Dodaj do ulubionych

Użytkowniczki Bosch Mum 5

20.03.21, 12:43
Porady ppotrzebuję.. Tak oglądam, oglądam i zdecydowac nie mogę. Czy warto kupować model z wagą i timerem np model 5xw40 za 1799 , czy bez tego, ale za to z przystawką do krojenia w kostkę. Wiem, wiem, nikt mi na moje dylematy nie da odpowiedzi wink ale podzielcie się doświadczeniem. Czekam na jakieś promocje.. A tu raczej tendencja, ze sprzęt drożeje od ubiegłego roku. Czy w ogole na ten sprzęt mozna kiedykoliwek upolować jakieś znizki? jedyne co teraz widze, to wybranych modelach jakaś kolejna dostawka za 1 zł.
dobre są te maszynki do mielenia w zestawach? ja nie potrzebuję wypasionej żadnego wyrabiania kiełbas. Ot, żeby zmielić mieso na mielone. Widze, ze jednka bardziej chyba opłaca sie kupić w większym zestawie niz dokupować pojedyńczo..Wy zadowolone?
Obserwuj wątek
    • agusiah Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 20.03.21, 12:51
      Nie mam wagi ani timera, ale pewnie bym teraz kupiła, bo lubię gadżety. Ale kostkarkę polecam, jeśli lubisz sałatkę jarzynowa, zrobienie wielkiej muchy zajmuje tyle co obranie warzyw. Na warzywa do zupy np nie ma to sensu, bo mycia i składania trochę jest. Ja ja kupowałam osobno.
      Maszynki do mięsa nie używam, wiec nie polecę.
      Zwróć uwagę czy w zestawie jest końcówka do ucierania z silikonem, pamietam, ze nie we wszystkich zestawach była,a jest fajna.
      generalnie robot polecam, wyrabia ciasto na chleb, uciera, ubija. Używamy tez często blendera.
      • huang_he Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 20.03.21, 12:58
        A duza ta kostka wychodzi? Bo wlasnie sie tak przymierzam do kupienia i nie jestem jeszcze przekonana.
        Z porad: mam ten z wagą i jest super, przy robieniu pizzy czy bułek. Na pewno nie jest to waga, ktora odmierzy idealnie dwa gramy, ale przy 300 nie robi to wielkiej roznicy.
        Warto od razu domówić drugą miskę. Ja mam plastikową drugą i nawet ją wolę, bo nienawidzę zgrzytu o metal.
        Maszynką do mięsa ostatnio robilam falafele i ciecierzyca zmielila się super
        • karme-lowa Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 20.03.21, 13:45
          huang_he napisał(a):

> A duza ta kostka wychodzi? Bo wlasnie sie tak przymierzam do kupienia i nie jes
          > tem jeszcze przekonana.
          Kostka jest mała.
          Dla mnie idealna, bo nie lubię dużych kawałków warzyw w sałatce😉.
          Gar sałatki zrobiony w 3 minuty.
      • joszka30 Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 20.03.21, 13:04
        O, dzięki za sugestię, zobaczę ten silikon na końcówce.. waga fajna sprawa, tylko podraża zestaw o jakieś 200 zł.. Widzę, ten model za 1799 ma ten silikon, nie ma kostkarki- osobno to 300 zł.. i weź tu decyduj..
        • huang_he Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 20.03.21, 13:29
          Ja wzięlam bez kostkarki. Uznalam, ze ją sobie dokupie. Wagi bym juz nie dokupila.
          Ale! Jak masz wage elektryczna płaską, taką za 30 zł, to bajer w mum jest srednio potrzebny.
          Ja kupilam ten z wagą, więc korzystam. Ale teraz nie wiem, czy jednak bym jej sobie nie darowala, bo z tej plaskiej korzystam rowniez często. Postawienie na niej miski do mum i wytarowanie nie jest jakims wielkim zabiegiem.
    • berdebul Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 20.03.21, 13:40
      Opłacają się większe zestawy, ale bydlę jest niezniszczalne. Myślałam, ze posłuży do gwarancji i później umrze, jak każde AGD teraz, a ja kupię kitchenaid.
      Wolałabym przystawkę do krojenia w kostkę, bo nienawidzę tego robić.
      • karme-lowa Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 20.03.21, 13:43
        Ja mam z krojeniem warzyw. Nie chciałam wagi.
        Jestem zadowolona.
        • joszka30 Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 20.03.21, 13:57
          Ja mysle nad Mum 58365 lub mum5xw40.. Ten pierwszy tanszy, wiecej akcesoriów, ale.. Srebrny, bez, wagi. A skoro ustrojstwo takie długowieczne, to lepiej zeby ładnie sie na blacie prezentował. Drugi ładniejszy kolorystycznie ale zeby akceseriowo był zblizony czyli kostkarka i dodatkowa misa to 1799 zl+ 360 zl.. Walka serca i rozumu.. Wrrrr
          • karme-lowa Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 20.03.21, 14:21
            Ja mam BM 58364. Dla mnie jest idealny. W promocji w czerwcu dałam ok 1400 zł.
            • karme-lowa Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 20.03.21, 14:26
              Sprawdziłam - z ubezpieczeniem 1470 zl. Sam robot w promocji był za 1300 zl.
    • magda_100 Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 20.03.21, 22:54
      Kostkarka fajna ale taką ilość sałatki zeby chciało mi się ją myć to robię dwa razy do roku na święta. Poza tym teraz mam mało szafek i nie mam gdzie jej trzymać. Szczerze mówiąc jak ktoś byłby zainteresowany to chętnie sie jej pozbędę, Używana pare razy
    • autumna Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 21.03.21, 09:00
      > Porady ppotrzebuję.. Tak oglądam, oglądam i zdecydowac nie mogę. Czy warto ku
      > pować model z wagą i timerem np model 5xw40 za 1799 ,

Moim zdaniem wygodniejsza jest oddzielna waga kuchenna. W większości ciast mąkę dodaje się na końcu, przesiewając do miski, w której mieszasz ciasto, więc trzeba mieć ją odważoną wcześniej i w innym naczyniu. No chyba że będziesz wyrabiać głównie ciasto na chleb, gdzie faktycznie wszystko wali się od początku do jednej michy. A timer przeważnie się gdzieś ma oddzielnie, np. wbudowany w kuchenkę. Jak dla mnie to za słono sobie życzą za dodanie raczej tanich w wykonaniu "bajerów".

MUM 54251 ze wszystkimi przystawkami znajdziesz za ok. 1300 zł.

> z przystawką do krojenia w kostkę.

To zależy, czy bardziej nie lubisz krojenia w kostkę czy mycia części. Ta przystawka to spore krówsko. Tyle że po surowych warzywach wystarczy części spłukać pod kranem. Po krojeniu czegoś tłustego czy mazistego (ser, jajka) pół zmywarki zajmuje. W zestawie jest kratka o boku 0,9 cm (kostka taka raczej sałatkowa niż do zupy), można dokupić większą, bodajże 1,2 cm.

> dobre są te maszynki do mielenia w zestawach?

Ma jeden feler: cieknie na złączu przystawki z napędem (to nie wada mojego egzemplarza, inni też piszą, że one tak mają). Z samym mieleniem nie ma problemu.
    • memphis90 Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 21.03.21, 09:08
      Jeżeli mogę się podpiąć pod wątek - czy wszystkie roboty "wciągają" ciasto chlebowe czy tylko moj no-name taki trefny? Miksuje normalnie, ale jak zakładam końcówki do wyrabiania drożdżowego, to ciasto owija się wokół nich i wędruje dosłownie do wnętrza robota...
      • slonko1335 Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 21.03.21, 09:42
        Mum super wyrabia ciasto na chleb
        • slonko1335 Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 21.03.21, 09:45
          Ma nakładkę na hak ktora zabezpiecza przed wciaganiem.
      • purchawka2020 Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 21.03.21, 10:04
        Mom ma plastikową nakładkę na hak, która temu zapobiega. Raz zapomniałam jej założyć i faktycznie, zakleipłam robot i musiałam dłubać.
      • jola_ep Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 21.03.21, 12:26
        Kenwood. Hak ma na górze taką tarczkę. Teraz już wiem, dlaczego. Ciasta nie wciąga.
        • karme-lowa Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 21.03.21, 12:41
          jola_ep napisała:

> Kenwood. Hak ma na górze taką tarczkę. Teraz już wiem, dlaczego. Ciasta nie wci
          > ąga.
          Bosch Mum też ma.
    • welcome_back Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 21.03.21, 09:33
      Maszynka do mielenia spoko. Mam kostkarkę, dokupioną za ciężkie pieniądze. Używałam ostatnio ze trzy lata temu, bo mycie jej mnie dobija. Timera bym nie potrzebowała, a wagę używałabym osobno big_grin Wiem, nie pomogłam!
      Z rzeczy, które mi się przydają: koniecznie druga miska + tareczki, zwłaszcza na placki ziemniaczane.
    • slonko1335 Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 21.03.21, 09:42
      Chciałam kupić z wagą i timerem ale ostatecznie uznałam że koszt jest zbyt wielki a wagę i timer posiadam więc bez sensu tyle przepłacać. Do maszynki do mielenia dokupilam za rada forum dodatkowy wkład i jest idealny do mielenia mięsa bo w zestawie były drobne dziurki bardziej do warzyw. Kostkarka jest super(wyprobowalismy) o ile ktoś tej kostki potrzebuje. Ja nie robię sałatki jarzynowej i generalnie jest mi zbędna
      bo nie znalazłam na razie więcej zastosowań.
    • purchawka2020 Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 21.03.21, 10:01
      Stałam przed tym dylematem pół roku temu. Wybrałam zestaw wszystkomający ( zależało mi na tarce do ziemniaków i haku do ciasta ) za to bez timera i wagi. Timer mam w kuchence, wagę też mam. Jestem zadowolona, zapłaciłam jakie 1500 zł.
    • mikams75 Re: Użytkowniczki Bosch Mum 5 21.03.21, 14:07
      wprawdzie nie mam muma ale sie wypowiem wink jakbym mial wybierac timer+wage lub przystawke do krojenia w kostke to bym wybrala to drugie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka