Dodaj do ulubionych

Alternatywa dla chrztu

• taniarada Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 17:30
      I zakrzyczały ten wątek .Jak zwykle mocne w grupie i w gębie .Ech
      • mia_mia Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:11
        Niedziela, dodatkowo ważne święto kościelne (pewnie 3/4 chrzczących nawet o tym nie wie, bo i tak sklepy zamknięte, a do kościoła to na Wielkanoc i BN), a ty zamiast się modlić czy pomagać w hospicjum produkujesz się na forum. Ja chociaż okno umyłam, ty co dziś pożytecznego zrobiłeś?
        • taniarada Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:46
          mia_mia napisał(a):

> Niedziela, dodatkowo ważne święto kościelne (pewnie 3/4 chrzczących nawet o tym
          > nie wie, bo i tak sklepy zamknięte, a do kościoła to na Wielkanoc i BN), a ty
          > zamiast się modlić czy pomagać w hospicjum produkujesz się na forum. Ja chociaż
          > okno umyłam, ty co dziś pożytecznego zrobiłeś?
          Ja mam jutro wolne moja droga .Bo na Bawarii jest święto.Więc będę się produkował.Chyba że moja luba wróci to nie.Jest mi smutno z tego powodu.
          • melisananosferatu Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:48
            Ale,ze ksiadz ma 'luba'? Mam nadzieje,ze przynajmniej jest pelnoletnia.
            • mid.week Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:31
              i ze jest kobietą
      • kropkacom Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:11
        Nie musisz tu być. Zwłaszcza, że nie masz posłuchu.
        • taniarada Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:52
          kropkacom napisała:

> Nie musisz tu być. Zwłaszcza, że nie masz posłuchu.
          >
          Pracuję nad tym jak mam wolne.
          • kropkacom Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:54
            Nad czym pracujesz? Nad posłuchem. Budzisz tylko sprzeciw.
            • taniarada Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:08
              kropkacom napisała:

> Nad czym pracujesz? Nad posłuchem. Budzisz tylko sprzeciw.
              To mnie cieszy że się czymś wyróżniam.Oklaski i achy mi nie służą .Na torach GW jako jedyny przez 25 lat zachowałem ten nick.Choć do moderacji szły maile.Ale tam też pracują kobiety które mnie lubią.Chcesz więcej wiadomości?
              • kropkacom Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:13
                Nie, to żenujące co piszesz.
                • taniarada Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:27
                  kropkacom napisała:

> Nie, to żenujące co piszesz.
                  >
                  W czym że mnie atakujesz a nie masz argumentów..Bo jestem za wiarą .Jako inny na tym forum .To łatwy cel w grupie.Można opluć .Fajnie sobie pochlebiasz .
      • melisananosferatu Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:50
        A to w...laj skoro ci kobiety na kobiecym forum przeszkadzaja. Chyzo, w podskokach.
    • demono2004 Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:09
      Ale po co? Bez sensu.
    • kropkacom Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:20
      Ludziom po prostu często potrzeba uroczystości, praktyk, tradycji. To w Polsce zazwyczaj ogarniała religia katolicka. Z czego nie tyle chodziło o wiarę a właśnie tradycję, zwyczaje, rytuały.
      • taniarada Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:59
        kropkacom napisała:

> Ludziom po prostu często potrzeba uroczystości, praktyk, tradycji. To w Polsce
        > zazwyczaj ogarniała religia katolicka. Z czego nie tyle chodziło o wiarę a właś
        > nie tradycję, zwyczaje, rytuały.
        >
        Brakuje.Nasza wiara w Polsce tego wymaga.Co ci powie dziecko jak dorośnie .Mamo dlaczego mnie nie dałaś do chrztu.Tobie i reszcie na forum GW potrzeba innej wiadomości z innej ręki niż pouczanie koleżanek pod zmiennymi nickami moja kropko.
        • kropkacom Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:04
          No widzisz, nie przekonałeś mnie i budzisz jeszcze większy sprzeciw i zażenowanie. Jak dziecko dorośnie to może samo zadecydować o chrzcie.
          • taniarada Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:22
            kropkacom napisała:

> No widzisz, nie przekonałeś mnie i budzisz jeszcze większy sprzeciw i zażenowan
            > ie. Jak dziecko dorośnie to może samo zadecydować o chrzcie.
            >Ja nie jestem od udzielania rad nawet tanich co wskazuje mój nick .Gdy dziecko dorośnie to zadecyduje o swoim pierworodnym.Ja nigdy nie wybierałem presji na dzieci.A mam je już dorosłe.Byłem dumny gdy syn był ministrantem .Nawet jak jego dziadek a mój ojciec umarł to proboszcz poprosił go do mszy.Póžniej zrezygnował
            . Nie chciał zostać księdzem.Jest żonaty ,Mam też córkę 40 letnia kobieta ,piękna i mądra .Czasami nie wiemy dużo o człowieku póki się nie otworzy.Czasem mnie polubisz .Ale to już twoja sprawa.Mnie to lotto.
          • taniarada Widzę że kropkę zatkało 23.05.21, 19:35
            kropkacom napisała:

> No widzisz, nie przekonałeś mnie i budzisz jeszcze większy sprzeciw i zażenowan
            > ie. Jak dziecko dorośnie to może samo zadecydować o chrzcie.
            >
            Do następnego razu moja droga.7
        • ichi51e Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:17
          ale w czym problem? mówisz jesteś nieochrzczone bo jesteśmy niewierzący i z bani
        • kamin Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 20:50
          Ty patrz. A ja mam pretensje do rodziców że mnie do tego chrztu "dali"
        • fitfood1664 Re: Alternatywa dla chrztu 24.05.21, 20:45
          Moje już dorosło, cieszy się że nie chrzczone i że nie musi się tłumaczyć jakiemuś obcemu facetowi.
    • mid.week Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:29
      dla mnie największą zaletą braku chrztu i ateizmu w ogole, jest brak ceremonii. Nie miałam potrzeby zastępowania tego innym zamieszaniem. Mogłabym wywalic z życia tez te świeckie: studniówkę - wolnym piatkiem (tak zrobiłam), rozdanie dyplomów- wysyłką pocztą (nie chceili wysłac, ale odbrałam w innym terminie), slub cywilny - wypełnieniem wniosku online (niestety pani w urzędzie nie chciała się zgodzić)
      • kamin Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 20:47
        A dla mnie to jedyny mankament mojego ateizmu. Zwłaszcza w odniesieniu do dzieci. Kiedyś dzieciaki miały postrzyżyny jako zaakcentowanie wyjścia z wieku wczesnodzieciecego, później komunię, a moje nic. Przeżyję oczywiście, ale trochę mi brakuje.
        • mid.week Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 23:11
          No ja jestem dziwadłem pod tym względem, większość lubi świętować i mieć tego typu wydarzenia w życiu. Nie wiem w sumie czy ha nie lubię celebrować w ogóle, czy po prostu te nasze formy są dla mnie nieakceptowalne. Bo takie puszczanie wianka na rzekę, topienie marzanny, palenie ognisk jest bardzo fajne. Możliwe, że jestem po prostu poganką wink
    • luna980 Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:33
      Nowy sposób na biznes i tyle wink
    • escott Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 23:09
      Hej, ale ryty przejścia typu prezentowanie nowego dziecka społeczności są nieco starsze i bardziej uniwersalne niż chrześcijaństwo... Ja miałam na to ochotę jak urodziłam córkę.
    • fe5bkn Re: Alternatywa dla chrztu 24.05.21, 19:18
      wizjonerka jakaś czy cuś :

www.facebook.com/bogdan.lorenc.54/videos/1629811920479081/UzpfSTE3NDk0MTUzNDUyNzAxNTY6MzE0ODM2MTIxMjA0MjIyMg/
    • shmu Re: Alternatywa dla chrztu 25.05.21, 22:56
      Kolega zorganizował imprezę w chatce w lesie na powitanie swojej córki. Zaprosił najbliższą rodzinę i przyjaciół, zorganizował obiad i wspólną grę grupową. Bardzo mi się podobał ten pomysł z dwóch powodów: to fajny pomysł na pokazanie dziecka i możliwość poznania go przez przyjaciół. Po drugie fajnie było spędzić czas razem, bez spinki w postaci obrzędu chrzcin/komunii i całej otoczki typu ile dać, jak się ubrać, w zasadzie jestem niewierząca a idę i kupuje krzyżyk i Biblię itp. W zasadzie chciałabym zorganizować coś takiego.
    • 4osetnik4 Re: Alternatywa dla chrztu 26.05.21, 15:00
      A czy musi być zaraz jakaś alternatywa dla chrztu ?
      Brak chrztu i tyle w temacie oblewania kranówką .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka