Dodaj do ulubionych

Zupy- brak weny

26.03.21, 21:35
Wysyp braku weny na gotowanie. Mam kawał pięknego szpondru, z zup na wołowinie robiłam dopiero co rosół i pomidorową. Co drugi dzień gotuję nową, bo mam rodzinę szalonych zupożerców i już zupełny brak pomysłów. Jakie fajne zupy gotujecie na wołu?
Obserwuj wątek
    • akseinga1975 Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 21:39
      Ja gotuje czasami szpondrze. Np. krupnik a szponder taki rozgotowany, mieciutki robie w sosach roznych.
      • akseinga1975 Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 21:40
        Mialo byc na PREDZE
      • ajr27 Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 21:43
        Ech, krupnik u nas bez przerwy ostatnio
        • mia_mia Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 21:52
          A ja jak żyję nigdy nie ugotowałam krupniku, chociaż u innych zjem, a syn nawet lubismile
          • ajr27 Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 23:40
            Przekonaj się, nie ma zdrowszej zupy.
    • qwirkle Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 21:49
      Zupę pho zrób.
      Ja robię wariant 'po polsku', tzn gotuję mięso, jak na rosół, dodaję wloszczyznę, listek, ziele angielskie i pieprz. Następnie gwiazdkę anyżu, dwa goździki i kawałek cynamonu. Gotuję aż do miękkości mięska. Solę odrobinę.
      Odcedzam (podstawiajac garnek pod sitko). Mięso kroję w kawałki, marchewkę w kostkę lub zapałki. Podaję z makaronem ryżowym, kolendrą, kielkami fasoli... sosem sojowym itp
      • ajr27 Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 21:53
        Świetne! Nie mam tylko anyżu w domu, ale dam radę. To chyba bardzo długo trzeba pyrkolić?
        • qwirkle Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 22:02
          No, tyle ile trzeba, żeby klarowny rosół wyszedł.
          Uwaga, jedną gwiazdkę daję na wielki gar 7l, jeśli gotujesz mniej, np 3 litry, to ostrożnie z tymi przyprawami korzennymi.
    • qwirkle Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 21:50
      A może kapuśniak? 🤔
    • australijka Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 21:52
      Gulaszowa, ogórkowa, barszcz ukraiński, kapuśniak, szczawiowa, ramen, ziemniaczana z pulpecikami, kalafiorowo brokułowa, z ciecierzycą. Wół daje taki ostry posmaczek. I każda kwaśna lub wyrazista w smaku pasuje.
      Zwykła jarzynowa typu zielona- brokuły, zielony groszek, koperek czy pomarańczowa -dynia, marchewka, bataty też może być.
      • ajr27 Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 21:55
        Możesz napisać, jak doprawiasz gulaszową? Kalafiora też mam, ale kalafiorową robię na drobiu.
        • australijka Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 22:09
          Daję w proszku paprykę słodką, szczyptę wędzonej, papryczkę chilli, zieloną czubrycę, suszony czosnek niedźwiedzi. Ja sypię "na oko" ale trzeba samemu proporcje ustalić.
          Jeśli dajemy więcej łagodnej papryki to suszonej więcej. Można wrzucić do zupy 3-4 ziarna kardamonu i kilka plasterków imbiru i kurkumy. Przed podaniem na talerze wyjąć.
          Gulaszowa powinna solidnie rozgrzać.
    • iwles Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 21:52

Ostatnio zrobiłam biały barszcz.
      Ale zupa wyszła przy okazji, głównie chodziło o ugotowanie mięsa na pierogi.
      • ajr27 Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 21:55
        Jak robisz biały barszcz?
        • iwles Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 22:10

Raczej delikatny, nie na zakwasie.
          Wywar na mięsie z warzywami (marchewka, pietruszka, seler), z przypraw: sól, pieprz, listek laurowy, majeranek. I wciskam cytrynę.
          Zaprawiam mąką. Na koniec zabieram śmietaną.
          Nie dodaje czosnku, bo nie lubię, ale jak ktoś lubi, to może wcisnąć czosnek.
          • mondovi Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 23:38
            Jak nie na zakwasie, to na czym?
            • iwles Re: Zupy- brak weny 27.03.21, 00:19

Nie lubię na zakwasie.
              Moja mama całe życie robila tylko na wywarze i ja robię tak samo.
              Przykladowy przepis masz tutaj:

Tradycyjny biały barszcz
    • mysiulek08 Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 21:53
      kapusniak, flaczki, grochowa, fasolowa, barszcz ukrainski, jarzynowa, grzybowa, tzw eintopf z bialej kapusty, gulaszowa, zurek, te zupy babcia gotowala na miesie
    • volta2 Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 23:24
      ogórkowa, kalafiorowa, koperkowa tu była na forum na tapecie ostatnio, pieczarkowa, grzybowa, barszcz ukraiński, coś z hortexu typu prezydencka czy warzywna, u nas ostatnio hitem jest cebulowa, cudnie się rosół do niej wykorzystuje, ja jeszcze robię soczewiczną, i jak mam żółtą soczewicę to robię indyjską daalh czy dahl(nie pamiętam nazwy ale jutub wyrzuci)
      azjatyckich nie robię bo tam za dużo składników potrzeba, to już wolę wziąć na wynos z barku, kupuję głównie wontona, czasem pho, raz zrobiłam tajską z krewetkami ale upieprzyłam się w tym po pachy a i tak jeden syn nie chciał jeść, więc nie polecam

mnie wszystko jedno czego używam do zup, do każdej wymiennie, albo wołowina albo kacze/indycze szyje, albo i kostki schabowe, czasem vege i też dobrze. rosół tylko pilnuję by był na antrykocie.
      • magazynka Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 23:35
        A ja jakoś może głupio dzielę.
        Ogórkowa, jarzynowa, pomidorowa, kalafiorowa - na drobiu z wróconym do zupy obranym mięskiem.
        Kapuśniak, krupnik, żurek czy biały barszcz - na wędzonych kościach lub boczku albo wołowinie.
        Czerwony barszcz z buraków na mieszanym mięsie, ale drobiowego mało.
        • volta2 Re: Zupy- brak weny 27.03.21, 00:05
          my mięsa z zup nie używamy na ogół, albo bardzo bardzo rzadko stąd nikt do niego nie przywiązuje wagi.
    • agab51 Re: Zupy- brak weny 26.03.21, 23:37
      Dziś mieliśmy zupę warzywną- mieszanka wiosenna ( po prostu mrożonka wrzucona do gotowego już wywaru plus ze 3 ziemniaki w kostkę, doprawić na koniec łychą śmietany).
    • doubledoublejoyandtrouble Re: Zupy- brak weny 27.03.21, 00:09
      Krupniczek zrób, gęsty taki. Mnią.
      • mysiulek08 Re: Zupy- brak weny 27.03.21, 00:56
        a czytac dziecko umie?

ajr27
        Re: Zupy- brak weny
        26.03.21, 21:43
        Ech, krupnik u nas bez przerwy ostatnio
        • doubledoublejoyandtrouble Re: Zupy- brak weny 27.03.21, 11:30
          mysiulek08 napisała:

> a czytac dziecko umie?
          >
          > ajr27
          > Re: Zupy- brak weny
          > 26.03.21, 21:43
          > Ech, krupnik u nas bez przerwy ostatnio

Niezmiernie rzadko przed odpisaniem na post startowy z konkretnym pytaniem czytam CAŁĄ dyskusję po i raczej tego nie zmienię wink
          >
    • kotejka Re: Zupy- brak weny 27.03.21, 06:44
      Na wolowince dobre flaki
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Zupy- brak weny 27.03.21, 15:50
      Krem ze szparagów mam dzisiaj.
      Nie wiem jak się pisze' "szparagów"? "Szparag"?
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Zupy- brak weny 27.03.21, 15:51
        Jarzynową bym zrobiła ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka