Dodaj do ulubionych

Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc

06.05.21, 11:57
Dziewczyny, powiedzcie prosze jak to jest z tym ciemnym/grafitowym/antracytowym matem w kuchni? Jak to sie utrzymuje w czystosci? Czytam rozne opinie i sama nie wiem. Prosze podzielcie sie wlasnymi doswiadczeniami, nie opiniami z internetu.

Planujemy tez podobne drzwi w calym domu...
Obserwuj wątek
    • jehanette Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 12:05
      Moim zdaniem masakra, miałam meble i drzwi wenge w domu rodzinnym. W dodatku na macie widać też smugi od mycia. Nie jestem pedantką, ale nie zniosłabym tego big_grin
      • snowdust Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 12:11
        Dzieki, mamy juz zaplanowane wszystko ale im blizej finalnej decyzji mam coraz wiecej watpliwosci
    • mala_dracena_2 Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 14:05
      Ja też planuję część mebli w ciemnym graficie matowym. Opinie są skrajne i zglupiec można. Jedni zachwalają mat, mając porównanie z połyskiem. Inni wręcz odwrotnie. Jedyne co w moim przypadku mnie pociesza to to, że moja kuchnia będzie od północy smile nie będzie więc ją oświetlało słońce prawie wcale. To plus w sumie chyba dla wszystkich rodzajów frontów. Teraz w mieszkaniu mam biały połysk i jak tylko przyświeci słońce to mam chęć mordować wszystkich po kolei za każdy odbity paluch :p
      • snowdust Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 14:39
        Dokladnie - wszedzie skrajne opinie! Dlatego zalezy mi na opinii osob ktore autentycznie takie kuchnie uzytkuja a nie tylko powtarzaja info przeczytane w internecie
      • swinka-morska Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 14:41
        Ja mam fronty szafek kuchennych biały mat (ale taki mat, że aż "tępa" tekstura), kuchnia od północy i to też jest masakra - nie sposób tego wyczyścić niczym.
      • triismegistos Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 15:40
        Kwestia jakości powierzchni wink Porównuję różne, na pierwszy rzut oka podobne powierzchnie (jasny polysk z jasnym połyskiem etc) i... nie ma prostej reguły.
    • ichi51e Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 14:43
      moje się wypowiedzieć o graficie czarnym z połyskiem.. DRAMAT
      • snowdust Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 14:48
        Ja teraz mam jasny polysk i jak slonce nie pada to jest sielanka ale jak zaswieci to tez dramat. Czyszcze plynem do mycia szyb. Ciekawe czy mat tez mozna plynem?
        • ichi51e Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 14:52
          najlepsze są takie chustki do mycia szyb... i potem jeszcze na sucho...
    • ludzikmichelin4245 Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 14:44
      U mnie bardzo odbijają się paluchy.
      • snowdust Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 14:46
        Na ciemnym macie?
    • swinka-morska Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 14:46
      Krótko mówiąc - z kolorem frontów kuchennych - jak się nie obrócisz, zawsze z tyłu cytopyga.

Chociaż... miałam kiedyś szafki z drewnianymi frontami, pomalowanymi rozbieloną bejcą.
      Nie były ani błyszczące, ani matowe, ani za mocno gładkie. Ale nic nie było na nich widać wink
    • fifiriffi Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 14:50
      Powiem tak... o..ujeć można
      Wszystko widać i wciąż stoisz i poleruje i wycierasz i polerujesz...
      • snowdust Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 15:19
        To moj ulubiony komentarz big_grin Bardzo klarownie obrazuje sytuacje wink

Decyzje nasze tylko na papierze, nic jeszcze nie kupione. Tak jak bardzo nie mam ochoty szukać nowej kuchni, kolorów itp. tak też bardzo przeraża mnie wizja tych paluchów na frontach.

No i te drzwi... Nastawiliśmy się na ten grafit czy tam antracyt ale czuję zmianę w powietrzu. Chociaż jak wspomniała tak bardzo mi się nie chce wymyślać tego od nowa.

• ruscello Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 14:55
      Przy następnym remoncie wezmę przykład z rodziców i wybiorę jakaś sosnę 🙈 Część frontów biały połysk i cieszę się tylko, że słońce nie świeci. Reszta granatowy mat i tam nawet cień nie pomaga. Wybrałam takie połączenie, bo u teściowej ciemny połysk i jasny mat się nie sprawdził big_grin
      • triismegistos Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 15:37
        Rety, chyba nie ma nic gorszego niż połączenie ciemnego połysku z jasnym matem... Ale drewnopodobne fronty też nie są gwarancją niczego, ostatnio podziwiam producenta takiego laminatu, na ktorym widać kazdy odcisk palca montażysty uncertain
    • triismegistos Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 15:35
      To zależy wink Oczywiście istnieją czarne, matowe powierzchnie, na których nie widać smug, odcisków palców i sa bajecznie łatwe w utrzymaniu. Takie frony są circa trzy razy droższe niż tzw standarowe- oczywiście sama cena nie jest gwarancja niczego wink
    • mysiulek08 Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 15:38
      mam ciemnoszare (popielaty grafit?) fronty, mat 'szorstki', kuchnia duza, jasna (dwa okna), otwarta, jest tak jak sie spodziewalam ogladajac zdjecia, gorne fronty nie pamietam kiedy mylam, a dolne raz na jakis czas 'przelatuje' i jest ok, ale tez zadna ze mnie pedantka i nie czuje potrzeby marmowania zycia na polerowanie frontow czy czarnego szkla plyty 😋

drzwi mamy ecru mat i to jest dramat, w poprzedniej chalupie byla lakierowana na ciemno sosna i to bylo ok
      • snowdust Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 21:36
        Pocieszające ale jak widać pewnie zależy od materiału i tego jak pada światło.
    • malia Re: Meble kuchenne - ciemny mat a czystosc 06.05.21, 16:17
      Wydaje mi się, że WSZYSTKO jest lepsze od połysku w kolorze gorzkiej czekolady, wytrę ostatnią szafkę, a na pierwszej już widać odbite palce albo smugi niedokładnego wytarcia. A jak dodatkowo kuchnia ma okna od południa i od zachodu, to przyzwoicie wygląda tylko o świcie, więc moim zdaniem bierz matowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka