taniarada Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 17:30 I zakrzyczały ten wątek .Jak zwykle mocne w grupie i w gębie .Ech Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:11 Niedziela, dodatkowo ważne święto kościelne (pewnie 3/4 chrzczących nawet o tym nie wie, bo i tak sklepy zamknięte, a do kościoła to na Wielkanoc i BN), a ty zamiast się modlić czy pomagać w hospicjum produkujesz się na forum. Ja chociaż okno umyłam, ty co dziś pożytecznego zrobiłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:46 mia_mia napisał(a): > Niedziela, dodatkowo ważne święto kościelne (pewnie 3/4 chrzczących nawet o tym > nie wie, bo i tak sklepy zamknięte, a do kościoła to na Wielkanoc i BN), a ty > zamiast się modlić czy pomagać w hospicjum produkujesz się na forum. Ja chociaż > okno umyłam, ty co dziś pożytecznego zrobiłeś? Ja mam jutro wolne moja droga .Bo na Bawarii jest święto.Więc będę się produkował.Chyba że moja luba wróci to nie.Jest mi smutno z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:48 Ale,ze ksiadz ma 'luba'? Mam nadzieje,ze przynajmniej jest pelnoletnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:11 Nie musisz tu być. Zwłaszcza, że nie masz posłuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:52 kropkacom napisała: > Nie musisz tu być. Zwłaszcza, że nie masz posłuchu. > Pracuję nad tym jak mam wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:54 Nad czym pracujesz? Nad posłuchem. Budzisz tylko sprzeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:08 kropkacom napisała: > Nad czym pracujesz? Nad posłuchem. Budzisz tylko sprzeciw. To mnie cieszy że się czymś wyróżniam.Oklaski i achy mi nie służą .Na torach GW jako jedyny przez 25 lat zachowałem ten nick.Choć do moderacji szły maile.Ale tam też pracują kobiety które mnie lubią.Chcesz więcej wiadomości? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:13 Nie, to żenujące co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:27 kropkacom napisała: > Nie, to żenujące co piszesz. > W czym że mnie atakujesz a nie masz argumentów..Bo jestem za wiarą .Jako inny na tym forum .To łatwy cel w grupie.Można opluć .Fajnie sobie pochlebiasz . Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:50 A to w...laj skoro ci kobiety na kobiecym forum przeszkadzaja. Chyzo, w podskokach. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:20 Ludziom po prostu często potrzeba uroczystości, praktyk, tradycji. To w Polsce zazwyczaj ogarniała religia katolicka. Z czego nie tyle chodziło o wiarę a właśnie tradycję, zwyczaje, rytuały. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 18:59 kropkacom napisała: > Ludziom po prostu często potrzeba uroczystości, praktyk, tradycji. To w Polsce > zazwyczaj ogarniała religia katolicka. Z czego nie tyle chodziło o wiarę a właś > nie tradycję, zwyczaje, rytuały. > Brakuje.Nasza wiara w Polsce tego wymaga.Co ci powie dziecko jak dorośnie .Mamo dlaczego mnie nie dałaś do chrztu.Tobie i reszcie na forum GW potrzeba innej wiadomości z innej ręki niż pouczanie koleżanek pod zmiennymi nickami moja kropko. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:04 No widzisz, nie przekonałeś mnie i budzisz jeszcze większy sprzeciw i zażenowanie. Jak dziecko dorośnie to może samo zadecydować o chrzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:22 kropkacom napisała: > No widzisz, nie przekonałeś mnie i budzisz jeszcze większy sprzeciw i zażenowan > ie. Jak dziecko dorośnie to może samo zadecydować o chrzcie. >Ja nie jestem od udzielania rad nawet tanich co wskazuje mój nick .Gdy dziecko dorośnie to zadecyduje o swoim pierworodnym.Ja nigdy nie wybierałem presji na dzieci.A mam je już dorosłe.Byłem dumny gdy syn był ministrantem .Nawet jak jego dziadek a mój ojciec umarł to proboszcz poprosił go do mszy.Póžniej zrezygnował . Nie chciał zostać księdzem.Jest żonaty ,Mam też córkę 40 letnia kobieta ,piękna i mądra .Czasami nie wiemy dużo o człowieku póki się nie otworzy.Czasem mnie polubisz .Ale to już twoja sprawa.Mnie to lotto. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Widzę że kropkę zatkało 23.05.21, 19:35 kropkacom napisała: > No widzisz, nie przekonałeś mnie i budzisz jeszcze większy sprzeciw i zażenowan > ie. Jak dziecko dorośnie to może samo zadecydować o chrzcie. > Do następnego razu moja droga.7 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:17 ale w czym problem? mówisz jesteś nieochrzczone bo jesteśmy niewierzący i z bani Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 20:50 Ty patrz. A ja mam pretensje do rodziców że mnie do tego chrztu "dali" Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Alternatywa dla chrztu 24.05.21, 20:45 Moje już dorosło, cieszy się że nie chrzczone i że nie musi się tłumaczyć jakiemuś obcemu facetowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 19:29 dla mnie największą zaletą braku chrztu i ateizmu w ogole, jest brak ceremonii. Nie miałam potrzeby zastępowania tego innym zamieszaniem. Mogłabym wywalic z życia tez te świeckie: studniówkę - wolnym piatkiem (tak zrobiłam), rozdanie dyplomów- wysyłką pocztą (nie chceili wysłac, ale odbrałam w innym terminie), slub cywilny - wypełnieniem wniosku online (niestety pani w urzędzie nie chciała się zgodzić) Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 20:47 A dla mnie to jedyny mankament mojego ateizmu. Zwłaszcza w odniesieniu do dzieci. Kiedyś dzieciaki miały postrzyżyny jako zaakcentowanie wyjścia z wieku wczesnodzieciecego, później komunię, a moje nic. Przeżyję oczywiście, ale trochę mi brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 23:11 No ja jestem dziwadłem pod tym względem, większość lubi świętować i mieć tego typu wydarzenia w życiu. Nie wiem w sumie czy ha nie lubię celebrować w ogóle, czy po prostu te nasze formy są dla mnie nieakceptowalne. Bo takie puszczanie wianka na rzekę, topienie marzanny, palenie ognisk jest bardzo fajne. Możliwe, że jestem po prostu poganką Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: Alternatywa dla chrztu 23.05.21, 23:09 Hej, ale ryty przejścia typu prezentowanie nowego dziecka społeczności są nieco starsze i bardziej uniwersalne niż chrześcijaństwo... Ja miałam na to ochotę jak urodziłam córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
fe5bkn Re: Alternatywa dla chrztu 24.05.21, 19:18 wizjonerka jakaś czy cuś : www.facebook.com/bogdan.lorenc.54/videos/1629811920479081/UzpfSTE3NDk0MTUzNDUyNzAxNTY6MzE0ODM2MTIxMjA0MjIyMg/ Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Alternatywa dla chrztu 25.05.21, 22:56 Kolega zorganizował imprezę w chatce w lesie na powitanie swojej córki. Zaprosił najbliższą rodzinę i przyjaciół, zorganizował obiad i wspólną grę grupową. Bardzo mi się podobał ten pomysł z dwóch powodów: to fajny pomysł na pokazanie dziecka i możliwość poznania go przez przyjaciół. Po drugie fajnie było spędzić czas razem, bez spinki w postaci obrzędu chrzcin/komunii i całej otoczki typu ile dać, jak się ubrać, w zasadzie jestem niewierząca a idę i kupuje krzyżyk i Biblię itp. W zasadzie chciałabym zorganizować coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
4osetnik4 Re: Alternatywa dla chrztu 26.05.21, 15:00 A czy musi być zaraz jakaś alternatywa dla chrztu ? Brak chrztu i tyle w temacie oblewania kranówką . Odpowiedz Link Zgłoś