paskap 12.04.21, 23:15 Córka i mąż pozytywni , brat też. Ja skapoobjawowo czyli katar kichanie drapanie w gardle. Na kwarantannie. Robi test czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfa36 Re: czy robić test? 12.04.21, 23:17 Myślę, że warto, choćby w kontekście wyjazdu (mają być paszporty covidowe). No i w razie, odpukać, pogorszenia, szybsza droga do szpitala. Który dzień chorowania domowników? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: czy robić test? 12.04.21, 23:20 alfa36 napisała: > (mają być paszporty covidowe) dla zaszczepionych, a nie ozdrowieńców. Odpowiedz Link Zgłoś
alessa28 Re: czy robić test? 12.04.21, 23:26 alicia033 napisała: > > > (mają być paszporty covidowe) > > dla zaszczepionych, a nie ozdrowieńców. Nieprawda. Dla ozdrowiencow i ludzi z negatywnym wynikiem też. Peszek 😀😀😀😀 > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: czy robić test? 13.04.21, 07:30 alessa28 napisała: > alicia033 napisała: > > > > > > > (mają być paszporty covidowe) > > > > dla zaszczepionych, a nie ozdrowieńców. > > Nieprawda. Dla ozdrowiencow i ludzi z negatywnym wynikiem też. > Peszek 😀😀😀😀 > > > > > > > > Co za beznadziejny pomysł 🤦. Te negatywne testy to mnie po prostu rozwalają! Gdzie tu sens?! Co z tego że dziś robię test, wychodzi negatywny, wyjeżdżam za granicę a w międzyczasie zarażam się i jestem chora kilka dni później. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: czy robić test? 13.04.21, 07:47 Paszport kojarzy mi się z trwalszym dokumentem, w sensie wydają mi/czy tam dostaje kod, który jest ważny np pół roku. A te testy są przecież ważne 48 h . Góra 72. Więc co to za"paszport"? Chyba chodziło po prostu o możliwość wyjazdu czy korzystania z różnych rzeczy po okazaniu negatywnego testu. Tak jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: czy robić test? 13.04.21, 14:03 Co więcej, możesz wyjechać już zarażona, ale w teście przed podróżą to jeszcze nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: czy robić test? 12.04.21, 23:33 businessinsider.com.pl/lifestyle/podroze/paszport-covidowy-jak-bedzie-wygladac-podrozowanie-w-wakacje-2021/cy8m5ej?utm_source=www.cro.pl_viasg_businessinsider&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: czy robić test? 12.04.21, 23:19 zrób, jak ci wyjdzie pozytywny to przez następne pół roku nie zamknął cię tu na kolejnych kwarantannach. Odpowiedz Link Zgłoś
tri.lian Re: czy robić test? 13.04.21, 09:53 To pół roku tylko w przypadku izolacji domowników, kwarantanna np. po kontakcie z kimś w pracy w myśl obecnych przepisów nie grozi na razie bezterminowo Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: czy robić test? 12.04.21, 23:23 Ja zrobiłam dzieciom zeby miały krótszą izolacje ( kwarantanna domowników jest o 7 dni dłuższa), poza tym przez pół roku nie wpada sie w kwarantanne. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: czy robić test? 12.04.21, 23:36 Miały lekki kaszel obie. Kazdej przeszedł sam po 2 dniach Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: czy robić test? 13.04.21, 01:39 Zrobilabym chocby po to, zeby wiedziec czy mam juz covida za soba czy jeszcze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: czy robić test? 13.04.21, 02:18 teraz drugie dziecię zaczęło goraczkowac 37,8 ?? Ja nie pracuje tyle co sklep i spacery?? Kontakt z bratem był 04.04, córka objawy w środę wieczorem 07.04, mąż rano gorączka. Mnie to w gardle , to kichne, to smarkne. Odpowiedz Link Zgłoś
azja_pl2 Re: czy robić test? 13.04.21, 09:16 Pojdziesz tyle co do sklepu i zarazisz kogos, kto gorzej przejdzie. Zrobic test i siedziec w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: czy robić test? 13.04.21, 09:26 Przecież jest na kwarantannie, nigdzie nie idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: czy robić test? 13.04.21, 13:17 Nie wiem, czy nie idzie: "tyle co sklep i spacery" Odpowiedz Link Zgłoś
tri.lian Re: czy robić test? 13.04.21, 13:48 Pewnie napisała to w celu pokazania że nie miała gdzie złapać poza domem. Ale pisze też że teraz jest na kwarantannie. Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: czy robić test? 13.04.21, 13:59 Dokładnie tri. Teraz nigdzie się nie ruszam, nigdzie. Wariatką nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: czy robić test? 13.04.21, 11:16 To lepiej miesiąc późnie przeciwciała spr. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: czy robić test? 13.04.21, 06:42 Tak, bo pozytywny zwolni Cię z dodatkowej kwarantannu 7 dni po domownikach. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: czy robić test? 13.04.21, 07:20 Zrób, jeśli masz covida będziesz krócej siedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
tri.lian Re: czy robić test? 13.04.21, 09:34 Nie widzę żadnego argumentu przeciwko testowi, nie rozumiem po prostu jak można się wahać w takiej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: czy robić test? 13.04.21, 09:43 Ja widzę taki, że kwarantanna jest przewidywalna czasowo, a jak dostaniesz izolację, to lekarz POZ może przedłużać, znajoma siedziała na izolacji dłużej niż gdyby miała kwarantannę. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: czy robić test? 13.04.21, 09:49 No jest, bo jeśli któryś z domowników będzie miał przedłużoną izolację, to automatycznie kwarantanna wydłuża się autorce. Jeśli będzie na izolacji, to nie będzie zależna od izolacji innych domowników. Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: czy robić test? 13.04.21, 09:53 Ja w sumie też mam za miesiąc szczepienie więc jak mają mi je przesunąć to nie wiem czy chce test Odpowiedz Link Zgłoś
tri.lian Re: czy robić test? 13.04.21, 09:55 A, o tym nie pomyślałam, rzeczywiście mogą ci wyznaczyć termin później (chyba 3 miesiące od choroby) Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: czy robić test? 13.04.21, 09:58 Mój kolega dostał termin szczepienia w maju, teraz jest pozytywny i termin zniknął mu z IKP. Więc raczej od razu anulują w przypadku pozytywnego wyniku. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: czy robić test? 13.04.21, 10:04 Kasują skierowanie na szczepienie po pozytywnym wyniku, więc jest to dodatkowy argument, żeby nie tego tykać, jak chcesz szczepienie w normalnym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: czy robić test? 13.04.21, 18:13 Aktualnie przechodzę covida, na IKP pozytywny wynik mam od 08.04 ale skierowanie cały czas jest aktywne na 11.05, pewnie i tak mnie nie zaszczepią w tym terminie bo pierwsze pytanie w kwestionariuszu, który wypełnia się przed szczepieniem brzmi "Czy w ciągu ostatnich 3 miesięcy miała Pani/miał Pan dodatni wynik testu genetycznego lub antygenowego w kierunku wirusa SARS-CoV-2?" Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: czy robić test? 14.04.21, 16:47 Ivaz, patrz nie pomyślałam o kwestionariuszu. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: czy robić test? 13.04.21, 09:57 To jest chyba jedyny argument, żeby w tej sytuacji nie robić testu. Odpowiedz Link Zgłoś
tri.lian Re: czy robić test? 13.04.21, 10:38 Dokładnie, to jedyny argument a nie dodatkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: czy robić test? 14.04.21, 13:33 Niedawno wyszły wyniki, że w przypadku ozdrowieńców jedna szczepionka wystarczy i przeciwciała w ciągu kilku dni szybują wyżej niż po dwóch dawkach. Tak, że strategia szczepień ozdrowieńców może się zmienić np. po to, żeby uniknąć silnych skutków ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: czy robić test? 14.04.21, 22:14 Czyli co , żeby od razu szczepić ozdrowieńców czy po 3 miesiącach jedna dawka. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: czy robić test? 13.04.21, 11:36 paskap napisała: > Ja w sumie też mam za miesiąc szczepienie więc jak mają mi je przesunąć to nie > wiem czy chce test A czy to jest dobry pomysł szczepić się miesiąc po koronie? Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: czy robić test? 13.04.21, 14:10 fibi00 napisała: > A czy to jest dobry pomysł szczepić się miesiąc po koronie? Ja bym się zaszczepiła miesiąc po. Inne kraje nie nakładają takich restrykcji, one wynikają raczej z braku dostępnych szczepionek niż dbania o zdrowie szczepionego. Odpowiedz Link Zgłoś
tri.lian Re: czy robić test? 13.04.21, 09:51 Wystarczy że lekarz jej mężowi przedłuży i kwarantanna też przestaje być przewidywalna. A tak to jest zależna tylko od swojej izolacji Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: czy robić test? 13.04.21, 11:35 U mnie był telefon: Jak sie Pani czuje? Ok tylko troche mam jeszcze kaszel. Ok koniec izolacji. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: czy robić test? 13.04.21, 09:56 Jeżeli to początek kwarantanny, to ci się opłaca, skróci ci kwarantannę o 6-7 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: czy robić test? 13.04.21, 10:07 Robic! Same plusy - skrocisz sobie kwarantanne ( zasadniczo 10 dni od testu a nie 10 dni od zakonczenia izolacji chorych ) - te jakies profity dla ozdrowiencow - gdyby ci sie pogprszylo to szybciej otrzymasz pomoc - twoje kontakty ! Moze jednak ktos powinien trafic na kwarantanne. Tak jestem zwolenniczka kwarantanny. Powinna byc bezwzgledna i dosc szeroka. Jak jej nie ma to mamy opcje zamkniecia wszystkich i wszystkiego A minusy - wg mnie brak. Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: czy robić test? 13.04.21, 10:41 Chyba jednak zrobię , dziecię rano bez gorączki, czy to możliwe że od przejedzenia? 😬😬 Poczekam i zobaczę jak się sytuacja rozwinie i wtedy my w dwoje byśmy zrobili . Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: czy robić test? 13.04.21, 10:42 Acha ja temperatura 37,4, podobnie miałam w ubiegłym tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: czy robić test? 13.04.21, 10:55 paskap napisała: > Chyba jednak zrobię , dziecię rano bez gorączki, czy to możliwe że od przejedze > nia? 😬😬 Poczekam i zobaczę jak się sytuacja rozwinie i wtedy my w dwoje byśmy > zrobili . Mój syn miał 38,6 przez jedną dobę przy covidzie. Syn koleżanki tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: czy robić test? 13.04.21, 11:37 Moje dzieci miały objawów całe 2 dni. Lekkie pokasływanie. Samo przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
anvalley Re: czy robić test? 13.04.21, 11:04 Nie mogę jak to czytam - "kicham - zrobić test?" "zrób, zrób - będziesz krócej siedzieć w izolacji niż potem na kwarantannie". Ludzi już kompletnie pogięło - dają sobą sterować dokładnie tak jak chcą tego rządzący - w ten sposób to ta cała "pandemia" się nigdy nie skończy - zawsze znajdzie się jakaś z katarkiem która koniecznie musi zrobić test, albo taka co nie ma objawów ale też się przetestuje bo dzięki temu będzie mogła wyjść z domu kilka dni wcześniej, albo jako "ozdrowieniec" mieć od rządu łaskę w postaci niezamykania na kolejnych kwarantannach - wy w ogóle się czytacie? Pięknie niektórym już zlasowało mózgi... Odpowiedz Link Zgłoś
tri.lian Re: czy robić test? 13.04.21, 11:09 A co w tym złego że ludzie chcą wiedzieć na co chorują? Dla takich jak ty powinny być oficjalne wezwania do nierobienia testu, wtedy być pierwsza poszła się testować. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: czy robić test? 13.04.21, 11:32 tri.lian napisała: > A co w tym złego że ludzie chcą wiedzieć na co chorują? > Dla takich jak ty powinny być oficjalne wezwania do nierobienia testu, wtedy by > ć pierwsza poszła się testować. Ale prawda jest taka że te testy też wychodzą CZASEM jak chcą. Już była historia o dziecku u którego stwierdzono covid (mocno gorączkowało, zlecono wymaz który wyszedł dodatni). W szpitalu po dokładnym przebadaniu okazało się że dziecko tak naprawdę ma zapalenie ucha. Po antybiotyku jak ręką odjął. Mój sąsiad swego czasu miał anginę, jak co roku o tej samej porze. Typowe objawy- gorączka, ból gardła i biały "kożuch" w gardle. Wynik wymazu dodatki. W domu nikt się nie zaraził. A tak naprawdę covida mieli kilka miesięcy później. Kuzynka w styczniu typowe objawy 👑, włącznie z utratą smaku i węchu (do teraz ma zanurzony smak)- wymaz ujemny. Ja tak samo- byłam chora razem z mężem , jemu wymaz wyszedł dodatni a mnie ujemny (przeciwciała mam). Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: czy robić test? 13.04.21, 11:33 fibi00 napisała: > Kuzynka w styczniu typowe objawy 👑, włącznie z utratą smaku i węchu (do teraz > ma zanurzony* *zaburzony Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: czy robić test? 13.04.21, 11:38 Ale covid mogł miec przy okazji. Ucho chore od kataru... Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: czy robić test? 13.04.21, 11:49 hanusinamama napisała: > Ale covid mogł miec przy okazji. Ucho chore od kataru... > Taaa, oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: czy robić test? 13.04.21, 11:50 fibi00 napisała: > hanusinamama napisała: > > > Ale covid mogł miec przy okazji. Ucho chore od kataru... > > > > > Taaa, oczywiście... Aha, tyle że kataru nie miał. Miał tylko gorączkę. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: czy robić test? 13.04.21, 12:02 NO to pewnie ta gorączka od ucha. Zazwyczaj przy zapaleniu ucha jest gorączka. natomiast nie wiem czemu uważasz ze test niewiarygodny? Nie mogło to dziecko miec koronawirusa i osobno zapalenia ucha? Sadzisz ze jedna choroba eliminuje druga?? Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: czy robić test? 13.04.21, 12:37 hanusinamama napisała: > NO to pewnie ta gorączka od ucha. Zazwyczaj przy zapaleniu ucha jest gorączka. > natomiast nie wiem czemu uważasz ze test niewiarygodny? Nie mogło to dziecko mi > ec koronawirusa i osobno zapalenia ucha? Mogło mieć ale równie dobrze mogło mieć zapalnie ucha i test fałszywie dodatni. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: czy robić test? 13.04.21, 12:58 Ale po czym wnioskujesz? W szpitalu zrobili drugi i wyszedł negatywny? Bo nie rozumiem czemu jedno ma wykluczyć drugie? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: czy robić test? 13.04.21, 12:01 Ale co oczywiscie? Chpre ucho od kataru czy ten covid przy okazji?? Odpowiedz Link Zgłoś
tri.lian Re: czy robić test? 13.04.21, 11:41 fibi00 napisała: > tri.lian napisała: > > > A co w tym złego że ludzie chcą wiedzieć na co chorują? > > Dla takich jak ty powinny być oficjalne wezwania do nierobienia testu, wt > edy by > > ć pierwsza poszła się testować. > > > Ale prawda jest taka że te testy też wychodzą CZASEM jak chcą. Jak wszystkie testy w medycynie. To nie matematyka. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: czy robić test? 13.04.21, 11:37 Aha czyli nie róbmy testów pandemia sama zniknie? Schowam głowe pod koc, problemów nie widze.. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: czy robić test? 13.04.21, 11:44 Ale wiesz, że jak nie masz Covida, to test wychodzi negatywny, nawet jeśli masz katar? Sprawdziłam na sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: czy robić test? 13.04.21, 11:53 asia_i_p napisała: > Ale wiesz, że jak nie masz Covida, to test wychodzi negatywny, nawet jeśli masz > katar? Sprawdziłam na sobie. > Tak? To dziwne bo tak jak już pisałam, byłam chora w tym samym czasie co mój mąż, mieliśmy wymaz w tym samym dniu-jemu wyszedł dodatni i mi ujemny. Czyli co? On miał koronę a ja jakieś dziwne przeziębienie dające takie same objawy co u niego dawała korona? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: czy robić test? 13.04.21, 12:03 Czyli covid nie istnieje czy same testy to sciema? Odpowiedz Link Zgłoś
anvalley Re: czy robić test? 13.04.21, 12:11 Covid może i istnieje, podobnie jak inne koronawirusy od wielu lat - tylko nikt nie robił testów na szeroką skalę i nie zamykał gospodarki i ludzi na kwarantannach bo: - ktoś kichnął, kogoś drapie gardło, ma biegunkę czy "o zgrozo ma gorączkę 37,8!". Kilka lat wcześniej też latałyście się co chwila testować na wirusy z takich powodów? Bo z tego co pamiętam to większość tego typu objawy leczyła w domu i po kilku dniach wracała do aktywności... Naprawdę proponuję niektórym włączyć myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
tri.lian Re: czy robić test? 13.04.21, 12:14 Jedni myślą żeby inni już nie musieli, bo więcej z tego problemu niż pożytku Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: czy robić test? 13.04.21, 12:24 Ja to rozumiem. Moje osobiste dzieci przechodziły tak lekko ze gdyby nie nasza choroba im bym testu nie robiła. Tylko nadal nie rozumiem tego wywodu, ze testy są do dupy bo dziecku wyszedł covid a w szpitalu zapalenie ucha...czyli jedno wyklucza drugie? Czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: czy robić test? 13.04.21, 12:36 hanusinamama napisała: > Ja to rozumiem. Moje osobiste dzieci przechodziły tak lekko ze gdyby nie nasza > choroba im bym testu nie robiła. Tylko nadal nie rozumiem tego wywodu, ze testy > są do dupy bo dziecku wyszedł covid a w szpitalu zapalenie ucha...czyli jedno > wyklucza drugie? Czemu? > Po prost testy bywają zawodne. Czasem wychodzą fałszywie pozytywną czasem fałszywie negatywne. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: czy robić test? 13.04.21, 13:22 hanusinamama napisała: > Aha...bywają. > Przecież ciągle o tym piszę 🤦. Nie twierdzę że wszystkie są do bani tylko że czasem wychodzą jak chcą. Osobiście znam przypadek kiedy jedna osoba wykonała w jednym dniu dwa testy-jeden kiedy robili przesiewowe badania górników a drugi prywatne. Ten na kopalni wyszedł pozytywny, ten robiony prywatnie negatywny. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: czy robić test? 13.04.21, 13:31 Ja nie twierdze ze tak nie ejst, tak jest ze wszystkimi testami. Jakis tam procent wychodzi błędnie. Tylko fascynowało mnie to zapalenie ucha które wykluczało covid. Odpowiedz Link Zgłoś
tri.lian Re: czy robić test? 13.04.21, 13:43 No dobra, ale jakie to ma znaczenie w kontekście dylematu czy robić test? Tak, testy mylą się w każdą stronę, nawet podany jest błąd pierwszego i drugiego rodzaju. Ale taka specyfika medycyny a nawet szerzej bo statystyki. Mamy to wszystko do kosza wywalić bo trafność wynosi tylko 98%? Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: czy robić test? 13.04.21, 11:22 Jeżeli nie zrobisz masz dłuższą izolację 17 dni, jak zrobisz 10. Jak zrobisz i będzie pzytyw to będziesz ozdrowieńcem i w razie kontaktu nie idziesz na kwarantannę. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszykot Re: czy robić test? 13.04.21, 11:38 Robić. Choćby dlatego że nie nałożą ci tych 7 dni dodatkowej kwarantanny od ostatniego dnia choroby domownika... Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: czy robić test? 13.04.21, 11:40 Chyba nie ma sytuacji, w której test wydawałby mi się zbędny. Kwestia czasu ale jak masz objawy, to bym zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: czy robić test? 13.04.21, 12:09 Druga dawka szczepienie przesunie mi się w czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: czy robić test? 13.04.21, 17:20 A czemu ozdrowieńców szczepią tylko jedną dawką? Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: czy robić test? 14.04.21, 13:39 Wyszła publikacja ukazująca poziom przeciwciał po jednym szczepieniu i jest on wyższy u tych osób niż u osób, które nigdy nie chorowały, a zostały zaszczepione dwa razy. Podanie jednej dawki może więc być wystarczające a unika się efektów ubocznych związanych z drugą dawką. To by był argument ale imo, należałoby badać poziom przeciwciał kilka dni po zaszczepieniu. Mój teść np. nie miał wykrywalnych przeciwciał po przejściu covida, i po pierwszej dawce miał b. niski poziom, jakby nie chorował. Zwątpiliśmy w wynik pcr. Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: czy robić test? 14.04.21, 22:15 Kilka dni po szczepieniu? I jakie przeciwciała ? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: czy robić test? 13.04.21, 12:31 Rób. Krótsza izolacja, w razie powiklań - też łatwiej do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: czy robić test? 13.04.21, 12:35 A szczepienie? Ja i tak teraz nie pracuje Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: czy robić test? 13.04.21, 13:28 Szczepienie ustawowo 3 miesiace po przechorowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
tri.lian Re: czy robić test? 13.04.21, 13:44 Tylko nikt nie wie jak to będzie w praktyce wdrożone, zwłaszcza że druga dawka za miesiąc wskazuje że autorka była szczepiona w grupie nauczycieli, więc poza systemem e-rejestracji. Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: czy robić test? 13.04.21, 14:01 No właśnie jak poza systemem to nikt tego nie sprawdzi czy jednak? Odpowiedz Link Zgłoś
tri.lian Re: czy robić test? 13.04.21, 14:09 Też jestem poza systemem, ale nie mam pojęcia. Przy obecnym stanie bałaganu wszystko jest możliwe. Pierwszej dawki nie miałam widocznej w IKP, tylko skierowanie było bez terminu. Informacja o fakcie szczepienia pojawiła się dużo później. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: czy robić test? 13.04.21, 12:47 A masz widoki na szczepienie? Bo jeśli test wyjdzie pozytywny, to najprawdopodobniej wypadniesz z kolejki do szczepienia i w takiej sytuacji ja nie robiłabym testu. Jeśli nie, to skrócisz sobie izolację, a poza tym unikniesz możliwych kwarantann w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: czy robić test? 13.04.21, 12:50 Tak , mam widoki i zapisana jestem za ok miesiac Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: czy robić test? 13.04.21, 13:20 To bym nie robiła - możesz wypaść z kolejki, a dwukrotne szczepienie również zwolni Cię z kwarantanny w przyszłości,więc nie ma żadnego zysku. Z tego co piszesz przechodzisz lekko, a nawet jeśli będziesz musiała wezwać karetkę, to jak powiesz, że masz dwie osoby potwierdzone testem, to trafisz do właściwego szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: czy robić test? 13.04.21, 18:02 Dokładnie. Nie ma zadnych plusów ze zrobienia testu, a szczepienie Ci odsuną. Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nne Re: czy robić test? 14.04.21, 22:47 No ale po co się szczepić jak ma się przeciwciala? Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: czy robić test? 15.04.21, 00:18 Nie zawsze ma się przecież przeciwciała po chorobie. Szczepionka chyba lepsza ? Odpowiedz Link Zgłoś