Dodaj do ulubionych

Plamy po Agent Max pomocy

28.03.21, 10:56
Witam. Nie wiedziałem gdzie dać ten temat ale licze na pomoc.
Ostatnio u znajomych oparłem sie o plytki w łazience ( bylem ubrany na czarno..spodnie o bluza) i po jakims czasie wyszły mi takie pomarańczowe plamy..
Jak sie okazalo płytki były myte Agentem Max "moc wybielania"... Czyda sie to jakos uratować domowymi sposobami lub czymkolwiek?
Obserwuj wątek
    • pitupitt Re: Plamy po Agent Max pomocy 28.03.21, 10:58
      Możesz próbować wyprać ciuchy z czarnym simplicolem, pod warunkiem, że są bawełniane.
    • lot_w_kosmos Re: Plamy po Agent Max pomocy 28.03.21, 11:00
      Nie sądzę . To jest domestos.
      • bulsa95 Re: Plamy po Agent Max pomocy 28.03.21, 11:20
        Czyli nici z ratunku? sad
        • kochamruskieileniwe Re: Plamy po Agent Max pomocy 28.03.21, 11:22
          nastąpiło trwałe odbarwienie. To wybielacz.
          Ratunkiem może być jedynie farbowanie całego ubrania.
        • lot_w_kosmos Re: Plamy po Agent Max pomocy 28.03.21, 11:26
          Podobno jak się nieopatrznie ubrudzi coś domestosem to trzeba to natychmiast wsadzić do pralki lub mamoczyc w misce. Jest szansa że sie nie odbarwi stale.
          Ale jak już upłynął czas to farba sie utleniła czy tam w inny sposób została wyżarta przez kwas zawarty w agencie.

A swoją drogą jak to tak zadziałało to znaczy że nie spłukali takiego świństwa z płytek? Co to za zwyczaje? Jak się tym sprząta to się hiper dokładnie spłukuje!
          • krypteia Re: Plamy po Agent Max pomocy 28.03.21, 13:09
            lot_w_kosmos napisała:

> Podobno jak się nieopatrznie ubrudzi coś domestosem to trzeba to natychmiast ws
            > adzić do pralki lub mamoczyc w misce. Jest szansa że sie nie odbarwi stale.
            > Ale jak już upłynął czas to farba sie utleniła czy tam w inny sposób została wy
            > żarta przez kwas zawarty w agencie.

To nie kwas a zasada
    • mirkabella Re: Plamy po Agent Max pomocy 28.03.21, 17:31
      Nie da się uratowac, bo to nie plama, a odbarwienie.
      Tzn można ufarbowac ponownie. Pranie na pewno nie pomoże. Już parę rzeczy sobie tak załatwiłam, teraz bardzo ostrożnie używam wybielacza i nie sprzątam w ulubionych ubraniach.
    • ichi51e Re: Plamy po Agent Max pomocy 28.03.21, 17:34
      nie
    • geez_louise Re: Plamy po Agent Max pomocy 28.03.21, 17:45
      To już są trwałe odbarwienia od chloru. Domowym sposobem, jeśli plamy nie są bardzo duże a sam ciuch jest w głębokim odcieniu czerni, to można te plamy zamalować zwykłym pisakiem permanentnym. Na kilka prań wystarcza, jak zacznie się spierać to powtórzyć malowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka