asia261 24.03.21, 11:50 Decyduje się czy nie ? Ja jeszcze się waham Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zosia_1 Re: PPK i emama 24.03.21, 11:51 Oczywiście, że nie. Kolejny złodziejski pomysł na zabranie ludziom kasy Odpowiedz Link Zgłoś
uuunia Re: PPK i emama 24.03.21, 12:00 Ja się decyduję. W każdej chwili mogę wystąpić o zwrot i dostanę więcej, niż mi potrącili. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PPK i emama 24.03.21, 13:57 Rozumiem, że cię to cieszy, tym niemniej kolega męża dokładnie to robi - co miesiąc wyciąga kasę. To nie są duże pieniądze, bo wtedy nie ma dopłaty ze strony rządu, a dopłata ze strony pracodawcy jest opodatkowana, ale na razie jest co miesiąc 50 zł na plusie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PPK i emama 24.03.21, 14:13 To zdanie tak ogólne, że trudno się zgodzić albo nie. Tym niemniej, pokaż mi, co on traci. Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: PPK i emama 24.03.21, 14:08 Przy wcześniejszej wypłacie pieniędzy z PPK przepadają dopłaty pochodzące ze środków publicznych, 30% środków pochodzących z wpłat pracodawcy oraz 19% podatek od zysków kapitałowych wypracowanych przez pozostałą część środków, pochodzącą z wpłat pracodawcy oraz wpłat pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PPK i emama 24.03.21, 14:13 Dlatego zostaje mu tylko te 50 zł. Ale też on nie traktuje tego jako jakąś szczególną inwestycję, stwierdził, że to podwyżka o 50 zł Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: PPK i emama 24.03.21, 17:11 Podatek dochodowy (według skali) a nie od zysków kapitałowych Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: PPK i emama 26.03.21, 10:47 Od zysków kapitałowych: www.mojeppk.pl/aktualnosci/Wczesniejsza-wyplata-srodkow-z-PPK---to-oczywiscie-mozliwe-.html Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: PPK i emama 24.03.21, 11:54 Nie. Podjąć decyzję miałam akurat w tych dniach, kiedy zlikwidowano OFE i dano nam wybór między mniejszą lub większą grabieżą naszej kasy. Myślę, że do czasu mojej emerytury PPK zostanie 5 przesunięte, 10 razy opodatkowane, 3 razy podzielone, a na koniec będzie emerytura obywatelska. Ale niestety planu alternatywnego brak i nie mam pomysłu, co zrobić, by coś sobie na tę emeryturę zapewnić we własnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: PPK i emama 24.03.21, 11:57 Serio trzeba te wątki zakładać z taką regularnością? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PPK i emama 24.03.21, 13:58 Ja weszłam. Będę obserwować, jak się okaże, że te pieniądze za mocno tracą, to się wycofam. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: PPK i emama 24.03.21, 14:06 Ja też wejdę, a raczej nie wyjdę. Do końca miesiąca muszę zdecydować. Stracić na tym nie powinnam, a logicznie rzecz biorąc powinnam zyskać. Dodatkowo uzyskuję 20% zniżki na różnego rodzaju ubezpieczenia w tej firmie. Nie zaszkodzi spróbować, a co będzie - tego nie wie nikt. Pogadamy za 10-15 lat Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PPK i emama 24.03.21, 14:18 To będzie jednak trudniej zlikwidować niż OFE. Od części wplacanej przez pracodawcę płacisz podatek dochodowy - ciężko będzie przeprowadzić konstrukcję prawną, że pieniądze, od których zapłaciłam podatek, w zasadzie są pubiczne. Oczywiście państwo może mnie po prostu okraść bez żadnej konstrukcji prawnej, ale to może zrobić i z moimi oszczędnościami w banku. Na razie jest to, dzięki dopłatom od państwa, najlepiej oprocentowana lokata. Bardziej bym się bała, że towarzystwo prowadzące dany fundusz coś skopie w inwestycjach, ale żeby wyrównać do sytuacji, jak jest w tej chwili w banku - że biorąc pod uwagę inflację realnie tracę z miesiąca na miesiąc - to musieliby bardzo skopać. Pożyjemy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PPK i emama 24.03.21, 14:21 Pomyłka - dzięki dopłatom od pracodawcy. Te od państwa się traci, traktując to jako lokatę krótkoterminową. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: PPK i emama 24.03.21, 14:24 asia_i_p napisała: > To będzie jednak trudniej zlikwidować niż OFE. łkam. Niektórzy, jak widać, są niewyuczalni i nie da się im pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: PPK i emama 24.03.21, 14:25 To będzie jednak trudniej zlikwidować niż OFE. Od części wplacanej przez pracodawcę płacisz podatek dochodowy - ciężko będzie przeprowadzić konstrukcję prawną, że pieniądze, od których zapłaciłam podatek, w zasadzie są pubiczne. Ale zawsze można podnieść argument, że inne składki, opłaty i daniny nie zostały zapłacone... Na razie jest to, dzięki dopłatom od państwa, najlepiej oprocentowana lokata. Owszem, ale nie tylko dlatego; zasadniczo główne fundusze bronią się wynikami. W każdym razie, RRSO jest kosmiczne, absolutnie nieosiągalne przy innych obecnych formach oszczędzania. Ale w zamian jest też ryzyko. Bez ryzyka nie ma zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: PPK i emama 24.03.21, 14:29 droch napisał: > Owszem, ale nie tylko dlatego; zasadniczo główne fundusze bronią się wynikami. > W każdym razie, RRSO jest kosmiczne, absolutnie nieosiągalne przy innych obecny > ch formach oszczędzania. Ale w zamian jest też ryzyko. Bez ryzyka nie ma zabawy > Jak mówią: kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: PPK i emama 24.03.21, 15:12 ach, ta naiwna wiara w jakiekolwiek obietnice rządowe. Dla mnie możesz sobie z pieniędzy robić i ognisko, jak zauważyłaś, tylko naiwni skorzystali z tego wybitnego wynalazku nierządu. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: PPK i emama 24.03.21, 14:27 thea19 napisała: > wystarczy przypomnieć sobie reklamy OFE Sama kiedyś pracowałam jako akwizytor OFE, więc znam ten temat od podszewki. Nikt tak naprawdę dzisiaj nie nie wie, co ten i kolejne rządy nam zgotują. Jednak, tak jak napisała osoba poniżej, póki co jest to całkiem "opłacalna" inwestycja na rynku. Trzeba obserwować, co będzie się działo i reagować adekwatnie do sytuacji w odpowiednim momencie. To trochę tak jak z przejściem z OFE do ZUS - wszyscy się wkurzają z powodu likwidacji OFE, ale bardziej opłaca się przenieść środki do ZUS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: PPK i emama 24.03.21, 14:36 (...)ale bardziej opłaca się przenieść środki do ZUS-u. I tak, i nie - w ZUS środki przeniesione po likwidacji OFE nie będą dziedziczone. Wybór jest diaboliczny. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: PPK i emama 24.03.21, 15:13 droch napisał: > Wybór jest diaboliczny. Jak to w Polsce: zawsze masz wybór między dżumą a cholerą. Gdyby jednak wykluczyć kwestię dziedziczenia, to waloryzacja w ZUS jest korzystniejsza niż to, co wypracowują OFE. Ponadto, środki z subkonta w ZUS-ie są dziedziczone, chociaż nie ma tam tego zbyt wiele, jak podejrzewam. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: PPK i emama 24.03.21, 17:11 asia_i_p napisała: > Ja weszłam. Będę obserwować, jak się okaże, że te pieniądze za mocno tracą, to > się wycofam. Tak samo. Ewentualnie wycofam przed następnymi wakacjami. Zawsze będzie więcej niż oprocentowanie w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: PPK i emama 24.03.21, 15:47 absolutnie nie!!!! Nie godzę się na zabranie mi dziś kasy (realne, dzieje się tu i teraz) po to by ją być może kiedyś otrzymać. Nie mam żadnego zaufania to państwa PiS. A zaufanie jest podstawą powierzenia komuś swojej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: PPK i emama 24.03.21, 16:28 asia261 napisała: > Decyduje się czy nie ? Ja jeszcze się waham Ja sie nieczdecydowalam, znajomi tez nie Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: PPK i emama 24.03.21, 16:58 Firma mi płaci 3 filar, ja podatek, więc nie musi tworzyć PPK. Odpowiedz Link Zgłoś
macca4 Re: PPK i emama 26.03.21, 11:38 Ja się zdecydowałam prawie 1,5 roku temu. Nie narzekam - powierzam moje pieniądze ale co miesiąc je wypłacam i jestem parę groszy do przodu z wpłaty od pracodawcy. Przy przykładowej pensji 5-6tys zł brutto byłaby to kwota ok 50zł miesięcznie + oczywiście odzyskanie wpłaconej przez siebie kasy. Podatki od zysków i wszelkie dopłaty oczywiście pomijam, bo wypłacając pieniądze co miesiąc świadomie z nich zrezygnowałam. Każdy musi oczywiście sam zdecydować czy chce mieć rocznie parę stówek (lub więcej) więcej w kieszeni czy nie. Jak ktoś jest ryzykantem to może nawet próbować wycisnąć więcej trzymając do emerytury Odpowiedz Link Zgłoś