mama0208 18.05.21, 22:42 Za parę dni korzystając z tygodniowego "wolnego" w szkole wyjeżdżamy do Karpacza. Prognozy pogody nie są optymistyczne. Jakoś nie pamiętam tak zimnego kwietnia i maja.... Coś planujecie w końcówce maja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nenia1 Re: Zimny maj 18.05.21, 22:50 no mam nadzieję, że się pogoda poprawi bo zarezerwowaliśmy na tydzień chatę na skrawku polskiego Polesia. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Zimny maj 18.05.21, 22:54 Wg mojej ogrodniczki w końcu jest pogoda taka jaka powinna być w kwietniu/maju. Czyli nie od razu uderzenie gorąca tylko powolne ocieplanie. Sama nie mam zdania, lubię chodzić w sandałach, więc wolę jak jest te 18C. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Zimny maj 18.05.21, 23:14 Ocieplanie? Od dobrego miesiąca jest w porywach naście stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Zimny maj 18.05.21, 23:18 I pizgawica. Dziś mi kubek z kawą wyrwało z ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Zimny maj 19.05.21, 01:03 MIesiąc temu były mrozy, więc tak, to jest ocieplenie Mi osobiście pasuje, dla mnie te 15 stopni, to jest temperatura idealna, ale nie, to nie jest standard w maju, wiem. Tym niemniej nie jest też jakiś ewenement, bo taki chłodny maj się zdarza raz na parę lat i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Zimny maj 18.05.21, 23:18 Jako ogrodniczka, i córka swoich rodziców, we krwi mam niemalże obserwowanie pogody, i też zapamiętywanie, jak się to kształtuje rok do roku, sezon do sezonu. Owszem pamiętam taką wiosnę (po dość podobnej zimie) np. w 2013roku. Długo wiosna nie przychodziła, a też wolno rozkręcała się, i było zimno i deszczowo, mokro. I lato też potem wcale nie było jakieś rewelacyjne... Moim zdaniem, nie, nie jest to typowy maj, i typowa wiosna. Pamiętam , jak byłam dzieciakiem, typowe ciepłe cieplutkie końcówki kwietnia, i majówkę spędzaliśmy w szortach, i krótkim rękawku, o tej porze dawno rosły pomidory w gruncie, i takie tam. W tym roku zaledwie KILKA dni takich ciepłych było, jakby na zachętę zaledwie. Kurcze no, nawet kasztany na matury nie zdążyły zakwitnąć (!) a egzaminy są już za nami. Więc nie, nie zgadzam się, że jest typowo, zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Zimny maj 18.05.21, 23:24 Dokładnie tak samo zimna wiosna i lato było w 2004, wcześniej w 1997. To naprawdę nie jest jakaś anomalia, ot po prostu tak mniej więcej co 7-8 lat mamy takie zimne i deszczowe wiosny/lata. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Zimny maj 18.05.21, 23:33 O nie zgodzę się co do 1997. Miałam wtedy maturę, kasztany kwitły jak oszalałe, i w terminie kwitły. Wiec było zdecydowanie ciepło. A że deszczowo, tak, prawda, jak sie rozpadało na początku lipca, to 3 tygodnie non stop padało, (w końcu wtedy powódź była), ale jednak było i ciepło , i deszczowo. Nie pamiętam co było w 2004, bo wtedy miałam poważne problemy rodzinne, i wymazałam ten czas z pamięci. Mogłabym cofnąć sie, poszukać np wpisów na forum, bo zapewne takowe były, ale wybacz, aż tak mi się nie chce wnikać Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Zimny maj 18.05.21, 23:38 W 2004 było mniej deszczowo niż w 97, ale chłodno, tak wiec letnie sukienki można było schować głęboko do szafy. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Zimny maj 19.05.21, 07:45 Tak a propos kasztanowców i matur.... Ale w 1997 roku matury nie zaczynały się na samym poczatku maja W tym roku matury zaczęły się bardzo wcześnie. Tydzień póżniej kasztanowce już kwitły Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zimny maj 19.05.21, 09:19 kochamruskieileniwe napisała: > W tym roku matury zaczęły się bardzo wcześnie. no, baaaaaardzo wcześnie. Aż całe dwa dni wcześniej w porównaniu z 1997. W 1997 matury zaczęły się 6 maja, w tym roku - 4.05. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zimny maj 18.05.21, 23:49 W 1995 - siostra brała ślub w połowie kwietnia - padał śnieg. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Zimny maj 19.05.21, 00:59 W 1996 pod koniec kwietnia też było cholernie zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Zimny maj 18.05.21, 23:41 No nie wiem. Moja babcia ma działke od 40 lat i mowi ze nie pamieta tak zimnego kwietnia i maja i tak opóźnionej wegetacji Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zimny maj 19.05.21, 07:22 Chyba sobie jaja robisz. Najzimniejszy kwiecień od 27 lat w Polsce, od 40 lat w DE, od 1928 w UK, kilka tygodni opóźnienia wegetacyjnego roślin, zniszczone pąki kwiatowe - czyli nie będzie plonów. To jest wg Ciebie i ogrodniczki "pogoda taka, jak powinna być"? I jakie "powolne ocieplenie", jak jednego dnia w MAJU masz +5 z gradem i przymrozki w nocy, a dwa dni później 26stC na plusie? Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Zimny maj 18.05.21, 23:20 To chyba dość młoda jesteś. Zimna wiosna i lato w naszej szerokości geograficznej nie powinny być dla nikogo zaskoczeniem, przy czym ostatnio zdarzają się dość rzadko, co kilka lat Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Zimny maj 18.05.21, 23:23 To do mnie? Oczywiście, że jestem młoda. Lekarz mi powiedział, a ja mu wierzę! Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Zimny maj 18.05.21, 23:26 do mama0208. Ty to raczej roztrzepana jesteś, skoro przy tak świeżym wątku już nie ogarniasz drzewka Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Zimny maj 18.05.21, 23:43 Ale teraz jest wyjątkowo zimno. Moja babcia mowi ze nie pamieta zeby była tak opóxniona wegetacja..ale moze ma problemy z pamięcią. Teść prowadzi gospodarstwo. Ma takie zeszyty w ktorych zapisuje od lat opady, temperatury kiedy co wzeszło. Sprawdzał i powiedział ze te 20 lat temu nie było az tak zimno wiosną. Pierwszy raz tak opóxniony jest bób i cebula Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Zimny maj 18.05.21, 23:52 Tak, dokładnie. Jest opóźniona wegetacja. I moim zdaniem, jeśli by mówić o "typowej wiośnie" to w kwietniu, no i maju, spodziewać sie moglibyśmy stopniowego ocieplania się w dzień, i 20stopni byłoby normą ale też w nocy ochłodzenia i przymrozków- tak do połowy maja (zimna Zośka), gdzie należałoby okrywać wschody. To zdecydowanie nie jest to, co obserwujemy w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Zimny maj 18.05.21, 23:58 To nie problemy z pamięcią, ale raczej przez ostatnie nienormalnie gorące lata zapominamy, że mieszkamy w strefie umiarkowanej i że to właśnie takie upały nie są u nas normą. I tak jak wspomniała solejrolia taka pogoda była w 2013, wówczas śnieg leżał jeszcze o ile się nie mylę do kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Zimny maj 19.05.21, 00:21 Mamy polowe maja i jest 12C. To nie jest typowe dla klimatu umiarkowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Zimny maj 19.05.21, 00:26 Nie jest też nienormalne, bo takie wiosny się zdarzają cyklicznie, zostały już wymienione trzy daty w których pogoda nas nie rozpieszczała. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Zimny maj 19.05.21, 00:31 Cofnijmy się do małej epoki lodowcowej i uznamy, ze w sumie jest całkiem ciepło. 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Zimny maj 19.05.21, 00:39 Ja ci piszę ze od 40 lat pierwsza taka wiosna, tak późna wegetacja a ty swoje. Jak nakręcona. Nikt nie pisze ze 30+ w maju to norma, takie wiosny były anomalią. Ale ten rok jest wyjatkowo zimny Odpowiedz Link Zgłoś
kokomaroko Re: Zimny maj 19.05.21, 06:29 Jest anomalia i każdy meteorolog to potwierdzi. Nad Europa północna i centralna zawiesił się jetlag (polar vortex) i mamy system wiatrów i opady, które normalnie o tej porze roku sa nad Arktyka. Zawieszenie jetlagu może trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Zimny maj 19.05.21, 00:37 MOj tesc te zeszyty prowadzi od ponad 40 lat. Tak, ma z kazdego roku kiedy co wysiał, kiedy wzeszło, jakie były tempratury opady....40 lat nie było tak opóźnionej wegetacji u niego na polu i w sadzie więc o czym ty piszesz? Nie chdozi o śnieg leżay do kwietania bo ja to tez pamietam. Chodzi o cały kwiecien i połowe maja. Nie ma prawdziwej Zimnej Zośki za to jest bardzo zimny maj. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zimny maj 19.05.21, 07:27 Pół Polski ma klimat kontynentalny, więc ma śnieg zimą i gorąco latem. Drugie pół podpada jeszcze pod wpływy morskie, należy się więc spodziewać łagodnej zimy i łagodnego lata. Żaden z wariantów nie przewiduje takiego zimna w maju. >I tak jak wspomniała solejrolia taka >pogoda była w 2013 Było ciepłej, niż teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Zimny maj 19.05.21, 00:01 Pogoda jest taka, jaka powinna być w kwietniu i maju. I chwała jej za to! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zimny maj 19.05.21, 07:28 Zobaczymy, jakie będą ceny owoców, bo rośliny i owady zapylajace jakoś nie podzielają Twojego zachwytu mrozami w maju... Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Zimny maj 21.05.21, 21:58 Mrozy w maju były od lat. Chyba ze nie znacz Trzech ogrodników i Zimnej Zośki to jestem wstanie zrozumieć Twoje rozczarowanie pogoda Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: Zimny maj 19.05.21, 00:09 Niech zgadnę, bez czytania. Najpierw wykład o tym jak u nas w Polsce taka pogoda jest normalna i nie powinna nikogo dziwić. Maj ma być cały deszczowy i zadziwiajace jest, że ktoś jest tym zdziwiony. Tak właściwie to i czerwiec i lipiec i sierpień powinien być deszczowy i chłodny. Następnie przechodzimy do pieśni dziękczynnych za deszcze i zimno, bo nie będzie suszy. Oo, tutaj to się dopiero zacznie jazda. Ma pizgać i lać, żeby ematka uratowała świat. Kolejny etap to zmiana tematu - coś w stylu dlaczego Karpacz a nie Bałtyk. A dlaczego Bałtyk a nie Las Vegas. Żeby było ciekawiej jednocześnie dostaniemy zestawienie jak było rok temu i 5 lat temu od kilku różnych osób i każda ma inne wspomnienia. Lubie wątki o pogodzie. Aktualnie jest ciulowa rekreacyjne, a przydatna ogólnie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Zimny maj 19.05.21, 01:06 nie jest przydatna ale, żeby o tym wiedzieć, to trzeba trochę znać się na ogrodnictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Zimny maj 19.05.21, 09:09 simply_z napisała: > nie jest przydatna ale, żeby o tym wiedzieć, to trzeba trochę znać się na ogrod > nictwie. Nie jest przydatna i nie jest normalna, skoro dopiero ledwo, ledwo co zaczynają kwitnąć kasztanowce. W drugiej połowie maja?! I było cieplej i tyle deszczów nie było, bo o tej porze roku to już miałam z tysiąc km na rowerze, a teraz prawie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: Zimny maj 19.05.21, 09:22 Piłaś już rolniczka, ogrodniczko, akurat pogoda sprzyja. Ta co nikomu nie dogodzi i ta co roku jest obiektem lamentów. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zimny maj 19.05.21, 01:28 Pogoda jest beznadziejna, kwiecień był anomalią i maj wcale nie chce być lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Zimny maj 19.05.21, 04:39 Ja pamiętam - rok 2010 i zimno + ulewy takie, że Wisła wylewała (Kraków). Przeprowadzałam się wtedy stąd utkwiło mi w pamięci Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Zimny maj 19.05.21, 09:06 My mieliśmy ślub 15 maja 2010. Zimnica jak diabli. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Zimny maj 19.05.21, 06:27 Jest ak jak powinno być a nie upał i gorąc. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Zimny maj 19.05.21, 06:45 No właśnie zrezygnowaliśmy z wyjazdu. Raczej uskutecznimy jakąś bliska wycieczkę gdy aura pozwoli Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Zimny maj 19.05.21, 07:01 Eeee, cały zeszły tydzień były grane sandaly, letnie sukienki i krótkie spodenki. Ciepło było aż za bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Zimny maj 19.05.21, 07:16 To prawda jest zimno i deszczowo, ale ja poproszę jeszcze cały tydzień takiej pogody, bo pisanie egzaminów w upale to udręka dla dzieciaków. Odpowiedz Link Zgłoś
ms.piggy Re: Zimny maj 19.05.21, 07:26 ...i teraz przez cały dzień bedę śpiewać: ...Zimny kraj, zimny maj, Koty spia, miasto spi, Czarodziejskie snia sie sny. W moim snie, cudownym snie, Tylko kocham kocham, kocham.... ...la la la... Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zimny maj 19.05.21, 08:23 Mnie ciekawi jakie będzie lato... Mam nadzieję, że nie odwali pogodzie i nie przygrzeje upałami po 38 i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Zimny maj 19.05.21, 09:05 No właśnie też w szkole jest wolne - od wtorku do czwartku, bo egzaminy 8 klas. A młody jest dopiero w 1 klasie i ma mało lekcji w poniedziałek i piątek, więc jedziemy nad morze. Rewelacji pogodowych też nie zapowiadają. Odpowiedz Link Zgłoś