Dodaj do ulubionych

Pytanie o jedzenie w Hashimoto

28.01.21, 19:41
Nie chce być modna, serio mam Hashimoto już przynajmniej 8 lat. Wiem czego nie mogę jeść. Z owoców np truskawek. Nie przepadam ale dietetyk mówi, że jak zamroze truskawki i odmroze to już mogę je jeść, tak samo jak ugotuje to też. I teraz pytanie. Czy tak to działa też na warzywa ? Uwielbiam kalafior, brukselkę, brokuły A od 6 lat nie jem bo nie mogę. Czy więc jak ugotuje to już mogę czy to tak nie działa? Może ktoś podpowie bo kalafior to już sni mi się po nocach. Dzięki.
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 19:45
      Też mam Hashimoto od około 8 lat. Jem wszystko. Nic mi nie jest po kalafiorze i brokułach. Kalafiory jem gotowane, pieczone oraz na surowo w sałatkach.
      • ichi51e Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 19:47
        rowniez jem. nadwage mam ale nie sadze zeby to bylo od kalafiorow i truskawek.
    • ichi51e Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 19:46
      ale co sie stanie jak zjesz truskawki czy kalafiora?
      • zlajedza Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 19:49
        Przeciwciała szybuja w górę.
    • alpepe Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 19:49
      Też mam Hashimoto, oświeć mnie, dlaczego nie wolno?
      • zlajedza Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 19:54
        Jak nie jem tego czego nie wolno mam anty TPO ok 80 do 100 jak jem potrafię mieć i 800.
        A nie wolno wg lekarza
        Truskawek, brzoskwiń, gruszek, kalafiora, brokuł, brukselki, żadnej kapusty poza kiszona, jarmużu, szczawiu na surowo.
        Przede wszystkim niczego co, zawiera pszenice i absolutnie soi.
        • 35wcieniu Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 19:57
          Lol. big_grin
          Ale masz jakieś objawy czy się tak tymi wynikami przejmujesz? Jesz kalafior i idziesz badać czy jak?
          • zlajedza Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 20:02
            To tak nie działa. Badam co pół roku. Od 5 lat mam niskie przeciwciała. Jak jadłam wszystko miałam wysokie. I tak czasem zjem kapustę. Znajoma, która trzyma rygor ma już przeciwciała w normie A też miała 500. Od pszenicy natomiast tyje.
            • 35wcieniu Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 20:03
              No ale masz jakieś objawy czy tylko na te wyniki patrzysz?
              • zlajedza Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 20:12
                Gorsze wyniki to gorsze samopoczucie. Poza tym lepsze wyniki to niższe dawki Letroxu.
                • madami Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 21:12
                  odczuwasz różnice samopoczucia w zależności od poziomu przeciwciał?
    • 35wcieniu Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 19:54
      Też mam ale wiem od niedawna. Chociaż endokrynolog twierdzi że pewnie mam od dawna. Nie kazała niczego odstawiać, nic mi nie jest po ww. produktach. Ani po żadnych innych.
      Tobie co się po nich dzieje?
    • panna.nasturcja Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 20:01
      A dlaczego nie możesz jeść?
      Nie ma żadnych porządnych wiarygodnych badań, które by wykazały, ze dieta eliminacyjna wpływa pozytywnie na leczenie Hashimoto.
    • nutella_fan Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 20:05
      Nie wiem, ja mam Hashimoto i jem dosłownie wszystko: gluten, nabiał, strączkowe, pomidory, wsio. Nir znoszę diet eliminacyjnych. Aha, jodu dużo biorę bo rewelacyjnie na mnie wpływa.
    • princy-mincy Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 20:09
      Ja jem czasami ale niewiele.
      Jedyne co mi jest to ból głowy jeśli zjem za dużo.
      Jem ponieważ jestem już na diecie eliminacyjnej (gluten i mleko) i gdybym miała całkowicie zrezygnować z krzyżowych i psiankowatych to już niewiele by mi zostało.
    • nowel1 Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 21:10
      Co za bzdety.
    • madami Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 21:19
      Nie ma żadnych konkretnych dowodów na to, że określonych pokarmów nie powinno się jeśc przy hashi, natomiast na pewno warto zastosować dietę przeciwzapalną i bogatą w antyoksydanty ale dopasowaną do konkretnej osoby

www.medicover.pl/o-zdrowiu/dieta-przeciwzapalna-na-czym-polega-i-jakie-jest-jej-zastosowanie,7103,n,192
      W 2014 r. przeprowadzono ponowny przegląd piśmiennictwa i zaktualizowano założenia tego wskaźnika – obecnie uważa się, że im wyższy DII, tym bardziej prozapalny efekt diety, jednocześnie pojawiła się tendencja do oceniania całego wzorca diety, nie tylko pojedynczych jej składników.

Pewne składniki diety oceniono jako związane z niższym, przewlekłym stanem zapalnym, m.in.:
      kwasy tłuszczowe omega-3,
      błonnik pokarmowy,
      alkohol (w umiarkowanej ilości),
      witamina E,
      witamina C,
      β-karoten i magnez,
      warzywa i owoce.
      Z uwagi na fakt, że produkty i składniki odżywcze nie są spożywane osobno, ale w połączeniach, obecnie wpływ diety na stan zapalny opiera się na danych z badań analizujących cały wzorzec diety (np. śródziemnomorską oceniono jako przeciwzapalną).
    • rozwiane_marzenie Re: Pytanie o jedzenie w Hashimoto 28.01.21, 21:48
      Pierwsze słyszę, żeby przy samym Hashimoto nie można było jeść kalafiora czy brokułów. Ja nie mogę ich rzeczywiście jeść (i jeszcze wielu innych rzeczy), ale to ze względu na inne choroby auto, które często współistnieją z hashi. Może zjedz tego kalafiora i zobacz co będzie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka