Dodaj do ulubionych

Poczucie obciachu

13.05.21, 13:05
Podczytuję sobie całkiem liczne tematy dotyczące rozliczeń finansowych na linii ematka-jej ex-dziecko. Zazwyczaj chodzi o kwestie związane z alimentami, ale nie tylko. I przyznam szczerze, że czuję zażenowanie czytanie o tym, jak jakaś forumka robi listę wydatków, żeby iść z tym do sądu i wyszarpywać pieniądze od ojca dziecka. Przecież to wygląda z boku jak klasyczna patologia. Czy wy naprawdę nie macie poczucia obciachu tkwiąc w tego typu układach? Przecież nawet z boku wygląda to na coś absolutnie niskiego... Normalną sytuacją jest, gdy rodzice dziecka, nawet jak się rozstali (bywa) i mają nowe związki (też bywa), siadają przy stole i kulturalnie, jak cywilizowani ludzie rozmawiają o wydatkach i potrzebach WSPÓLNEGO dziecka, uwzględniając MOŻLIWOŚCI obu stron. Dziecko jest starsze i potrzebuje pieniędzy na zajęcia pozalekcyjne oraz wyjazd na zagraniczny obóz? OK, nie ma problemu dam na ten cel 5000 zł ekstra, niezależnie od alimentów i innych wydatków (np. podczas spędzania czasu z dzieckiem). Stać mnie na tyle i rozumiem, że to uzasadniony wydatek. Tak to widzę i tak to powinno wyglądać. A ematka od razu biegnie do sądu robiąc z siebie właśnie taką patologię, która w racjonalny sposób nie potrafi się dogadać. No chyba, że wszystkie macie pato-eksów, co w sumie też możliwe, ale wówczas jak najgorzej to również świadczy o was. Trudno brać na poważnie wasze płacze i pseudo-problemy czytając, jak bardzo nie potraficie dogadać się w sprawach finansowych (dotyczących dziecka) ze swoimi eksami. Przykro to wszystko wygląda, naprawdę wasze życia muszą być smutne sad
Obserwuj wątek
    • petronella Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:08
      Handluj z tym.
    • livia.kalina Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:08
      Myślicie, ze to gazeciarz czy asmarabis?
      • princesswhitewolf Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:09
        ktore z nich nie robi paragrafow?
        • lauren6 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:10
          Asma
          • memphis90 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:18
            Asma, ona zawsze była takim forumowym "głosem Grażyny". Całkiem udana rola, nie przeczę.
        • kira02 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:12
          A gazeciarz jeszcze aktywny? Asmarabis ma bardziej naiwny styl, dziwi się wszystkiemu aż do poziomu absurdu. A może to Sandra.Fal czy sobowtór?
          • arthwen Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:34
            Nieee, nie ma odniesień politycznych i zdecydowanie zbyt rozbudowane zdania jak na sandrę.fal i jej liczne grono pociotków.
          • simply_z Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:17
            lajtova
      • daniela34 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:11
        To nieistotne. Wszystkie jesteśmy (ja wprawdzie nie mam dziecka ani exa ale się poczuwam) żałosne oraz mamy niski poziom intelektualny. Life! Cheers! I buziaczki!
        • ginger.ale Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:04
          Może i nie masz, ale mogłabyś dla przyzwoitości siąść z gachem i porozmawiać o uzasadnionych potrzebach dziecka.
          Trochę się zdziwi, ale to Twój problem, że zadajesz się z takim niekumatym facetem.
          😃
          • daniela34 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:11
            smile smile smile Najpierw się zdziwi, a potem wyciągnie 5000 zł na stół i da na przyszły wyjazd na zagraniczny obóz naszego wirtualnego bombelka. Wyślemy dziecię do San Escobar, będzie zwiedzać zamki na piasku.
            • thank_you Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:16
              Rety, to jak nie masz dziecka (ha, wiadomo, pewnie nie mozesz), to moze chociaż z moim eks porozmawiasz?
              • daniela34 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:23
                Mogę porozmawiać. Zwykle jak rozmawiam z mężczyznami o ich dzieciach to oni od razu rzucają po kilka tysięcy na stół: "Bierz, od ust sobie odejmę, z głodu padnę, ale dziubdziuś niech ma na Malediwy!" I właśnie dlatego alimenty w Polsce są takie wysokie a ich ściągalność taka dobra smile
                • geez_louise Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:31
                  A może byś oferowała taką usługę, żeby można było wszystkie połączenia i esemesy od ex przekierowywać od razu do Ciebie, obsługiwałabyś te przyjazne i na poziomie prowadzone wymiany zdań bezpośrednio. Ile by to kosztowało? Bo u mnie, to podejrzewam, że sama oszczędność na botoksie do rozprostowywania wku.wu na czole mogłaby wystarczyć.
                  • daniela34 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:38
                    To jest myśl! Wypełniłabym niszę na rynku.
                    "Chcesz porozmawiać o tym, jak dobrowolnie zapłacić więcej na swojego bombelka? Ex żona nie chce z tobą ugodowo rozmawiać, choć tylko co drugie Twoje słowo to wulgaryzm? Zadzwoń do Danieli! Daniela też człowiek i życie zna. Dogadacie się przy stole, kulturalnie, jak cywilizowani ludzie." smile smile smile
                    Faktycznie mogłabyś na tym botoksie oszczędzić, ja bym za to miała zwiększone wydatki urodowe od tych przyjaznych i na poziomie prowadzonych rozmów.
                    • thank_you Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:35
                      Ale pomyśl, 10% od każdych 5 tys rzuconych na stół i mogłabyś rzucić swoją pracę.
                      • daniela34 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:37
                        No i dlatego piszę, że wypełnię tę rynkową niszę.
                        Nawet nie czuję, kiedy rymuję
                        • thank_you Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:40
                          Rewelacja, że też nikt nigdy na to nie wpadł - pieniądze leżą na ulicy i dopiero dzięki forum taki pomysł!
                          • daniela34 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:49
                            I za to kocham ematkę!
                          • paskudek1 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 19:34
                            thank_you napisała:

> Rewelacja, że też nikt nigdy na to nie wpadł - pieniądze leżą na ulicy i dopier
                            > o dzięki forum taki pomysł!

Nie na ulicy tylko na stole 😂😂😂
                • thank_you Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:35
                  Wiesz, ja to zrobiłam inaczej - po prostu wcisnęłam w brzuch moje dziecko innemu facetowi i w ten magiczny sposób sprawy eks są dla mnie nieistotne. Sprytne, co?
                  • arthwen Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:48
                    I zgarnęliście wspólnie milion za faceta w ciąży i dlatego możecie się rzucać 5k przy stole?
                    • thank_you Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:55
                      Wspólnie, wspólnie... on zgarnął i dlatego teraz się nie licytuje!
                  • geez_louise Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 17:12
                    thank_you napisała:

> Wiesz, ja to zrobiłam inaczej - po prostu wcisnęłam w brzuch moje dziecko innem
                    > u facetowi i w ten magiczny sposób sprawy eks są dla mnie nieistotne. Sprytne,
                    > co?

Kurka, mój eks przegapił tę gotowa kasę za pierwsze dziecko urodzone przez mężczyznę!
                    Mój dziubdziuś wraca kilka lat temu od taty:
                    - Mamo, a czy ty byłaś przy moim porodzie?
                    - ???
                    - Bo tata pokazywał mi zdjęcia. Byłem tam ja, był tata, a gdzie ty wtedy byłaś?
                • chicarica Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 18:01
                  Adoptuj mnie! Będę jeździć na te Malediwy bez kwiknięcia.
                  • daniela34 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 18:04
                    😃😃😃
            • memphis90 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:11
              On tak lekką rąsią wyciąga te 5 tysi? A czy ja też mogę z nim usiąść i pogadać o potrzebach naszego bombelka? Skoro na wirtualne daje...
              • daniela34 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:15
                Możesz usiąść i porozmawiać. On lubi rozmawiać z ludźmi. W ogóle fajny jest. Ale nie rozumiem, twój nie daje? Zaraz, zaraz, jak to szło: "chyba (...) wszystkie macie pato-eksów, co w sumie też możliwe, ale wówczas jak najgorzej to również świadczy o was" Eks czy aktualny, jak nie daje lekką ręką paru tysi na potrzeby bombelka to jest pato i świadczy tylko o kobiecie, że sobie takiego wybrała wink
                • memphis90 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 16:25
                  Mój nie jest eks, więc się nie kwalifikuje... I, kurde, te 5 tysi mi przechodzi koło nosa, aż żal...
          • doubledoublejoyandtrouble Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 18:52
            ginger.ale napisała:

> Może i nie masz, ale mogłabyś dla przyzwoitości siąść z gachem i porozmawiać o
            > uzasadnionych potrzebach dziecka.
            > Trochę się zdziwi, ale to Twój problem, że zadajesz się z takim niekumatym fa
            > cetem.
            > 😃
            >

big_grin Właśnie, jakiegokolwiek, a nie, że Ty nie masz dzieci, to już Cię dzieci nie obchodzą!
            Dziecko ogólne, dziecko jako idea!
    • primula.alpicola Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:11
      Ex Triss..?
      • alicia033 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:16
        wykładający 5000 dodatkowo?
        To na pewno nie on.
        • triss_merigold6 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:28
          🤣
          • memphis90 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:12
            Się turlasz i turlasz. Weźże usiądź przy stole, jak czlowiek, to od razu będzie inna rozmowa.
            • daniela34 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:16
              Ona się turla, bo się zaokrągliła od żarcia awokado (za krwawicę eksa) i teraz jest to jej jedyny sposób poruszania
    • m_incubo Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:13
      Słaba prowokacja 😀
    • aandzia43 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:15
      Ale nudy.
      • princesswhitewolf Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:19
        co u Ciebie dzis na obiad bylo?
        • aandzia43 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:28
          Kanapka w pracy, ale jutro szparagi.
          • triss_merigold6 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:31
            Sałatka z awokado.
            • daniela34 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:34
              Zakupionego z alimentów od eksa! Jak śmiesz żreć sałatki z owocem egzotycznym jak eksa nie stać na paprykarz szczeciński???
              • triss_merigold6 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:49
                Płaczę😂
                w gardle mi staje, ale zmuszam się i jem
                • daniela34 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:12
                  Może przynajmniej utyjesz, awokado jest tłuste! A masz!
                • malia Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:44
                  Rozpusta. Mam nadzieję, że chociaż to dziecko żywisz oszczędniej, już na łąkach pojawił się szczaw, lato blisko, mirabelki obrodzą.
            • borsuczyca.klusek Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:45
              triss_merigold6 napisała:

> Sałatka z awokado.

Patrzcie no jakie burżujstwo 🙄
              • aqua48 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:00
                borsuczyca.klusek napisała:

> > Sałatka z awokado.
                > Patrzcie no jakie burżujstwo 🙄

Nie mam exa, ani alimentów wyszarpywanych w sądzie, zamiast 5 tysi wyjmowanych przy stole, ale przynajmniej też mam na obiad sałatkę z avocado do pieczonego indyka smile Burżujstwo, czy jednak patologia?
                • borsuczyca.klusek Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:07
                  Tobie wolne 😃
                • malia Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:49
                  Patologia. Powinnaś odkładać dla dziecka i myśleć przyszłościowo, nie wiadomo co może być kiedyś, a wyciągać rękę po kasę to wstyd
            • ginger.ale Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 16:09
              triss_merigold6 napisała:

> Sałatka z awokado.

Jesteś ludzki Pan z tym awokado.
              Mogło być gorzej vide alimenty na mango u ex Borucowej. 😆
          • homohominilupus Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:58
            aandzia43 napisała:

> Kanapka w pracy, ale jutro szparagi.
            >

Po szparagach strasznie mocz cuchnie a fu
            • triismegistos Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:12
              Może kolendry dodaj?
              • daniela34 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 16:25
                Do moczu???
                • mashcaron Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 16:26
                  🤣🤣
    • borsuczyca.klusek Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:15
      No widzisz jaki smuteczek 😢
    • sofia_87 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:19
      Masz absolutna rację; emama to patologia. Powinnaś trzymać się z daleka od tego forum
    • hanusinamama Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:24
      Pora na kolejny watek kuchenny. Ktoś zrobił ostatnio coś dobrego. Ja popełniłam kimchi z kabaczka, bomba.
      • princesswhitewolf Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:25
        tzn kabaczek kiszony z przyprawami?
        • hanusinamama Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:02
          Tak kabaczek i do tego sos jak do kimchi. Tu jedna forumka mi poleciła, robiła kipchi z kapuchy i został jej sos. Miała kabaczka, pocieła w plasterki, wymieszała z sosem, po 2 dniach w lodówce jest do jedzenia.
          • ichi51e Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 18:00
            i dobre to jest? bo z daikonem świetne...
            • hanusinamama Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 20:26
              Bardzo dobre, tylko szybko trzeba jesc, Po tygodniu za kwasne. Ja robie z 2 kabaczków małych na raz.
      • sofia_87 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:30
        Pavlova z lemon curd.
        Obłęd
        • thank_you Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:18
          Robie w weekend dwie. I serniczki z lemon curd. W ogóle kocham lemon curd.
          • princesswhitewolf Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:02
            dodajesz do sera czy stosujesz do przelozenia ( warstwy lemon curd)? Jak sie nazywa lemon curd po polsku cytrynowe co?
            • memphis90 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:14
              Jajecznica z cytryną.

Nie mogę inaczej - czasem jem lemon curd i wiem, że nie smakuje jak jajecznica z cytryną, ale mój mózg upiera się, że to jest jajecznica z cytryną....
              • sofia_87 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:15
                A kysz, bo nie pozbede się skojarzenia 😜
              • princesswhitewolf Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:17
                >Jajecznica z cytryną.

hahahaha
            • thank_you Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:16
              Polewam cytrynowy sernik, który pieke w kąpieli wodnej. Jest wspaniały - kremowy i orzeźwiajacy
              • princesswhitewolf Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:18
                ja zazwyczaj przekladam lemon drizzle cake lemon curd a takze jem z jogurtem
                • thank_you Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:37
                  Jadłabym z jogurtem, ale robię masę więc wybieram inne tłuszcze big_grin
          • sofia_87 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:11
            Ja zawsze robię od razu po 3 , jeszcze jedna dla teściów i dla szwagierki do szpitala. I tak ze wszystkim 😀
            Serniczki wolę limetkowe z Moich wypieków.
            A na weekend lody z lemon curd.
            Pomysły z Master chef junior ☺
            • thank_you Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:17
              Wrzuć przepis na lody z lemon curd, ja robie po prostu cytrynowe (na śmietance i zoltkach)
              • sofia_87 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:41
                Nie mam konkretnego przepisu, po prostu dodaje do stałej bazy czyli ubitej śmietanki i mleka skondensowanego lemon curd tak długo aż uznam, że jest ok pod względem smaku.
                U mnie to puszka mleka i 600 mln śmietanki oraz pol słoiczka lemon curd, czasem więcej
                • thank_you Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:42
                  Ok, dzięki.
      • madame_edith Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:37
        My jesteśmy wieśniakami, którzy zjedzą pomidorową z rosołu z wczoraj, a także gulasz z kopytkami.
        • hanusinamama Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:03
          U mnie nie ma kopytek bo dzieci nimi gardzą, gulasz za to z kluchami łyżką kładzionymi lubimy
      • princesswhitewolf Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:49
        ja zrobilam tajska zupe na kokosie, pak choi, trawa cytrynowa, czerwona przyprawa tajska mix, z kielkami wersja wege z tofu. No i plywaja w nie noodle
      • bergamotka77 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 18:33
        Butter chicken autorstwa syna. Poezja!
    • mashcaron Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:27
      Linguine z krewetkami i pieczony łosoś dziś.
      Kurfa, znów mam zapalenie zatok. Ja się zastrzelę z tym 😞 ile kurwa można. Niech mnie w końcu wyślą z tym do szpitala czy co...
      • borsuczyca.klusek Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:31
        A masz krzywą przegrodę?
        • mashcaron Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:33
          Miałam kiedyś złamany nos, ale poskładali do kupy dobrze. Ostatni rok to jakaś klęska pod tym względem.. mogło mi się coś poprzesuwać? suspicious
          • borsuczyca.klusek Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:47
            No właśnie ja od zawsze mialam krzywą, ale ostatnio czuję że skrzywiła się bardziej i to tak sama z siebie 🤷‍♀️
            • krypteia Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:46
              borsuczyca.klusek napisała:

> No właśnie ja od zawsze mialam krzywą, ale ostatnio czuję że skrzywiła się bard
              > ziej i to tak sama z siebie 🤷‍♀️

Siedzę że tak powiem głęboko w temacie czekam na termin zabiegu prostowania. Laryngolog mi tłumaczył że one z wiekiem się krzywią bo ten cały system chrząstek się osłabia.
              • borsuczyca.klusek Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:02
                Na NFZ robisz? Bo czytałam, że nie każdy przypadek się kwalifikuje.
        • thank_you Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:18
          Ma Krzywe włosy.
          • borsuczyca.klusek Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:20
            thank_you napisała:

> Ma Krzywe włosy.

Ale w nosie 😱
            • thank_you Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:23
              Tez byś miała Krzywe włosy w nosie, gdybys miała męża rolnika 😂
            • malia Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:46
              Może ona nie ma włosów w nosie i jej zawiewa aż do zatok, dlatego tak choruje?
              • thank_you Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:38
                Pewnie nie nosi czapeczki. tongue_out
                • mashcaron Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:43
                  Oczywiście że nie, ostatni raz czapeczkę na uszkach miałam w lipcu 1989 :p
                  • arthwen Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:45
                    A na nosie?
                    • mashcaron Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:48
                      Na nosie zdarzyło się przez ostatni rok z hakiem znacznie częściej niż na głowie...
                      • arthwen Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:50
                        Czyli masz już powód! Przegrzałaś włosy w nosie i teraz odreagowują.
          • mashcaron Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:21
            Ha, widzisz, to dlatego mnie tak siekło! Koniec z koczkami:p
            • borsuczyca.klusek Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:25
              Forum lepsze niż doktor House
            • memphis90 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:15
              >Koniec z koczkami:p
              W nosie???
              • mashcaron Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:16
                A co, włosy w nosie to jakieś gorsiejsze som i nie zasługują na stylizację??
                • cosmetic.wipes Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 16:14
                  Chyba brakło by mi odwagi na wydobywanie skrętu włosów w nosie...
                  • malia Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 16:23
                    big_grin
      • tt-tka Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:32
        Dzis szparagi. Mialy byc pod pierzynka, wyszly pod kocykiem, ale i tak je zjemy. Pozremy.
        • tilijka123 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:56
          tt-tka napisała:

> Dzis szparagi. Mialy byc pod pierzynka, wyszly pod kocykiem, ale i tak je zjemy
          > . Pozremy.
          >

Pyszne są szparagi pieczone z pomidorkami - przepis z jadłonomii. Robiłam w zeszłym roku, zakochalismy sie w tym przepisie i planuje je na sobotni obiad.
      • spirit_of_africa Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:34
        Alergia?
        • mashcaron Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:36
          W testach nic nie wyszło.
      • princesswhitewolf Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:51
        a to pewne ze nie na tle alergicznym? Bo to jest tak ze zaczyna sie od klasycznego zapalenia zatok a potem po antybiotykach itd dochodzi do stanow alergicznych

Nie zawsze ale just sayin'
        • mashcaron Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:54
          Miałam robione testy całkiem niedawno i nic nie wyszło.
          • princesswhitewolf Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:00
            bo to czesto nie wychodzi. Moje dziecko ma ewidentna alergie na kota ( jednego z 3, na inne nie) i jak sie pojawi kolo niego ten kot to kicha i prycha i z nosa mu leci. A testy nic nie pokazuja

jest latwa metoda by sie przekonac. Kupic w sklepie taka Claritine ( klasyczny lek przeciwalergiczny) i brac z 4 dni. Kupic tez dobry spray do nosa przeciwalergiczny.
            Leki przeciwalergiczne nie sa wielce szkodliwe a warto sprobowac.

Znam nie jedna osobe ktora " nie, nie, w testach nie wyszlo" no ale za moja namowa wziely i o dziwo nastapila poprawa. Teraz wiosna to pyli jak ch... i masa ludzi cierpi na alergie i zwiazane z tym poczucie rozbicia
            • mashcaron Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:03
              Mam akurat w domu całą baterię leków na alergię w tabletkach i sprayach bo chłop alergik więc mogę spróbować, gorzej się chyba czuć nie będę:p
              • princesswhitewolf Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:18
                nie zaszkodzi. Moge sie mylic ale wiesz... moze to to...
              • spirit_of_africa Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 19:18
                Spróbuj.
            • spirit_of_africa Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 19:20
              Z alergia na zwierzaki jest w ogóle ciekawie. Ja mam na psa, ale ujawnia się tylko przy psach płci męskiej. Kiedyś alergolog mnie wyśmiał,ale znalazłam artykuł o tym ze faktycznie samce mogą mieć większa ilość tego białka uczulającego w sobie.
    • spirit_of_africa Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:35
      Słaba prowokacja.
    • obuwiebalowe2 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:39

"OK, nie ma problemu dam na ten cel 5000 zł ekstra, niezależnie od alimentów i innych wydatków (np. podczas spędzania czasu z dzieckiem). Stać mnie na tyle i rozumiem..."

Z jakiej choinki się urwałaś?
      • arthwen Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:42
        Z trollochoinki.
    • chatgris01 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:39
      No, takie słabe trollowanie to faktycznie obciach.
      • grey_delphinum Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:45
        Kiedyś to były trolle...
        • geez_louise Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:53
          E tam, zawsze był głównie gazeciarz.
          • kura17 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:46
            a Cersei???
            • chatgris01 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:51
              O, Cersei do dziś nie mogę odżałować big_grin
              To było mistrzostwo!
    • malia Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:45
      Nie umiem się zdecydować, ta autorka prowokuje, czy autentycznie jest na takim poziomie umysłowym?
      Już miała kilka takich wątków
      • chatgris01 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:51
        To asma.
    • annajustyna Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:48
      Trteba być naprawdę paskudną albo bezmyślną osobą, by coś takiego napisać.
    • geez_louise Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 13:52
      Jestem nie dosyć, że kobietą dobrze zarabiającą, to jeszcze i wytworną. Omijam sądy, globusa dostaję od słuchania, jak eksowi pracującemu w branży z pogranicza informatyki i budownictwa po zapłaceniu przeciętnych alimentów na życie nie wystarcza. Na dobry poziom utrzymania dziecka zarabiam sama.

Za to alimenty i pińcetplusa co miesiąc wypłacam, trzymam w osobnej kopercie i rozpieprzam tylko na mani/pedi, fryzjera, masaże, swoje ciuchy i wyjazdy z koleżaneczkami. Żeby przynajmniej na ten temat eks nie musiał kłamać w sądzie - potwierdzam - jego krwawicę rozpieprzam na głupoty, na dziecko zero.
      • lauren6 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:33
        big_grin
      • hanusinamama Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:04
        Dobre, dobre
      • arthwen Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:43
        Ale starcza ci? Z tej koperty? Chyba że to albo albo jest, bo na wszystko ja bardzo wątpię wink
    • thank_you Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:15
      Asma, staruszko, zieeew smile
      • hanusinamama Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:05
        Tak mi sie wydawało to podobne...ale nie pamietałam do kogo.
        • thank_you Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:18
          Mam nadzieje, ze jej za to płaca
    • molik28 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:36
      Mam poczucie obciachu czytając twój post więc zmykam.
    • ludzikmichelin4245 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 14:42
      Ogarniasz, głupi trollu, że milion dzieci w Polsce nie dostaje alimentów zasądzonych przed sąd?
      • memphis90 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:17
        Bo nie usiadły przy stole!!!
        • daniela34 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:18
          By usiadły jak człowieki przy stołach i by miały na obozy zagraniczne
          • ponis1990 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 19:47
            Albo na Zanzibar smile
    • bo_ob Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:18
      Ludzie, nawet będąc w związkach nie potrafią się dogadać a ty byś chciała, aby to umieli po rozstaniu, często burzliwym. Świat jest pełen niedobranych par.
      • arthwen Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:45
        Przecież to oczywiste, że rozstali się dlatego, że się tak świetnie dogadywali. Dlatego po tymże rozstaniu powinni się dogadywać jeszcze lepiej, jak nie ma miedzy nimi żadnych zaszłości, czyż nie?
        • bo_ob Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:46
          arthwen napisał(a):

> Przecież to oczywiste, że rozstali się dlatego, że się tak świetnie dogadywali.

Nie, ludzie rozstają się z różnych powodów.
          • arthwen Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:49
            Owszem, natomiast świetnego dogadywania się raczej nie ma na tej liscie wink
            • bo_ob Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:55
              Nie słyszałaś o ludziach, którzy rozstali się z jakiegoś powodu [praca zawodowa, wyjazd, wypalenie, inne priorytety] a mimo to pozostają w dobrych, przyjacielskich relacjach oraz nieźle się dogadują?

Jeśli jednak ludzie nie umieli się porozumieć będąc parą, nie będą umieli tego po rozstaniu.
              • arthwen Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 16:05
                Nie, nie słyszałam o ludziach, którzy się _świetnie_ dogadują, a mimo to się rozstali. O takich, którzy potrafią się dogadać, mimo tego co nie zagrało między nimi, to owszem, słyszałam.

Ale mnie ogólnie zadziwia ilość rozwodów na ematce, eksów i neksi - w mojej bańce jest tego zdecydowanie mniej, chociaż statystyki znam.
                • bo_ob Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 16:23
                  arthwen napisał(a):

> O takich, którzy potrafią się dogadać, mimo tego co nie zagrało między
                  > nimi, to owszem, słyszałam.

Otóż to, oni i po rozstaniu będą się dogadywać.

>
                  > Ale mnie ogólnie zadziwia ilość rozwodów na ematce, eksów i neksi - w mojej bań
                  > ce jest tego zdecydowanie mniej, chociaż statystyki znam.

W mojej też ;- )
              • myelegans Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 16:19
                tak, slyszalam, moi tesciowie zaczeli sie swietnie dogadywac, po tym jak synowie studia skonczyli i sie usamodzielnili czyt. bezalimentowo, wczesniej sie nie dogadywali....
      • triss_merigold6 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:46
        Taka uwaga: ludzie po rozstaniu już nie są parą.
    • myelegans Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 15:50
      Obciachem dzieci nie wykarmisz i nie wyedukujesz,

Idz se jaja robic gdzie indziej... tongue_out
    • abecadlowa1 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 17:55
      Spotkałam się kiedyś ze sformułowaniem: "uniosła się honorem nie chciała alimentów na dzieciaka". Twoja narracja doskonale wpisuje się taką koncepcję honorowości.
    • ichi51e Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 17:56
      ha ha ha ha.... dobry dowcip. ile tym masz lat? 12?
    • ponis1990 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 18:18
      Że tak powiem, nie zes*aj się, miło że tobie sie pomyślnie w życiu układa nikt cie nie oszukał i nigdy nie byłaś naiwna czy coś. No tylko pozazdrościć smile
    • sol_13 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 18:27
      To pewnie stąd te 13 miliardów długów alimentacyjnych w PL, że tak wszyscy potrafią się ze sobą wspaniale dogadać w tych sprawach.
      • ponis1990 Re: Poczucie obciachu 13.05.21, 19:48
        Bo do ikeły nie poszli. Stołow nie kupili. Wina stolarzy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka