taki-sobie-nick 14.05.21, 22:57 (To i tak mało, za inny z tegoż materiału chcą 800 zł, po przecenie z 1300. Taaaa). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
georgia.guidestones Re: Wkurzające ceny 14.05.21, 23:12 Znak Woolmark i wszywka made in Bangladesh? Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Wkurzające ceny 18.05.21, 00:05 Mielismy barany, przyjeżdżał facet nam je strzyc, jako dziecko pamiętam u babci w górach kolowrotek i robienie przędzy. Sweterek z welny to koszmar mojego dzieciństwa, a moja babcia i ciocie pięknie na drutach robiły. Teraz mam welniany płasz, o panie! Bez chusty nie ubieraj bo zagryzie. Nie mam alergi na pylki, na zapachy ale jak czuje na skórze wełnę nawet tę za 8 stów to w ciągu 5 sek. jestem mokra pod pachami ze stresu. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 00:16 ja taki kupiłam kilka lat temu w Bennettonie, na metce jest napisane żywa wełna, zapłaciłam chyba z 80 zł na wyprzedaży, ale choć ma już swoje lata i piorę go w pralce, w niskiej temperaturze, a sweterek cały czas jak nówka sztuka i mimo że nie jest gruby, ale jest wyjątkowo ciepły. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 00:23 Nie musisz mi zachwalać żywej wełny. Mnie tylko cena wkurza. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 00:25 taki-sobie-nick napisała: > Nie musisz mi zachwalać żywej wełny. Mnie tylko cena wkurza. > > > Jak za drogo, to mozesz spruc kilka swetrow i zrobic nowy. Ciekawe ile finansowo wyszloby przy jakiejs przyzwoitej stawce za godzine pracy Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 11:30 Błagam, nie. Już próbowała i był wysyp wątków z niezadowoleniem z niezrozumienia instruktaży robienia na drutach. Ona się w te swetry, podobnie jak w buty, próbuje zaopatrzyć od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 14:10 35wcieniu napisał(a): > Błagam, nie. Już próbowała i był wysyp wątków z niezadowoleniem z niezrozumieni > a instruktaży robienia na drutach. Ona się w te swetry, podobnie jak w buty, pr > óbuje zaopatrzyć od lat. > Sorry, i dzieki za uswiadomienie, widzialam tylko wataski o trudach nauki szycia na maszynie, lekcje 1 na 1 z instruktirem/instruktorką Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 00:19 Jak cos nie pasuje, to mozesz w outletach kupic taniej. Albo jeszcze lepiej, z kilku starych swetrow welnianych zrobic nowy Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 00:43 Wełna dobrej jakości jest cholernie droga, naturalnym jest że produkt końcowy też będzie kosztowny. Na damski cardigan potrzebujesz około 1.5 km włókna, które przy np. merynosie będzie kosztować w sklepie ~300 pln, a musisz go jeszcze utkać, zametkować, dowieźć do sklepu, sprzedać i na tym zarobić. Jeśli uważasz, że srogo przepłacasz - zawsze możesz kupić wełnę i udziergać, wtedy zapłacisz za sam materiał, ale obawiam się że jak doliczysz czas pracy, to wyjdzie w okolicach 700 pln. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 11:43 np. merynosie będzie kosztować w sklepie ~300 pln oswiece cie , producenci swetrow nie kupuja wlokna w sklepie po 300 zeta Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Żywa wełna to wełna 15.05.21, 01:01 ze strzyżenia żywej owcy, po raz pierwszy (po zestrzyżeniu) skręcona w przędzę. Taka ma najlepsze właściwości. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Żywa wełna to wełna 15.05.21, 14:11 mashcaron napisała: > W sweter:p A po spruciu w wool blend na kolejne swetry, czapki etc. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 11:29 To dużo, ale bywa gorzej. Zobacz swetry Aleksandry Suskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 16:12 Swetrów się nie kupuje. Dostaje się w prezencie. Najczęściej pod choinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 16:31 To zależy jaka jest cena niesklepowego Odpowiedz Link Zgłoś
feiticeira Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 16:40 Pytanie, czy ręcznie robiony. Ostatnio oglądałam jakiś reportaż o Islandii i było tam o tych ich narodowych swetrach, które potrafią kosztować ok 1000 zł. Pomyślałam sobie, że sobie taki zrobię. Kupiłam włóczkę i druty, bo akurat nie miałam odpowiedniego rozmiaru. Kosztowało mnie to 300 zł. Nie wiem dokładnie ile godzin spędziłam na dzierganiu, ale robiłam ten sweter około półtora tygodnia, a nie jestem zbyt szybka, myślę, że sprawna dziewiarka wyrobilaby się w 3-4 dni. Gdybym chciała sprzedawać takie swetry i byłoby to moje jedyne źródło dochodu to musiałabym wziąć za niego 800-1000 zł, żeby po zapłaceniu podatków miało to jakikolwiek sens, zakładając, że po dojściu do wprawy robiłabym ok 8 swetrów na miesiąc. Tak więc 800 zł za taki sweter może być odpowiednią ceną. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 16:53 Jak naprawdę ładny....? Ale nawet zakładając że będzie na lata- nie ma nic gorszego niż chodzenie x sezonów w tych samych ciuchach. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 18:26 nie ma nic gorszego niż idioci zaśmiecający tę planetę bo oni muszą mieć ciągle nowe Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 20:31 U mnie odwrotnie, moje ubrania są jak wino. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 22:47 A to dlaczego...? Od tego jest klasyka mody! Odpowiedz Link Zgłoś
chabry.chabry Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 22:52 Czy zawsze interesuje Cię tylko tzw.górna półka? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 23:06 Interesują mnie rzeczy dobrej jakości. Nad półkami się nie zastanawiam. Jeśli sweter dobrej jakości to jest górna półka, a poniżej jest tylko kiepska jakość, to coś jest nie tak z relacją jakości do ceny. Dobra jakość powinna być dla zwykłego klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Wkurzające ceny 15.05.21, 23:50 To ktoś jeszcze chodzi w obrzydliwych, śmierdzących wełnianych swetrach? I jeszcze chce za ten badziew tyle płacić? PS Jak wełna jest poza owcą, czy tam innym zwierzakiem, to już nie jest żywa, więc kit wciskają, a głupie ludzie płaaacą, bo to taki cud! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 10:28 Jak ma mole to jest bardzo, bardzo zywa... Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Wkurzające ceny 16.05.21, 12:39 Inna odpowiedź, czyli: Jeżeli są ludzie skłonni zapłacić za sweter 650zł, i generuje to taki popyt, że producentowi się opłaca ją sprzedawać za taką cenę, to nie widzę gdzie jest problem, chociaż sama nie zapłaciłabym za sweter 600+zł. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wkurzające ceny 16.05.21, 21:53 Problem w tym, że powinna być oferta TAŃSZYCH swetrów z żywej wełny. Dla mniej zamożnych ludzi. Natomiast takiej oferty nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wkurzające ceny 16.05.21, 22:01 To kup bawelnę albo wiskozę (sa trwale bawelniane swetry), albo zmien pracę,&weź kredyt 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wkurzające ceny 16.05.21, 22:03 Niespodzianka-"żywa" wełna jest droga, tak samo, jak rękodzieło. Jedwabne majtki też powinny być tanie, żeby niezamożni mogli sobie na nie pozwolić? Diamenty też? W sumie popieram ten komunistyczny postulat, diamenty pod strzechy! Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wkurzające ceny 16.05.21, 22:08 Ile kosztuje surowiec? Chodzi o sieciówkę, a sieciówki mają absurdalne marże na wszystko, także na spodnie "sztruksowe" szyte z poliestru. Zaraz się dowiem, że poliester jest niebywale drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wkurzające ceny 16.05.21, 22:10 Welna jest trudniejsza do pozyskania. Kup bawelniany jak cie nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Wkurzające ceny 18.05.21, 06:41 Wełna owiec w skupie jest ok 3zl za kg. Tutaj chyba nie producenci surowca zarabiają najwięcej Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wkurzające ceny 18.05.21, 06:49 jak to taki biznes to może warto się zainteresować - kupisz tej wełny za 3 zeta udziergasz i weźmiesz 250zeta - takiego zysku na niczym chyba nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wkurzające ceny 18.05.21, 23:08 ichi51e napisała: > jak to taki biznes to może warto się zainteresować - kupisz tej wełny za 3 zeta > udziergasz i weźmiesz 250zeta - takiego zysku na niczym chyba nie ma... > To raczej idzie maszynowo, a nie jak w średniowieczu. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wkurzające ceny 18.05.21, 23:16 Ojej to juz trzeba maszyny kupic... obawiam sie ze cena tego sweterka skacze... Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wkurzające ceny 18.05.21, 23:24 ichi51e napisała: > Ojej to juz trzeba maszyny kupic... obawiam sie ze cena tego sweterka skacze... > Tym bardziej skoczylaby gdyby ktos przadl jak setki lat temu. Jest nisza Odpowiedz Link Zgłoś
chabry.chabry Re: Wkurzające ceny 16.05.21, 22:36 A czy kupujesz ciuchy w sieciówkach? Mam na myśli H&M, C&A, Zara, Mohito, Greenpoint? Odpowiedz Link Zgłoś
chabry.chabry Re: Wkurzające ceny 16.05.21, 22:44 taki-sobie-nick napisała: > Akurat w wymienionych nie. Czy możesz polecić jakiś sklep w miarę ok? Tzn.taki, który nie sprzedaje ciuchowego chłamu, po zawyżonej cenie? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 00:55 Tylko bluzy i t-shirty w zasadzie. Tee Jays. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wkurzające ceny 19.05.21, 22:40 chabry.chabry napisała: > A czy kupujesz ciuchy w sieciówkach? Mam na myśli H&M, C&A, Zara, Mohito, Green > point? W dwu pierwszych bywa welna, z jakoscia nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wkurzające ceny 16.05.21, 22:13 Weź ty się lecz z obsesji na mój temat. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wkurzające ceny 16.05.21, 22:16 Niezmiernie mnie bawią te twoje kolejne wątaski, sugerujące życie wśród luksusowych kaszmirów i skór licowych z przeoczonymi nitami i zamkiem Taka trochę Dynastia z Kolbuszowej czy innego Pacanowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 01:08 kk345 napisała: > Niespodzianka-"żywa" wełna jest droga, tak samo, jak rękodzieło. Jedwabne majtk > i też powinny być tanie, żeby niezamożni mogli sobie na nie pozwolić? Diamenty > też? W sumie popieram ten komunistyczny postulat, diamenty pod strzechy! W powazaniu mam diamenty, ale skad wziac na strzeche ? Wiesz, ile bierze fachowy strzecharz za pokrycie chalupy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 18:38 Jak już zdobędziesz diamenty w cenie regulowanej, to na strzechę samo się zaoszczędzi, zobaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 19:47 A po kiego mi brylanty do dowolnej cenie, skoro nawet na strzeche nie mam, a diamentow nie naszam ??? Chyba ze na przemyt i sprzedac gdzies, gdzie ceny nie beda jeszcze regulowane... wtedy na strzeche wystarczyloby. Ale podejrzewam, ze inni tez wpadna na ten pomysl i zapchaja szlak turystyczno-handlowy jak kiedys do Turcji Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 20:25 Zawsze możesz handlować swetrami, jak będą z wystarczająco żywej wełny po przystępnej cenie, to może nawet (po krótkim, rocznym riserczowaniu tematu) taki-sobie-nick kupi od ciebie jeden? To byłby piękny początek biznesu Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Wkurzające ceny 16.05.21, 22:26 Powinny? powinny bo co?. Każdy kupuje to na co go stać, i to w naszej gestii leży pozyskanie funduszy a nie w gestii sprzedawców/dystrybutorów/producentów obniżanie ceny. Oni cenę ustalają tak aby po podliczeniu kosztów które muszą ponieść i możliwości sprzedaży na rynku odpowiadały im zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 01:23 O, widzę, że pani liberałka na fajnym stołku. A teraz pani liberałka sobie wyobraża NIEPEŁNOSPRAWNE DZIECKO. Na przykład z autyzmem. Czy takie dziecko, osiągnąwszy dorosłość, będzie mogło sobie "pozyskiwać fundusze"? Lubię takie gadki w wykonaniu osób przebojowych, zdrowych i obdarzonych wystarczającą ilością tupetu (z wszystkimi jego ciemnymi stronami), żeby się wywindować na fajny stołek. A co do tych "poniesionych kosztów" - większość ceny to podobno marketing, transport i magazynowanie. Bardziej opłaca się zatrudniać pracowników w Trzecim Świecie, magazynować odzież i transportować pół świata niż szyć w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 09:44 Jezusie, ja się nie dziwię że ty chorujesz psychicznie jak wszystko, dosłownie wszystko jest problemem. Tanio- źle. Drogo-źle. No i skąd niepełnosprawne dziecko będzie miało na wełny żywe. Ot i problem. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 10:37 Po prostu ktos kogo nie stac nie kupuje sweterka z żywej wełny a z bawelny. Zaden problem nie kazdy musi miec wełniane swetry. Wiekszosc nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 10:45 taki-sobie-nick napisała: > O, widzę, że pani liberałka na fajnym stołku. > > A teraz pani liberałka sobie wyobraża NIEPEŁNOSPRAWNE DZIECKO. Na przykład z au > tyzmem. > > Czy takie dziecko, osiągnąwszy dorosłość, będzie mogło sobie "pozyskiwać fundus > ze"? > > Lubię takie gadki w wykonaniu osób przebojowych, zdrowych i obdarzonych wystarc > zającą ilością tupetu (z wszystkimi jego ciemnymi stronami), żeby się wywindowa > ć na fajny stołek. > > A co do tych "poniesionych kosztów" - większość ceny to podobno marketing, tran > sport i magazynowanie. > > > Bardziej opłaca się zatrudniać pracowników w Trzecim Świecie, magazynować odzie > ż i transportować pół świata niż szyć w Europie. Kolejne po gazeciarzu trolliszcze robiace krecia robote ludziom w spektrum. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 11:41 taki-sobie-nick napisała: > O, widzę, że pani liberałka na fajnym stołku. > > A teraz pani liberałka sobie wyobraża NIEPEŁNOSPRAWNE DZIECKO. Na przykład z au > tyzmem. > > Czy takie dziecko, osiągnąwszy dorosłość, będzie mogło sobie "pozyskiwać fundus > ze"? > > Lubię takie gadki w wykonaniu osób przebojowych, zdrowych i obdarzonych wystarc > zającą ilością tupetu (z wszystkimi jego ciemnymi stronami), żeby się wywindowa > ć na fajny stołek. > > A co do tych "poniesionych kosztów" - większość ceny to podobno marketing, tran > sport i magazynowanie. > > > Bardziej opłaca się zatrudniać pracowników w Trzecim Świecie, magazynować odzie > ż i transportować pół świata niż szyć w Europie. Ku**a co? po pierwsze w pierwszym poście wyraźnie napisałam, że nie wydam tyle na sweter. po drugie pomimo, że jestem świadoma tego, że możliwość wykształcenia i sensowna praca są przywilejem społecznym który mam, ale też nie jestem akurat bardzo dobrze ustawiona (przypuszczam po postach, że słabiej niż większość ludzi na tym forum) po trzecie, ceny ustalają firmy i owszem ich poniesione koszty to też marketing etc. tylko co to zmienia? to są przedsiębiorcy produkujący ubrania z wyższej półki bo taki mają model biznesowy. Naprawdę wyobrażasz sobie, że będą je obniżać, bo są ludzie którzy nie mają możliwości takich a nie innych zarobków? Na tym polega świat, że są rzeczy na które nie każdy może sobie pozwolić, tak zbudowana jest wartość pieniądza (tak używam wielkiego uproszczenia) I na koniec, społecznym obowiązkiem państwa/ludzi jest to aby zapewnić osobą chorym czy niezdolnym w jakiś sposób do pewnych rzeczy możliwość NORMALNEGO egzystowania. Opieki medycznej, i zależnie od np jakichś dysfunkcji pomocy w możliwości dostania dostosowanej pracy (np. zachęcając do tego firmy) lub pomoc społeczna w formie zasiłków, ale to w formie możliwości zapewnienia życia a nie produktów luksusowych. Inaczej: każdego powinno być stać na jakikolwiek sweter, ale nie koniecznie na sweter z każdego materiału o jakim sobie zamarzy. Są dobra podstawowe i są te bardziej luksusowe, i nie ma nikogo kto powinien być zobowiązany (ani Państwo ani tym bardziej przedsiębiorcy) do zapewnienia wszystkim tych drugich. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 23:42 Żywa wełna to nie jest dobro luksusowe. Luksusowa jest lama, alpaka, kaszmir i wełna z wikunii. O, proszę. Oto ona. Wikunia, ok. 200 euro za 25 gramów. Co prawda sraczkowata, ale i tak luksusowa: www.pascuali.de/en/vicuna-100-vikunjawolle-ein-exklusives-hochwertiges-strickgarn_60816_2573_________________________________________________ Żywa wełna to wełna z najzwyczajniejszej, żywej owcy. Dlatego wkurza mnie cena. Cena 2000 za buty ręcznie szyte mnie nie wkurza - bo ma ona odzworowanie w cenie surowca i robocizny. Markę, o której mowa wątku, sprzedaje Peek and Cloppenburg, to ma być wyższa półka? Może sztruksy z poliestru ( w tymże Peeku) to też jest wyższa półka? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 23:43 Poprawny link do wikunii: www.pascuali.de/en/vicuna-100-vikunjawolle-ein-exklusives-hochwertiges-strickgarn_60816_2573 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 23:56 sierc vikunii ogolnie jest sraczkowata, wiec inny kolor to juz bedzie farba, pozyskanie welny (poza hodowla , nie wiem czy hoduje sie vikunie) latwe nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wkurzające ceny 18.05.21, 06:35 widać ludzie kupują. Jak na wysiłek jaki jest potrzebny w zrobienie takiego sweterka nie wydaje się to specjalnie dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Wkurzające ceny 16.05.21, 21:57 Nie wiem, czy to dużo, czy mało, ale ze względu na hasło " sweter z żywej wełny" ten wątek mnie gryzie Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wkurzające ceny 16.05.21, 22:02 Merino malo kogo gryzie, kaszmir tez, wspolczuje nadwrazliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wkurzające ceny 16.05.21, 22:05 Dlaczego? Merino podobno nie gryzie, a wszak też może być żywą wełną? Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wkurzające ceny 16.05.21, 22:13 Ludzie sa rozni, np moga miec nadwrazliwosc dotykowa, serio. Znam osoby noszace bawelne, bo kazda welna gryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 10:34 Merino podobno nie gryzie, natomiast kaszmir, moher i angora "gryzą" moralnie ze względu na nieetyczny sposób pozyskiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 11:42 oryginalny aran sweter , merino , recznie tkany kosztuje jakies 500 wiec te ceny powyzej to jakas kpina i zarty Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 20:30 Nie rozumiesz: wątkodajka szuka luksusowego, najwyższej jakości swetra z zywej wełny, a ty jej proponujesz jakieś niewystarczająco żywe, przeceniane arany. Wstydź się. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 23:43 Ręcznie robione swetry kosztują od ok. 500 zł w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 23:45 Aha. Ja szukam swetra z żywej wełny. Użytkowniczka kk lata za mną i wrednie się czepia. Swoją drogą, jakoś nie napisała, ile kosztuje ten straszliwie drogi surowiec, pewnie sama nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Wkurzające ceny 17.05.21, 23:56 "ja bym tyle nie dała, ale widywałam droższe rzeczy, których bym nie kupiła" Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Wkurzające ceny 18.05.21, 06:31 Za sweter tyle kasy? Musiałabym na głowę upaść. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wkurzające ceny 19.05.21, 22:51 w Warszawie dla Warszawiaków to tanio Odpowiedz Link Zgłoś