czerwonylucjan 19.05.21, 16:17 Szukam pomyslow na zagospodarowanie bo mam nadmiar, jakies fajne dania/salatki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tt-tka Re: Jajka 19.05.21, 16:29 Phhhosze uprzejmie - zagniec ciasto na makaron na samych zoltkach i ususz, bedzie zapas a z bialek zrob bezy, tez moga lezec ! Ewentualnie wyszukaj przepis Cwierczakiewiczowej na babe muslinowa, o ile pamietam 94 jajka na kilo maki Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Jajka 19.05.21, 16:46 Zrob zwykla sałatkę (jajka, majonez, szczypiorek). W dwa dni zjecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Jajka 19.05.21, 16:48 ugotowane podobno moga dlugo lezec; Do pasty jajecznej duzo idzie, choc zalezy dla ilu osob. No i moze znajdziesz przepisy Cwierciakiewiczowej, zuzyjesz w moment. Na moichwypiekach tez natrfilam na babke z duza ilosci jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Jajka 19.05.21, 17:18 E, 30 na tydzien ? Tylko dla ciebie czy na wiecej osob ? Kogel-mogel albo suflet na deser, jajecznica na sniadanie, omlet na obiad/kolacje i juz po szesciu jajkach (na jedna osobe !). Jajka faszerowane albo pomidory faszerowane jajkami, pasty (jajeczno-serowa, jajeczno-musztardowa, jajeczno-szczypiorkowa itd) Mozesz zrobic rybe faszerowana, na dwa kg ryby idzie 20 jajek Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Jajka 19.05.21, 21:06 U nas 10 idzie na samą jajecznicę. 30 to schodzi maksymalnie w tydzien, jak nie szybciej😂 Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Jajka 20.05.21, 02:43 Jeśli trzymasz w chlodnym miejscu to możesz spokojnie przekroczyć datę ważności. Ja czasem używam jajek miesiąc lub półtora po i są ok. Nie mam doświadczenia z jajkami trzymanymi w temperaturze pokojowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Jajka 20.05.21, 09:07 czerwonylucjan napisał(a): > 30 za data do 27.05 Jakoś nigdy datą na jajku się nie przejmowałam i nadal żyję. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jajka 19.05.21, 17:11 Faszerowane i smażone w połówkach skorupek. Omlet ze szparagami i szynką. Babka drożdżowa. Sernik I musisz jeszcze dokupić na jajecznicę Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Jajka 19.05.21, 21:55 Proszę przepis na faszerowane i na te ze szparagami. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jajka 20.05.21, 08:50 Jajka ugotować na twardo. Nie obierać tylko przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć połówki drobno posiekać. Pokroić drobno cebulkę pieczarki i podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem nałożyć ściśle do połówek skorupek, zamoczyć w bułce tartej. Smażyć na patelni brzuszkami do góry aż się zezłocą. Szparagi ugotować, wyłożyć na talerze a na wierzch położyć jajka sadzone lub gotowane w koszulkach. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Jajka 19.05.21, 17:31 Kotlety jajeczne (5 na twardo + 1 surowe = 4 kotleciki...). Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jajka 19.05.21, 18:00 Nie przejmuj się datą na jajkach, na wiejskich nie ma, ludzie jedzą i żyją. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jajka 19.05.21, 19:15 mia_mia napisał(a): > Nie przejmuj się datą na jajkach, na wiejskich nie ma, ludzie jedzą i żyją. Jak to nie mają? To wiejskim kurom wycinają datowniki? 🤣 S. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Jajka 19.05.21, 21:09 A to ktoś patrzy na termin ważności jajek?😂😳 Odpowiedz Link Zgłoś
allijja Re: Jajka 19.05.21, 18:26 30 jajek??? a cóż to za "nadmiar"...wrzuć do lodówki jedz na bieżąco. Moja teściowa robiła taką sałatkę/przystawke, moze być na kolacje: pomidory, jajka na twardo i cebula - wszystko pokrojone w plasterki. Ukladasz (rozkładasz) warstwowo na talerzu, po kilka plasterków - pomidor, jajko, cebula i tak do końca. Każdą warstwe posypujesz sola i pieprzem. Niby nic specjalnego ale ładnie (smacznie wygląda). Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Jajka 19.05.21, 18:54 No wlasnie o takie przepisy mi chodzi, do jedzenia na biezaco, nie chce jesc codziennie na twardo z majonezem a do tych na miekko czy jajecznicy musze miec chleb, ktorego raczej nie kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jajka 19.05.21, 19:06 Ja jeśli jestem na diecie często na śniadanie jadam na śniadanie wariacje na temat sałatki nicejskiej, bardzo to lubię, jajecznicę głównie z białek z sałatą i pomidorami i wiele innych dań bez chleba, myślę, że inspiracji możesz szukać w diecie Dukana, tylko normalnie możesz dawać całe jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Jajka 19.05.21, 19:08 dawaj te rybke ! 2kg filetow rybnych - jesli mrozone, trzeba je mocno wyzac, powinny byc bezwodne - przekrecasz przez maszynke. Do miazgi rybnej wbijasz 10 surowych jajek i 10 na twardo, tez przekreconych przez maszynke. Solisz, z masy formujesz pulpeciki lub jeden-dwa duze, owijasz gaza, zeby sie nie rozlecialy i ostroznie wladasz do garnka z gotujaca sie woda. W garnku procz wody powinno byc 3/4 kg marchwi, tylez pietruszki, tylez cebuli, wszystko pokrojone w krazki. Oraz pieprz w ziarnach. Gotujesz ok 40 minut i gotowe. Mozna jesc na cieplo, na zimna (z galareta), u mnie to nie stoi nigdy dluzej niz poltora dnia (na dwie osoby) Mozesz tez zrobic z kilograma ryby, zejdzie ci 10 jajek, a porcja na dwa posilki, nie wiecej. Pomidory faszerowane tez lubie, jajka gotujesz na twardo, pomidorom scinasz wierzch, wydrazasz, to, co wydlubales mieszasz z jajkami plus dowolne dodatki (majonezz, zielenina, przyprawy, twarozek, musztarda, co tam lubisz), wkladasz do pomidorow, nakladasz sciete wierzchy, i juz. Mozna to jesc bez chleba, nawet wole. Omlet grzybek, jajka - z trzech to solidna porcja wychodzi - mieszasz z maka (nieduzo !) i mlekiem, zamiennie piwem, wylewasz na goraca patelnie, smazysz. Mozna z dodatkami, mozna bez, na slodko, na slono, na pikantnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Jajka 20.05.21, 09:08 czerwonylucjan napisał(a): > No wlasnie o takie przepisy mi chodzi, do jedzenia na biezaco, nie chce jesc co > dziennie na twardo z majonezem a do tych na miekko czy jajecznicy musze miec ch > leb, ktorego raczej nie kupuje. No właśnie jem jajecznicę na maśle z szynką, pomidorami, szczypiorkiem i jalapenio. Chleb zbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Jajka 20.05.21, 01:59 allijja napisała: > 30 jajek??? a cóż to za "nadmiar"...wrzuć do lodówki jedz na bieżąco. > Oo naprawde?? Biorac pod uwage Twojego meza, ktory zaslabl po 4 pierogach, mozna by przypuszczac, ze Wam 1 jajko starcza na tydzien, a jakbyscie zobaczyli 30 jaj na raz, to moglo by sie jakims wstrzasem, albo zalamaniem nerwowym skonczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Jajka 20.05.21, 08:29 A może on biedaczek z głodu zasłabł 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Jajka 19.05.21, 19:19 Aż z ciekawości spojrzałam do lodówki. Też mam 30 Ale ja się denerwuję gdy mam mniej, bo w domu trzech facetów większych ode mnie. Wystarczy, że na obiad będą ziemniaki z jajkami sadzonymi (uwielbiamy) i już gwałtownie ubywa zapasów. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Jajka 19.05.21, 19:22 A wspomniane już tutaj faszerowane i podsmażane jajka są przepyszne Odpowiedz Link Zgłoś
allijja Re: Jajka 19.05.21, 19:30 bywały czasy kiedy mój nastoletni syn robił sobie jajecznicę na śniadanie/kolacje z +/- 7 jaj.... czyli 30 jaj to na tydzień było za mało na wszystkie domowe potrzeby (drugiego syna, nas-rodziców, + rózne kotlety czy panierke) Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jajka 19.05.21, 20:29 O kurczę, nieźle mój mąż, który je dużo zjada z dwóch czy trzech z dodatkami Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Jajka 20.05.21, 02:03 Powaznie?? Taki syn w rodzinie gdzie kotleta je sie przez tydzien, ludziom robi sie slabo po kilku pierogach, a tych ktorzy sa w stanie zjesc ich wiecej niz 5 sa wyzywani od obrzydliwych grubasow? Mowisz leluja, ze masz syna, ktory wrzuca w siebie 7 jaj na raz? Tez go wyzywasz od wstretnych tlusciochow? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jajka 19.05.21, 19:30 Ubijasz 6 jaj z solą i pieprzem i z 2 łyżkami startego parmezanu, wylewasz na foremkę wyłożoną papierem (ok. 24 cm) i pieczesz w 180 stopni, jakieś 10-15 minut. Wykładasz ten omlet na kolejny arkusz papieru, zdejmujesz ostrożnie papier i nakładasz sobie co lubisz- Almette, plastry szynki, ser. Zwijasz roladę- tak żeby na koniec rulon był owinięty papierem, zawijasz końce, wkładasz do lodówki na 2h, potem kroisz. Jak mi się nie chce bawić w zwijanie, to robię grubszy omlet (ze startą cukinią, albo marchwią, albo szpinakiem) i kroję w kwadraty. Dobre na wynos, można mrozić. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Jajka 19.05.21, 22:22 primula.alpicola napisała: > Ubijasz 6 jaj z solą i pieprzem i z 2 łyżkami startego parmezanu, wylewasz na f > oremkę wyłożoną papierem (ok. 24 cm) i pieczesz w 180 stopni, jakieś 10-15 minu > t. Wykładasz ten omlet na kolejny arkusz papieru, zdejmujesz ostrożnie papier i > nakładasz sobie co lubisz- Almette, plastry szynki, ser. Zwijasz roladę- tak ż > eby na koniec rulon był owinięty papierem, zawijasz końce, wkładasz do lodówki > na 2h, potem kroisz. > Jak mi się nie chce bawić w zwijanie, to robię grubszy omlet (ze startą cukinią > , albo marchwią, albo szpinakiem) i kroję w kwadraty. Dobre na wynos, można mro > zić. Fajne to! Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jajka 20.05.21, 07:55 I ładnie wygląda, ale rzadko chce mi się te rolady zwijać Odpowiedz Link Zgłoś
hannibal_lectourer Re: Jajka 19.05.21, 20:49 10-12 jaj na twardo w kostkę, 3/4 litrowego słoika ogórków konserwowych w kostkę, dwie puszki kukurydzy słodkiej i słoiczek 300 - 350 gram w zależności od sklepu majonezu kieleckiego. I przed majonezem dwie odciśnięte puszki tuńczyka w w wodzie (sosie własnym) - obojętnie czy kawałki czy sałatkowy. Proste, sycące, uzależniające. Można dodać gęstej śmietany plus pieprz (bo soli wystarczająco jest z puszkowanego tuńczyka). Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Jajka 19.05.21, 21:46 A jajka sadzone w awokado próbowała? Mozna tez obciąć piętkę i sadzić jajo w zagłębieniu, siup na patelnie i jedzonko szybciutko gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Jajka 19.05.21, 22:05 Omlet puszysty na słodko bądź wytrawnie 2-3 jajka mąka 1 łyżka na jajko (można więcej jeśli wolimy twardszy) cukier 1 łyżeczka na jajko (ominąć jeśli wytrawny) szczypta soli masło do smażenia zioła bądź przyprawy (gałka, cynamon, starta skorka z cytryny, szczypiorek, pietrucha) patelnia nieprzywierająca/teflonowa Ubić sztywną piane z białek, delikatnie domieszać rozbełtane żółtka i przesianą mąkę (i cukier), na koniec przyprawy. Podsmażyć na średnim ogniu na złoto z każdej strony. Trzeba troszke poeksperymentować ze składnikami (np. dodać więcej maki by byl sztywniejszy), oraz ze smażeniem - by wnętrze było puszyste a nie lejące się. Pyszny z bita śmietaną i truskawkami. Albo z sosem grzybowym. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
totutotam.org Re: Jajka 19.05.21, 22:14 Koleżanka z pracy ugotowała jajka na twardo, po czym zrezygnowała z konsumpcji i zostawiła w lodówce. Odnalazła je po, uwaga, niemal 6 miesiącach, zjadła i żyje Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Jajka 19.05.21, 22:16 30 to nie jest dużo! Sernik Tosty francuskie, Fritata z warzywami Omlety na słodko Placuszki np z jabłkami Ryż smażony z jajkami i warzywami ( por, marchewka itp) Pasta jajeczna na kanapki Jajka na twardo z majonezem i szczypiorkiem, jajka na miękko, jajka sadzone. Jajka sadzone w wydrążonej kromce chleba Szakszuka, moja ukochana Ajerkoniak Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Jajka 19.05.21, 23:10 U nas jada się sałatkę, idzie każda ilość. 12 jajek na twardo pokrojonych dość grubo, pęczek dymki pokrojonej drobni, 2 puszki fasolki szparagowej konserwowanej. Posolić, popieprzyć. Sos: koncentrat pomidorowy (NIE keczup!), majonez, jogurt naturalny. Ma być mocno różowe i dośc kwaskowe. Najlepiej zrobić dzień wcześniej albo choć kilka godzin żeby postało w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Jajka 20.05.21, 08:47 Ja mialam 90.. 10 dałam koleżance 8 Ugotowałam na paste Co kilka dni kilka szt schodzi na jajecznicę, szakszuke, omleta, ciasto.. Jak mam w domu 30szt to zamawiam następne ( ze wsi) Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Jajka 20.05.21, 09:10 Ugotować na twardo i zamarynować w occie. Jest sporo przepisów w necie. Całkiem fajne w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś