03.03.21, 11:34
oko.press/czarzasty-czas-dialogu-z-biskupami-minal-jestem-za-opcja-zero/ jestem za. Nareszcie ktoś mówi do rzeczy.
Obserwuj wątek
    • bcde Re: Opcja 0 04.03.21, 02:33
      "Fundament ideologiczny to odbywająca się w szkołach katechizacja."

Nie, katechizacja odbywa się w domach. To rodzice decydują, żeby ochrzcić dziecko, posłać je na religię, do komuni i bierzmowania. Dlatego w najbliższym czasie nie ma szans na odsunięcie kościoła od państwowego cycka. Głównymi winnymi są kobiety, bo to one mają decydujący wpływ na wychowanie dzieci.

"Lewica w Sejmie wykonuje swoją pracę. Składamy projekty ustaw odbierające Kościołowi jego przywileje jak ten o nadziałach ziemi na ziemiach Zachodnich i Północnych. Nie mamy wątpliwości, że PiS tego nie przegłosuje. Ale projekty już są. I zostaną zgłoszone ponownie, kiedy większości już miał nie będzie.".

Za późno. Lewica się skompromitowała, gdy mając władzę nie zrobiła nic, by zmniejszyć wpływy kościoła i jego finansowanie, a także ograbianie narodu przez komisję majątkową, fundusz kościelny i zwolnienia podatkowe.
      • tanebo001 Re: Opcja 0 04.03.21, 07:20
        Typowe wycie putinowskich trollików - wszyscy politycy się skompromitowali, nie wierzcie nikomu...
      • jowita771 Re: Opcja 0 04.03.21, 07:44
        Bardziej niż PiS nie skompromitował się w Polsce nikt. Dość sługusów Putina u władzy,
      • joaz Re: Opcja 0 04.03.21, 09:02
        bcde napisał:

> "Fundament ideologiczny to odbywająca się w szkołach katechizacja."
        >
        > Nie, katechizacja odbywa się w domach. To rodzice decydują, żeby ochrzcić dziec
        > ko, posłać je na religię, do komuni i bierzmowania. Dlatego w najbliższym czasi
        > e nie ma szans na odsunięcie kościoła od państwowego cycka. Głównymi winnymi są
        > kobiety, bo to one mają decydujący wpływ na wychowanie dzieci.
        >
        Nie generalizuj- moje dzieci są ochrzczone itd, na religię do szkoły chodziły (same sie wypisały) a na PiS nigdy nie głosowałam i jestem za całkowitym oddzieleniem kościoła od państwa. I mogę się dobrowolnie opodatkować.
        > "Lewica w Sejmie wykonuje swoją pracę. Składamy projekty ustaw odbierające Kośc
        > iołowi jego przywileje jak ten o nadziałach ziemi na ziemiach Zachodnich i Półn
        > ocnych. Nie mamy wątpliwości, że PiS tego nie przegłosuje. Ale projekty już są.
        > I zostaną zgłoszone ponownie, kiedy większości już miał nie będzie.".
        >
        > Za późno. Lewica się skompromitowała, gdy mając władzę nie zrobiła nic, by zmni
        > ejszyć wpływy kościoła i jego finansowanie, a także ograbianie narodu przez kom
        > isję majątkową, fundusz kościelny i zwolnienia podatkowe.
      • pani07 Re: Opcja 0 04.03.21, 09:05
        "Głównymi winnymi są kobiety, bo to one mają decydujący wpływ na wychowanie dzieci."
        LOL, serio? Poproś fuj lewicę, by za wychowywanie własnych dzieci wg ważnych dla rodziny zasad - wsadzać matki do więzienia.
        W Rosji już kiedyś odbierano dzieci kobietom "niewłaściwie" wychowującym dzieci.
    • trampki-w-kwiatki Re: Opcja 0 04.03.21, 07:46
      Ja jestem w tej kwestii nieugięta.
      Konkordat powinien zostać zdelegalizowany.
      • paskudek1 Re: Opcja 0 04.03.21, 08:10
        Wiesz co jest w konkordacie? Przypominam to jest umowa międzynarodowa. Niestety jako JEDYNA z nazwy wpisana do Konstytucji. Należałoby go może renegocjować a przede wszystkim zmienić lub zlikwidować ustawy dające Kościołowi takie przywileje. W samym konkordacie jakichś ogromnych przywilejów nie ma. Co prawda wiele zależy od interpretacji ale nikt nie każe wszystkiego interpretowac wyłącznie na korzyść Kościoła. Można zacząć na korzyść państwa polskiego. Natomiast taki zalis4jak choćby ten, że biskupem może w Polsce zostać tylko obywatel Polski to chyba jest raczej korzystne?
        • iwoniaw Re: Opcja 0 04.03.21, 08:16
          paskudek1 napisała:
          Natomiast taki z
          > alis4jak choćby ten, że biskupem może w Polsce zostać tylko obywatel Polski to
          > chyba jest raczej korzystne?
          >

Dla kogo jest to korzystne i na czym ta korzyść polega?
          • paskudek1 Re: Opcja 0 04.03.21, 08:28
            A chciałabyś żeby biskupem mógł być duchowny z innego kraju? Biorąc pod uwagę że wszedłby w skład Episkopatu Polski?
            • jowita771 Re: Opcja 0 04.03.21, 08:32
              Jeśli ten episkopat nie będzie miał wpływu na nic poza kościołem, to jest to dla mnie bez znaczenia.
              • paskudek1 Re: Opcja 0 04.03.21, 08:37
                Wiesz, choćby nam się to nie wiem jak NIE PODOBAŁO to Kościół Katolicki jest nadal mocny w kraju w Watykan jest stroną jako państwo. Wgnie lepiej mieć stosunku uregulowane umową niż piszcozne na żywioł. Inna sprawa jak ta umowa jest skonstruowana. Tu owszem, widzę pole do popisu.
                • jowita771 Re: Opcja 0 04.03.21, 08:45
                  A ja bym wolała, żeby wiara była prywatną sprawą. I żeby w żadnej jednostce pobierającej pieniądze z budżetu państwa, nie mogło być symboli religijnych.
                  • paskudek1 Re: Opcja 0 04.03.21, 08:52
                    Masz rację. Chodzi mi tylko o kwestię że korzystniej jest mieć pewne rzeczy uregulowane niż nie. Co do symboli masz rację.. Z tym że nie pamiętam teraz czy takie rzeczy są akurat w Konkordacie.
                    • tanebo001 Re: Opcja 0 04.03.21, 08:57
                      Można też uregulować przez zakaz.
                    • iwoniaw Re: Opcja 0 04.03.21, 09:00
                      paskudek1 napisała:

> Masz rację. Chodzi mi tylko o kwestię że korzystniej jest mieć pewne rzeczy ure
                      > gulowane niż nie.

Ja natomiast uważam, że pewne rzeczy wystarczająco regulują Konstytucja, kodeks karny, ordynacja podatkowa itd. i umowa ni z gruszki pozwalająca dowolnej instytucji/państwu/organizacji na bycie wyjętą spod ww. praw jest dla państwa oraz obywateli niepotrzebna i szkodliwa, co widać w praktyce.
                      Skoro więc w praktyce widać, że ta umowa to pomyłka, należy z nią zrobić dokładnie to samo, co z każdą inną umową międzypaństwową, która jest niekorzystna - wypowiedzieć ją w trybie natychmiastowym.
            • iwoniaw Re: Opcja 0 04.03.21, 08:50
              paskudek1 napisała:

> A chciałabyś żeby biskupem mógł być duchowny z innego kraju? Biorąc pod uwagę ż
              > e wszedłby w skład Episkopatu Polski?
              >
              Jaka byłaby inna różnica niż ta, że obywatela RP nie można wydalić z kraju (bo dokąd?)

Gwarancja biskupa - Polaka (w sensie formalnie poddanego polskiego króla, a nie jego odpowiednika zza miedzy bliższej czy dalszej) to mógł być bonus (dla tegoż króla, bo wiernym to raczej za jedno, zresztą zgodnie z oficjalną doktryną kk "nie ma już Greka ani Żyda") w wieku Xi, a nie XXI.

Serio, podaj trzy dowolnego kalibru przykłady, że biskup kk z obywatelstwem polskim jest dla RP lepszą opcją niż biskup bez yakiego obywatelstwa.
        • lauren6 Re: Opcja 0 04.03.21, 08:56
          Moim zdaniem jest to bardzo niekorzystne dla polskiego kościoła, który aktualnie dryfuje gdzieś na obrzeżach prawdziwego KK zarządzanego z Watykanu. Może przydałby się choć jeden biskup bez łba wypranego kultem Wojtyły, niezafiksowany na sprawie aborcji,nieukrywający kolegów po fachu współżyjących z ministrantami. Taki powiew świeżości w tym zaścianku.
          • ajaksiowa Re: Opcja 0 04.03.21, 09:08
            Zgadzam się z Supermenem Czarzastym,Firma powinna dzia£ać na tej samej zasadzie co inni..
          • jowita771 Re: Opcja 0 04.03.21, 09:09
            Ano właśnie, może właśnie lepiej, żeby biskup nie był Polakiem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka