10.04.21, 15:33
Nigdy nie byłam w tym rejonie, chcę pojechać w sierpniu pociągiem. Pociąg dojeżdża do Iławy, potem przesiadka i można jechać do Giżycka. Czy ktoś kto zna te rejony i może mi doradzić gdzie pojechać na trasie tego pociągu żeby było ładnie , jeziora itp.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Mazury 10.04.21, 15:43
      Do Giżyckasmile W Giżycku jest ładnie. Blisko do Mikołajek, i do Parku Dzikich Zwierząt w Kadzidłowie, i do wielu innych miejsc. A jezior tam mnóstwo, jedno za drugim.
      • alina460 Re: Mazury 10.04.21, 15:45
        Tylko autorka musi się z Giżycka do tych innych miejsc jakoś dostać, a nie jest zmotoryzowana...
        • kosmos_pierzasty Re: Mazury 10.04.21, 15:47
          No to prędzej będzie miała komunikację, czy wycieczki z Giżycka niż z jakiejś wioski.
        • sandramonika Re: Mazury 10.04.21, 15:55
          No właśnie
          • alina460 Re: Mazury 10.04.21, 15:59
            A czy ja mówię, że nie?
        • sandramonika Re: Mazury 10.04.21, 15:59
          Właśnie jestem ograniczona do tych miejsc do których dojadę pociągiem
      • lot_w_kosmos Re: Mazury 10.04.21, 16:21
        W Giżycku sobie popatrz jak się fajnie most rozsuwa. I twierdzę Boyen zalicz.
        • bistian Re: Mazury 10.04.21, 16:40
          lot_w_kosmos napisała:

> W Giżycku sobie popatrz jak się fajnie most rozsuwa.

On się nie suwa, więc nie może się rozsunąć. wink On się obraca.
          A tak przy okazji, mówi się, że to jedyny, gdzieś tam na świecie jest drugi, a ludzie bywający w krajach skandynawskich, twierdzą, że to nie jest aż taka rzadka konstrukcja. Nawet dane mi było oglądać podobny na zdjęciu z Norwegii.
          • blondzidelko Re: Mazury 10.04.21, 17:06
            Rowerowy i pieszy w centrum Kopenhagi jest
    • bistian Re: Mazury 10.04.21, 15:50
      Powiedz może, czego oczekujesz od miejscowości, w której chcesz spędzać czas?
      Giżycko jest w porządku, ale jeziora są raczej pod turystykę żeglarską, nie do odpoczynku dla osoby, która nie ma patentu i umiejętności. To jest też dostępne, ale już za miastem.
      • sandramonika Re: Mazury 10.04.21, 15:57
        Nie mam patentu ani umiejętności, chcę po prostu odpocząć w jakimś ładnym miejscu nad jeziorem
        • bistian Re: Mazury 10.04.21, 16:37
          sandramonika napisała:

> Nie mam patentu ani umiejętności, chcę po prostu odpocząć w jakimś ładnym miej
          > scu nad jeziorem

Dlatego Ci tłumaczę, że Giżycko nie jest ładnym miejscem nad jeziorem. To jest kombinat do wypoczynku dla ludzi lubiących żaglówki.
          Są plusy Giżycka, twierdza Boyen, jak ktoś już pisał, most obrotowy i zaraz przy nim zamek krzyżacki, wyglądający jak duża chałupa, jest bardzo ładna część jeziora Kisajno na północ, z wyspami i jeziorkiem w trzcinach, dostępne z kajaka. Jest w zasięgu kajaka Sztynort, ale to dla wprawnych w wiosłowaniu, jeżeli ma być bez noclegu. Są te dwa kanały, jeden użytkowy, drugi bardziej dziki. Są koncerty organowe w kościółku i jest trochę atrakcji dla masowego turysty, z dużym bazarem, o barze mlecznym nie zapominając wink
          Ale, jak widzisz, nie każdemu to może pasować, jeżeli szuka fajnego i spokojnego miejsca do odpoczynku, to może się zdziwić. Jeżeli szuka atrakcji jak w Kołobrzegu, to pewno będzie zadowolony.
          • leyla76 Re: Mazury 10.04.21, 16:53
            A ja kocham Giżycko. Mam działkę z domkiem nad samym kanałem. Codzienne spacery, super dostęp do obu jezior, kajak i wędkę . Jeszcze żeby tylko pogoda zawsze dopisywała, to ja nic więcej do szczęścia nie potrzebuje.
            Pogoda to rosyjska ruletka, ostatnim razem lało prawie przez cały lipiec, a temperatura spadała do 6stopni. Musiałam na noc domek dogrzewać, bo sie spać nie dało.
        • iwles Re: Mazury 10.04.21, 16:42

Ale jaki wypoczynek? Cisza i spokój?
          Czy aglomeracja z mnóstwem rozrywek?
    • riki_i Re: Mazury 10.04.21, 16:52
      Hmmm, bardzo trudno coś doradzić osobie, która nie pływa oraz nie jest zmotoryzowana. Urokliwe Mazury są dostępne z poziomu wody lub przemieszczając się własnym transportem . Miejscowości typu Iława, Giżycko nie mają jakiegoś specjalnego klimatu a te mniejsze typu Mikołajki czy Ryn są atrakcją na jeden dzień. Nie wiem czy tam jeszcze jest pełen lockdown (ostatnio był w całym województwie, które uznano za czerwoną strefę), w każdym razie dobrym pomysłem byłby hotel lub pensjonat w Giżycku, który oferuje swoim gościom usługi dodatkowe w postaci organizowania wycieczek (lub dawania namiaru na organizatora) . Bezwzględnie musisz gdzieś popłynąć, a także zwiedzić parę atrakcji do których nie da się dojechać pociągiem, czy autobusem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka