Dodaj do ulubionych

Pasty do chleba

14.03.21, 23:52
Z czego robicie? Szukam inspiracji... Na świąteczne śniadanie...
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Pasty do chleba 15.03.21, 07:45
      z marchewki
      dyni
      fasoli
      selera
      bakłażana
      soczewicy
      suszonych pomidorów
      oliwek
      pestek (dynia, słonecznik)


      wejdź na jadłonomię, jest tam parę przepisów, można przetestować a potem kombinujesz własne, z tego, co (naj)bardziej lubicie.
      Ja zawsze robię na oko - bazę (czyli jakieś warzywo/warzywa piekę i blenduję z dodatkami).
        • alicia033 Re: Pasty do chleba 15.03.21, 10:08
          np. z cebulą, suszonymi pomidorami, prażonym sezamem/słonecznikiem/pestkami dyni, natką pietruszki (kocham natkę), gałką muszkatołową, kolendrą (w naci lub ziarnach), imbirem, papryką (słodką lub ostrą), solą pieprzem i oliwą.
          Oczywiście niekoniecznie ze wszystkim ww naraz.
          Bardziej precyzyjnewink przepisy z jadłonomii:
          www.jadlonomia.com/przepisy/pasta-z-dyni-i-masla-orzechowego/
          www.jadlonomia.com/przepisy/ulubiona-pasta-z-dyni-i-suszonych-pomidorow/
          www.jadlonomia.com/przepisy/pasta-z-modej-marchwi-i-miso/
        • alicia033 Re: Pasty do chleba 15.03.21, 12:20
          pieczemy bakłażana i główkę czosnku (kapnąć trochę oliwy w środek)
          Miksujemy albo rozciapujemy widelcem, zależy jaką konsystencję się lubi, dorzucając np. suszone pomidory, mieloną paprykę (ostrą albo słodką wg swojego smaku), trochę uprażonych i rozdrobnionych orzechów (z włoskimi wychodzi bardziej wyrazista, laskowe dają im bardziej maślany posmak ale też bardzo lubię) czy słonecznika. Oczywiście sól i pieprz, oliwa/olej do otrzymania odpowiedniej konsystencji, można też podkręcić smak octem balsamicznym (dodawać po parę kropli na raz, żeby nie przedobrzyć) albo sokiem z cytryny.
          Lubię też bakłażana zmiksowanego z serem pleśniowym o wyraźnym smaku (gorgonzola piccante albo roquefort. Odradzam polskie lazury - odkąd się przebrandowili z rokpola na lazur ich smak, niezależnie od koloru, całkowicie się stępił). Tu też można dorzucić trochę orzechów, na mój smak - laskowych. To akurat pasta do bardzo szybkiego spożycia 1-2 dni. U mnie zresztą drugiego nie zwykle nie doczekuje.
    • bei Re: Pasty do chleba 15.03.21, 08:10
      Jak masz wysokoobrotowy blender- orzechy, albo orzechy, sezam, miod.
      Ziarno słonecznika i coś do zaostrzenia smaku- np czarnuszka.
      Pistacje i siemię lniane.

      Gotowany kurczak ( np z rosołu) i śliwka suszona.
      Pieczony indyk i odrobina żurawiny ( indyka blendujesz, żurawina cała)
    • tilijka123 Re: Pasty do chleba 15.03.21, 14:05
      - wszelkiego rodzaju smalce fasolowe z jadłonomii - np. ten z burakami
      - tuńczyk + jajko na twardo + majonez
      - jajko na twardo (stare na grubej tarce), rzodkiewka (drobno posiekana), szczypiorek majonez
      - zółty ser starty na drobnej tarce, czosnek, majonez

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka