Dodaj do ulubionych

Kwarantanna dla domowników

15.03.21, 08:58
Kto ma doświadczenia?

Po jakim czasie odzywa się ktoś z sanepidu? (odzywają się w ogóle?)

I czy w przypadku przebywania domownika w szpitalu skracają tą kwarantannę do standardowych 10 dni?

Chciałabym wiedzieć na czym stoję bo nie wiem czy pracować na kwarantannie czy nie.
Obserwuj wątek
    • cku Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:03
      A jak mąż? Jednak ma pozytwny wynik?
      Teoretycznie jeśli jest w szpitalu to wy macie 10 dni od ostatniego kontaktu.
      • manala Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:05
        Czwartym testem mu naskrobali. W sumie dobrze, bo przynajmniej będzie kierunkowo leczony. W miarę.

No mam nadzieję, że 10.
        • cku Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:07
          Mozesz sprawdzic na IKP czy masz kwarantanne i do kiedy. Jak mąż podał z kim mieszka to sanepid zadzwoni, jak nie podał to nikt was samoczynnie nie namierzy.
          • manala Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:08
            Nic nie mam - w tym rzecz.
            • cku Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:09
              A od kiedy mąż choruje? Bo moze minelo juz te 17 dni objawow u niego? A może nie podał danych waszych?
              • manala Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:12
                Pewnie minęło, ale to się chyba od testu liczy. Nie podał bo nikt do niego nie dzwonił jeszcze.
                • cku Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:13
                  No to dlatego nie macie. W waszej sytuacji kwarantanna nie ma sensu juz, ale przepisy są jakie są.
                  • manala Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:16
                    Już odsiedzimy te 10. Oby nie 17...
    • slonko1335 Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:05
      Nie ma reguły, sanepid może się odezwać tego samego dnia a może nie odezwać wcale. Tak, gdy domownik jest w szpitalu domownicy mają kwarantannę przez 10dni od ostatniego kontaktu. Aż tak źle z mężem? Trzymajcie się.
      • manala Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:12
        Już chyba lepiej - dzięki.
    • memphis90 Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:12
      Do mnie sanepid nie dodzwonił się nigdy- rodzina się poddała samokwarantannie +10 dni od końca mojej izolacji, aczkolwiek finalnie było to +7 dni, bo akurat się przepis zmienił. Co do mnie, to policja sprawdziła mnie może 4 albo 5 razy, potem byli zajeci ganianiem manifestacji.
      • manala Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:16
        No ale, my się chyba możemy poddać 10 od kontaktu? Bo w szpitalu standardowo 10 dni trzymają (przynajmniej tak mężowi powiedzieli).
    • mid.week Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:13
      Nie pomogę z sanepidem, bo u nas co przypadek to inaczej (tam już chyba nikt nad niczym nie panuje) ale zycze choremu szybkiego powrotu do zdrowia!
      • manala Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:17
        Dzięki.
    • szmytka1 Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:19
      U mnie w mieście odzywają się w ten sam dzień co do chorego. Zadzwonili do mnie poinformować, ze mam pozytywny wynik i poprosili o nr telefonu męża i od razu do niego zadzownili poinformować o kwarantannie. Trzeba było podać pesele. Na profilu zaufanym pojawia się też info o długości kwarantanny od kiedy do kiedy i to info trafia do systemu, także pracodawca wie o kwarantannie. Domownik otrzymuje kwarantanne o 7 dni dłuższą niż chory. Ja byłam chora, miałam 10 dni izolacji a domownicy 17 dni. Moja izolacja skończyła się 5 marca, reszta kiblowała do 12. Kwarantannę może skrocić izolacja, czyli gdyby zachorował, to musi mieć to potwierdzone testem na korone i jeśli zachoruje szybko i te 10 dni izolacji wypadną krócej niż 10+7 to ma skrócone wink Te procedury są gdzieś na stronie ministerstwa, cyz an tym profilu, teraz nie wiem, ale mąż to sprawdzał i jest opisane.
      • manala Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:20
        No dobrze, ale Ty byłaś w domu. My nie przebywamy od piątku z zarażonym.
        • szmytka1 Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:30
          och moje dziecko zanim zachorowałam dostało kwarantanne z przedszkola, 16 marca, a ostatni kontakt miało 12... Przy czym długść kwarantanny dziecka była liczona od ostatniego kontaktu, czyli od tego 12
      • szmytka1 Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:21
        a i na tej stronie jest opisana też procedura dla ozdrowienców, czyli byłam chora, miałam swoją izolację, gdyby w trakcie tego zamknięcia mąż mi zachorował, to ja już nie musiałabym odbywać ponownej/przedłużonej kwarantanny
    • chersona Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 09:27
      U nas na kwarantannie była 8 letnia córka. W tym czasie - a było to dokladnie 5 dni roboczych, bo weekendów nie liczę - raz zadzwonił do nas sanepid, 2! razy byla policja, otrzymałam też 1 sms (w przepdrzedostatnim dniu kwarantanny córki) z gminnego ośrodka pomocy, czy nie potrzebujemy czegoś.
      Rzecz miala miejsce w Warszawie.
    • welcome_back Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 10:27
      Liczy się dni od ostatniego kontaktu. Z policją to różnie bywa. W listopadzie sprawdzali nas łącznie kilka razy, w lutym / marcu codziennie, to samo rodzice -> pytaliśmy od czego zależy, policja po prostu dostaje listę z sanepidu. Jak mieli wielki przerób, to samej kwarantanny nie dawali do sprawdzenia.
      • manala Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 10:32
        Zgadza się. Dostaliśmy tylko 10 dni. Uff. W zasadzie jeszcze tydzień do odsiedzenia.
        • cku Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 10:44
          Szybko zleci. Zdrowia dla męża!
          • manala Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 11:06
            Mam nadzieję. Skorzystałam z możliwości zwolnienia z pracy na czas kwarantanny, żeby sobie to psychicznie i logistycznie ułatwić. Mam nadzieje, że uda mi się przez ten czas podleczyć kręgosłup, bo ostatnio mocno daje mi w kość.
    • iberka Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 10:34
      Koleżanki mąż właśnie covid'uje razem z dziećmi, ona ujemna. Mąż 10 dni w domu, ona dostała 17. Ją kontroluje apka, męża nikt, bo ma zbyt stary telefon do obsługi apki kwarantannowej.
      • cku Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 10:42
        Nawet jak masz nowy to i tak nie instalujesz apki bo nie musisz.
      • alfa36 Re: Kwarantanna dla domowników 15.03.21, 10:46
        Wszyscy przebadani?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka