kosmos_pierzasty 13.01.21, 10:34 Odwiedzi艂o mnie. Rozsiad艂y si臋 na sosnach i brzozach. Niesamowite wra偶enie, tyle intensywnie 偶贸艂tych, 膰wierkaj膮cych ptaszk贸w w 艣rodku zimy, weso艂o przelatuj膮cych z ga艂臋zi na ga艂膮藕. Co Was ostatnio ucieszy艂o? Odpowiedz Link Zg艂o艣 Obserwuj w膮tek Podgl膮d Opublikuj
mashcaron Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 10:37 Mnie ucieszy艂o, 偶e "nasz" kos ma si臋 lepiej, ju偶 nie skika na jednej nodze Odpowiedz Link Zg艂o艣
antonina.n Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 10:38 Dwie pi臋kne sarny przeskoczy艂y pi臋knym susem 艣cie偶k臋, kt贸r膮 spacerowa艂am z psem No i 艣nieg! Du偶o 艣niegu鈽冿笍 Odpowiedz Link Zg艂o艣
hanusinamama Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 22:42 Je偶u...przeczyta艂am sika na jednej nodze pora do okulisty Odpowiedz Link Zg艂o艣
mashcaron Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 14.01.21, 16:21 Haha 馃ぃ ptaki przecie偶 nie sikaj膮 :p Odpowiedz Link Zg艂o艣
antonina.n Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 14.01.21, 16:45 Mo偶e dlatego, ze nie potrafi膮 sta膰 na jednej nodze... A skoro ten umia艂...? 馃槑 Odpowiedz Link Zg艂o艣
nangaparbat3 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 10:51 Ostatnio to mnie ucieszy艂 Tw贸j wpis Odpowiedz Link Zg艂o艣
kosmos_pierzasty Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 11:46 Szuka艂am podobnego zdj臋cia, ale mi si臋 nie uda艂o znale藕膰. Dzi臋ki! Odpowiedz Link Zg艂o艣
lilia.z.doliny Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 11:17 Twoje czyzyki, m贸wi膮c szczerze Bo reszta to... Odpowiedz Link Zg艂o艣
elinborg Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 11:31 艢nieg. Spad艂 wczoraj, jest mokry, nie jest go du偶o, ale jest ja艣niej i jako艣 humor mi si臋 poprawi艂, bo ostatnio nic dobrego si臋 nie dzieje, niestety. Odpowiedz Link Zg艂o艣
em_em71 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 11:57 Te偶 chc臋 Mnie ucieszy艂o stado raniuszk贸w. Regularnie widuj臋 te偶 krogulca, kt贸ry czai si臋 na ptaki odwiedzaj膮ce karmnik. Odpowiedz Link Zg艂o艣
kosmos_pierzasty Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 12:06 Kiedy艣 krogulec porwa艂 sikor臋 z mojego tarasu, te偶 niesamowity widok, z dw贸ch metr贸w patrzy艂am. Natura... Porwa艂 tak膮, kt贸ra i tak mia艂a problem, wida膰 by艂o, 偶e co艣 jej dolega. Odpowiedz Link Zg艂o艣
lot_w_kosmos Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 12:09 No ja przez lata niejedno polowanie widzia艂am w moim ogrodzie .... I przyznam, ze kilka razy ratowa艂am ptaki - w sensie jak nasz艂am akurat w oknie pustu艂k臋 zaganiaj膮c膮 sikorki w dogodne miejsce, to wyp艂asza艂am ze szczotk膮. No wiem - natura. Ale to karmi膮c ptaki, przyczynia艂am sie do rz膮dzenia sto艂贸wki dla drapie偶nika, wi臋c czu艂am sie w obowi膮zku ratowa膰 modraszki, bo one jako艣 zwykle ostatnie ucieka艂y i mia艂y by膰 zjedzone. Odpowiedz Link Zg艂o艣
igge Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 23:20 Czy偶yki ( cudne馃榾 zazdraszczam) raniuszki, krogulce, modraszki...艂o matko, 偶e tak rozpoznajecie te wszystkie stworzenia, podziwiam i musz臋 si臋 kiedy艣 te偶 nauczy膰. U mnie s膮 na pewno sikory r贸偶ne, s贸jki, dzi臋cio艂y, kosy ( dla nich planuj臋 jablko jutro nadzia膰 na ga艂膮藕 mirabelki). Dzisiaj zawiesili艣my karmnik i cieszy. 艢nieg, 艣nie偶ki, ba艂wany, ogr贸d i las jak z Narni dzisiaj. No i teraz mrucz膮cy, tul膮cy si臋 do ma艂偶a niedotykalski kot, kt贸rego nieskutecznie odchudzam. Jest pi臋kna. I robi takie wywijasy, sztuki z trykaniem 艂ebkiem o ucho, ugniataniem energicznym itp Codziennie co艣 nowego wymy艣la Odpowiedz Link Zg艂o艣
szpil1 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 14.01.21, 16:29 igge napisa艂: > > No i teraz mrucz膮cy, tul膮cy si臋 do ma艂偶a niedotykalski kot, kt贸rego nieskuteczn > ie odchudzam. Jest pi臋kna. I robi takie wywijasy, sztuki z trykaniem 艂ebkiem o > ucho, ugniataniem energicznym itp Cwana kicia. Ty j膮 odchudzasz, a ona Twojego m臋偶a przekabaca na swoj膮 stron臋. Z diety b臋d膮 nici, zobaczysz. Odpowiedz Link Zg艂o艣
igge Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 14.01.21, 20:51 No wla艣nie on jest najbardziej jedzeniowo stanowczy. Tyle, 偶e nie pozwala g艂odzi膰 bo ja w 3-7 dni bym radykalnie i niezdrowo je odchudzi艂a. S膮 takie hmmm odkarmione, grube nie. Mega 偶arte. Cwane s膮. To uzasadniona uwaga Pozdrawiam Odpowiedz Link Zg艂o艣
szpil1 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 15.01.21, 17:07 igge napisa艂: > > S膮 takie hmmm odkarmione, grube nie. Mega 偶arte. > Jak u nas w domu kto艣 wzdycha, ze pies czy koty chyba troch臋 grube s膮 to zaraz kto艣 odpowiada, 偶e to nie tusza tylko masa mi臋艣niowa ewentualnie futra przyby艂o . Pozdrawiam r贸wnie偶. Odpowiedz Link Zg艂o艣
lot_w_kosmos Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 12:10 Raniuszki raz by艂y u mnie, jeden jedyny raz. Tak jak grubodzioby - jednej zimy tylko przysz艂y. Odpowiedz Link Zg艂o艣
em_em71 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 14.01.21, 17:49 Grubodzi贸b przylatywa艂 pojedynczy. W karmniku widywa艂am te偶 dzwo艅ce, zi臋by, s贸jk臋, reszta to wr贸ble, mazurki, sikory i dzi臋cio艂y - na kulkach rzadko, ale na drzewach owszem. Mam w okolicy te偶 gile, tzn. ca艂膮 wiosn臋 i lato je widywa艂am/s艂ysza艂am, rudziki, w sezonie kopciuszki, kowalika, jesieni膮 regularnie zalatuj膮 szczyg艂y i obdziobuj膮 z nasion kosmosy, drobnicy pokrzewkowatej 艣migaj膮cej po krzakach nie rozr贸偶niam. Raniuszki zazwyczaj pojawia艂y si臋 pod koniec zimy, na prze艂omie lutego i marca, zdziwi艂am si臋, 偶e tak wcze艣nie si臋 pokaza艂y. A w nocy s艂ysz臋 puszczyka, od listopada. Odpowiedz Link Zg艂o艣
lot_w_kosmos Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 12:06 POsyp do karmnika 艂uskany s艂onecznik, proso i konopie -zostan膮 u Ciebie d marca. Teraz czy偶yki przelatuj膮 przez Polsk臋 i lubi膮 zatrzyma膰 si臋w jednym miejscu a偶zrobi si臋 ciep艂o, zw艂aszcza jak tam daj膮 je艣膰. Czekam , a偶 do mnie przylec膮 - zarcie naszykowane. Co roku przylatuj膮 w ilosci chyba 200 sztuk Odpowiedz Link Zg艂o艣
lilia.z.doliny Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 13:10 Od razu mi sie kojarzy z t膮 scena www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3D4lILCoXoHYo&ved=2ahUKEwj00bfo75juAhXXilwKHX_qBOYQjjgwAHoECAIQAQ&usg=AOvVaw0kEk8bXUzplmnaIW--AS79 Odpowiedz Link Zg艂o艣
mashcaron Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 13:13 Przed chwil膮 ucieszy艂 mnie widok ta艅cz膮cych mew na miejskim trawniku. Skojarzy艂y mi si臋 z tancerzami ta艅ca irlandzkiego- g贸ra mewy nieruchoma i tylko n贸偶ki tupi膮 馃ぃ kto艣 wie po co one to robi膮? Odpowiedz Link Zg艂o艣
turzyca Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 20:24 Udaj膮 deszcz. Dzi臋ki temu robaki wy艂a偶膮 na powierzchni臋. Odpowiedz Link Zg艂o艣
mashcaron Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 20:27 A to spryciule 馃槄 nie藕le to sobie wykombinowa艂y wygl膮da艂y na bardzo skupione na tej robocie :p Odpowiedz Link Zg艂o艣
rulsanka Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 20:39 Zaloty raczej, obserwowa艂am tak膮 par臋 przed British Museum. Wyra藕nie mia艂y si臋 ku sobie. Odpowiedz Link Zg艂o艣
mashcaron Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 21:10 Tych tutaj by艂o z 10 i wcale nie wygl膮da艂y na zainteresowane innymi, by艂y bardzo skupione na tupaniu. Odpowiedz Link Zg艂o艣
chococaffe Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 13:27 Z ptactwa to tylko ...mewy w 艁azienkach - wiem, 偶e wiele (wi臋kszo艣膰?) ludzi nie znosi - ja bardzo lubi臋. Poza tym jeden rozbudowany komplement, odkrycie przyzwoitej kawy na wynos w wygodnej lokalizacji, zmobilizowanie si臋 do kupna konkretnego szamponu. Nic wielkiego Odpowiedz Link Zg艂o艣
szpil1 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 17:07 Dzi臋cio艂a wypatrzy艂am. Kilka razy s艂ysza艂am jak stuka艂y, ale nigdy nie udawa艂o mi si臋 zobaczy膰. Bardzo je lubi臋, niby niewieki park, a jak zastukaj膮 to od razu si臋 czuj臋 jak w ogromnej puszczy. Odpowiedz Link Zg艂o艣
memphis90 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 17:10 I mnie dzi艣 sikorki - niesamowicie 偶贸艂te brzuszki mia艂y, mo偶e jaka艣 nowa banda mnie nawiedzi艂a... Odpowiedz Link Zg艂o艣
morsk2 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 17:50 Wczoraj ucieszy艂y mnie dwie s贸jki, kt贸re odwiedzi艂y m贸j ogr贸d. Od czasu do czasu wpadaj膮 z wizyt膮, ale zawsze by艂y pojedynczo. Odpowiedz Link Zg艂o艣
ga-ti Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 21:09 O, ja mam park臋 s贸jek od kilku lat, 艂adne s膮 i m膮drale Odpowiedz Link Zg艂o艣
thea19 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 19:56 skoro mowa o zwierz膮tkach, to wczoraj zobaczy艂am szczura. Nie powiem, 偶ebym by艂a zachwycona. Mieszka na kompostowniku w rurze kanalizacyjnej do podlewania, wy偶ar艂 mi zapas s艂onecznika dla ptaszk贸w trzymany pod wiat膮 i wspina艂 si臋 po rusztowaniu na pn膮cza do kul t艂uszczowych ale nie si臋gn膮艂, zadowoli艂 si臋 spadem. Zastanawiam si臋 nad humanitarnym od艂owieniem tylko nie mam konceptu co dalej. Odpowiedz Link Zg艂o艣
mashcaron Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 20:08 Dalej to go wywie藕膰 daleko daleeeko od twojego domu, bo wr贸ci. Odpowiedz Link Zg艂o艣
thea19 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 21:21 ale zima jest, czy on sobie poradzi bez jedzenia i domu w obcym lesie? Tak w og贸le to s膮 dwa futrzaczki bo 2 ogonki ma艂偶 widzia艂, twierdzi艂, 偶e to myszki. Normalnie to pies za艂atwia艂 takie sprawy ale niestety, zdrowie jej bardzo siad艂o i ledwo chodzi a drugi tylko w臋szy i czeka a偶 si臋 zwierz wyjdzie z nim pobawi膰. Odpowiedz Link Zg艂o艣
mashcaron Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 21:27 Zawsze mo偶esz poczeka膰 do wiosny generalnie to jako艣 te pokolenia myszy i szczur贸w przetrwa艂y tysi膮clecia z bardziej srogimi zimami, wi臋c te pewnie te偶 dadz膮 sobie rad臋 Odpowiedz Link Zg艂o艣
thea19 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 21:31 m膮偶 mi kaza艂 koniecznie go z艂apa膰 bo inaczej go nakarmi, ech Odpowiedz Link Zg艂o艣
mashcaron Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 21:33 M贸j raz spa艂 z ryj贸wk膮 aksamitn膮 馃ぃ a p贸藕niej mieli艣my dwa razy t膮 sam膮 mysz, bo mu si臋 nie chcia艂o jej wynie艣膰 gdzie艣 dalej tylko wypu艣ci艂 na 艂膮k臋 po drugiej stronie ulicy :p Odpowiedz Link Zg艂o艣
thea19 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 21:42 ale w domu spa艂? razem? w 艂贸偶ku? ryj贸wka to po偶yteczna jest, mog艂aby u mnie zamieszka膰 Odpowiedz Link Zg艂o艣
mashcaron Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 21:49 No, do 艂贸偶ka nam wlaz艂a i chodzi艂a mu po udzie 馃ぃ zerwa艂 si臋 jak poparzony, zapali艂 艣wiat艂o i si臋 rozgl膮da艂 jak oczadzia艂y. Pytam co mu si臋 sta艂o? "co艣 po mnie chodzi艂o" . stwierdzi艂am 偶e pewnie mu si臋 艣ni艂o ale wsta艂am 偶eby si臋 upewni膰. Podnosz臋 kapcia-pand臋 a tam co艣 艣mign臋艂o. My艣leli艣my 偶e to mysz, kupili艣my 偶ywo艂apk臋 ( a potem drug膮 bo pierwsza na ryj贸wk臋 nie dzia艂a艂a, wyjada艂a 艂akocie bez wchodzenia) kilka dni zesz艂o zanim si臋 z艂apa艂a i odkryli艣my 偶e to nie jest zwyk艂a mysz :p by艂a naprawd臋 urocza Odpowiedz Link Zg艂o艣
solejrolia Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 21:42 U nas spraw臋 za艂atwi艂 kot. Niby podw贸rkowiec a coraz bardziej pcha si臋 do domu. Ulubi艂 sobie miejsce na krze艣le, ale krzes艂o musi by膰 mocno wsuni臋te pod st贸艂. I m贸j fotel.... Odpowiedz Link Zg艂o艣
thea19 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 21:45 z kotem ci臋偶ka sprawa, tymczasy wszystkie niewychodz膮ce i obecnie nie mam 偶adnego na stanie, tydzie艅 temu ostatnie posz艂y. Od kiedy s膮siad odda艂 niekastrowan膮 kotk臋 to i kocury tranzytowe jako艣 ma艂o widoczne. Wszystkie te偶 lubi艂y krzes艂a - ca艂e tapicerowane, dobrze si臋 spa艂o i drapa艂o. Odpowiedz Link Zg艂o艣
ga-ti Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 21:08 Mnie dzi艣 m贸j przedszkolak obudzi艂 przera偶ony, 偶e 艣nieg spad艂, a my nie wywiesili艣my kulek dla ptaszk贸w, serio. Wi臋c w pi偶amach, butach i kurtkach wyszli艣my na balkon wiesza膰 kulki i sypa膰 ziarenka do karmnika. Niestety ptaszk贸w jeszcze nie ma, ale kilka dni temu kr臋ci艂y si臋 sikorki i w艂a艣nie takie 偶贸艂ciutkie kuleczki koloru kanarkowego, mo偶e to i czy偶yki by艂y? Czekamy cierpliwie na nasze ptaszki. Za to moi rodzice maj膮 co zim臋 mn贸stwo sikorek na s艂oninkach, nawet si臋 troch臋 oswajaj膮 Odpowiedz Link Zg艂o艣
thea19 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 21:35 ptaszki trzeba przyzwyczaja膰 do miejsca znacznie wcze艣niej ni偶 jak spadnie 艣nieg, ja karmi臋 od po艂owy pi藕dziernika Odpowiedz Link Zg艂o艣
ga-ti Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 23:24 Serio? No pacz, a mi sie co艣 ko艂acze, 偶eby nie dokarmia膰 gdy nie ma zimy/艣niegu, bo si臋 je rozleniwia. Mo偶e jednak przylec膮? Odpowiedz Link Zg艂o艣
thea19 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 14.01.21, 10:40 ptaki mo偶na karmi膰 ca艂y rok, gdzie艣 nawet jakie艣 towarzystwo ornitologiczne si臋 wypowiedzia艂o, nie rozleniwi膮 si臋, tylko przyzwyczaj膮 do miejsca. Karmi臋 od po艂owy pa藕dziernika do ko艅ca karmy - wypada to w po艂owie kwietnia, czasem w maju, ptaszk贸w mam urodzaj, chocia偶 gatunk贸w tylko kilka. Odpowiedz Link Zg艂o艣
solejrolia Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 21:36 O kurcze, ostatnio cieszy艂am si臋, 偶e sikorki tak 艣wierkol膮, a to mo偶e czy偶yk by艂? Odpowiedz Link Zg艂o艣
thea19 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 21:48 ma d艂ugi dzi贸b czy to patyk? bo jak dzi贸b taki d艂ugi to ani jedno ani drugie Odpowiedz Link Zg艂o艣
bo1 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 13.01.21, 22:17 solejrolia napisa艂a: > Sikorka czy czy偶yk... Bogatka. Odpowiedz Link Zg艂o艣
klaramara33 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 14.01.21, 10:54 Mnie to ten ptaszek nie wygl膮da na sikork臋,kt贸re to cz臋sto goscz膮 na moim balkonie, to mo偶e by膰 czy偶yk. Odpowiedz Link Zg艂o艣
lot_w_kosmos Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 15.01.21, 12:33 oczywi艣cie, ze sikora bogatka. nawet wcze艣niej nie odpowiada艂am, bo to oczywista oczywisto艣膰, ale widz臋, ze takie tu si臋 dyskusje tocz膮, to wkraczam Odpowiedz Link Zg艂o艣
klaramara33 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 14.01.21, 10:52 Pi臋kny zimowy widok za oknem- drzewa otulone 艣niegiem. Widz臋 to ca艂y czas ,przebywaj膮c w domu, kocham tak膮 zim臋. Odpowiedz Link Zg艂o艣
mikams75 Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 14.01.21, 13:05 aktualnie cieszy mnie snieg, duuuuzo i nada pada, pieknie jest! Odpowiedz Link Zg艂o艣
mashcaron Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 14.01.21, 13:08 U mnie popada艂a jak膮艣 艣niegowa popierd贸艂ka, od razu wszystko topnieje.. Przynajmniej przez chwil臋 p艂atki by艂y du偶e i je艣li si臋 patrzy艂o tylko w g贸r臋 to przypomina艂o zim臋 :p Odpowiedz Link Zg艂o艣
kosmos_pierzasty Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 14.01.21, 22:32 A z fajnych ptak贸w s膮 u mnie dudki. Oczywi艣cie nie teraz. Poza tym, s贸jki, wszelkie odmiany sikorek, kruki, 偶urawie, czasami, stado dzikich g臋si nad g艂ow膮 mi przelecia艂o, wiosn膮, dzi臋cio艂a zielonego drugi raz w 偶yciu widzia艂am u siebie pod domem, sowy te偶 pohukuj膮 regularnie, ale jakie to nie wiem. Odpowiedz Link Zg艂o艣
mashcaron Re: Stado czy偶yk贸w 馃檪 15.01.21, 12:25 Kurde, ale masz fajnie teraz jeszcze bardziej chc臋 mojego domu na zadupiu. Trzymajcie kciuki w czwartek :p Odpowiedz Link Zg艂o艣
Popularne w膮tki Podliczy艂am koszty utrzymania syna na studiach. To a偶 3000 z艂! Kogo na to sta膰? Forum: emama Ch臋tnie b臋dzie si臋 ze mn膮 spotyka艂 co jaki艣 czas na seks, ale zwi膮zku ze mn膮 nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynaj膮ce karier臋 w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umy艣li艂a sobie, 偶e na staro艣膰 zamieszka ze mn膮. Forum: emama Czuj臋 si臋 stara i zdaj臋 sobie spraw臋, 偶e na wszystko robi si臋 za p贸藕no. Czy to 偶yciowa pora偶ka? Forum: emama