Dodaj do ulubionych

Kruchy kajmak

03.04.21, 10:47
Mam 2 spody i chciałabym zrobić na to kajmak. Mam mleko kondensowane, mleko 2.5% (myślałam, że wzięłam tłuste, ale nie...), trochę śmietanki słodkiej 25%, cukier i maslo. Znacie przepis na kajmak, żeby wyszedł kruchy, chociaż na wierzchu? W środku może się ciągnąć.
Obserwuj wątek
    • ruscello Re: Kruchy kajmak 03.04.21, 13:26
      Gotuję 1 l mleka z 1 kg cukru, na koniec dodaję 2 łyżki masła. Przepis babciny, kajmak zawsze kruchy, ewentualnie w środku lekko wilgotny, ale się nie ciągnie.
    • shmu Re: Kruchy kajmak 03.04.21, 22:43
      Dzięki ruscello za przepis! Oceniając po tym jak zastygły resztki na patelni, będzie kruchy przynajmniej na wierzchu. I o taki chodziło! smile
      Jak zwykle zapomniałam ile czasu i pracy zajmuje zrobienie mazurków i padam na twarz (a na słodkie już nie mogę patrzeć od próbowania kajmaku i podżerania bakalii).
      Wesołych Świąt!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka