Dodaj do ulubionych

Pytanie o kruche ciasto

05.04.25, 13:02
Może to głupie pytanie, ale zaczęłam się dziś zastanawiać. We wszystkich przepisach na kruche ciasto jest napisane, by użyć zimnego masła, pokroić je nożem i zagniatać z takiego zimnego. Nie lubię tej metody, bo ciasto wychodzi twarde jak kamień i trudno się z nim pracuje. Ja robię tak, że wkładam masło na niską moc do mikrofalówki aż będzie bardzo miękkie (zawsze zapominam wyjąć masło wcześniej, żeby samo zmiękło, stąd mikrofalówka), z takiego miękkiego zagniatam ciasto robotem, potem łatwo wyklejam nim formę na tartę i dopiero w tej postaci wkładam do lodówki do pełnego schłodzenia. Nie widzę większej różnicy w wyglądzie czy smaku po upieczeniu, ale sama nie wiem, może jednak coś tracę i to zagniatanie z zimnego masła ma głębszy sens?
Obserwuj wątek
    • dolores12 Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 13:08
      Z zimnym masłem wychodzi bardziej kruche. Ja robię w malakserze - twarde masło z mąką, cukrem i jajkiem(lub bez) miksuję do uzyskania konsystencji kruszonki potem rękami szybko zganiatam w kulę i do lodówki. Najszybsza metoda.
      • danaide2.0 Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 13:12
        Myślałam, że bardziej kruche jest od krupczatki.
      • freja08 Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 13:16
        Tylko że ja tej kulki nie mogę potem rozwałkować, bo to jak wałkowanie kamienia. Oczywiście do piekarnika wkładam idealnie schłodzone, ale schłodzone już w formie.
        • iwles Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 13:28

Może jajek za mało dajesz, albo jak pisałaś, wcale?
          Ja dodaję czasami jedno żółtko więcej.
          • freja08 Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 13:29
            Czasem daje, czasem nie, zależy od przepisu.
        • mama-ola Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 15:59
          > Tylko że ja tej kulki nie mogę potem rozwałkować

Nie trzeba wałkować. Można ciasto zetrzeć na tarce, wiórki rozsypać równo w blasze i ugnieść palcami lub dnem szklanki.
          • freja08 Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 16:16
            Dzisiaj już za późno, ale następnym razem spróbuję patentu z tarką.
          • chatgris01 Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 20:43
            Ja też nie wałkuję, tę schłodzoną kulę tnę nożem na plastry (o grubości 5-6 mm) i układam na dnie blaszki, a potem tylko szybko przyciskam palcami na połączeniach, żeby stworzyły jednolitą warstwę.
            • arthwen Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 21:06
              Ja tak samo, tzn wcześniej robiłam tak samo, a teraz zamiast ugniatać palcami połączenia, to kupiłam sobie taki mini wałeczek z rączką i przejeżdżam tym wałeczkiem. Wychodzi super wink
        • claudel6 Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 21:47
          ja rozwałkowuję na formie zanim wstawię do lodówki. alternatywnie - kulkę kroję na plastry i wyklejam nimi formę.
      • jasnoklarowna Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 20:25
        Ja też robię w malakserze, ale nie zagniatam. Miksuję do konsystencji sypkiej, takie grudki jak tarta bułka, wysypuję do blaszki i ugniatam. Czasem na szarlotkę wysypuję 2/3 potem jabłka a na górę posypuję pozostałą częścią jak kruszonką i do piekarnika. Szybsza i sprawdzona metoda. Polecam.
    • danaide2.0 Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 13:11
      Nie odpowiem, bo też zagniatam z takiego w miarę miękkiego albo zagniatam tak długo, aż zmięknie i ładnie się zagniecie.
      Schłodzone ciasto trudno się wałkuje, ale rozwałkowane łatwiej wychodzi z niektórych foremek z wzorkiem. Jak się zrobi znów za ciepłe/miękkie to nie chce wyleźć z foremki.
      Mam też przepis na ciasto ucierane - zawsze najpierw rozpuszczam masło w garnku. A chyba powinnam się męczyć z ucieraniem.

Wszystko smakuje dobrze. Składniki się liczą.
    • szarmszejk123 Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 13:13
      Z zimnym jest bardziej kruche.
      Ja zimne masło ścieram na tarce.
      • snakelilith Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 13:39
        Ja siekam wszystko nożem, by nie ocieplać za długo ciasta łapami.
    • bene_gesserit Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 13:21
      Kruche ciasto jest kruche, kiedy jest w nim mało wiązań glutenowyvh. One się tworzą pod wpływem wody i trochę pod wpływem ciepła. Dlatego masło musi być zimne. I dlatego najlepsza mąka do kruchego to mieszanka fortowej (niska ilość białka) z krupczatką (duża granulacja plus też niska ilość białka). I jak najmniej wody, a jeśli już, to lodowatej.

Rozpuszone, ciepłe masło to śmierć dla kruchego. Coś tam może i wyjdzie, ale koło dobrego kruchego to to stać nie będzie. Jeśli z zimnego masła wychodzi ci podeszwa, pewnie dodajesz do zagniatania wodę albo całe jajka. W każdym razie robisz coś mocno nie tak

Kruche robi się w kilka minut w malakserze (mieli masło z mąką do konsystencji pisku, potem zagniata z żółtkami, ew. cukrem i solą).
      • freja08 Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 13:28
        Tylko że ono po upieczeniu jest kruche. Absolutnie nie wkładam do piekarnika ciasta w temperaturze pokojowej, tylko do zagniatanie używam takiego masła, ale później chłodzę. Zwykle robię ciasto rano, wyklejam nim formę, wkładam do lodówki, a do piekarnika idzie dopiero po południu po ok. 6-8 godzinach w lodówce.
    • snakelilith Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 13:37
      Jak wyżej, tylko zimne i bardzo krótko zagniatane. Jeżeli wychodzi ci jak kamień, to masz może złe proporcje, znaczy za mało masła. Kruche ciasto ma być tłuste. Najlepsze wychodzi z proporcji 3:2:1, czyli 3 części wagowe mąki, 2 masła i 1 cukru.
      Ja czasem do spodów pod niektóre ciasta, jak np. sernik, dodaję do ciasta oprócz żółtka na sam koniec zagniatania odrobinę białka, wtedy łatwiej się lepi, a jak kruche jest tu mniej kruche, to nie gra roli, bo i tak trochę wilgoci z masy przejdzie. Jak doda się ciut proszku do pieczenia, to będzie po upieczeniu jeszcze bardziej pulchne, co ułatwia jedzenie widelcem deserowym. Ale na kruszonkę, to musi być bardzo kruche i nie dodaję nawet żółtka, tylko mąka, masło i cukier.
      • elinborg Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 20:55
        Robię kruche w malakserze na piasek, zagniatam błyskawicznie i do lodówki. Często więcej masła niż te 3:2:1. I jak potrzymam dłuzej w lodówce to mam kamień. Zostawiam na kilka minut,wałek w łapy i trochę na początku ciężko,całe potem ok
        Więc może to lodówka, kwestia temperatury i czasu chłodzenia.
    • jola_ep Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 13:50
      My w domu (czyli ja i córka) robimy jeszcze gorzej: ucieramy miękkie masło (końcówka elastyczna robota, da radę też z chłodnym) z niewielką ilością cukru, potem żółtka. Szybko zagniatamy z mąką i do blachy. Bez chłodzenia. Jest bardzo kruche. Ale pewnie nie ma prawa do takiej nazwy wink

Chłodzenie oznacza, że trzeba pomyśleć o cieście wcześniej, odstawić do lodówki, pamiętać... zniechęcające wink
      • blasckbird13 Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 21:43
        jola_ep napisała:

> My w domu (czyli ja i córka) robimy jeszcze gorzej: ucieramy miękkie masło (koń
        > cówka elastyczna robota, da radę też z chłodnym) z niewielką ilością cukru, pot
        > em żółtka. Szybko zagniatamy z mąką i do blachy. Bez chłodzenia. Jest bardzo kr
        > uche. Ale pewnie nie ma prawa do takiej nazwy wink
        >
        > Chłodzenie oznacza, że trzeba pomyśleć o cieście wcześniej, odstawić do lodówki
        > , pamiętać... zniechęcające wink

Ja jeszcze bezczelniej, bo rozpuszczam w metalowej misie masło, lekko chłodzę, dodaję cukier i rozcieram tak długo, aż się rozpuści, potem inne dodatki z wyjątkiem mąki (żółtka / jajka, śmietana, woda - co tam trzeba), mieszam do uzyskania jednolitej masy. Dopiero do tego dodaję mąkę (tortowa z ktupczatką) szybko zagniatam, wylepiam formę i chłodzę.
        Wychodzi kruchutkie jak puch.
    • imponderabilia20 Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 14:19
      Też tak robię i wychodzi mi kruche
    • paszczakowna1 Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 22:14
      Podejrzewam, że zagniatanie z zimnego masła jest reliktem historycznym. Gdy się zagniata rękoma (które mają temperaturę 36,6, a nie otoczenia jak robot), ciasto z masłem o temperaturze pokojowej zaczyna płynąć. Dwa, że może być przepisane jeszcze z przepisów przedlodówkowych (w starych przepisach każą kruche ciasto robić "w zimnym miejscu").
    • konsta-is-me Re: Pytanie o kruche ciasto 05.04.25, 22:21
      Chodzi o to żeby tłuszcz się rozpuścił wyłącznie w czasie pieczenia.Ciasto wtedy jest bardziej kruche i delikatne.Tak samo jak jest różnica czy dodasz żółtko czy nie, czy to będzie roztarte ugotowane czy surowe czy w ogóle całe surowe jajko.
      Jest różnica ale też nie każdy jest aż takim smakoszem ,więc rób jak ci wygodnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka