Dodaj do ulubionych

Mam ochote Na epoke wiktorjanska

06.04.21, 11:53
Po' prosze o serial lub ksiazke.The knick albo harlots niestety obejzane. Faber przeczytany.
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 11:55
      Pambuk, co za bełkot!
      • lalkaika Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:15
        Sam jestes belkot. Czerstwy zgred
        • angazetka Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:20
          No ale twój post jest strasznie niechlujnie napisany.
          • lalkaika Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:39
            Racja. Ale pisze Na szybko I pytanie jasno postawione. Kto chce odp. A proposito. Cyzelowac smetow, pacz pan wyzej, nie mam czasu.
            • krwawy.lolo Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:48
              To jest bełkot, nie pisanie.
              • lalkaika Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:52
                To jest pisanie. Nie pasi, nie czytaj. Cos sie uparl, jak szczerbaty Na suchary. Gorzej bywalo I bili brawo
                • primula.alpicola Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:56
                  Lolo, czy możesz już przestać prowokować panią do kolejnych wpisów?
                  • krwawy.lolo Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 13:13
                    primula.alpicola napisała:

> Lolo, czy możesz już przestać prowokować panią do kolejnych wpisów?

To jest argument. smile
        • krwawy.lolo Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:32
          Wolę być czerstwym zgredem, niż półanalfabetką.
          • ludzikmichelin4245 Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 15:36
            Czy czerstwy zgred to nowy dziaders?
            • beneficia Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 15:39
              Odwrotnie
      • mdro Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 13:00
        Nie gorszy niż wiele twoich "intelektualnych" wpisów...
    • primula.alpicola Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:24
      "Targowisko próżności", William Makepeace Thackeray
      "Duma i uprzedzenie" Jane Austen
      "Dziwne losy Jane Eyre" Charlotte Brontë
      "Wichrowe wzgórza" Emily Jane Brontë
      • lalkaika Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:26
        Dziekuje
        • morekac Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:32
          Jane Austen to nie jest epoka witoriańska.
          • primula.alpicola Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:38
            Racja, wcześniejsza epoka.
            Ale też warto przeczytać.
            • morekac Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 15:57
              Nie twierdzę, ze nie.
      • daniela34 Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:37
        Z tą korektą, że Jane Austen to epoka georgiańska, a "Targowisko próżności" zostało napisane w epoce wiktoriańskiej (1847), ale opowiada przede wszystkim o czasach georgiańskich.

Co do sióstr Bronte- zgoda
        • doubledoublejoyandtrouble Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 13:05
          daniela34 napisała:

> Z tą korektą, że Jane Austen to epoka georgiańska, a "Targowisko próżności" zos
          > tało napisane w epoce wiktoriańskiej (1847), ale opowiada przede wszystkim o cz
          > asach georgiańskich.
          >
          > Co do sióstr Bronte- zgoda

Nawiasem mówiąc - obejrzałam na HBO kawałek serialu (nie filmu z Reese Witherspoon, tylko serialu) będącego ekranizacją? adaptacją? "Targowiska próżności". Obejrzałam, żebyście Wy już nie musiały. Nie. Nie. Big fat no-no. Co za zło.
          • daniela34 Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 13:09
            Niestety mam za sobą ten serial. Nie polecam. Oj, bardzo nie polecam!
            Ale to jest w ogóle jakaś nowa moda jeśli chodzi o ekranizację. Mam wrażenie, że "Sanditon" w podobnym stylu zrobiono. Bardzo dobrze, że serial został "uśmiercony" po pierwszym sezonie.
            • doubledoublejoyandtrouble Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 13:15
              daniela34 napisała:

> Niestety mam za sobą ten serial. Nie polecam. Oj, bardzo nie polecam!
              > Ale to jest w ogóle jakaś nowa moda jeśli chodzi o ekranizację. Mam wrażenie, ż
              > e "Sanditon" w podobnym stylu zrobiono. Bardzo dobrze, że serial został "uśmier
              > cony" po pierwszym sezonie.

Może to jest tak, że "Sanditon" z klucza i od pierwowzoru nie ma szcześcia do kontynuacji i zakończeń *mryg mryg*
              • daniela34 Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 13:18
                Bardzo możliwe smile Ale śmiech mnie zbiera na to, jak bardzo producent liczył na to, że zarobi na przeciągnięciu serialu i jak bardzo się przeliczył. Może klątwa zza grobu wkurzonej autorki, której co i rusz ktoś się wpitala i próbuje dopisać ciąg dalszy wg swojego pomysłu.
                • mdro Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 15:33
                  Mówicie, że nie warto się za "Sanditon" zabierać?
                  • daniela34 Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 15:42
                    Nie. Tak to nie powiem. Każdy niech się sam przekona. Ale jeśli chodzi o realia to prawie jak Bridgertonowie. A jeśli chodzi o pomysł na fabułę to nie będę Ci spoilerować.
        • doubledoublejoyandtrouble Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 13:10
          daniela34 napisała:

> Z tą korektą, że Jane Austen to epoka georgiańska, a "Targowisko próżności" zos
          > tało napisane w epoce wiktoriańskiej (1847), ale opowiada przede wszystkim o cz
          > asach georgiańskich.
          >
          > Co do sióstr Bronte- zgoda

Jestem prawie pewna, że autorka, prosząc o "epokę wiktorjanska", miała na myśli: "Dejcie mnie coś mniej więcej kostiumowego, nie Annę Boleyn i nie jaskiniowców", ale może to moja wrodzona gorycz mówi wink
          • daniela34 Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 13:12
            Już nawet nie pisałam o tym, że na moje "oko nieuzbrojone" Harlots to też nie ta epoka wink
          • angazetka Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 14:21
            Jak mnie to skądinąd irytuje!
            Czytałam z rok temu biografię Mary Wollstonecraft i Mary Shelley. Na okładce straszyło mnie tam zapewnienie, że to kobiety epoki wiktoriańskiej! Noż kurna, jedna zmarła dwie dekady przed urodzeniem królowej Wiktorii, druga "Frankensteina" też wydała rok przed jej narodzinami.
            • daniela34 Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 15:29
              Oj tam, się czepiasz...
              (Mnie też irytuje)
    • daniela34 Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:30
      Pomijając oczywistości (Dickens, siostry Bronte)- George Eliot, Elizabeth Gaskell, Thomas Hardy i Wilkie Collins przeczytani?
      Z napisanych w XX wieku, a osadzonych w epoce wiktoriańskiej w zeszłym roku wyszła po polsku "Cordelia" Winstona Grahama.
      Ekranizacje Dickensa, stare: "Muskając aksamit" z 2002 roku, jest kiepska "Belgravia" i "Wiktoria".
      • lalkaika Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:53
        Dziekuje.
      • doubledoublejoyandtrouble Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 13:05
        daniela34 napisała:

> Pomijając oczywistości (Dickens, siostry Bronte)- George Eliot, Elizabeth Gaske
        > ll, Thomas Hardy i Wilkie Collins przeczytani?
        > Z napisanych w XX wieku, a osadzonych w epoce wiktoriańskiej w zeszłym roku wys
        > zła po polsku "Cordelia" Winstona Grahama.
        > Ekranizacje Dickensa, stare: "Muskając aksamit" z 2002 roku, jest kiepska "Be
        > lgravia" i "Wiktoria".

Zgadzam się, "Belgravia" przenudna!
        • daniela34 Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 13:11
          Tak.Przez pół serialu się człowiek zastanawia: "No dobra, miło jest, słońce świeci, piją herbatę, ale kiedy coś się będzie działo?"
          • doubledoublejoyandtrouble Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 13:17
            daniela34 napisała:

> Tak.Przez pół serialu się człowiek zastanawia: "No dobra, miło jest, słońce świ
            > eci, piją herbatę, ale kiedy coś się będzie działo?"

To podobno dla wszystkich nieutulonych w żalu po "Downton Abbey", nie wiem, nie wiem, po dwudziestu minutach zapadłam w śpiączkę, ale może chodzi o to, że sen leczy rany wink
            • daniela34 Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 13:23
              smile To bardzo nie poszło.
              Nawiasem mówiąc, gdyby komuś kiedyś w ręce wpadły kryminały napisane przez siostrzenicę twórcy DA, Jessicę Fellowes (po polsku chyba wyszły dwa) to usilnie nie polecam. To też taka "prawie" Agatha Christie, przy czym to prawie robi kolosalną różnicę.
    • jehanette Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:35
      Serial Wiktoria na HBO smile Telenowela, ale czegóż więcej oczekiwać big_grin
    • runny.babbit Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:37
      Sherlock Holmes oczywiście 🙂
    • aandzia43 Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:42
      "Kochanica Francuza" John Fowles
      • runny.babbit Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 13:26
        Odważna polecajka 🙂
    • madi138 Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:57
      Z nowości polecam The Alienist na Netfliksie.
    • mdro Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 12:58
      "Harlots" to sporo wcześniej niż panowanie Wiktorii...

Prócz wymienionej tu już klasyki mniej czy bardziej współczesnej czasom wiktoriańskim, ze współczesnych powieści mogę polecić "Clovisa la Faya" - ciekawego o tyle, że jest to alternatywna rzeczywistość, ale realia lat mniej więcej 1870 oddane są bardzo dobrze.
    • kochamruskieileniwe Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 13:06
      Galsworthy - Saga rodu Forsythów - Posiadacz dzieje się u schyłku epoki wiktoriańskiej. Dalsze tomy - już nie w tej epoce, ale...
      Rodzina Forsythów to typowy produkt tej epoki -to ona ich ukształtowała. I ciekawe są skutki wychowania w późniejszym czasie.

A z czysto wiktoriańskich czasów - Trollope - Rodzina Palliserów
      • kochamruskieileniwe Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 13:07
        aha - obie ksiązki zekranizowano
    • irisq Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 14:20
      2 seriale(Netflix) - niemiecki Charite, genialny, szalenie klimatyczny(są dwa sezony; pierwszy - koniec XIX w, drugi sezon II W. Ś.),
      i francuski Bazar de la Charite -niezły.
    • lalkaika Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 14:33
      Dziekuje wszystkim, pisze niechlujnie. Coz. Zawodowka a pozniej emigracja.
      Ta epoka mnie fascynuje.
      Na wet koka nauczyla sie robic, z YouTube. Wyglada zacnie, jakbym mila duzo i dlugie, a zostaly mi resztki, menopausa i hasimoto.
      • lumeria Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 14:45
        Daj linka smile

Dodam tez filmy na podstawie ksiazek Gaskell i innych:
        -Wives and Daughters
        - Cranford
        . North and South) www.youtube.com/watch?v=0ndQOGMsZdo

- Under the Greenwood Tree www.youtube.com/watch?v=QiT0jWaDU44
        - Far from the madding crowd
      • doubledoublejoyandtrouble Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 14:52
        lalkaika napisała:

> Dziekuje wszystkim, pisze niechlujnie. Coz. Zawodowka a pozniej emigracja.
        > Ta epoka mnie fascynuje.

Oj, nie przejmuj się smile Tu, jak sama zauważyłaś, bywały gorsze bełkociki, niektóre ewidentnie po alkoholu i jakoś autorki wstydem (wiktoriańskim smile nie płonęły smile Tu masz jeszcze wątek na temat, może znajdziesz coś, czego nie wymieniły dziewczyny. Miłego czytania smile forum.gazeta.pl/forum/w,151,101464839,101464839,Ksiazki_o_czasach_wiktorianskich.html
        • lalkaika Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 15:04
          .
          youtu.be/X72_1cOARX
          Ja robie latwiej. Glowa w dol
          I tak szmeram, ze
          By miuekc objetosc. Pozniej warkocz I kwita.

• primula.alpicola Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 15:20
            lalkaika napisała:

> .
            > youtu.be/X72_1cOARX
            > Ja robie latwiej. Glowa w dol
            > I tak szmeram, ze
            > By miuekc objetosc. Pozniej warkocz I kwita.
            >

Wiesz co, może wyłącz wi-fi na jakiś i wytrzeźwiej, hmm?
    • onanieona Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 15:15
      Poldark
      • daniela34 Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 15:23
        Poldark to nie jest epoka wiktoriańska
    • majenkir Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 15:30
      Effie Gray
    • m_incubo Re: Mam ochote Na epoke wiktorjanska 06.04.21, 15:33
      Poproszę o napisanie tego jeszcze raz, tym razem po polsku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka