Dodaj do ulubionych

moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wlosowymi

10.04.21, 12:01
dobra, wiem, ze to delikatny temat, bo trzeba by udostepnic niektorym forumkom dane prywatne, ale moze beda chetne?

z watkow wlosowych wiadomo, ze na 1 trafiony kosmetyk czasem przypada multum kiepskich.
mnie wyrzucic szkoda, a tutaj akurat nie mam nikogo, komu moglabym oddac. siostra nosi krotkie wlosy i "nic nie potrzebuje", mama ma swoja rutyne smile

ja sie wpisze pierwsza, moze ktos mi zaufa.
dodam, ze z kilkoma forumkami wymienialam sie adresem/danymi - nie skarzyly sie na "sprzeniewierzenie prywatnosci" (moze zechca za mnie poreczyc).
kosmetyki proponuje oczywiscie za darmo/wymiane, mieszkam w niemczech, ale chetnie wysle (na wlasny koszt) do krajow EU, czy nawet do Magdaleny do USA smile
jesli ktos cos do mnie by wysylal, zaplace bez problemu "za znaczek".

zaczynam, te sa super-hiper zdrowe, bez syfow i silikonow, zgodne z curly girl method, ale mam jeszcze jakies z czasow silikonowych, sprawdze pozniej:

oddam cantu z maslem shea, szampon i odzywke (malo uzyte), mozliwe, ze i aktywator do lokow (na razie jest najlepszy, jaki mam, ale absolutnie nie idealny - a czekam na 3 z hairy tale smile )

oraz z "shea moisture" odzywke i aktywator do lokow (znow - za ciezkie dla mnie przez maslo shea - pachna bosko!)
uzyte tylko troche.

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71djNOVzITL._SL1000_.jpg

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/815gTuBLpCL._SL1500_.jpg
Obserwuj wątek
    • piszaca.zza.swiatow Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 12:11
      Kuro a zdradź proszę w jakim rejonie mieszkasz (ja też z Niemiec, NRW), muszę popatrzeć co tam mam na stanie.
      Pomysł ogólnie bardzo dobry.
      • kura17 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 12:23
        HH smile
    • snakelilith Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 12:51
      O, ja ostatnio wywaliłam tonę takich nieudanych kosmetyków. Jakieś tuby z mleczkami do zmywania makijażu, odżywkę proteinową do włosów, dwa beznadziejne dezodoranty Lavery, nówki nie otwierane kupione "na zapas", wosk do włosów Sante. Przepadło.
      Mam też jeszcze 2 butelki drogeryjnego silikonu do włosów, jak ktoś chce. wink Zostawiłam do smarowania skrzypiących drzwi. big_grin I jeszcze krem na noc Dr. Scheller Oset i Chia dla cery suchej, nie służy mi. Ale w nim byłam kilka razy paluchami i to niehigieniczne.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 13:11
        Zamiast wyrzucić, można wystawić na grupach śmieciarkowych (uwaga, śmieciarka jedzie) na fb.
        • georgia.guidestones Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 17:14
          U kury i snake to raczej "kostenlos abzugeben" te grupy mogą się zwać big_grin
    • caponata75 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 13:14
      Akurat Tobie Kuro jestem w stanie zaufać. Mam pół łazienki kosmetyków włosowych, których nie używam. Zaraz zrobię zdjęcie.
      • caponata75 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 13:31
        Część już wywaliłam, to zostało:
        • lukrecja46 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 19:30
          A co to jest to banana?
    • caponata75 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 13:35
      Refletowalabym na to pierwsze🙂
      • kura17 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 14:28
        > Refletowalabym na to pierwsze🙂

o, super!
        masz jakis adres nie-gazetowy, gdzie moglabym napisac?
        ja mam gazetowy i - w teorii dziala - jednak zdarza sie czesto (czasem?), ze nie dochodza do mnie wiadomosci (lub odemnie). jesli chcesz napisac na gazetowy, to daj znac tutaj, od razu sprawdze i potwierdze, ze przyszlo (lub nie).
        jak nie dojdzie, to Wapaha lub Boogi pomoga wink (wytlumacze!)

rozumiem, ze chcesz cantu.
        teraz tak - szampon i odzywke moge wyslac od razu (no, w poniedzialek ...).
        jesli chodzi o aktywator skretu, to jest obecnie najlepszy, jaki mam, ale nie jestem z niego zadowolona (za ciezki). wlasnie czekam na paczke z Polski z innymi - gdyby mi podeszly, to cantu oddam w cholere big_grin
        jednak to dopiero za 7-10 dni, nie wiem, ile ta paczka z Polski pojdzie - ale na pewno wyprobuje od razu!
        gdybys go chciala tez, to zgodzisz sie poczekac, zeby poszlo wszystko razem?

do zobaczenia na jakims priva smile
        • caponata75 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 16:07
          Nie chciałabym podawać tu swojego maila, może użyjemy najpierw tego gazetowego?
          Aktywator skrętu też mnie interesuje, mogę poczekać te 10 dnismile
          • kura17 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 17:57
            > Nie chciałabym podawać tu swojego maila, może użyjemy najpierw tego gazetowego?

oczywiscie - napisz prosze na gazetowego i daj znac tutaj, w watku - miewam z ta poczta klopoty.
            jak nie dojdzie, to bedziemy sie martwic (mam plan B wink )

> Aktywator skrętu też mnie interesuje, mogę poczekać te 10 dnismile

ok.
            • caponata75 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 20:36
              Wylałam na gazetowego. Czekam na odzewsmile
              • kura17 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 20:57
                > Wylałam na gazetowego. Czekam na odzewsmile

cholera, nic nie doszlo!
                wyslalam C dwa maile, z adresu gazetowego (z namiarami na inny mail) i z prywatnego maila - oba na Twoj adres gazetowy caponata75@gazeta.pl

daj znac, czy cos doszlo.
                jesli nie <wzdycha> to bedziemy prosic inne forumki, zeby Ci podeslaly moj adres prywatny - tez nie chce go podawac na forum.
                juz mialam takie problemy - poczta gazetowa jest do doopy ...
    • madzioreck Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 14:06
      Kosmetyków do włosów mam w opór, ale za to poręczam za Ciebie 😉
      • kura17 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 14:23
        > Kosmetyków do włosów mam w opór, ale za to poręczam za Ciebie 😉

kiss
      • aqua48 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 18:18
        Ja też poręczam smile I też muszę zużyć własne. A jak mi się coś nie sprawdziło to wywaliłam lub oddałam już.
    • saszanasza Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 14:29
      Moje ostatnie odkrycie to te dezodoranty pod pachy. Mam w kremie, jest naprawdę dobry. Ma super skład, moja córka również mi podbiera i bardzo sobie chwali. Zamówiłam dla niej opcję w sztyfcie. Zapobiega poceniu przez ok. 1 dzień (przynajmniej u nas)
      • kura17 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 15:21
        Sasza, a podpowiedz ktory konkretnie masz?
        sa w sklepie, w ktorym kompletuje wlasnie zamowienie wink chetnie sprawdze!
        • saszanasza Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 16:07
          kura17 napisała:

> Sasza, a podpowiedz ktory konkretnie masz?
          > sa w sklepie, w ktorym kompletuje wlasnie zamowienie wink chetnie sprawdze!
          >
          >

Ja mam ten zapach, ale on jak dla mnie pachnie zbyt orientalnie, nie jest zły, ale wolę wypróbować inne zapachy. Teraz kupuję w sztyfcie. Składy sprawdzałam na lupie kosmetycznej i są naprawdę dobre.
          • kura17 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 18:54
            Sasza, dzieki!
            ja nie przepadam za orientalnymi zapachami - wybralam sobie pomaranczowy smile
            jak sie nie sprawdzi, to bede Cie po nocach straszyc rudym borsukiem w baobabie!!!
            • saszanasza Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 20:23
              kura17 napisała:

> Sasza, dzieki!
              > ja nie przepadam za orientalnymi zapachami - wybralam sobie pomaranczowy smile
              > jak sie nie sprawdzi, to bede Cie po nocach straszyc rudym borsukiem w baobabie
              > !!!
              >
              >

No to narobiłaś. Teraz będziesz mi się po nocach śnić, taka ruda i straszna!🙈
              • saszanasza Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 20:28
                Tylko musisz go sobie trzymać w temperaturze pokojowej (w lodówce robi się kamień) i dobrze wetrzeć w te pachy. On ma takie grudki które trzeba rozetrzeć.
    • ms.piggy Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 14:33
      Clinique tonik 2 - 400 ml
      2 opakowania, jedno całe, nowe, a drugie brakuje ok. 0,5 cm od góry
    • mikams75 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 14:53
      pomysl fajny ale ode mnie/ do mnie zupelnie nie oplaca sie wysylac, jak otworza granice i bedzie mozna z niemieckiej poczty korzystac, to pomysle.
      • kura17 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 15:02
        > pomysl fajny ale ode mnie/ do mnie zupelnie nie oplaca sie wysylac, jak otworza
        > granice i bedzie mozna z niemieckiej poczty korzystac, to pomysle.

Mika, co to znaczy "korzystac z niemieckiej poczty"?
        ja wlasnie sobie z Polski do Niemiec wyslalam wielka pake kosmetykow - bede miec problemy???
        • kura17 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 15:06
          PS nie ma potrzeby sie spiszyc, tak czy inaczej wink
        • mikams75 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 15:09
          ja w Szwajcarii, od nas i do nas wysylki tanie nie sa, ale przy otwartych granicach czasem bywam w de, wowczas moge lokalnie wysylac po ue i mozna korzystac z adresow do przesylek w Niemczech, przy granicy jest mnostwo takich miejsc, gdzie ludzie zamawiaja np. z niemieckiego amazonu czy innych sklepow, wowczas przesylka na terenie de zazwyczaj jest darmowa a za uzyczenie adresu placi sie pare euro. Do prywatnych przesylek chyba tez to dziala, choc jeszcze nie testowalam. No i odpada ew. rachunek vat/clo.
          • mikams75 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 15:14
            od nas przesylka do de, paczka do 2kg kosztuje 34chf. Po przejechaniu granicy i wyslaniu niemiecka poczta kosztuje to kilka euro. No do granicy tez nie mam blisko, ale czasem jezdze.
            • kura17 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 15:18
              ok, dziekuje za wyjasnienie!
              jesli cos "ode mnie" chcesz, to napisz od razu, a ja to przetrzymam do czasu otworzenia granic smile

> od nas przesylka do de, paczka do 2kg kosztuje 34chf.

o matko, ale drozyzna!
              to tak zawsze, czy przez covid? (u nas w pandemii podrozaly wysylki zagranice)
              • mikams75 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 15:50
                nie, dzieki, to wszystko jeszcze wieki potrwa az kosmetyki straca date waznosci, do tego czasu bedziesz miala inne na wymiane, takze wymieniajcie sie i wysylajcie, na zdrowie wink
                A mnie w domu wyrosla odbiorczyni moich nieudanych szamponow. Corka ma zupelnie inne wlosy niz ja i co mnie nie podpasuje, to dla niej jest idealne i na odwrot.

U nas przez pandemie krajowe przesylki nie podrozaly a zagraniczne to nie pamietam juz po ile byly dokladnie ale zawsze byly drogie i wysylalam tylko listy (typu laurka od wnuczki dla babci) a teraz jeszcze jakies deklaracje powprowadzali. Jak cos do Polski chcialam wyslac, to wysylalam z Niemiec. Do Niemiec tez tylko z Niemiec. Od nas zawsze wysylki paczek byly nieoplacalne.
                • kura17 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 15:55
                  ok.
                  super, ze z corka mozecie razem probowa smile ja mam dwoch chlopakow tylko, ech ...
                  • mikams75 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 16:59
                    to tez niezle, co ci nie podpasuje to stawiasz im pod reka i uzywaja bez wydziwiania. No chyba ze maja konkretne preference, ale to rzadkosc u chlopakow.
                    Moj maz ma ulubiony szampon ale np. zele pod prysznic bierze nie patrzac co bierze, wiec jak mam jakis lepszy zel do mycia twarzy, to nie moge stawiac jako pierwszy z brzegu, bo on sie tym caly wymyje big_grin
              • kurt.wallander Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 17:23
                kuro, z Polski do Niemiec też, IMO, zbójeckie ceny. Paczka pocztowa bez zadeklarowanej wartości, ekonomiczna do 2 kg 58 zł. Mój tato ma znajomych w Niemczech i zawsze przeżywa, ile kosztuje znaczek na list z Niemiec do nas, a ile z Polski do Niemiec. Z Polski dużo drożej, bo przecież wiadomo, że Polacy lepiej zarabiają niż Niemcy wink
    • lukrecja46 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 16:00
      Kuro- cantu szampon i odżywka by mnie interesowały.
      Jeśli aktualne to napisz do mnie na lukrecja_pl@interia.pl
      • lukrecja46 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 16:02
        Doczytałam, że się spóźniłam😥
        • kura17 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 16:04
          > Doczytałam, że się spóźniłam😥

na pewno sie odezwe, jesli poprzedniczka z jakiegos powodu spasuje! smile
          • lukrecja46 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 16:05
            Dzięki👍
        • lukrecja46 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 16:05
          Ale za to pozbędę się stanika😁
          Ava 75L, kolor pomarańczowo- morelowy
          Był usztywniany ale go odpancerniłam. Niestety przecięłam koronkę w 2 miejscach. Zszyłam i stanik jak najbardziej nadaje się do noszenia.
    • lot_w_kosmos Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 16:20
      I jak się zamierzacie tym wymieniać? Na adresy domowe wysyłać?
      • georgia.guidestones Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 17:15
        Paczkomat, mozna podac jakis jednorazowy mail i nr tel.
        • georgia.guidestones Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 17:16
          To oczywiscie na terenie pl.
    • mysiulek08 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 16:35
      ja tylko chce uczulic na wysylki poczta, zanim cos zaczniecie wysylac z PL to sprawdzcie czy sie da tongue_out

www.poczta-polska.pl/wznowienie-przyjmowania-przesylek-global-expres-do-belgii-holandii-oraz-wloch/
      • andace Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 21:22
        Nie wiem jak do Belgii czy Włoch ale Poczta Polska do Holandii jest nie opłacalna, korzystam z firm kurierskich i firmy przewozowej (30 kg drzwi w drzwi wysłane w środę na sobotę w NL kosztuje 100 PLN). Z NL do PL najtaniej jest DPD maja specjalną taryfę, 20 kilo z tego co pamietam kosztuje 7-8 euro (utknęłam w PL i maź wysyłał mi buty i odzież sportowa 😉).
    • kk345 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 16:58
      Wymiana/oddawanie to wg mnie super pomysł i jak już tu niżej ktoś napisał, zbędne rzeczy wystawiam na fb na grupie dzielnicowej, zero waste lub śmieciarkowej. Prawda jest taka, że nie ma takiej rzeczy, która się nikomu nie przyda, schodzą najdziwniejsze przedmioty, szczególnie na grupach śmieciarkowych. W bonusie zyskuje się miłe poczucie ratowania planety przed górą śmieci.
      No i przy systemie fb odpadają koszty wysyłki, bo ludzie sobie sami odbierają we wskazanym miejscu i czasie
    • wapaha wymiana książek 10.04.21, 18:49
      Ja to wolałabym się powymieniać książkami . Covid uszkodził mi jakieś części mózgu odpowiedzialne za nie wydawanie pieniedzy na nowe ksiązki uncertain
      • kura17 Re: wymiana książek 10.04.21, 18:52
        ja swoich ksiazek nie oddam! tongue_out
        chocby mi maz walizki wystawil ...
        • saszanasza Re: wymiana książek 10.04.21, 20:29
          kura17 napisała:

> ja swoich ksiazek nie oddam! tongue_out
          > chocby mi maz walizki wystawil ...
          >
          oj, ja swoich też, chociaż nie wiem jakim cudem, ale „buszującego w zbożu” mam 2 sztuki, to samo „hera moja miłość”🤔
      • magdallenac Re: wymiana książek 10.04.21, 21:30
        Widzisz gdybys miala czytnik, to bym sie mogla dzielic zakupionymi przez siebie ksiazkami! Mam setki kupionych ebookow.
        • wapaha Re: wymiana książek 10.04.21, 21:58
          magdallenac napisała:

> Widzisz gdybys miala czytnik, to bym sie mogla dzielic zakupionymi przez siebie
          > ksiazkami! Mam setki kupionych ebookow.

Drugi
    • magdallenac Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 10.04.21, 21:27
      kura17 napisała:

>
      > nie wysle (na wlasny koszt) do krajow EU, czy nawet do Magdaleny do USA smile
      >

Doceniam kuro, ale wlasnie odebralam przesylke od rodzicow z oplatkami dla dziecka, siankiem pod obrus i bombka bozonarodzeniowa. Szlo od listopada 😂

• kk345 Re: moze wymiana kosmetykami? niekoniecznie wloso 11.04.21, 01:07
        Jak w piosence SDM z lat 90-tych:

Czemu cie nie ma na odleglosc reki?
        Czemu mowimy do siebie listami?
        Gdy ci to spiewam - u mnie pelnia lata
        Gdy to uslyszysz - bedzie srodek zimy

Sentymentalnie sie zrobiło big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka