ubocznych. Żaden z opisanych tutaj problemów mi się nie przytrafił.
      Rano wstaję normalnie, mogę jechać samochodem, nie mam nóg z waty, nie jestem otępiała. Mimo tego, że biorę cała tabletkę.
      Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
      • nutella_fan Re: Triticco na sen 13.01.21, 07:51
        No dokładnie, dlatego spróbuję i zacznę od 1/3
        • jeszcze_blizniaki Re: Triticco na sen 13.01.21, 08:05
          Sorry, ale się podepnę odnośnie hydroxyzyny. Mam w domu, ale nie odważyłam się wziąć. Kiepsko sen miałam zawsze, ale teraz coraz gorzej. Budzi mnie głównie mąż, który się wierci, przekręca przez sen z boku na bok a ja podskakuję na łóżku.
          Pół tabletki spróbować czy całą? Muszę w końcu normalnie się wyspać.
          • ruscello Re: Triticco na sen 13.01.21, 08:08
            Niestety na takie "fizyczne" przerywniki snu leki mogą nie zadziałać u niektórych osób.
          • nutella_fan Re: Triticco na sen 13.01.21, 08:16
            Dla mnie hydrozyzyna jak cukierek, prawie nie działa.
    • ruscello Re: Triticco na sen 13.01.21, 08:12
      Biorę doraźnie, by wyeliminować takie przedwczesne pobudki. Zgodnie z zaleceniem 2 godz. przed snem, ale lekarz doradził, by było to 12 godz.przed rozpoczęciem pracy. Biorę maksymalną dawkę po 19, rano 15 minut w łóżku i mózg w pełni pracuje wink

Niektórzy, jak ja, odczuwają skutki stresu dopiero po rozwiązaniu problemu. Wcześniej organizm jest skupiony na walce, potem się rozluźnia i przeżywa. Po paru tygodniach powinno być lepiej.
      • padum Re: Triticco na sen 13.01.21, 09:55
        Mam tak samo z odczuwaniem stresu.
    • sandrasj Re: Triticco na sen 13.01.21, 09:52
      Dostałam jak miałam depresje, razem z lekami antydepresyjnymi, ale po Triticco nie mogłam się rano dobudzić a brałam tylko 1/3 tabletki. Odstawiłam, leki na zwrotny wyrzut serotoniny unormowały mnie na tyle że śpię teraz jak niedźwiedź w zimie.
      • marta.graca Re: Triticco na sen 13.01.21, 10:02
        To ja z kolei przy SSRI i SNRI spać nie mogłam. Dopiero dołożenie tego Trittico mi pomogło.
        • sandrasj Re: Triticco na sen 13.01.21, 19:22
          Jak widać każdy reaguje inaczej.
    • wlazkotnaplot Re: Triticco na sen 13.01.21, 18:27
      Ja. Tak antydepresant, nerwica itp. Nie uzależnia mówi lekarz. Na mnie pierwsze dni działał piorunem. 20 min i spałam. Po kilku dniach zasypiałam normalnie, sen nieprzerwany do rana.
    • iberka Re: Triticco na sen 13.01.21, 18:34
      Brałam antydepesyjnie i spałam lepiej, ale przez połowę dnia nie kontaktowałam. Lekarka uprzedzała żeby brać najpóźniej o 20.
    • bywalec.hoteli Re: Triticco na sen 13.01.21, 19:00
      a mówiłaś Nutello lekarzowi o swojej nerwicy? Bo to powinien wziąć pod uwagę.
    • konsta-is-me Re: Triticco na sen 13.01.21, 19:48
      Bo on działa lekko antydepresyjnie i generalnie nie na każdego, albo na mało kogo.
      Jako lek antydepresyjny jest wątpliwy.
      Mnie zamula następnego dnia potwornie cały dzien, a 1/3 czy pół tabletki w ogóle nie działa.
      Poza tym budzenie się w nocy,nad ranem i niemożność zaśnięcia to b.częsty objaw umiarkowanej depresji.
      Albo bezsenności.
      Lekarz dał ci lek nasenny, który też działa delikatnie antydepresyjnie (ale słabo ).
      Takie 2 w 1.
      W czym właściwie masz problem?
      Mało prawdopodobne ,żeby miał jakieś
      silne zauważalnee działanie antydepresyjne, chyba że nagle zaczniesz wpadać w euforię bez powodu, to wtedy odstaw.
      Zwiększa też popęd seksualny (większość antydepresantów ma odwrotny skutek).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka