madi138 09.04.21, 18:34 Nastolatka sporo ostatnio urosła w stosunkowo krótkim czasie i pojawiły się jej rozstępy na plecach. Co z tym zrobić? Jakie kosmetyki bedą najskuteczniejsze? Będę wdzięczna za wszelkie rady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eresse Re: Rozstepy u nastolatki 09.04.21, 19:34 Najlepiej to dać jej spokój i nie zwracać na to uwagi. Pewnie sama tego nie zauważyła. Ja nie mam pojęcia czy mam takowe na plecach (mój facet ma). Lepiej nie generować niepotrzebnych kompleksów. Prawie każdy człowiek ma rozstępy, jest to coś naturalnego. I taką wiedzę warto przekazać córce. Nie bardzo rozumiem czemu matki wkraczają w takie strefy nastolatków (był tu wcześniej wątek o chłopcu z rozstępami). Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Rozstepy u nastolatki 09.04.21, 21:55 Ponieważ te same matki mają problem z akceptacją samej siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 09:39 Ale bzdura. Może wasze nastolatki ślepe jak kury i nic nie widzą, wszystko im jedno. Normalne nastolatki raczej wyłapują jak im się nagle grube, dziwne krechy na ciele pojawiają. Tak, najlepiej zaniedbać. W wieku 20 lat dopiero będą wdzięczne jak im to wytknie ktoś obcy Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 14:10 Dla nastolatki byle pryszcz jest dramatem. Nie ma co tego wyolbrzymiac i robić tego z tematu tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
152kk Re: Rozstepy u nastolatki 03.08.24, 07:33 Rozstępy na plecach zwykle nie wyglądają jak grube krechy, trudno zresztą je u siebie zauważyć bo raczej nie mamy oczy dookoła głowy I dlaczego ktoś obcy miałby suę interesować cudzymi rozstępami, a tym bardziej je "wytykać". Ja mam od dzieciństwa bardzo widoczne ciemne przebarwienie zajmujące 1/4 skóry na plecach. Nigdy nikt obcy nie zwrócił na to uwagi, mnie to też kompletnie nie przeszkadza (staram się tylko dokładnie smarować kremem z filtrem jak odsłaniam plecy). Odpowiedz Link Zgłoś
madi138 Re: Rozstepy u nastolatki 09.04.21, 22:17 A coś w temacie? Powiem tylko, że nastolatka zauważyła je sama i nie ma specjalnych kompleksów z tego powodu, aczkolwiek chciałaby się ich pozbyć. Sinoczerwone pręgi na plecach nie wyglądają estetycznie i jeśli można coś z nimi zrobić, to czemu nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Rozstepy u nastolatki 09.04.21, 22:19 Biooil jest super podobno, nie wiem, czy jest w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
savignonblanc Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 07:22 Palmers jest lepszy. Uratował mi brzuch w ciążach. Biooil jest specyficzny, ma dziwny zapach i jest wg mnie zbyt tłusty. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Rozstepy u nastolatki 09.04.21, 22:20 Też zauważyłam u siebie jako nastolatka, bylam u dermatologa, smarowalam masciami... i minęło 25 lat od tego czasu i dalej je mam. Odpowiedz Link Zgłoś
basiastel Re: Rozstepy u nastolatki 30.08.21, 18:06 Bo to chyba cecha osobnicza. Ja jestem starą babą i rozstępy mi się nigdy nie robiły. Odpowiedz Link Zgłoś
eweliska18 Re: Rozstepy u nastolatki 09.04.21, 22:32 z czasem zmienią barwę na białą Odpowiedz Link Zgłoś
eresse Re: Rozstepy u nastolatki 09.04.21, 22:38 madi138 napisała: > A coś w temacie? > Powiem tylko, że nastolatka zauważyła je sama i nie ma specjalnych kompleksów z > tego powodu, aczkolwiek chciałaby się ich pozbyć. Sinoczerwone pręgi na plecac > h nie wyglądają estetycznie i jeśli można coś z nimi zrobić, to czemu nie??? Sinoczerwone pręgi za rok będą bialymi paskami. To sa po prostu uroki dojrzewania, które za chwilę miną. To tak jak z rozbitym kolanem u przedszkolaka, same się zagoja. Nie robić nic, a jeśli swędzi to natluszczac, smarowac kremem/balsamem/maścią z mocznikiem. Od mojej matki oczekiwalabym właśnie wytłumaczenia, że to naturalny proces, który należy przeczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 09:44 Naprawdę? No, nie zawsze samo mija, bo każdy ma inną skórę i serio nie zaszkodzi o to. zadbac. Ja bym od matki oczekiwała, żeby wpoiła ze reagować należy póki problem mały. Z założenia "przeczekać" wyszła moja znajoma. Przy okazji tradzilu. Bo ona miała i samo przeszlo bez śladu. Cóż, jej syn widocznie nie wdał się w nią. Trądzik się rozszalał i dziś ma 25 lat, dziobata twarz i włóczy się po laserach a kompleksy stąd do Marsa Odpowiedz Link Zgłoś
eresse Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 12:30 kornelia_sowa1 napisała: > No, nie zawsze samo mija, bo każdy ma inną skórę i serio nie zaszkodzi o to. za > dbac. Każde rozstępy wieku nastoletniego się zagoją i zbledną. To tylko kwestia czasu. Jeśli skóra nie potrafi się zagoić, to rozstępy są najmniejszym problemem. > Ja bym od matki oczekiwała, żeby wpoiła ze reagować należy póki problem mały. Ten właśnie problem na początku jest duży, bo rozstępy są czerwone i widoczne. Z biegiem czasu robi się mały. Na problemy z dup. nie ma sensu reagować. Podobnie jak na pojedynczego pryszcza na tyłku. Tylko uświadamiać młodego człowieka co jest naturalne, normalne, jak wygląda ludzkie ciało, jak przebiega proces wzrostu, dojrzewania. A nie, że wszystko ma być idealne i trzeba od razu korygować. Ja jestem wdzięczna mojej matce, że jak byłam nastolatką to stanęła w gaciach przed lustrem i pokazała mi swoje nieidealne ciało, żebym pozbyła się moich dziewczęcych bezsensownych kompleksów. > Z założenia "przeczekać" wyszła moja znajoma. Przy okazji tradzilu. Bo ona miał > a i samo przeszlo bez śladu. > > Cóż, jej syn widocznie nie wdał się w nią. Trądzik się rozszalał i dziś ma 25 l > at, dziobata twarz i włóczy się po laserach a kompleksy stąd do Marsa No tak, porównywać trądzik i rozstępy na tyłku czy plecach... Na trądzik są leki, które działają. Rozstępy same się goją a procesu wzrostu nie zatrzymasz. Trzeba się czasami pogodzić z tym, że dziecko zamienia się w dorosłego człowieka. Może jeszcze córkę odchudzać bo biodra się zaokrąglają czy biust rośnie? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Rozstepy u nastolatki 21.10.21, 13:31 Rozstępy są nieuleczalne, to nienaprawialne uszkodzenie włókien kolagenowych. Z czasem same zbledną, "leczenie" ich to wyciąganie kasy. Natomiast trądzik, owszem, skutecznie się leczy, retinoidami. Odpowiedz Link Zgłoś
tarsyliaa Re: Rozstepy u nastolatki 09.04.21, 23:47 Mojej córce też się zrobiły, odrazu zaczęłam smarować kremem Mustella i masować, teraz są praktycznie niewidoczne, nawet tych białych blizn nie widzę. Teraz dla profilaktyki stosujemy BioOil. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 01:02 dobry pomysl, ja mam z wieku nastoletniego mnostwo, obawialam sie, ze jesli moa skora ma takie sklonnosci, to po ciazy bedzie fatalnie, wiec sie smarowalam Mustela i nie mam po ciazy ani jednego rozstepu. Jedyny problem jaki widze to brak systematycznosci u nastolatek. Odpowiedz Link Zgłoś
tarsyliaa Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 12:06 mikams75 napisała: > dobry pomysl, ja mam z wieku nastoletniego mnostwo, obawialam sie, ze jesli moa > skora ma takie sklonnosci, to po ciazy bedzie fatalnie, wiec sie smarowalam Mu > stela i nie mam po ciazy ani jednego rozstepu. Jedyny problem jaki widze to bra > k systematycznosci u nastolatek. Zgadza się, zawsze muszę przypominać - a posmarowalaś? Moja córka jest bardzo szczupła, a i tak się jej rozstępy robią, widać takie skłonności. Parę dni temu zauważyła, ze ma na piersiach też, ostatnio jej urosły No a piersi nie smarowała. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 12:27 mojej na biodrach sie pojawily, szczupla ale byl nagly skok z osci na kosci. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Rozstepy u nastolatki 31.08.21, 12:49 Ciężko powiedzieć. Ja mam na tyłku i udach rozstępy 30 letnie, z czasu dojrzewania właśnie, gdzie bardzo dużo urosłam i przytyłam 10 kg w krótkim czasie. Natomiast po żadnej z 4 ciąż nie przybyło mi ani jednego rozstępu, nawet na brzuchu który przecież rozciąga się bardzo, mimo, że nigdy niczym się nie smarowałam. 🤷♀️ Moja 18 letnia córka też ma na tyłku, prawie teraz niewidoczne, bo smarowała bio oil kilka lat temu. Jakoś mi do głowy nie przyszło wmawiać jej, że ma zostawić czerwone pregi w spokoju, bo to normalny etap i MUSI to zaakceptować. Nogi też powinnam zabronić jej golić, jeśli ona chce? Chyba niektórym tu za bardzo weszła ta cialopozytywnosc. W innym wątku laska pyta czym przyciemnić brwi i zbiera opyerdol, że mąż jej nie mówi, że jest piękna z jasnymi. 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Rozstepy u nastolatki 21.10.21, 11:07 no właśnie ja tez mam tylko te nastoletnie a po ciazy ani jednego. Z perspektywy patrząc wygrana na loterii - bo jednak regeneracja inna... Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Rozstepy u nastolatki 31.08.21, 09:56 Moja matka strasznie mnie męczyła, seby.wszelkie smarowała, masowała i uj wie co jeszcze. A ja bardzo szybko urosłam, rozstępy mam nawet na kolanach. Ale w kompleksy mnie wbiła, bo byłam przekonana, że to przez moją wagę i że absolutnie nie mogę "tego" pokazywać. Rany boskie, jakie to było głupie i niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Rozstepy u nastolatki 09.04.21, 22:34 Rozstepy, ktore powstaly jak bylam nastolatka nigdy nie zniknely. Nawet nie zmalaly. W ciazy smarowalam brzuch olejem z oliwy. Nawet jeden sie nie zrobil. Trzeba pokochac, bo nie znikna. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Rozstepy u nastolatki 09.04.21, 22:55 A wiecie, że ja przez całą ciąże nie miałam rizstepiw, wylazły dopiero po porodzie i od razu białe. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Rozstepy u nastolatki 09.04.21, 23:00 Nie ty jedyna. Różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Rozstepy u nastolatki 09.04.21, 23:41 Ale patrz, jakie podstępne... Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 08:46 U mnie się zrobiły na piersiach, mimo że wcale jakoś spektakularnie się nie powiększyły. Były takie, jak normalnie w drugiej fazie cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 14:30 ja w ciąży brzucha niczym nie smarowałam i też żaden rozstęp mi się nie zrobił Odpowiedz Link Zgłoś
cisco1800 Re: Rozstepy u nastolatki 30.08.21, 20:43 A ja odwrotnie. Smarowalam i posiekało mi cały brzuch od pępka w dół. I gdzie tu sprawiedliwość Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Rozstepy u nastolatki 21.10.21, 13:20 Mam to samo. W ciązy nie przybyło mi nic, no może trzy maciupkie rozstepki nad wzgórkiem łonowym. Zaś w nastolęctwie wszedzie gdzie sie da, i są do teraz. Ani za młodu sie nie smarowałam, ani za ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Rozstepy u nastolatki 05.08.24, 07:10 U mnie to samo. Jako dwunastolatka zostałam poorana rozstępami, a w ciąży nie miałam ani jednego 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Rozstepy u nastolatki 09.04.21, 23:45 Nic sie nie da z tym zrobic, kosmetyki na tak szybki przyrost raczej malo pomoga. Mi tez zrobily sie rozstepy na udach w wieku 15 lat i nie mialam pojecia co to jest. Po czasie zbielaly i nie byly juz tak widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
my_fair_lady Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 01:49 mrs.solis napisała: > Nic sie nie da z tym zrobic, kosmetyki na tak szybki przyrost raczej malo pomog > a. Mi tez zrobily sie rozstepy na udach w wieku 15 lat i nie mialam pojecia co > to jest. Po czasie zbielaly i nie byly juz tak widoczne. > To tak jak u mnie. Plus jeszcze na pośladkach. Poszłam do lekarza, ta mnie wysłała do dietetyka... Smarowałam, starałam się jeść “zdrowo”... Blah, blah, blah..... Prawie 30 lat minęło - jak były- tak nadal sà. Co prawda bardzo jasne i mało widoczne, ale sà. Po tylu latach ich nie zauważam. Z tym, że one mi nigdy jakoś głowy nie zawracały. W ciàży wyszły mi 3 na brzuchu. Teraz prawie zupełnie niewidoczne. (Niczym specialnym nie smarowałam, balsamem zwykłym do ciała. Nivea czy Dove.) Podobno Biooil jest dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_s Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 01:19 Nie wierzę w skuteczność balsamów itp. na rozstępy, które już powstały. Jak córka uzna, że jej to przeszkadza i zakończy już ostatecznie wzrost (a Ciebie stać), to można szukać dobrego gabinetu med. estetycznej, gdzie usuną jej te rozstępy zabiegami. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 02:20 Omega 3, kolagen, witamina D. Czyli rybka ze skórą do zjedzenia. Plus nawilżanie od zewnątrz i wewnątrz i natłuszczanie. To zapobiega nowym. Na już istniejące nie pomaga nic, zbledną same z siebie, niezależnie od smarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
tarsyliaa Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 12:11 turzyca napisała: > Omega 3, kolagen, witamina D. Czyli rybka ze skórą do zjedzenia. Plus nawilż > anie od zewnątrz i wewnątrz i natłuszczanie. To zapobiega nowym. > Na już istniejące nie pomaga nic, zbledną same z siebie, niezależnie od smarowa > nia. > No córka jest dowodem na to, że ledwo co powstałe rozstępy odrazu potraktowane kremem i masażem, są nie do zobaczenia. Ale zgadzam się, że te, które są już dłużej, to kremami niewiele można już zrobić, pozostaje tylko laser. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 07:35 Jak wyjda to juz nic na nie pomoze ale ale jak zbieleja to mozna zrobic zabieg kwasem migdalowym, co powinno je nieco zmiejszyc. Jak bylam nastolatka to tez szybko uroslam, praktycznie 15 cm w rok i tez mi sie zrobily. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 08:25 Wszelkie mazidła to wyrzucanie kasy w błoto. Poważnie, przez 4 lata po dzieciach testowałam wszystko: bio oile, cepany jakieś kremy ze ślimakiem, tzn ze śluzem, ( ponoć pozyskiwanym w humanitarny sposób ) palmersy no dużo tego było, jakąś mikro różnice widziałam po eveline coś tam z rozstępami, stosowałam też masaże itd..i mogę Ci powiedzieć, że jedyny efekt to mniej w kieszeni. Działa: Laser frakcyjny jeśli są świeże, na stare rf mikroigłowa. Kosztowna dość impreza, ale moje na udach i tyłku 3 zabiegach rf są niewidoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 08:32 Że też Ci się aż tak chciało 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 08:36 Na udach i tyłku? Dużo kg przybrałas w ciąży? Może tu był problem bo skóra w różnych rejonach ma inną rozciągliwość Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 08:53 W pierwszej 12 w drugiej 16. Mam predyspozycje do rozstępów, moja mama i babcia też miały. Mają moi synowie obaj z niedowagą ( na plecach młodszy, starszy na plecach i kolanach, jak będą chcieli coś z tym zrobić to umówię ich na wizytę, ale póki co im nie przeszkadzają.) Mi przeszkadzały, wyglądały nieestetycznie, skoro mogłam się ich pozbyć, to się pozbyłam Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 08:33 moj syn tak ma - tez zauwzyl poradzilam mu smarowanie jakims olejem, teraz z czerwonych zrobily sie blade biale, nie wiem, czy przez olej, czy czas. wytlumacz corce, co to jest i ze to normalne - mojemu synowi to pomoglo, bo na poczatku sie troche bal, ze to grozne (on tam jeszcze mial mrowienie) - no ale on troche hipochondryk jest Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 08:36 Moja córka ma na udach. Smarowała, nawilżała, masowała - bez efektu. Trzeba polubić i już. Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 12:17 Bio Oil. Synowi pomogl na blizny trądzikowe. Córce zrobiły się rozstępy na łydkach. Nie komentuje, ona sama używa bo widziała efekty u jednego z braci. Nie przyglądam się efektom, w sumie to nawet mnie to nie interesuje. Spróbuj, może i u Was zadziała. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Rozstepy u nastolatki 10.04.21, 12:33 Mnie się pojawiły duże rozstępy na biodrach. Z chudego patyka zmieniłam się nagle w kobietę o wymiarach 95, 70, 95. Rozstępów na biodrach nigdy się nie pozbyłam. Natomiast w ciąży intensywnie masowałam się kosmetykami dla ciężarnych i nie pojawił się ani jeden. Rozstępy, które powstały już nie znikną. Mogą zblednąć. Dobry są masarze (szotka, twarda myjką) i np. Tłoczony ba zimno olej migdałowy. Dobrej jakości jest w Rossmannie. Nie tani, ale dobry. Możesz spróbować dobrej jakości kosmetyków dla ciężarnych, zwykle mają akceptowalne składy. Najlepiej polubić. Choć nastolatce pewnie ciężko. Mojemu synowi tez się porobiły, IX treningów. Chłopakowi pewnie łatwiej olać. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Rozstepy u nastolatki 02.08.24, 23:50 Rozstępy robią się na jędrnej, młodej skórze, w późniejszym wieku skóra jest bardziej ciągliwa. Rozstępy z czasem bieleją, nie będą tak widoczne. Zapewne córka będzie mogła je jako już dorosła zlikwidować zabiegami kosmetycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.stawarz Re: Rozstepy u nastolatki 30.08.21, 14:59 niby jak są czerwone, to można się ich łatwo pozbyć, ale ja akurat smaruje od miesiaca moje kremem i żadnych efektów nie widać. Jak były tak są, ciągle tak samo widoczne Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Rozstepy u nastolatki 30.08.21, 15:13 W wieku dorastania zrobiły mi się rozstępy na udach, nie pomagały mi żadne kremy, balsamy i oliwki. Jakoś na studiach zrobiłam sobie kilka zabiegów mikrodermabrazji po której stały się mniej widoczne - nie zniknęły całkowicie, a laser był po za moim zasięgiem finansowym, ale różnica była zauważalna. W ciąży mając świadomość, że mam tendencje do rozstępów smarowałam ciało olejkiem arganowym i kremem przeciw rozstępom z Pharmaceris. Chyba pomogło, bo z rozstępów było mniej niż się spodziewałam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajak Re: Rozstepy u nastolatki 21.10.21, 20:22 Nic nie zrobisz z rozstępami, nawet kremem za milion dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Rozstepy u nastolatki 03.08.24, 06:13 Kwestia podejścia,.moje nastolatki pakują w okresie nastoletnim na siłowni i każdy rozstęp przyjmują z.duma, jak indianin blizne 😀 Chciałam pomoc.- kolagen jakiś,.balsam,olejki usłyszałam tylko - no co ty mamo. Rozstęp na.plecach, udach albo na bicku świadczy o progresie 😀😀 Dorada zatem - kup dziecku karnet na silke, rozstępy zostaną, zmieni się optyka,.przestaną być problemem Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Rozstepy u nastolatki 03.08.24, 10:14 Zostaną już. Nie zwracać uwagi albo wytłumaczyć że to normalne bo szybko urosła. Moja córka i syn też mają rozstępy bo w wakacje między podstawówka a średnią tak wyskoczyli w górę ze nie było nawet szans cokolwiek robić że skórą. Odpowiedz Link Zgłoś
pluteckaa Re: Rozstepy u nastolatki 01.12.25, 22:18 Na rozstepy polecam naturalny olejek Busajna, działa cuda. Skutecznie skóre nawilża i ujędrnia Odpowiedz Link Zgłoś