Dodaj do ulubionych

Pytanie o mieszkanie

14.04.21, 16:55
Jest mieszkanie niezbyt wielkie, ale ilosc pokoi wam odpowiadajaca. W lokazacji w ktorej szukaliscie od dosyc dawna, do drobnego remontu (zburzenie 1 sciany i pomalowanie pomieszczen). Budynek z lat 80tych, cicha okolica, choc to blok miedzy kamienicami. Widok na szkole do ktorej przez 8 najblizszych lat bedzie chodzilo wasze dziecko.
Czy za takie mieszkanie, dla was idealne dalibyscie 12 tys. za metr wyskakujac ze wszystkich swoich oszczednosci ale bez kredytu??

Serce mowi brac, ale rozum podpowiada, ze w obecnej sytuacji to nie jest najlepszy wybor 😕 Cena za metr przekracza moja psychologiczna granice, szukalismy cos w cenie do 10 tys. ale nie zdazylismy przed szalenstwem, ktore sie obecnie odbywa...
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:02
      sandy_cheeks napisała:

> Czy za takie mieszkanie, dla was idealne dalibyscie 12 tys. za metr

bez wahania, nawet z kredytem, bo za moment kupi go ktoś inny a następne będzie gorsze i droższe.
      • bombalska Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:06
        Ale czy teraz jest jakis wzmozony popyt na mieszkania?
        Wczoraj slyszalam, ze jest popyt na samochody uzywane, ale z Zachodu malo co przywoza, bo pandemia.
        • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:23
          Dobre mieszkania schodza jak cieple buleczki, kiepskie wisza latami. Sporo nie ma uregulowanych gruntow, to co mnie interesuje podobno ma, choc papierow nie widzialam. Wiem, bo od jakichs 10 lat przegladam mieszkania w tej okolicy...
          • stara-a-naiwna Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 11:34
            i od 10 lat było coś innego co zwróciło Twoją uwagę?

jak się ma ograniczony budżet tos ię bierze co jest - najlepsze w granicach swoich możliwosci.

I zasada jest taka jak opisane wyżej - to co dobre zejdzie szybko.
            więc zapewne i tak zaraz tego mieszkania nie bedzie
            • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 11:47
              Ogladalismy kilka mieszkan, ale zawsze mialy jakis feler albo byly do calkowitego remontu albo okna na ruchliwe lub wercz menelskie ulice. Jedno kupilismy, choc bylo za male juz w momencie zakupu. Mieszkamy w nim do dzis.
              W tej dzielnicy jest naprawde malo duzych mieszkan z rynku wtornego, a tzw. apartamenty maja kosmiczne ceny ~1,5 mln za 4 pokoje 😕
    • bombalska Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:04
      12 tys. za wielka plyte?? O matko! To w Polsce?
      • pyza-wedrowniczka Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:13
        W Warszawie. W Łodzi da się kupić wielką płytę za 4,5 tys. a nowe widziałam ostatnio za 6 tys.
        • jeste_m_sobie Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 21:16
          Zależy gdzie. Już raczej 6,5, 7 tys. w Łodzi. 6 może być w dalekich dzielnicach. Wielka płyta... tyle samo, niestety, jeśli jest w dobrej lokalizacji (niekoniecznie w centrum). 4,5 to totalna rudera, z instalacjami do wymiany, na 10 piętrze albo na czwartym bez windy itp. Wiem, bo jestem w temacie.
          • samawsnach Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 12:05
            "4,5 to totalna rudera, z instalacjami do wymiany" Za 12 000/m te instalacje mogą być równie dobrze do wymiany, Czasem te drogie mieszkania to tylko przypudrowane trupy - łatwo się pomylić widząc nowe panele czy pomalowane pokoje.
        • m_incubo Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 11:55
          No nie wiem jak w Łodzi, ale np w Katowicach trudno znaleźć coś przyzwoitego i w dobrej lokalizacji poniżej 6,5 tys za metr, a jeśli już, to nie nadaje się do mieszkania bez grubego remontu.
      • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:27
        U mnie na dzielni jest jakis amok cenowy, a nowych mieszkan z tyloma pokojami co potrzebuje pojawia sie doslownie 3-4 w miesiacu. Reszta to jakies chore ceny wiszace latami...
        • bombalska Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:37
          To moze lepiej kupic 2 nowe, male i polaczyc? Ile kosztuje metr nowego?
          • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:50
            Nowe mamy obecnie zarezerwowane, ale odbior dopiero we wrzesniu 2022, wiec ewentualnie moglibysmy mieszkac gdzies pod koniec 2022. Dzieciaki potrzebuja juz teraz miec wlasne pokoje i wiecej miejsca. To zarezerwowane jest za 11k/m2 w stanie deweloperskim + komorka + parking i jest wieksze od tego, ktore teraz mam na tapecie. W calosci bedzie kosztowalo 850tys.
            Tyle nie mamy i musielibysmy gdzies pozyczyc + kasa na remont i wyposazenie. To obecne zostalo niedawno wyremontowane, ma miejsce parkingowe na terenie osiedla, dodatkowo jest tam strefa platnego parkowania i mielibysmy darmowe parkowanie w okolicy.
            • zwyczajnamatka Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 18:05
              Poczekalabym na to nowe, nawet jeśli musiałabym dobrać kredytu.
              • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 18:15
                Wlasnie intensywniej niz kiedys przegladamy ogloszenia i ogladamy mieszkania, bo niedlugo bedziemy musieli podpisac umowe deweloperska (obecnie mamy rezerwacyjna) i wtedy juz bedzie po ptokach.
                Chcialam sprawdzic, czy na rynku wtornym cos w lepszej dla nas lokalizacji nam nie przepadnie.
                Tu gdzie jest to mieszkanie nowe sa tylko aprtamentowce i chodza po 16tys/m2. To zarezerwowane jest 1,5km dalej w lokalizacji mniej komfortowej jesli chodzi o szkole. Dzieci musialby codziennie dojezdzac 6 przystankow tramwajem (starsze juz chodzi do tej szkoly na ktora jest widok z okna, mlodsze idzie od wrzesnia).
                Mieszkanie jest stosunkowo blisko od metra (7min. spacerem)...
                • nocnamagia Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 19:08
                  sandy_cheeks napisała:

> Wlasnie intensywniej niz kiedys przegladamy ogloszenia i ogladamy mieszkania, b
                  > o niedlugo bedziemy musieli podpisac umowe deweloperska (obecnie mamy rezerwacy
                  > jna) i wtedy juz bedzie po ptokach.
                  > Chcialam sprawdzic, czy na rynku wtornym cos w lepszej dla nas lokalizacji nam
                  > nie przepadnie.
                  > Tu gdzie jest to mieszkanie nowe sa tylko aprtamentowce i chodza po 16tys/m2. T
                  > o zarezerwowane jest 1,5km dalej w lokalizacji mniej komfortowej jesli chodzi o
                  > szkole. Dzieci musialby codziennie dojezdzac 6 przystankow tramwajem (starsze
                  > juz chodzi do tej szkoly na ktora jest widok z okna, mlodsze idzie od wrzesnia)
                  > .
                  > Mieszkanie jest stosunkowo blisko od metra (7min. spacerem)...

Wobec takich argumentów zdecydowałabym się na to mieszkanie
      • leosia-wspaniala Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 18:16
        Jeśli lokalizacja dogodna, to co w tym dziwnego? Takie są ceny w dużych miastach. W Krakowie za metr na byle zadupiu trzeba dać 8-9 tysięcy. Ja bym brała, będzie tylko drożej. W Polsce brakuje mieszkań, raczej nie potanieją.
    • alina460 Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:09
      Drogo, fakt. A jakie są ceny za metr w tej właśnie lokalizacji?
      • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:17
        Nowe sa po 16, ale to apartamentowce. Niedawno ktos nam sprzatnal mieszkanie blok obok wrecz wymarzone bylo za 10k za metr ale wieksze wiec calkowita kwota byla wyzsza. Poszlo w pierwszy dzien od wystawienia, okolica atrakcyjna.
        Boje sie, ze bedzie raczej licytacja w gore, a obecnie kosztuje max naszych oszczednosci 😕
        • alina460 Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:33
          Czyli cena faktycznie trochę zawyżona. Piszesz w samych superlatywach. A jakie ma to mieszkanie wady?
          • nigdynigdynigdy84 Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:35
            Można próbować negocjować cenę
            • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:56
              Bedziemy probowac, ale raczej sie boje ze ktos nam je sprzatnie i bedzie licytacja w gore. Z tego co wiem, sa inne osoby zainteresowane kupnem.
              Minusy na teraz, to ze mieszknie jest spoldzielcze wlasnosciowe i jest obecnie wynajmowane. Reszty na razie nie dostrzegam, bo jestem troche nakrecona na zakup 😉
              • panna.nasturcja Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 18:20
                Dlaczego spółdzielcze jest wadą?
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:57
            Jest małe.
    • alpepe Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:10
      Za mieszkanie idealne dobrałabym kredytu, bo nie wiadomo, jakie trupy mogą wyskoczyć, więc lepiej mieć zapas, ale tak, bez wahania bym kupiła.
    • mia_mia Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:11
      Nie dałabym tyle za wielką płytę i to z widokiem na szkołę i wcale nie chodzi o to jakie to czasy.
      • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:19
        Nie wszystkie okna wychodza na szkole, tylko 3. Dla mnie to atut, ja cale dziecinstwo mieszkalam przez plot z moja podstawowka. Opcja bardzo wygodna...
        • jeste_m_sobie Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 21:18
          Widok na szkołę to nie jest zła opcja. Na przykład w okolicy nie można sprzedawać alkoholu, więc sklepik całodobowy z żulernią przed wejściem raczej nie powstanie.
    • olena.s Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:25
      Wzięłabym kredyt hipoteczny (ale z dużym wkładem własnym).
    • bywalec.hoteli Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:27
      Ile metrów?
      • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:31
        63m2, ale jest przerobione na salon z aneksem kuchennym i 3 sypialnie. Wszystko niedawno przeszlo totalny remont, to zburzenie sciany to moja fanaberia 🙂
        • zwyczajnamatka Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:34
          3 sypialnie na 63 maturach to klitki. Odpowiadają ci takie maleńkie pokoiki? Dla mnie problemem było by, że to blok z lat 80 czyli stary. To by mnie odstraszyło.
          • agniesia331 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 21:08
            Kupiłam salon z aneksem i sypialnie 14 m2, 46 m2, jakbym dodała do tego 2, sypialnie to klitki wyjdą te kolejne 2 po 8, 5 m2? Mieszkałam w 63 m2 ale to były 2 sypialnie i salon z kuchnią.
        • alina460 Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:34
          Zaproponujcie swoją cenę i zobaczycie, jaka będzie reakcja sprzedającego wink
        • bywalec.hoteli Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:37
          750k za 4 pokojowe małe mieszkanie w Warszawie. No szok, szok mega!
          Widywałem w Poznaniu spore domy za mniej.

Co do twojego pytania to trudno powiedzieć czy ceny w ciągu najbliższych lat spadną, może nie spadną albo będą spadać powoli. Więc może nie stracisz. Może.
          Z drugiej strony te pieniądze już masz, nie musisz pożyczać, to może nie ma co się zamartwiać wydatkiem?

A to byłby Wasz jedyny dom, czy te mieszkanie jest dodatkiem do domu?
          • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 18:00
            To byloby mieszkanie na najblizsze 10-15 lat, jak dzieciaki dorosna to chce spadac z Warszawy. Jakas wczesniejsza emerytura albo wlasny biznes gdzies nad morzem. Powiedzmy dom w Mikoszewie z pokojami na wynajem to moj plan na wiek 55+
            • milupaa Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 18:17
              Tylko żeby pandemie nie powtarzały się co kilka lat bo biznes ci od razu padnie 😉
              • hugo43 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 08:49
                A masz już ziemie?bo ceny za metr sa podwarszawskie (minimum) i wciaz rosną .Mamy 4 pokoje na 72 m i to jest małe mieszkanie,a im dzieci większe,tym bardziej się kurczy.
          • memphis90 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 14:37
            Co Ty opowiadasz...? Adaptowane stare strychy i pralnie na Ratajach, w 40 letniej plycie, kosztowały 7 tys./m2 (z uwzględnieniem wkładu z książeczki mieszkaniowej!) już 12 lat temu... Nawet nie wiem, ile kosztuje ta płyta dzisiaj...

Domy za mniej to Ty mogłeś widziec na wygwizdowie w Borowcu, przecież nie na Solaczu...
            • bywalec.hoteli Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 18:40
              Komu Ty odpowiadasz? Bo nie mi.
              • agniesia331 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 21:13
                Niskie bloki w nowym budownictwie przy 4 piętrach windy maja, tak dla wiadomości
            • bywalec.hoteli Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 18:43
              aha, jednak mi. Domy w Poznaniu (Strzeszyn, Naramowice, Piatkowo, Winiary w 2020 widywałem za 600-1000). Nawet 240m szeregowki za 600-650)
              • jagoda2 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 20:36
                Ale nie możesz porównywać cen warszawskich i poznańskich. To dwa różne światy.
                Wiem, że dzielnice, które wymieniasz w Poznaniu są bardzo dobre, ale autorka chyba też ma na myśli jakąś dobrą lokalizację.
                I potwierdzam to co mówisz o cenach domów w Poznaniu: moi bliscy znajomi kupili pół roku temu pół bliźniaka na Podolanach (duży metraż, ale nie nowy dom) za ponad 600 tysięcy.
                • bywalec.hoteli Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 21:26
                  Ale Memfiska pisała:
                  "Domy za mniej to Ty mogłeś widziec na wygwizdowie w Borowcu, przecież nie na Solaczu..."
        • ruscello Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 09:00
          Mam 3 pokoje na 65 m i nie wiem, jak miałabym wykroić 4. Może inny rozkład pomaga, ale zastanów się, czy dziecko + 2-3 znajomych zmieści się w pokojach dziecięcych.
          • ninanos Re: Pytanie o mieszkanie 25.04.21, 22:55
            Ja mam 63 metry obecnie i spokojnie mogłabym przenieś kuchnię do salonu (salon 21m2) i z kuchni zrobić 3 sypialnie. Może super komfortowo nie byłoby, ale sąsiadka z góry tak ma i żyje sobie dobrze, a i nieżle to wygląda. Zależy jaki rozkład ja mam mały przedpokój, metry są w pokojach.
    • e-ness Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:28
      Nie, nie za wielka płytę.
      Jak już skończy się szaleństwo ( oby) to te mieszkania pierwsze stracą na wartości i przy sprzedaży ewentualnej mocno można stracić. Dla mnie to problem „podobny” do kredytu we franku
      • bywalec.hoteli Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:32
        Akurat wielka płyta ma dużo zalet w stosunku do nowobudowanych mieszkań...
        • bombalska Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:40
          Tak. Np. śmierdzący zsyp, albo dojscie do windy po 8 schodkach. W niskich blokach brak windy. Teraz sa inne standardy i estetyka. No wybacz
          • nigdynigdynigdy84 Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:42
            Zsypów już nie ma, przyciągały szczury
            • alina460 Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:55
              Tak Ci się tylko wydaje smile
              • milupaa Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 18:10
                Zsypy są. W życiu szczura nie widziałam u mnie w bloku, a do piwnicy schodzę dosyć często.
          • milupaa Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 18:09
            Bzdury piszesz. Te osiedla są cały czas remontowane i unowocześniane. Nie wyglądają jak w latach 80 jak ci się może wydaje. A zsyp na piętrze to wielka wygoda 🙂 Nic nie śmierdzi, są zamknięte za osobnymi drzwiami, zsypy są regularnie czyszczone, w całym bloku wtedy pachnie.
            • milupaa Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 18:13
              Aczkolwiek tyle na metr mieszkania w wielkiej płycie bym nie dała, nie jest tyle warte.
              • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 18:18
                To nie jest wielka plyta, tylko 3 pietrowy blok z cegly wpsowany miedzy kamienice...
                • milupaa Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 18:27
                  Aha. Ale z lat 80, staroc 🙂
                  • jagoda2 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 20:38
                    milupaa napisała:

> Aha. Ale z lat 80, staroc 🙂

Nie takie starocie ludzie kupują za większe pieniądze.
          • bywalec.hoteli Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 21:28
            bombalska napisała:

> Tak. Np. śmierdzący zsyp, albo dojscie do windy po 8 schodkach. W niskich bloka
            > ch brak windy. Teraz sa inne standardy i estetyka. No wybacz

Tak się pocieszaj. Kilka rzeczy ma wielka płyta której nie masz w swojej deweloperce. Infrastruktura na osiedlu. Szkoły i przedszkola. Lokalizacja. Łatwy dojazd autobusem i tramwajem. Duże odległości między blokami. Zieleń. Parki osiedlowe, wielkie place zabaw i boiska. Bezpłatne parkingi.
          • pitupitt Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 11:11
            I mieszkania z kartonowymi ścianami zamiast ceglanych... Dzięki wielkie!!!
            • biala_ladecka Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 12:03
              Kartonowe sciany to domena deweloperki konca lat 90-tych/2000+ Przy czym to nie jest tak, ze k-g ma same wady. Najgorsza akustyke mialam w suporeksie.
        • elenelda Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 12:51
          Jakich zalet?
          • bywalec.hoteli Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 14:22
            Kilka rzeczy ma wielka płyta której nie masz w swojej deweloperce. Infrastruktura na osiedlu. Szkoły i przedszkola. Lokalizacja. Łatwy dojazd autobusem i tramwajem. Duże odległości między blokami. Zieleń. Parki osiedlowe, wielkie place zabaw i boiska. Bezpłatne parkingi.
      • bominka Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:37
        Biorę,bo oferta spełnia moje oczekiwania. Cena zwykle pozostawia wiele do życzenia. Niewykluczone,że oferta kolejnego mieszkania będzie również przewyższała oczekiwaną wartość,ale już może niespelniac innych istotnych wymagań.
        Ewentualnie negocjuj tu I teraz. To, że bierzesz za gotówe jest na pewno korzyścią dla osoby sprzedającej.
        • alicia033 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 11:08
          bominka napisała:

> To, że bierzesz za gotówe jest na pewno korzyścią dla osoby sprzedającej.

niby w jaki sposób?
          Sprzedającemu jest obojętne, skąd kupujacy ma pieniądze na zakup mieszkania. Ustala cenę X i dostaje kwotę X.
          • andace Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 13:02
            Tak, ale jak płatność za gotówkę to sprzedający może dostać kasę następnego dnia a na kredyt musi czekać 6-10 tygodni.
            W NL składając ofertę należy zaznaczyć źródło finansowania i ile jest środków własnych a ile będzie z kredytu.
      • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:39
        No wlasnie mamy obecnie mieszkanie 2pokojowe kilkanascie metrow mniejsze. Kupilismy 10 lat temu za 6k/m2. Teraz mogilbysmy za nie dostac 500tys. Ceny w Warszawie poszly w gore, ale do niedawna nie zdawalm sobie sprawy, ze az tak...
        • bywalec.hoteli Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:43
          A nie możecie sprzedać mieszkania kilkanaście metrów mniejszego za 500k, pomieszkać na wynajmie i kupić porządne duże mieszkanie lub segment za 1200000? Warto bawić się w zmianę mieszkania dla zaledwie kilkunastu metrów? BTW, na wyburzenie ściany nośnej trzeba mieć pozwolenie.
          • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 18:04
            Ta scianka zostala dobudowana, zeby bylo wiecej pokoi na wynajem, wiec jest latwa do zburzenia. Domy tez ogladamy, ale musielibysmy zmienic dzielnice, a z wielu powodow nie chce tego robic.
            W dzielnicy o ktorej mowa doslownie nie ma domow na sprzedaz, a nie planujemy jej zmieniac.
            • bywalec.hoteli Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 09:24
              sandy_cheeks napisała:

> Ta scianka zostala dobudowana, zeby bylo wiecej pokoi na wynajem, wiec jest lat
              > wa do zburzenia.

Mieszkanie było dzielone tak żeby było jak najwięcej pokoi na wynajem, w pandemii biznes się przestał opłacać, bo studenci wrócili do siebie i sprzedają?

W takiej sytuacji koniecznie sprawdź działanie wentylacji we wszystkich pokojach, czy nie ma nadmiernej wilgotności, grzyba w okolicach okien oraz na ścianach za szafami, czy wentylacja działa efektywnie w każdym pomieszczeniu. Niestety "inwestorzy" w pogoni za zyskiem olewają instalację wentylacyjną.
          • norra.a Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 09:34
            Racja. Ja mieszkałam w 3 różnych mieszkaniach (własne) zanim w końcu kupiłam dom. Finansowo nie straciłam na zmianach, ale już jeśli chodzi o czas i wysiłek na przeprowadzkę i wykończenie to już nie jest tak kolorowo. To duży stres i dezorganizacja życia na kilka miesięcy. Żałuję, że tak strachliwie podchodziłam do wydania więcej na nieruchomość, oszczędziłabym sobie sporo zachodu oraz kosztów.
      • marianna1960 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 09:06
        Szaleństwo się szybko nie skończy jeszcze parę lat wzrostów.
        • e-ness Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 09:29
          Tak, ale stare mieszkania za pare lat tez stracą na wartości. Wielka płyta nie ma szans się obronić, stara cegła tylko wtedy kiedy ma dobrego zarządcę i dobra lokalizacje
      • stara-a-naiwna Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 11:36
        mieszkania w Pl reguralnie idą w górę
        bo ciągle jest więcje chętnych nż mieszkań

a jak wróca studenci to się nowu zacznie kolejna górka
    • nigdynigdynigdy84 Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:34
      Nieruchomości poszły ostro w górę, ciężko znaleźć coś, co wyjdzie taniej niż 10 tys.za metr
      • alina460 Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:37
        To prawda, ale dotyczy nowych mieszkań, a nie 40-letnich starych bloków.

Nie, chyba jednak nie kupiłabym mieszkania w starym budownictwie 12 tys. za metr. Wybrałbym nowe, choćby kosztem metrażu.
        • andace Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 19:21
          U mnie w okolicy stare (50-letnie) bloki są po 15-17 tys za metr, nowe min 25 tys, w nowo wybudowanym bloku w okolicy kawalerki kosztują ok milion zł, wiec 12 tys za metr w Wawie to nie jest drogo, stare bloki maja taką zaletę że rozplanowanie przestrzeni jest sensowne, większe odstępy między blokami etc.
        • alicia033 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 11:10
          alina460 napisała:

> Wybrałbym nowe, choćby kosztem metrażu.

w przeciwieństwie do ciebie autorka wątku ma dzieci, więc z metrażu schodzić nie może.
        • agniesia331 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 21:05
          Za wielką płytę 40 letnie mieszkanie nigdy. Za 20,30 lat to ruina bedzie
    • milupaa Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:37
      To zalezy czy ci się spieszy czy czy nie. Jeśli nie to ja bym poczekala, ceny kiedyś spadną teraz lecą w górę w tempie rakiety. 12 000 w wielkiej płycie to jakieś szalenstwo. Jeszcze na nowym zadbanym osiedlu z ochroną to bym dala.
    • jehanette Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:54
      Wzięłabym trochę kredytu żeby nie wyskoczyć że wszystkich oszczędności.
      • aqua48 Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 17:59
        Gdyby mi to mieszkanie bardzo odpowiadało i nie zarżnęłabym się finansowo brałabym. Lokalizacja rozkład i metraż są najważniejsze.
        • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 18:06
          No ja bym brala od razu, konkubin sie waha, a kupowalibysmy wspolnie.
          • kira02 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 09:20
            Ostudz emocje, zrób tabelkę z plusami i minusami każdego z mieszkań. Emocje są złym doradcą w sprawach majątkowych 😉 Wg mnie problemem jest metraż - w 4 osoby na 65 m2 dalej będzie Wam ciasno.
            • alpepe Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 11:26
              a ja się nie zgadzam, jak się nie ma złota, miedzi, to się na dupie siedzi. Klitki, ale osobne, to już coś. Własny pokój dla każdego z dzieci jest nie do przecenienia.
            • turzyca Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 16:55
              Zależy od projektu, miałam trzy pokoje na 65 metrach, a potem trzy pokoje na 85 metrach i miejsca mniej, dużo gorszy projekt, dużo zmarnowanej przestrzeni.
    • madame_edith Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 18:28
      Ja mam obecnie 65 m2 powierzchni mieszkania. Sypialnie dwie, z czego jedna klitka totalna. Nie starcza mi wyobraźni, jak na mniejszym metrażu można zmieścić jeszcze jeden pokój. Tzn wierzę, że tam się udało, ale musi być potwornie ciasno. Nie dla mnie, ale jak Tobie sie podoba to bierz. Ja sie u siebie nie umiem pomieścić w 4 osoby i planuje wyprowadzkę.
      • stara-a-naiwna Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 11:39
        ja mam dom 110m i w 4 osoby jest nam ciasno....

wiec w dzisiejszych czasach z naszym konsumpcjonizmem i iloscią rzeczy (ich nadmiarem) "zawsze" bedzie ciasno.

Każdy kupuje to na co go stać i wybiera kompromis między lokalizacją a metrazem.
        Inne są ceny w samej warszawie a inne pod Piasecznem.
        • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 11:51
          Niedawno ogladalismy dom na prawie koncowce Targowka za 750 tys. ale wizja codziennych dojazdow moich i dzieciakow do centrum skutecznie mnie otrzezwila.
          Szukamy mieszkania w kompromisowej lokalizacji, bo ja konkubin i dzieciaki funkcjonujemy w roznych dzielnicach, a w tej w ktorej szukamy dzieciaki maj szkole i przedszkole. Szkola jest specjalistyczna i bedzie na tapecie przez najblizsze 8 lat, ani my ani dzieci nie chcemy jej zmieniac...
        • marianna1960 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 12:14
          A ja mam 48m2 na trzy osoby i jest w sam raz, może to wynika z tego że jestem minimalistą.
          • stara-a-naiwna Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 21:07
            nawet nie wiesz jak zazdroszczę, ze nie macie ciasno smile
    • widosna Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 19:03
      Miałam podobny dylemat ostatnio ale z działka. Zrobiłam badanie, ile kosztują działki bliżej i dalej tej sprzedawanej, jakie + i -. Wychodziło mi, ze cena jest zawyżona o około 25%. Udało mi się wynegocjować obniżkę 20% i już podpisałam umowę. Jeśli z Twojej analizy wynika, ze teraz m, obecnie, podobne mieszkania w podobnej lokalizacji są wycenione podobnie to bierz. Czy trend będzie spadkowy czy wzrostowy, tego nikt nie wie. Ale wyedy wszystkim będzie taniec lub drożeć. Nie tylko Tobie. Zastanów się ile ewentualnie możesz dać więcej, ustaw sobie próg bólu (ze za więcej nie weźmiesz) i negocjuj. Uważaj na emocje bo przy emocjach nożna łatwo podwyższać próg bólu
    • palacinka2020 Re: Pytanie o mieszkanie 14.04.21, 20:16
      65m to jest po prostu za malo ba 4osobowa rodzine. Placic tyle, i dalej zyc na niekomfortowej przestrzeni? Wolalabym dobrac kredyt i kupic wieksze.
      • kira02 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 08:34
        Dokładnie, o ile możecie wziąć kredyt i bez problemu go obsługiwać. Mam w tej chwili czteropokojowe większe od tego z wielkiej płyty i myślę o wyprowadzce za kilka lat, jak dzieci trochę podrosną i będą potrzebowały własnej przestrzeni. Przeskok o kilkanaście metrów kwadratowych dla 4 osobowej rodziny to jest nic, dalej będzie Wam za ciasno.
    • pitupitt Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 11:09
      Brać, bo taniej raczej nie będzie. Biorąc pod uwagę to, co dzieje się obecnie w bankach - brać tym bardziej, bo kasa upchana na koncie będzie tylko tracić na wartości. Obecnie też stoimy przed decyzją kupna w podobnej cenie i nie widzę przeciwwskazań, żeby tego nie robić, tym bardziej że przez najbliższe kilka lat będziemy je wynajmować, a potem dostanie je córka.
      • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 11:15
        My podobnie planujemy. Tylko, ze dzieciaki na czas studiow ewentualnie przeniosa sie do tego mieszkania, w ktorym obecnie mieszkamy. W najblizszej przyszlosci bedziemy je wynajmowac.
    • littlesquirrel Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 12:37
      Ceny mieszkań rosną w zabójczym tempie, nawet tych z rynku wtórnego. Jeżeli mieszkanie się wam podoba, jest dla was ok pod kątem lokalizacji, metrażu, ustawności pomieszczeń to pomyślałabym nad kupnem. W mieszkaniu możesz zmienić wiele rzeczy, ale nigdy nie zmienisz tego gdzie ono się znajduje. Bliskość metra to ogromny plus także dla dzieci, bo gdy dorosną to nie będzie ich interesowało bywanie na peryferiach miasta. Dobre mieszkania schodzą szybko, więc jeżeli dla innych też okaże się atrakcyjne to kwestia czasu, gdy go już nie będzie. Oczywiście zawsze pozostają negocjacje, więc możecie spróbować. Czy zdradzisz która to dzielnica Warszawy?
      • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 13:15
        Mieszkanie jest na Pradze Pn. wydawaloby sie ze dzielnica nie jest atrakcyjna, wszyscy na nia narzekaja i krytykuja, a jednak ceny poszybowaly w kosmos.
        Ja tu mieszkam juz 13 lat, konkubin 16 i podoba nam sie na tyle, ze nie chcemy jej zmieniac.
        Najgorsze jest to, ze praktycznie nie ma fajnych 4-5 pokojowych mieszkan na sprzedaz, to co wisi na portalach od lat to padaka. Kilka ogladalismy juz 3-4 lata temu, a one ciagle wisza z cena wyzsza o 100-200 tys. Tych mieszkan ludzie po prostu nie chca sprzedac. Atrakcyjne schodza na pniu.
        Wydawaloby sie, ze mamy sporo kasy, oszczedzalismy od lat a okazuje sie, ze na guano nas stac. To frustrujace 😕
        • littlesquirrel Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 14:25
          A jak długo wisi ogłoszenie? Czy to nowa oferta? Jeżeli już trochę wisi negocjujcie.
    • panna.w.paski Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 16:14
      A jak duże jest to mieszkanie, na które macie podpisaną umowę rezerwacyjną? Czy jest chociaż 10 m2 większe? I czy są tam też warunki na 3 sypialnie? Jeśli tak to ja bym podpisała umowę deweloperską. Twoje córki będą już wtedy duże, 6 przystanków do szkoły to nie jest daleko, będą mogły jeździć na rowerze czy hulajnodze. Mieszkałam na 63 m2 z mężem i 1 małym dzieckiem, kuchnia z aneksem i 2 sypialnie - było OK, ale ciężko mi sobie wyobrazić jeszcze 1 sypialnię i 1 pokój na takim metrażu. Poza tym - tam masz komórkę i garaż, czy one mają jakieś sensowne metraże?
      • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 16:27
        Deweloperskie raptem 7m2 wieksze, planujemy przerobic kuchnie na sypialnie albo wydzielic sypialnie w salonie, bo jest dodatkowe okno 😕 wkleje jego plan

W tym obecnie ogladanym jest piwnica, parkowanie na terenie osiedla za szlabanem.
        W mieszkaniu w ktorym teraz mieszkamy mamy duzy strych, bedziemy go dalej uzytkowac, bo jest tam masa barbetli. Nie zamierzam sie przez nie przekopywac przez najblizsze lata...
        • biala_ladecka Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 16:44
          Czyli będziecie mieć dwa mieszkania i tak naprawdę, żadne nie zaspokoi Waszych potrzeb.
        • littlesquirrel Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 16:54
          A na którą stronę wychodzą okna w obu mieszkaniach (tym deweloperskim i z rynku wtórnego)? Na którym piętrze jest mieszkanie z rynku wtórnego, bo zapewne nie ma windy?
          • sandy_cheeks Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 17:01
            Brak windy to glowny feler uncertain mieszkanie jest na 3cim pietrze, okna na 3 strony swiata. Po poludniu w wiekszosci pomieszczen bedzie jasno.
            Deweloperskie ma 4 okna na wschod, salon na poludnie, wiekszosc pomieszczen bedzie raczej ciemna i chlodna. Mieszkanie tez na 3cim, tyle ze z winda...
            • littlesquirrel Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 18:36
              Najbardziej optymalny metraż dla mieszkania 4 pokojowego to ok 75m2, ani za małe, ani nie utoniesz w kredytach, opłatach itp. Niskie bloki to duży plus, ale w sytuacji braku windy idealne jest 1 piętro. Blisko też do piwnicy, która może spełniać rolę komórki lokatorskiej w starszym budownictwie. Nie wiem czy zależy wam, żeby kupić mieszkanie jak najszybciej, ale może warto jeszcze poczekać i czegoś poszukać? Choć wiem, że dobre oferty na rynku wtórnym nie zdarzają się często i nie jest łatwo znaleźć mieszkanie 4 pokojowe w dobrym metrażu, na niskim piętrze w niskim bloku, a do tego z oknami wychodzącymi na atrakcyjne strony i w dodatku blisko metra.
              • bywalec.hoteli Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 18:44
                Oj, nie, 75 m to jest metraz dla mieszkania 3 pokojowego. Na 4 pokoje sensowne to trzeba mieć 85-100.
                • littlesquirrel Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 18:54
                  Zależy jak mieszkanie jest rozplanowane. Przy 75m2 można znaleźć już fajne mieszkania 4 pokojowe. 85m2 to już spory metraż i spore koszty. Nie każdy ma tyle gotówki lub może pozwolić sobie na taki kredyt.
              • agniesia331 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 21:35
                Pamiętajmy że tu w nowym masz 11 tys, a w starym 12 tys. Za ten 1 tys za m2 już je można skromnie wykończyć. A co nowe to nowe. Nie masz akcji że np za pół roku wymiana rur w starym i skuwanie łazienki 1 ściany (u moich rodziców) czy pionów w przedpokoju.
            • agniesia331 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 21:32
              Fajne jest to że są 2 WC w deweloperskim. Mój mąż na 3 osoby nie chciał zlikwidować WC w łazience (mój pomysł) i teraz to błogosławię, bo na 3 osoby 1 WC to mało. Trochę zmarnowane miejsca jest w tym przedpokoju ale rozkład bfajny i loggia też ok. Mam wschodnie 2 sypialnie i w upały jest tam od 14 bardzo fajnie,bo chlodek. Co dla dzieciaków nie do przecenienia przy tak małych sypialniach w lecie
        • panna.w.paski Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 17:31
          Czyli jeśli dobrze rozumiem, w deweloperskim macie metraż o 7 m2 większy ale realnie mniej pomieszczeń/sypialni?
          No to w takim razie dość kiepski deal, mogłabym poczekać 1,5 roku na mieszkanie o znacznie większym metrażu, np 75m2 i 4 pokoje to już byłoby coś wartego czekania.
          Poza tym jeśli dobrze widzę, to mieszkanie ma okna na 1 stronę poza loggią? To może być mało przewiewne..
          Ja w takim razie zrobiłabym tak - jeśli jesteście pewni, że nie chcecie brać kredytu na coś naprawdę większego (od metrsżu rzędu 75-80 m2 w górę) to kupiłabym to mieszkanie 63 m2. Klient oferujący gotówkę może być atrakcyjny, wszystko zależy od tego jak szybko właściciel chce je sprzedać. Jeśli za np 5-8 lat sytuacja się zmieni, będziecie mając 2 nieruchomości zawsze dokonać jakichś roszad - nie musicie mieszkać w nim aż do planów nadmorskiego hoteliku.
          My mieszkaliśmy sami a potem z niemowlakiem w mieszkaniu moich rodziców na Woli, potem wynajmowaliśmy 63m2 w Ursusie i też chcieliśmy kupić mieszkanie dla 2+1 z perspektywą na 2+2. Też mieliśmy oszczędności (choć jednak nie tak duże jak Wy, szacunek za oszczędność!) ale zdaliśmy sobie w 2019 roku sprawę, że będziemy potrzebować min. 400 000 kredytu na rozsądny metraż i lokalizację. I zaczęliśmy się rozglądać a tam Bielany albo Białołęki.. Ponieważ i tak syn miał kończyć żłobek i zaczynać przedszkole a my mieliśmy pracę zdalną, podjęliśmy decyzję o przeprowadzce do innego dużego miasta w Polsce. Za tę cenę kredytu plus oszczędności udało nam się kupić 100 m2 z rynku wtórnego i je wyremontować. Gdyby nie to, pewnie stawalibyśmy przed takimi dylematami jak Ty.. I pamiętam naszą frustrację, zarobki moje średnie jak na Wwę, męża dobre, na tle innych polskich miast b. dobra sytuacja materialna, sumienne płacenie sobie przez lata na mieszkanie, emerytury itp a bez kredytu ledwo kawalerkę w stolicy dalibyśmy radę kupić.. Więc musiałam przeprosić się z wizją kredytu za to teraz doceniam przestrzeń, 2 łazienki itp.
    • faustine Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 17:09
      Bez windy- dla mnie dyskwalifikacja. Taszczyc rower czy większe zakupy na 3 piętro to nie jest fajna sprawa nawet dla sprawnej fizycznie i młodej osoby.
      • palacinka2020 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 20:19
        Oni nie zmieszcza roweru w mieszkaniu 63metrowym, gdzie beda 4 osoby...
        • agniesia331 Re: Pytanie o mieszkanie 15.04.21, 21:11
          U nas Praga płd Wwa przy granicy Wawra nowe mieszkania z 10,5 tys z listopada po 13 tys stoją. Wielka płyta tańsza, ok 9,5 tys. Za nowe 63 m2 z marszu kupiec da 650 tys, stare stoją miesiąca i za taką cenę.
    • littlesquirrel Re: Pytanie o mieszkanie 25.04.21, 20:32
      Czy udało się Tobie wynegocjować niższą kwotę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka