mikams75 Re: Wczasy 18.05.21, 23:27 nie, ale u nas sa ferie jesienne, zimowe, wiosenne i letnie. Za to poza tymi feriami jest bardzo trudno zabrac dziecko ze szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Wczasy 19.05.21, 07:34 Zdarza się, choć rzadko. Do tej pory urwaliśmy dzieciom raz tydzień w czerwcu, podobnie planujemy w przyszłym roku (tak,mam już plany na wakacje 2022). Nie widzę w tym nic złego, zwłaszcza że w polskiej szkole ostatnie 2 tygodnie czerwca dzieci nic nie robią (przynajmniej w szkołach moich dzieci). Na lekcjach głównie oglądają filmy lub grają na telefonach. Nic nie tracą przez wcześniejszy wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wczasy 19.05.21, 07:39 Nie, gdyz podzielam zdanie wielu ematek - obowiązkowość i tym podobne sprawy. Ale... Maj/czerwiec obfituje w zawodyw dziedzine sportowej uprawianej przez syna. Sport wybitnie letni. I syn jeżdzi na nie. Zawody zwykle obejmują weekend, ale jadą wcześniej 1-2 dni (rozpakowanie i przygotowanie sprzętu, rozpoznanie terenu itp). o końca roku szkolnego przewidzianych jest kilka rywalizacji. W maju dwa dalsze wyjazdy i jeden bliższy - w sumie 5 dni nieobecności w szkole, w czerwcu też 5 dni nieobecności w szkole (jeszcze przed końcem roku szkolnego). W sumie 2 tygodnie. We wrześniu też się jakieś wyjazdy trafiają. Szkoła na razie trudności nie robi, zresztą gdyby robiła - to bym interweniowała. Bo wszelkie sukcesy (piszę ogólnie) dzieci odnoszone w np rywalizacji sportowej stanowią chlubę szkoły.... Ale w ciągu roku szkolnego, chodzi przykładnie do szkoły. Nie choruje. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Wczasy 19.05.21, 08:08 Nie jezdze bo wakacje trwaja ponad 2 m-ace i zwyczajnie jesli wypsztykam sie z urlopu przrd czasem to nie bede miala co z mlodym zrobic. Natomiast notorycznie jezdze na narty po feriach. W tym roku z przyczyn oczywistych ale w poprzednich latach tez bo ja lubie przrlom lutego i marca. Dzien dlugi, mrozow duzych raczej nie ma. Szkole normalnie informuje ze wyjezdzsmy, nie wymyslam zadnych kocopolow o chorobach wypadkach i innych nieszczesciach bo w koncu dorosla jestem, moge robic co chce, w tym zeolnic dziecko na tydzien z lekcji. Nauczyciele nic na to. Przynajmniej nikt nigdy do mnie w tej sprawie sie nie odzywal. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Wczasy 19.05.21, 08:11 Właśnie za tydzień jade - z okazji egzaminów osmoklasistow reszta szkoły nie ma lekcji wtorek-piatek. Poniedziałek usprawiedliwie Ale gdyby chodziło o cały tydzień nauki to bym się nie zdecydowała. Odpowiedz Link Zgłoś
riskylea Re: Wczasy 19.05.21, 08:22 Jeździmy, zwykle na narty w marcu. Dzień dłuższy, nie ma mrozów, trasy przygotowane. W ferie dzieci są na obozach/półkoloniach. Szkoła nie robiła i nie robi z tego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
gargamelja Re: Wczasy 19.05.21, 08:34 Nigdy tego nie praktykowalam... az do ubieglego roku. Lekcji prawie nie bylo, bo obie szkoly slabo sobie radziły z systemem online. W tym roku planuje w czerwcu 2 krotkie wyjazdy. Jeden w tygodniu z Bozym Cialem i drugi w ostatnim tyg szkoly. Nie mam wyrzutow sumienia, dzieciaki faktycznie caly rok sie przykladaly do nauki, dodatkowo uczyly sie do egzaminow, bo w przyszlym roku i matura i test po 8 kl. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Wczasy 19.05.21, 11:22 Nie. W Belgii obowiazek szkolny jest traktowany na serio, liczba dozwolonych dni nieobecnosci bez zwolnienia lekarskiego jest bardzo mala. Za to mamy sporo wolnych dni poza wakacjami letnimi (na przyklad tydzien w maju, tydzien w okolicy wszystkich swietych, dwa tygodnie na Wielkanoc), wiec wyjazdow do zaplanowania i tak jest sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wczasy 19.05.21, 11:27 Oczywiscie ze nie jezdze, obowiazwk szkolny jest to traktowany powaznie i my tez tak do tego podchodzimy. Wakacje szkolne sa co 6-7 tygodni, tydzien lub dwa, latem 5-6 tygodni wiec jest kiedy wyjechac. Najblizszy tydzien wakacji za 1.5 tygodnia, wyjezdzamy na caly tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś