kosmos_pierzasty 13.01.21, 10:34 Odwiedziło mnie. Rozsiadły się na sosnach i brzozach. Niesamowite wrażenie, tyle intensywnie żółtych, ćwierkających ptaszków w środku zimy, wesoło przelatujących z gałęzi na gałąź. Co Was ostatnio ucieszyło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 10:37 Mnie ucieszyło, że "nasz" kos ma się lepiej, już nie skika na jednej nodze Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 10:38 Dwie piękne sarny przeskoczyły pięknym susem ścieżkę, którą spacerowałam z psem No i śnieg! Dużo śniegu☃️ Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 22:42 Jeżu...przeczytałam sika na jednej nodze pora do okulisty Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 16:21 Haha 🤣 ptaki przecież nie sikają :p Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 16:45 Może dlatego, ze nie potrafią stać na jednej nodze... A skoro ten umiał...? 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 10:51 Ostatnio to mnie ucieszył Twój wpis Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 11:46 Szukałam podobnego zdjęcia, ale mi się nie udało znaleźć. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 11:17 Twoje czyzyki, mówiąc szczerze Bo reszta to... Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 11:31 Śnieg. Spadł wczoraj, jest mokry, nie jest go dużo, ale jest jaśniej i jakoś humor mi się poprawił, bo ostatnio nic dobrego się nie dzieje, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 11:57 Też chcę Mnie ucieszyło stado raniuszków. Regularnie widuję też krogulca, który czai się na ptaki odwiedzające karmnik. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 12:06 Kiedyś krogulec porwał sikorę z mojego tarasu, też niesamowity widok, z dwóch metrów patrzyłam. Natura... Porwał taką, która i tak miała problem, widać było, że coś jej dolega. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 12:09 No ja przez lata niejedno polowanie widziałam w moim ogrodzie .... I przyznam, ze kilka razy ratowałam ptaki - w sensie jak naszłam akurat w oknie pustułkę zaganiającą sikorki w dogodne miejsce, to wypłaszałam ze szczotką. No wiem - natura. Ale to karmiąc ptaki, przyczyniałam sie do rządzenia stołówki dla drapieżnika, więc czułam sie w obowiązku ratować modraszki, bo one jakoś zwykle ostatnie uciekały i miały być zjedzone. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 23:20 Czyżyki ( cudne😀 zazdraszczam) raniuszki, krogulce, modraszki...ło matko, że tak rozpoznajecie te wszystkie stworzenia, podziwiam i muszę się kiedyś też nauczyć. U mnie są na pewno sikory różne, sójki, dzięcioły, kosy ( dla nich planuję jablko jutro nadziać na gałąź mirabelki). Dzisiaj zawiesiliśmy karmnik i cieszy. Śnieg, śnieżki, bałwany, ogród i las jak z Narni dzisiaj. No i teraz mruczący, tulący się do małża niedotykalski kot, którego nieskutecznie odchudzam. Jest piękna. I robi takie wywijasy, sztuki z trykaniem łebkiem o ucho, ugniataniem energicznym itp Codziennie coś nowego wymyśla Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 16:29 igge napisał: > > No i teraz mruczący, tulący się do małża niedotykalski kot, którego nieskuteczn > ie odchudzam. Jest piękna. I robi takie wywijasy, sztuki z trykaniem łebkiem o > ucho, ugniataniem energicznym itp Cwana kicia. Ty ją odchudzasz, a ona Twojego męża przekabaca na swoją stronę. Z diety będą nici, zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 20:51 No wlaśnie on jest najbardziej jedzeniowo stanowczy. Tyle, że nie pozwala głodzić bo ja w 3-7 dni bym radykalnie i niezdrowo je odchudziła. Są takie hmmm odkarmione, grube nie. Mega żarte. Cwane są. To uzasadniona uwaga Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Stado czyżyków 🙂 15.01.21, 17:07 igge napisał: > > Są takie hmmm odkarmione, grube nie. Mega żarte. > Jak u nas w domu ktoś wzdycha, ze pies czy koty chyba trochę grube są to zaraz ktoś odpowiada, że to nie tusza tylko masa mięśniowa ewentualnie futra przybyło . Pozdrawiam również. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 12:10 Raniuszki raz były u mnie, jeden jedyny raz. Tak jak grubodzioby - jednej zimy tylko przyszły. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 17:49 Grubodziób przylatywał pojedynczy. W karmniku widywałam też dzwońce, zięby, sójkę, reszta to wróble, mazurki, sikory i dzięcioły - na kulkach rzadko, ale na drzewach owszem. Mam w okolicy też gile, tzn. całą wiosnę i lato je widywałam/słyszałam, rudziki, w sezonie kopciuszki, kowalika, jesienią regularnie zalatują szczygły i obdziobują z nasion kosmosy, drobnicy pokrzewkowatej śmigającej po krzakach nie rozróżniam. Raniuszki zazwyczaj pojawiały się pod koniec zimy, na przełomie lutego i marca, zdziwiłam się, że tak wcześnie się pokazały. A w nocy słyszę puszczyka, od listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 12:06 POsyp do karmnika łuskany słonecznik, proso i konopie -zostaną u Ciebie d marca. Teraz czyżyki przelatują przez Polskę i lubią zatrzymać sięw jednym miejscu ażzrobi się ciepło, zwłaszcza jak tam dają jeść. Czekam , aż do mnie przylecą - zarcie naszykowane. Co roku przylatują w ilosci chyba 200 sztuk Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 13:10 Od razu mi sie kojarzy z tą scena www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3D4lILCoXoHYo&ved=2ahUKEwj00bfo75juAhXXilwKHX_qBOYQjjgwAHoECAIQAQ&usg=AOvVaw0kEk8bXUzplmnaIW--AS79 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 13:13 Przed chwilą ucieszył mnie widok tańczących mew na miejskim trawniku. Skojarzyły mi się z tancerzami tańca irlandzkiego- góra mewy nieruchoma i tylko nóżki tupią 🤣 ktoś wie po co one to robią? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 20:24 Udają deszcz. Dzięki temu robaki wyłażą na powierzchnię. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 20:27 A to spryciule 😅 nieźle to sobie wykombinowały wyglądały na bardzo skupione na tej robocie :p Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 20:39 Zaloty raczej, obserwowałam taką parę przed British Museum. Wyraźnie miały się ku sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:10 Tych tutaj było z 10 i wcale nie wyglądały na zainteresowane innymi, były bardzo skupione na tupaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 13:27 Z ptactwa to tylko ...mewy w Łazienkach - wiem, że wiele (większość?) ludzi nie znosi - ja bardzo lubię. Poza tym jeden rozbudowany komplement, odkrycie przyzwoitej kawy na wynos w wygodnej lokalizacji, zmobilizowanie się do kupna konkretnego szamponu. Nic wielkiego Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 17:07 Dzięcioła wypatrzyłam. Kilka razy słyszałam jak stukały, ale nigdy nie udawało mi się zobaczyć. Bardzo je lubię, niby niewieki park, a jak zastukają to od razu się czuję jak w ogromnej puszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 17:10 I mnie dziś sikorki - niesamowicie żółte brzuszki miały, może jakaś nowa banda mnie nawiedziła... Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 17:50 Wczoraj ucieszyły mnie dwie sójki, które odwiedziły mój ogród. Od czasu do czasu wpadają z wizytą, ale zawsze były pojedynczo. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:09 O, ja mam parkę sójek od kilku lat, ładne są i mądrale Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 19:56 skoro mowa o zwierzątkach, to wczoraj zobaczyłam szczura. Nie powiem, żebym była zachwycona. Mieszka na kompostowniku w rurze kanalizacyjnej do podlewania, wyżarł mi zapas słonecznika dla ptaszków trzymany pod wiatą i wspinał się po rusztowaniu na pnącza do kul tłuszczowych ale nie sięgnął, zadowolił się spadem. Zastanawiam się nad humanitarnym odłowieniem tylko nie mam konceptu co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 20:08 Dalej to go wywieźć daleko daleeeko od twojego domu, bo wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:21 ale zima jest, czy on sobie poradzi bez jedzenia i domu w obcym lesie? Tak w ogóle to są dwa futrzaczki bo 2 ogonki małż widział, twierdził, że to myszki. Normalnie to pies załatwiał takie sprawy ale niestety, zdrowie jej bardzo siadło i ledwo chodzi a drugi tylko węszy i czeka aż się zwierz wyjdzie z nim pobawić. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:27 Zawsze możesz poczekać do wiosny generalnie to jakoś te pokolenia myszy i szczurów przetrwały tysiąclecia z bardziej srogimi zimami, więc te pewnie też dadzą sobie radę Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:31 mąż mi kazał koniecznie go złapać bo inaczej go nakarmi, ech Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:33 Mój raz spał z ryjówką aksamitną 🤣 a później mieliśmy dwa razy tą samą mysz, bo mu się nie chciało jej wynieść gdzieś dalej tylko wypuścił na łąkę po drugiej stronie ulicy :p Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:42 ale w domu spał? razem? w łóżku? ryjówka to pożyteczna jest, mogłaby u mnie zamieszkać Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:49 No, do łóżka nam wlazła i chodziła mu po udzie 🤣 zerwał się jak poparzony, zapalił światło i się rozglądał jak oczadziały. Pytam co mu się stało? "coś po mnie chodziło" . stwierdziłam że pewnie mu się śniło ale wstałam żeby się upewnić. Podnoszę kapcia-pandę a tam coś śmignęło. Myśleliśmy że to mysz, kupiliśmy żywołapkę ( a potem drugą bo pierwsza na ryjówkę nie działała, wyjadała łakocie bez wchodzenia) kilka dni zeszło zanim się złapała i odkryliśmy że to nie jest zwykła mysz :p była naprawdę urocza Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:42 U nas sprawę załatwił kot. Niby podwórkowiec a coraz bardziej pcha się do domu. Ulubił sobie miejsce na krześle, ale krzesło musi być mocno wsunięte pod stół. I mój fotel.... Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:45 z kotem ciężka sprawa, tymczasy wszystkie niewychodzące i obecnie nie mam żadnego na stanie, tydzień temu ostatnie poszły. Od kiedy sąsiad oddał niekastrowaną kotkę to i kocury tranzytowe jakoś mało widoczne. Wszystkie też lubiły krzesła - całe tapicerowane, dobrze się spało i drapało. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:08 Mnie dziś mój przedszkolak obudził przerażony, że śnieg spadł, a my nie wywiesiliśmy kulek dla ptaszków, serio. Więc w piżamach, butach i kurtkach wyszliśmy na balkon wieszać kulki i sypać ziarenka do karmnika. Niestety ptaszków jeszcze nie ma, ale kilka dni temu kręciły się sikorki i właśnie takie żółciutkie kuleczki koloru kanarkowego, może to i czyżyki były? Czekamy cierpliwie na nasze ptaszki. Za to moi rodzice mają co zimę mnóstwo sikorek na słoninkach, nawet się trochę oswajają Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:35 ptaszki trzeba przyzwyczajać do miejsca znacznie wcześniej niż jak spadnie śnieg, ja karmię od połowy piździernika Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 23:24 Serio? No pacz, a mi sie coś kołacze, żeby nie dokarmiać gdy nie ma zimy/śniegu, bo się je rozleniwia. Może jednak przylecą? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 10:40 ptaki można karmić cały rok, gdzieś nawet jakieś towarzystwo ornitologiczne się wypowiedziało, nie rozleniwią się, tylko przyzwyczają do miejsca. Karmię od połowy października do końca karmy - wypada to w połowie kwietnia, czasem w maju, ptaszków mam urodzaj, chociaż gatunków tylko kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:36 O kurcze, ostatnio cieszyłam się, że sikorki tak świerkolą, a to może czyżyk był? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 21:48 ma długi dziób czy to patyk? bo jak dziób taki długi to ani jedno ani drugie Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: Stado czyżyków 🙂 13.01.21, 22:17 solejrolia napisała: > Sikorka czy czyżyk... Bogatka. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 10:54 Mnie to ten ptaszek nie wygląda na sikorkę,które to często gosczą na moim balkonie, to może być czyżyk. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Stado czyżyków 🙂 15.01.21, 12:33 oczywiście, ze sikora bogatka. nawet wcześniej nie odpowiadałam, bo to oczywista oczywistość, ale widzę, ze takie tu się dyskusje toczą, to wkraczam Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 10:52 Piękny zimowy widok za oknem- drzewa otulone śniegiem. Widzę to cały czas ,przebywając w domu, kocham taką zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 13:05 aktualnie cieszy mnie snieg, duuuuzo i nada pada, pieknie jest! Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 13:08 U mnie popadała jakąś śniegowa popierdółka, od razu wszystko topnieje.. Przynajmniej przez chwilę płatki były duże i jeśli się patrzyło tylko w górę to przypominało zimę :p Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Stado czyżyków 🙂 14.01.21, 22:32 A z fajnych ptaków są u mnie dudki. Oczywiście nie teraz. Poza tym, sójki, wszelkie odmiany sikorek, kruki, żurawie, czasami, stado dzikich gęsi nad głową mi przeleciało, wiosną, dzięcioła zielonego drugi raz w życiu widziałam u siebie pod domem, sowy też pohukują regularnie, ale jakie to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Stado czyżyków 🙂 15.01.21, 12:25 Kurde, ale masz fajnie teraz jeszcze bardziej chcę mojego domu na zadupiu. Trzymajcie kciuki w czwartek :p Odpowiedz Link Zgłoś