Dodaj do ulubionych

Stado czyżyków 🙂

13.01.21, 10:34
Odwiedziło mnie. Rozsiadły się na sosnach i brzozach. Niesamowite wrażenie, tyle intensywnie żółtych, ćwierkających ptaszków w środku zimy, wesoło przelatujących z gałęzi na gałąź.

Co Was ostatnio ucieszyło?
Obserwuj wątek
    • mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 10:37
      Mnie ucieszyło, że "nasz" kos ma się lepiej, już nie skika na jednej nodze wink
      • antonina.n Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 10:38
        Dwie piękne sarny przeskoczyły pięknym susem ścieżkę, którą spacerowałam z psemsmile

No i śnieg! Dużo śniegu☃️
      • hanusinamama Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 22:42
        Jeżu...przeczytałam sika na jednej nodze smile pora do okulisty
        • antonina.n Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 16:18
          Ja przeczytałam tak samo😀
          • mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 16:21
            Haha 🤣 ptaki przecież nie sikają :p
            • antonina.n Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 16:45
              Może dlatego, ze nie potrafią stać na jednej nodze... A skoro ten umiał...? 😎
              • mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 19:24
                🤣
    • nangaparbat3 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 10:51
      Ostatnio to mnie ucieszył Twój wpis smile

https://lebioda.files.wordpress.com/2016/02/grc3b6nsiska_-_carduelis_spinus.jpg?w=477&h=184
      • kosmos_pierzasty Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 11:46
        Szukałam podobnego zdjęcia, ale mi się nie udało znaleźć. Dzięki!
    • lilia.z.doliny Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 11:17
      Twoje czyzyki, mówiąc szczerze
      Bo reszta to... indifferent
    • elinborg Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 11:31
      Śnieg. Spadł wczoraj, jest mokry, nie jest go dużo, ale jest jaśniej i jakoś humor mi się poprawił, bo ostatnio nic dobrego się nie dzieje, niestety.
    • em_em71 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 11:57
      Też chcę smile Mnie ucieszyło stado raniuszków. Regularnie widuję też krogulca, który czai się na ptaki odwiedzające karmnik.
      • passiflora78 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 12:01
        Oooo, krogulce, piękne ptaki smile
        • kosmos_pierzasty Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 12:06
          Kiedyś krogulec porwał sikorę z mojego tarasu, też niesamowity widok, z dwóch metrów patrzyłam. Natura... Porwał taką, która i tak miała problem, widać było, że coś jej dolega.
          • lot_w_kosmos Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 12:09
            No ja przez lata niejedno polowanie widziałam w moim ogrodzie ....
            I przyznam, ze kilka razy ratowałam ptaki - w sensie jak naszłam akurat w oknie pustułkę zaganiającą sikorki w dogodne miejsce, to wypłaszałam ze szczotką.
            No wiem - natura.
            Ale to karmiąc ptaki, przyczyniałam sie do rządzenia stołówki dla drapieżnika, więc czułam sie w obowiązku ratować modraszki, bo one jakoś zwykle ostatnie uciekały i miały być zjedzone.
      • kosmos_pierzasty Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 12:07
        Raniuszki są urocze 🙂
        • igge Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 23:20
          Czyżyki ( cudne😀 zazdraszczam) raniuszki, krogulce, modraszki...ło matko, że tak rozpoznajecie te wszystkie stworzenia, podziwiam i muszę się kiedyś też nauczyć. U mnie są na pewno sikory różne, sójki, dzięcioły, kosy ( dla nich planuję jablko jutro nadziać na gałąź mirabelki). Dzisiaj zawiesiliśmy karmnik i cieszy.
          Śnieg, śnieżki, bałwany, ogród i las jak z Narni dzisiaj. smile
          No i teraz mruczący, tulący się do małża niedotykalski kot, którego nieskutecznie odchudzam. Jest piękna. I robi takie wywijasy, sztuki z trykaniem łebkiem o ucho, ugniataniem energicznym itp
          Codziennie coś nowego wymyślawink

• em_em71 Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 11:00
            sikora z niebieskim to modraszka smile
          • szpil1 Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 16:29
            igge napisał:

>
            > No i teraz mruczący, tulący się do małża niedotykalski kot, którego nieskuteczn
            > ie odchudzam. Jest piękna. I robi takie wywijasy, sztuki z trykaniem łebkiem o
            > ucho, ugniataniem energicznym itp

Cwana kicia. Ty ją odchudzasz, a ona Twojego męża przekabaca na swoją stronę. Z diety będą nici, zobaczysz.
            • igge Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 20:51
              No wlaśnie on jest najbardziej jedzeniowo stanowczy.
              Tyle, że nie pozwala głodzić bo ja w 3-7 dni bym radykalnie i niezdrowo je odchudziła.
              Są takie hmmm odkarmione, grube nie. Mega żarte.
              Cwane są. To uzasadniona uwagawink
              Pozdrawiam
              • szpil1 Re: Stado czyżyków 🙂 15.01.21, 17:07
                igge napisał:

>
                > Są takie hmmm odkarmione, grube nie. Mega żarte.
                >

Jak u nas w domu ktoś wzdycha, ze pies czy koty chyba trochę grube są to zaraz ktoś odpowiada, że to nie tusza tylko masa mięśniowa ewentualnie futra przybyło tongue_out.
                Pozdrawiam również.
      • lot_w_kosmos Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 12:10
        Raniuszki raz były u mnie, jeden jedyny raz.
        Tak jak grubodzioby - jednej zimy tylko przyszły.
        • em_em71 Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 17:49
          Grubodziób przylatywał pojedynczy. W karmniku widywałam też dzwońce, zięby, sójkę, reszta to wróble, mazurki, sikory i dzięcioły - na kulkach rzadko, ale na drzewach owszem. Mam w okolicy też gile, tzn. całą wiosnę i lato je widywałam/słyszałam, rudziki, w sezonie kopciuszki, kowalika, jesienią regularnie zalatują szczygły i obdziobują z nasion kosmosy, drobnicy pokrzewkowatej śmigającej po krzakach nie rozróżniam. Raniuszki zazwyczaj pojawiały się pod koniec zimy, na przełomie lutego i marca, zdziwiłam się, że tak wcześnie się pokazały. A w nocy słyszę puszczyka, od listopada.
    • lot_w_kosmos Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 12:06
      POsyp do karmnika łuskany słonecznik, proso i konopie -zostaną u Ciebie d marca.
      Teraz czyżyki przelatują przez Polskę i lubią zatrzymać sięw jednym miejscu ażzrobi się ciepło, zwłaszcza jak tam dają jeść.
      Czekam , aż do mnie przylecą - zarcie naszykowane.
      Co roku przylatują w ilosci chyba 200 sztukbig_grin
      • kosmos_pierzasty Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 12:07
        Dzięki, tak zrobię.
    • lilia.z.doliny Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 13:10
      Od razu mi sie kojarzy z tą scena
      www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3D4lILCoXoHYo&ved=2ahUKEwj00bfo75juAhXXilwKHX_qBOYQjjgwAHoECAIQAQ&usg=AOvVaw0kEk8bXUzplmnaIW--AS79
    • mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 13:13
      Przed chwilą ucieszył mnie widok tańczących mew na miejskim trawniku. Skojarzyły mi się z tancerzami tańca irlandzkiego- góra mewy nieruchoma i tylko nóżki tupią 🤣 ktoś wie po co one to robią?
      • turzyca Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 20:24
        Udają deszcz. Dzięki temu robaki wyłażą na powierzchnię.
        • mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 20:27
          A to spryciule 😅 nieźle to sobie wykombinowały smile wyglądały na bardzo skupione na tej robocie :p
        • rulsanka Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 20:39
          Zaloty raczej, obserwowałam taką parę przed British Museum. Wyraźnie miały się ku sobie.
          • mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:10
            Tych tutaj było z 10 i wcale nie wyglądały na zainteresowane innymi, były bardzo skupione na tupaniu.
    • chococaffe Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 13:27
      Z ptactwa to tylko ...mewy w Łazienkach - wiem, że wiele (większość?) ludzi nie znosi - ja bardzo lubię.

Poza tym jeden rozbudowany komplement, odkrycie przyzwoitej kawy na wynos w wygodnej lokalizacji, zmobilizowanie się do kupna konkretnego szamponu.

Nic wielkiego
    • szpil1 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 17:07
      Dzięcioła wypatrzyłam. Kilka razy słyszałam jak stukały, ale nigdy nie udawało mi się zobaczyć. Bardzo je lubię, niby niewieki park, a jak zastukają to od razu się czuję jak w ogromnej puszczy.
    • memphis90 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 17:10
      I mnie dziś sikorki - niesamowicie żółte brzuszki miały, może jakaś nowa banda mnie nawiedziła...
    • morsk2 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 17:50
      Wczoraj ucieszyły mnie dwie sójki, które odwiedziły mój ogród. Od czasu do czasu wpadają z wizytą, ale zawsze były pojedynczo.
      • ga-ti Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:09
        O, ja mam parkę sójek od kilku lat, ładne są i mądrale smile
    • thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 19:56
      skoro mowa o zwierzątkach, to wczoraj zobaczyłam szczura. Nie powiem, żebym była zachwycona. Mieszka na kompostowniku w rurze kanalizacyjnej do podlewania, wyżarł mi zapas słonecznika dla ptaszków trzymany pod wiatą i wspinał się po rusztowaniu na pnącza do kul tłuszczowych ale nie sięgnął, zadowolił się spadem. Zastanawiam się nad humanitarnym odłowieniem tylko nie mam konceptu co dalej.
      • mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 20:08
        Dalej to go wywieźć daleko daleeeko od twojego domu, bo wróci.
        • thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:21
          ale zima jest, czy on sobie poradzi bez jedzenia i domu w obcym lesie? Tak w ogóle to są dwa futrzaczki bo 2 ogonki małż widział, twierdził, że to myszki. Normalnie to pies załatwiał takie sprawy ale niestety, zdrowie jej bardzo siadło i ledwo chodzi a drugi tylko węszy i czeka aż się zwierz wyjdzie z nim pobawić.
          • mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:27
            Zawsze możesz poczekać do wiosny wink generalnie to jakoś te pokolenia myszy i szczurów przetrwały tysiąclecia z bardziej srogimi zimami, więc te pewnie też dadzą sobie radę wink
            • thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:31
              mąż mi kazał koniecznie go złapać bo inaczej go nakarmi, ech
              • mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:33
                Mój raz spał z ryjówką aksamitną 🤣 a później mieliśmy dwa razy tą samą mysz, bo mu się nie chciało jej wynieść gdzieś dalej tylko wypuścił na łąkę po drugiej stronie ulicy :p
                • thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:42
                  ale w domu spał? razem? w łóżku? ryjówka to pożyteczna jest, mogłaby u mnie zamieszkać
                  • mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:49
                    No, do łóżka nam wlazła i chodziła mu po udzie 🤣 zerwał się jak poparzony, zapalił światło i się rozglądał jak oczadziały. Pytam co mu się stało? "coś po mnie chodziło" . stwierdziłam że pewnie mu się śniło ale wstałam żeby się upewnić. Podnoszę kapcia-pandę a tam coś śmignęło. Myśleliśmy że to mysz, kupiliśmy żywołapkę ( a potem drugą bo pierwsza na ryjówkę nie działała, wyjadała łakocie bez wchodzenia) kilka dni zeszło zanim się złapała i odkryliśmy że to nie jest zwykła mysz :p była naprawdę urocza smile
              • solejrolia Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:42
                U nas sprawę załatwił kot.
                Niby podwórkowiec a coraz bardziej pcha się do domu. Ulubił sobie miejsce na krześle, ale krzesło musi być mocno wsunięte pod stół. I mój fotel....
                • thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:45
                  z kotem ciężka sprawa, tymczasy wszystkie niewychodzące i obecnie nie mam żadnego na stanie, tydzień temu ostatnie poszły. Od kiedy sąsiad oddał niekastrowaną kotkę to i kocury tranzytowe jakoś mało widoczne. Wszystkie też lubiły krzesła - całe tapicerowane, dobrze się spało i drapało.
    • ga-ti Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:08
      Mnie dziś mój przedszkolak obudził przerażony, że śnieg spadł, a my nie wywiesiliśmy kulek dla ptaszków, serio. Więc w piżamach, butach i kurtkach wyszliśmy na balkon wieszać kulki i sypać ziarenka do karmnika. Niestety ptaszków jeszcze nie ma, ale kilka dni temu kręciły się sikorki i właśnie takie żółciutkie kuleczki koloru kanarkowego, może to i czyżyki były?
      Czekamy cierpliwie na nasze ptaszki.
      Za to moi rodzice mają co zimę mnóstwo sikorek na słoninkach, nawet się trochę oswajają smile
      • thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:35
        ptaszki trzeba przyzwyczajać do miejsca znacznie wcześniej niż jak spadnie śnieg, ja karmię od połowy piździernika
        • ga-ti Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 23:24
          Serio? No pacz, a mi sie coś kołacze, żeby nie dokarmiać gdy nie ma zimy/śniegu, bo się je rozleniwia.
          Może jednak przylecą?
          • thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 10:40
            ptaki można karmić cały rok, gdzieś nawet jakieś towarzystwo ornitologiczne się wypowiedziało, nie rozleniwią się, tylko przyzwyczają do miejsca. Karmię od połowy października do końca karmy - wypada to w połowie kwietnia, czasem w maju, ptaszków mam urodzaj, chociaż gatunków tylko kilka.
    • solejrolia Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:36
      O kurcze, ostatnio cieszyłam się, że sikorki tak świerkolą, a to może czyżyk był?
      • solejrolia Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:37
        Sikorka czy czyżyk....
        • thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:48
          ma długi dziób czy to patyk? bo jak dziób taki długi to ani jedno ani drugie
        • bo1 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 22:17
          solejrolia napisała:

> Sikorka czy czyżyk...
          Bogatka.
          • klaramara33 Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 10:54
            Mnie to ten ptaszek nie wygląda na sikorkę,które to często gosczą na moim balkonie, to może być czyżyk.
            • rulsanka Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 11:20
              Bogatka 100%, w dodatku samiec.
              • lot_w_kosmos Re: Stado czyżyków 🙂 15.01.21, 12:33
                oczywiście, ze sikora bogatka.
                nawet wcześniej nie odpowiadałam, bo to oczywista oczywistość, ale widzę, ze takie tu się dyskusje toczą, to wkraczam smile
    • klaramara33 Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 10:52
      Piękny zimowy widok za oknem- drzewa otulone śniegiem. Widzę to cały czas ,przebywając w domu, kocham taką zimę.
    • mikams75 Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 13:05
      aktualnie cieszy mnie snieg, duuuuzo i nada pada, pieknie jest!
      • mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 13:08
        U mnie popadała jakąś śniegowa popierdółka, od razu wszystko topnieje.. Przynajmniej przez chwilę płatki były duże i jeśli się patrzyło tylko w górę to przypominało zimę :p
    • kosmos_pierzasty Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 22:32
      A z fajnych ptaków są u mnie dudki. Oczywiście nie teraz.
      Poza tym, sójki, wszelkie odmiany sikorek, kruki, żurawie, czasami, stado dzikich gęsi nad głową mi przeleciało, wiosną, dzięcioła zielonego drugi raz w życiu widziałam u siebie pod domem, sowy też pohukują regularnie, ale jakie to nie wiem.
      • mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 15.01.21, 12:25
        Kurde, ale masz fajnie smile teraz jeszcze bardziej chcę mojego domu na zadupiu. Trzymajcie kciuki w czwartek :p
        • kosmos_pierzasty Re: Stado czyżyków 🙂 15.01.21, 15:45
          Robi się 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka