Dodaj do ulubionych

Penderecki wielkim kompozytorem był

28.03.21, 12:42
Wiem. I wiem, że rodzina ma prawo urządzać pogrzeb, kiedy chce. Ale swoje zdanie mogę mieć i mam mieszane uczucia: czekać dwa lata z pogrzebem, po to, żeby się z honorami odbył? Jakiś koncert ku czci, jakieś uroczyste odsłonięcie tablicy pamiątkowej - zrozumiałe i też można zaprosić ludzi z całego świata. Ale to, co się dzieje z odkładaniem tego pogrzebu budzi moje wątpliwości i zastanawiam się, co Wy myślicie? Jestem odosobniona w mojej opinii?
P.s. Bez bicia się przyznaję: ani muzyki nie doceniam, ani Państwo Pendereccy nigdy mojej sympatii nie budzili.

kultura.gazeta.pl/kultura/7,114530,26926263,ustalono-date-pogrzebu-krzysztofa-pendereckiego-uroczystosc.html#s=BoxOpImg4
Obserwuj wątek
    • myslozbrodniarka Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 28.03.21, 12:49
      Też się z lekka zdziwiłam. Facet zmarł wieki temu.
    • morekac Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 28.03.21, 12:50
      Wielki artysta. Ale nie tak wielki jak ego rodziny.
      • nangaparbat3 Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 28.03.21, 13:00
        Czytałam kiedyś książkę o Pendereckich, pamiętam, że coś mnie tam strasznie ruszyło, niestety jestem poza domem i nie sprawdzę teraz sad
    • chococaffe Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 28.03.21, 12:51
      Ale pogrzeb (złożenie urny w krypcie bazyliki) juz się odbył.

W 2022 maja być uroczystości oficjalne. Czy to ma sens? Nie wiem, zwłaszcza, że pani Penderecka może się rozczarować frekwencją oczekiwanych vipów
    • borsuczyca.klusek Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 28.03.21, 12:55
      Też mnie to zdziwiło i nie bardzo widzę sens takich działań.
    • nangaparbat3 Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 28.03.21, 12:57
      Cóż, miał świetną menadżerkę.
      Pomyśl, ilu wielkich dzieł sztuki ludzkość została pozbawiona wlaśnie dlatego, że naprawdę utalentowani artyści bardzo rzadko trafiają na kogoś, kto by ich wspierał tak, aby sami mogli po prostu tworzyć.
      Jednocześnie pomysł z przesuwaniem pogrzebu o lata jest jednym z najbardziej odjechanych, o jakich słyszałam.
      Myślę, że ten pogrzeb czeka na swojego Fidyka.
      • oceandream Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 28.03.21, 13:01
        Budzi we mnie niesmak i zdziwienie! Rozumiem że po 2 latach czy końcu pandemii zorganizują jakiś koncert np.w dniu jego urodzin ALE uroczyste zlożenie urny?????
    • gaskama Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 28.03.21, 13:04
      Zgadzam się z każdym słowem. Geniusz ukryty za skromnością powala. Ale geniusz w cieniu własnego ego, ukryty za butą .... zniechęca.
    • chococaffe Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 28.03.21, 13:05
      www.repozytorium.fn.org.pl/?q=pl/node/4566
    • magazynka Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 28.03.21, 23:33
      @reinadelafiesta

Mam identyczne zdanie. Nawet też miałam ochotę o tym napisać.
    • abecadlowa1 Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 29.03.21, 00:43
      Nie mam żadnego zdania, czuję całkowitą obojętność w związku terminem pogrzebu Pendereckiego. Pogrzeb jest raczej dla rodziny i
      niech robią co tam potrzebują.
    • allijja Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 29.03.21, 01:02
      Muzyki szczerze nie lubilam. Kiedy musiałam (zawodowo) słuchać to przelatywam x5, inaczej nie byłam w stanie.
      Pogrzeb i tak nie odbedzie z honorami (bo warunki chyba gorsze niż 2 latat temu) wiec nie, nie rozumiem.
      • amast Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 29.03.21, 01:46
        > bo warunki chyba gorsze niż 2 latat temu

No ale to naprawdę nie jest wina Pendereckiego, że nie zmarł 2 lata temu wink
      • morekac Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 29.03.21, 02:07
        "Przychodzi zięć do domu i słyszy teściową:
        - Nie obchodzi mnie jak to zrobisz, kogo przekupisz, kogo zastraszysz, ale ja chcę mieć pogrzeb na Wawelu!
        Mija parę dni i wpada zięć:
        - Nie obchodzi mnie kogo mama przekupi, kogo zastraszy, ale masz być gotowa na czwartek!"
    • bi_scotti Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 29.03.21, 01:07
      Bo ja wiem ... Znam pary (definitely not famous wink acz zamozne, nie da sie ukryc), ktore nawet przed pandemic potrafily planowac ... engagement na 2 lata do przodu big_grin nie wspominajac juz o samym slubie! W tym kontekscie, zbiorka slawnych & snobby tego swiata dla uczczenia zmarlego (ktoremu w tym momencie jest to wszystko skrajnie obojetne!) planowana na rok do przodu to doprawdy male piwo wink Ja bym tylko tego event nie nazywala "pogrzebem", bo zaraz ma wizje jakiegos truchla przetrzymywanego na blokach lodu przez 2 lata w zapajeczonej krypcie big_grin
      Muzyka przetrwa regardless smile Cheers.
    • aqua48 Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 29.03.21, 12:33
      reinadelafiesta napisała:

> Bez bicia się przyznaję: ani muzyki nie doceniam, ani Państwo Pendereccy n
      > igdy mojej sympatii nie budzili.

Mam podobnie. Pani Penderecka tak bardziej przerażająco mi się jawiła. Z współczesnych kompozytorów bardzo lubiłam i lubię muzykę Wojciecha Kilara. A i jako człowiek był (mój Tato go znał zawodowo) sympatyczniejszy.

• reinadelafiesta Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 29.03.21, 13:08
        Według mnie nawet nie ma czego nawet porównywać. Polonez z Pana Tadeusza, walc z Ziemi obiecanej, z Trędowatej, muzyka z Pianisty. Piękne, melodyjne, kojące nerwy utwory kontra zgrzytająca kakofonia dźwięków. Wiem, rzecz gustu.
    • redwineiswhatilike Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 29.03.21, 13:02
      Dla mnie też dziwne. Właśnie wczoraj chyba przeczytałam nagłówek o pogrzebie i zaraz pomyślałam : ale to on nie zmarł jakiś czas temu, rok czy dawniej? Pogrzeb?
      • morekac Re: Penderecki wielkim kompozytorem był 29.03.21, 13:35
        Dziwię się, że planują wszystko tak bardzo do przodu w tak niepewnych czasach.
        Madame Penderecka podobno chora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka