alessa28 Re: Wsiowe zwroty 25.03.21, 23:02 kokokoko_euro_spoko napisał(a): > 1. W punkt > 2. Ktoś? Coś? > 3. Zacny / zacna itp. > > Takie trzy mam. A Wy? Tak samo plus : Drodzy, drogie /szanowni szanowne (gdziekolwiek poza uczelnia brzmi to koszmarnie i pretensjonalnie) Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_s Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 01:27 Mnie razi samo 'drodzy', brrr. Rozumiem, drodzy słuchacze/widzowie/uczniowie i tak dalej, ale sam zwrot drodzy wywołuje u mnie ciary. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_s Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 01:30 To mnie znowu kaszojad, gówniak, purchlak itp. Na początku jeszcze to lekko bawiło, ale teraz mnie odpycha od ludzi, którzy tak nazywają cudze dzieci, mówiącego tak o swoim nie spotkałam. I piszę to jako bezdzietna i anty-dzieciowa raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: Wsiowe zwroty 26.03.21, 23:38 zrobiłeś mi dzień kluski zamiast "makaron" w półce, zamiast w szafce na półce Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 00:51 Jak wiedc ematki w przewazajacej wiekoszosci sa wsiowe. No bo kto by tak swietnie znal ta gware czy slownictwo Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 02:08 Moja corka lubila duzo mowic. Czesto zmeczona w nocy juz nie wytrzymywalam i ze zloscia mowilam : " nie gadaj juz, idz spac!" lub " gadasz i gadzasz". "A ta dej gada." Pozniej pojechalismy do PL. Najgorzej bylo u meza rodziny, ktora byla uprzedzona przez moja tesciowa, ze dzieci mowia pieknie po polsku. Okazalo sie, ze one pieknie... gadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 02:25 Jakem jestem ze stolycy, uważam, że określenie „wsiowe zwroty” jest nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 08:19 Tak, bo w miasteczku Wilanów zamieszkali warszawiacy w 3-4 pokoleniu😜 Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 07:33 - przekuć ucho - madki malutkim "cureczkom", - tableta- brrr - to samo jak " zamawiać torta" , - "ubrać buty" - w tym wypadku włączają mi się mordercze instynkty. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 08:22 Me, twe. W sensie "Serce me" "Oczy twe". Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 08:42 Cykac sie. "Niby te szczepionki nie wywoluja autyzmu, ale sie cykam". "Zamowic trza torta na roczek, bynajmniej z trzema rozyczkami na wierzchu." I co mnie strasznie denerwuje we wlasnej matce: "Sasiad kupil dwa karpia. Dwa. Zabijal na podworku to widzialam. Z kim on spedza swieta, hmmm? Dwa to nieduzo." "Sasiad drzewo posadzil. Oooo, drzewo. Jablonke. Mala, ale wyrosnie. Tam, za rogiem, jak ma szope". Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 22:46 Zaraz, chwileczkę, co cię w tym tak denerwuje? Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 09:41 Zacny właściwie użyty jest ładny! Półtorej roku. Miesiąc czasu. Lubiali, lubiały, lubieli itp. Poszłem. Kantka (spodnie z kantką). Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 10:19 Ja też lubię "zacny". Problem chyba w tym, że bywa ostatnio nadużywany. Odpowiedz Link Zgłoś
siwa-faryzeuszka Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 10:33 > kamerować to już wlazło do języka polskiego jako potoczne, w sumie ze trzydzieści lat już siedzi co najmniej, odkąd wuja przywiózł z erefenu kamerę na małe kasety i kamerował komunię syna. mnie trochę niektóre wypowiedzi śmieszą, język polski się rozrasta, a emateczki jakby zatrzymane na poprawności z pierwszego odcinka Ojczyzny-polszczyzny, chociaż najlepsze było stwierdzenie że forma "nie umiem w internety" to rak 🤣 najgorsze w formie tarkować jest że to się najczęściej odnosi do kwestii spożywczej, a ja widzę tarkę do pięt i fruwający wokół naskórek 🤢 na rozluźnienie i zamiast snickersa - profesor Miodek Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 10:44 O, jaki uroczy najntisowy staroć Jak z Duchologii, wieki nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 12:19 Nie znałam, ale od razu jak przeczytałam to pomyślalam o tarce z hebe. Czyli jednak pięty. Drugie skojarzenie na zasadzie podobieństwa do tarła. Tarkowanie z podtekstem seksualnym, niezłe combo.... Odpowiedz Link Zgłoś
siwa-faryzeuszka Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 13:08 mid.week napisała: > Nie znałam, ale od razu jak przeczytałam to pomyślalam o tarce z hebe. Czyli je > dnak pięty. Drugie skojarzenie na zasadzie podobieństwa do tarła. Tarkowanie z > podtekstem seksualnym, niezłe combo.... Ja przeczytałam na ematce, z domu wyniosłam prawilne zetrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 22:52 Ten słodycz. Ten pomarańcz. Ten perfum (jessuuuu!!!) Zjem torta . Pieniążki/ dużo pieniążków. "Bynajmniej" zamiast przynajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś