19.05.21, 16:17
Szukam pomyslow na zagospodarowanie bo mam nadmiar, jakies fajne dania/salatki?
Obserwuj wątek
      • tt-tka Re: Jajka 19.05.21, 16:29
        Phhhosze uprzejmie - zagniec ciasto na makaron na samych zoltkach i ususz, bedzie zapas smile
        a z bialek zrob bezy, tez moga lezec !

        Ewentualnie wyszukaj przepis Cwierczakiewiczowej na babe muslinowa, o ile pamietam 94 jajka na kilo maki tongue_out
        • mikams75 Re: Jajka 19.05.21, 16:48
          ugotowane podobno moga dlugo lezec;
          Do pasty jajecznej duzo idzie, choc zalezy dla ilu osob. No i moze znajdziesz przepisy Cwierciakiewiczowej, zuzyjesz w moment. Na moichwypiekach tez natrfilam na babke z duza ilosci jaj.
        • tt-tka Re: Jajka 19.05.21, 17:18
          E, 30 na tydzien ? Tylko dla ciebie czy na wiecej osob ?

          Kogel-mogel albo suflet na deser, jajecznica na sniadanie, omlet na obiad/kolacje i juz po szesciu jajkach (na jedna osobe !). Jajka faszerowane albo pomidory faszerowane jajkami, pasty (jajeczno-serowa, jajeczno-musztardowa, jajeczno-szczypiorkowa itd)

          Mozesz zrobic rybe faszerowana, na dwa kg ryby idzie 20 jajek smile
        • shmu Re: Jajka 20.05.21, 02:43
          Jeśli trzymasz w chlodnym miejscu to możesz spokojnie przekroczyć datę ważności. Ja czasem używam jajek miesiąc lub półtora po i są ok. Nie mam doświadczenia z jajkami trzymanymi w temperaturze pokojowej.
        • mja-15 Re: Jajka 20.05.21, 09:07
          czerwonylucjan napisał(a):

          > 30 za data do 27.05

          Jakoś nigdy datą na jajku się nie przejmowałam i nadal żyję. smile
    • aqua48 Re: Jajka 19.05.21, 17:11
      Faszerowane i smażone w połówkach skorupek.
      Omlet ze szparagami i szynką.
      Babka drożdżowa.
      Sernik
      I musisz jeszcze dokupić na jajecznicę smile
        • aqua48 Re: Jajka 20.05.21, 08:50

          Jajka ugotować na twardo. Nie obierać tylko przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć połówki
          drobno posiekać. Pokroić drobno cebulkę pieczarki i podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem nałożyć ściśle do połówek skorupek, zamoczyć w bułce tartej. Smażyć na patelni brzuszkami do góry aż się zezłocą.

          Szparagi ugotować, wyłożyć na talerze a na wierzch położyć jajka sadzone lub gotowane w koszulkach.



    • allijja Re: Jajka 19.05.21, 18:26
      30 jajek??? a cóż to za "nadmiar"...wrzuć do lodówki jedz na bieżąco.
      Moja teściowa robiła taką sałatkę/przystawke, moze być na kolacje:
      pomidory, jajka na twardo i cebula - wszystko pokrojone w plasterki. Ukladasz (rozkładasz) warstwowo na talerzu, po kilka plasterków - pomidor, jajko, cebula i tak do końca. Każdą warstwe posypujesz sola i pieprzem.
      Niby nic specjalnego ale ładnie (smacznie wygląda).
      • czerwonylucjan Re: Jajka 19.05.21, 18:54
        No wlasnie o takie przepisy mi chodzi, do jedzenia na biezaco, nie chce jesc codziennie na twardo z majonezem a do tych na miekko czy jajecznicy musze miec chleb, ktorego raczej nie kupuje.
        • mia_mia Re: Jajka 19.05.21, 19:06
          Ja jeśli jestem na diecie często na śniadanie jadam na śniadanie wariacje na temat sałatki nicejskiej, bardzo to lubię, jajecznicę głównie z białek z sałatą i pomidorami i wiele innych dań bez chleba, myślę, że inspiracji możesz szukać w diecie Dukana, tylko normalnie możesz dawać całe jajka.
        • tt-tka Re: Jajka 19.05.21, 19:08
          dawaj te rybke !
          2kg filetow rybnych - jesli mrozone, trzeba je mocno wyzac, powinny byc bezwodne - przekrecasz przez maszynke. Do miazgi rybnej wbijasz 10 surowych jajek i 10 na twardo, tez przekreconych przez maszynke. Solisz, z masy formujesz pulpeciki lub jeden-dwa duze, owijasz gaza, zeby sie nie rozlecialy i ostroznie wladasz do garnka z gotujaca sie woda. W garnku procz wody powinno byc 3/4 kg marchwi, tylez pietruszki, tylez cebuli, wszystko pokrojone w krazki. Oraz pieprz w ziarnach. Gotujesz ok 40 minut i gotowe.
          Mozna jesc na cieplo, na zimna (z galareta), u mnie to nie stoi nigdy dluzej niz poltora dnia (na dwie osoby)

          Mozesz tez zrobic z kilograma ryby, zejdzie ci 10 jajek, a porcja na dwa posilki, nie wiecej.

          Pomidory faszerowane tez lubie, jajka gotujesz na twardo, pomidorom scinasz wierzch, wydrazasz, to, co wydlubales mieszasz z jajkami plus dowolne dodatki (majonezz, zielenina, przyprawy, twarozek, musztarda, co tam lubisz), wkladasz do pomidorow, nakladasz sciete wierzchy, i juz. Mozna to jesc bez chleba, nawet wole.

          Omlet grzybek, jajka - z trzech to solidna porcja wychodzi - mieszasz z maka (nieduzo !) i mlekiem, zamiennie piwem, wylewasz na goraca patelnie, smazysz. Mozna z dodatkami, mozna bez, na slodko, na slono, na pikantnie.
        • mja-15 Re: Jajka 20.05.21, 09:08
          czerwonylucjan napisał(a):

          > No wlasnie o takie przepisy mi chodzi, do jedzenia na biezaco, nie chce jesc co
          > dziennie na twardo z majonezem a do tych na miekko czy jajecznicy musze miec ch
          > leb, ktorego raczej nie kupuje.

          No właśnie jem jajecznicę na maśle z szynką, pomidorami, szczypiorkiem i jalapenio. Chleb zbędny. smile
      • magdallenac Re: Jajka 20.05.21, 01:59
        allijja napisała:

        > 30 jajek??? a cóż to za "nadmiar"...wrzuć do lodówki jedz na bieżąco.
        >

        Oo naprawde?? Biorac pod uwage Twojego meza, ktory zaslabl po 4 pierogach, mozna by przypuszczac, ze Wam 1 jajko starcza na tydzien, a jakbyscie zobaczyli 30 jaj na raz, to moglo by sie jakims wstrzasem, albo zalamaniem nerwowym skonczyc.
    • kub-ma Re: Jajka 19.05.21, 19:19
      Aż z ciekawości spojrzałam do lodówki. Też mam 30 smile Ale ja się denerwuję gdy mam mniej, bo w domu trzech facetów większych ode mnie.
      Wystarczy, że na obiad będą ziemniaki z jajkami sadzonymi (uwielbiamy) i już gwałtownie ubywa zapasów.
      • allijja Re: Jajka 19.05.21, 19:30
        bywały czasy kiedy mój nastoletni syn robił sobie jajecznicę na śniadanie/kolacje z +/- 7 jaj....
        czyli 30 jaj to na tydzień było za mało na wszystkie domowe potrzeby (drugiego syna, nas-rodziców, + rózne kotlety czy panierke)
        • magdallenac Re: Jajka 20.05.21, 02:03
          Powaznie?? Taki syn w rodzinie gdzie kotleta je sie przez tydzien, ludziom robi sie slabo po kilku pierogach, a tych ktorzy sa w stanie zjesc ich wiecej niz 5 sa wyzywani od obrzydliwych grubasow? Mowisz leluja, ze masz syna, ktory wrzuca w siebie 7 jaj na raz? Tez go wyzywasz od wstretnych tlusciochow?
    • primula.alpicola Re: Jajka 19.05.21, 19:30
      Ubijasz 6 jaj z solą i pieprzem i z 2 łyżkami startego parmezanu, wylewasz na foremkę wyłożoną papierem (ok. 24 cm) i pieczesz w 180 stopni, jakieś 10-15 minut. Wykładasz ten omlet na kolejny arkusz papieru, zdejmujesz ostrożnie papier i nakładasz sobie co lubisz- Almette, plastry szynki, ser. Zwijasz roladę- tak żeby na koniec rulon był owinięty papierem, zawijasz końce, wkładasz do lodówki na 2h, potem kroisz.
      Jak mi się nie chce bawić w zwijanie, to robię grubszy omlet (ze startą cukinią, albo marchwią, albo szpinakiem) i kroję w kwadraty. Dobre na wynos, można mrozić.
      • homohominilupus Re: Jajka 19.05.21, 22:22
        primula.alpicola napisała:

        > Ubijasz 6 jaj z solą i pieprzem i z 2 łyżkami startego parmezanu, wylewasz na f
        > oremkę wyłożoną papierem (ok. 24 cm) i pieczesz w 180 stopni, jakieś 10-15 minu
        > t. Wykładasz ten omlet na kolejny arkusz papieru, zdejmujesz ostrożnie papier i
        > nakładasz sobie co lubisz- Almette, plastry szynki, ser. Zwijasz roladę- tak ż
        > eby na koniec rulon był owinięty papierem, zawijasz końce, wkładasz do lodówki
        > na 2h, potem kroisz.
        > Jak mi się nie chce bawić w zwijanie, to robię grubszy omlet (ze startą cukinią
        > , albo marchwią, albo szpinakiem) i kroję w kwadraty. Dobre na wynos, można mro
        > zić.

        Fajne to!
    • hannibal_lectourer Re: Jajka 19.05.21, 20:49
      10-12 jaj na twardo w kostkę, 3/4 litrowego słoika ogórków konserwowych w kostkę, dwie puszki kukurydzy słodkiej i słoiczek 300 - 350 gram w zależności od sklepu majonezu kieleckiego. I przed majonezem dwie odciśnięte puszki tuńczyka w w wodzie (sosie własnym) - obojętnie czy kawałki czy sałatkowy. Proste, sycące, uzależniające. Można dodać gęstej śmietany plus pieprz (bo soli wystarczająco jest z puszkowanego tuńczyka).
    • lumeria Re: Jajka 19.05.21, 21:46
      A jajka sadzone w awokado próbowała? smile Mozna tez obciąć piętkę i sadzić jajo w zagłębieniu, siup na patelnie i jedzonko szybciutko gotowe.

      https://fantazjesmaku.weebly.com/uploads/1/9/1/4/19143893/awokado-z-jajkiem1_orig.jpg
    • lumeria Re: Jajka 19.05.21, 22:05
      Omlet puszysty na słodko bądź wytrawnie


      2-3 jajka
      mąka 1 łyżka na jajko (można więcej jeśli wolimy twardszy)
      cukier 1 łyżeczka na jajko (ominąć jeśli wytrawny)
      szczypta soli
      masło do smażenia
      zioła bądź przyprawy (gałka, cynamon, starta skorka z cytryny, szczypiorek, pietrucha)

      patelnia nieprzywierająca/teflonowa

      Ubić sztywną piane z białek, delikatnie domieszać rozbełtane żółtka i przesianą mąkę (i cukier), na koniec przyprawy. Podsmażyć na średnim ogniu na złoto z każdej strony.

      Trzeba troszke poeksperymentować ze składnikami (np. dodać więcej maki by byl sztywniejszy), oraz ze smażeniem - by wnętrze było puszyste a nie lejące się.

      Pyszny z bita śmietaną i truskawkami. Albo z sosem grzybowym. Smacznego! smile
    • totutotam.org Re: Jajka 19.05.21, 22:14
      Koleżanka z pracy ugotowała jajka na twardo, po czym zrezygnowała z konsumpcji i zostawiła w lodówce. Odnalazła je po, uwaga, niemal 6 miesiącach, zjadła i żyje smile
    • solejrolia Re: Jajka 19.05.21, 22:16
      30 to nie jest dużo!

      Sernik
      Tosty francuskie,
      Fritata z warzywami
      Omlety na słodko
      Placuszki np z jabłkami
      Ryż smażony z jajkami i warzywami ( por, marchewka itp)
      Pasta jajeczna na kanapki
      Jajka na twardo z majonezem i szczypiorkiem,
      jajka na miękko,
      jajka sadzone.
      Jajka sadzone w wydrążonej kromce chleba
      Szakszuka, moja ukochana
      Ajerkoniak
    • panna.nasturcja Re: Jajka 19.05.21, 23:10
      U nas jada się sałatkę, idzie każda ilość.
      12 jajek na twardo pokrojonych dość grubo, pęczek dymki pokrojonej drobni, 2 puszki fasolki szparagowej konserwowanej.
      Posolić, popieprzyć.
      Sos: koncentrat pomidorowy (NIE keczup!), majonez, jogurt naturalny. Ma być mocno różowe i dośc kwaskowe.
      Najlepiej zrobić dzień wcześniej albo choć kilka godzin żeby postało w lodówce.
    • wapaha Re: Jajka 20.05.21, 08:47
      Ja mialam 90..
      10 dałam koleżance
      8 Ugotowałam na paste
      Co kilka dni kilka szt schodzi na jajecznicę, szakszuke, omleta, ciasto..
      Jak mam w domu 30szt to zamawiam następne ( ze wsi)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka