Dodaj do ulubionych

moderna a choroba zakrzepowo-zatorowa

15.05.21, 10:10
mam w tym tygodniu szczepienie moderną - pierwsza dawka. Kilkanaście lat temu zachorowałam na zakrzepicę - po kilkunastogodzinnej jeździe autokarem, którą wyleczyłam w półtora roku. Od tamtej pory brak problemów z krzepliwością - nawet w ciąży i po cc. Czy powinnam zrobić sobie badania na krzepnięcie krwi przed szczepionką?
Obserwuj wątek
    • joasia33 Re: moderna a choroba zakrzepowo-zatorowa 15.05.21, 10:52
      Moim zdaniem nie. Ja 8 lat temu przeszłam DIC po sepsie, skończyło się zatorowością płucną. Heparynę drobnocząsteczkową brałam dwa lata. Absolutnie nie miałam wskazań do badania krzepliwości, a jestem już po 2 dawkach.
    • memphis90 Re: moderna a choroba zakrzepowo-zatorowa 15.05.21, 11:00
      Możesz oznaczyć d-dimery i przejść się do angiologa na kontrolne usg. APTT i INR mają znikome znaczenie w przewidywaniu ryzyka wystąpienia zakrzepicy w przyszłości.
      • pure_cashmere Re: moderna a choroba zakrzepowo-zatorowa 15.05.21, 11:15
        a profilaktyczne łykanie aspiryny coś daje?
        • lodomeria Re: moderna a choroba zakrzepowo-zatorowa 15.05.21, 11:29
          Tak, daje. Może zaszkodzić.
          • pure_cashmere Re: moderna a choroba zakrzepowo-zatorowa 15.05.21, 11:30
            dlaczego?
            • lodomeria Re: moderna a choroba zakrzepowo-zatorowa 15.05.21, 11:43
              Ponieważ branie leków na własną rękę, to bardzo głupi pomysł. A poza tym, to te zakrzepy po szczepionce mają inne podłoże niż 'normalna' zakrzepica i antykoagulanty, oczywiście jeśli nie potrzebujesz ich na codzień, mogą tylko zaszkodzić.
        • myszu13 Re: moderna a choroba zakrzepowo-zatorowa 15.05.21, 11:55
          Przed 2 dawką Astry pytałam lekarza rodzinnego czy powinnam zapobiegawczo łykac acard . Zabronił. Mówił o odwrotnym skutku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka