Dodaj do ulubionych

Wędkujecie?

01.06.21, 20:28
Tak z ciekawości pytam. Co wyskoczę na ryby, to wszędzie sami faceci. Jakoś nie poznałam wędkujących kobiet, a szkoda.
Obserwuj wątek
    • januszekxxl Re: Wędkujecie? 01.06.21, 20:37
      stara_i_brzydka napisał(a):
      Jakoś nie
      > poznałam wędkujących kobiet, a szkoda.

To znaczy że jest mniej głupich kobiet. Jak można wyciągać żywe zwierzę hakiem wbitym w mordę?
      • tanebo001 Re: Wędkujecie? 01.06.21, 23:21
        Myślisz że łososie w sklepie załoskotane na śmierć zostały?
        • januszekxxl Re: Wędkujecie? 02.06.21, 00:15
          tanebo001 napisał:
          > Myślisz że łososie w sklepie załoskotane na śmierć zostały?
          >

To nie znaczy że dla rozrywki powinno się torturować zwierzęta.

• stephanie_harper2 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 10:36
        A jak rybkę w knajpie wsuwasz to już o haku nie myślisz?
        • januszekxxl Re: Wędkujecie? 02.06.21, 10:42
          stephanie_harper2 napisał(a):
          > A jak rybkę w knajpie wsuwasz to już o haku nie myślisz?

Rybki dostępne w knajpach raczej łowione są w sieci a nie na haki.
          Wędkarstwo to głównie rozrywka, która powinna być zabroniona. Tak samo jak myślistwo.
          • stephanie_harper2 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 11:01
            I te w sieciach to tak humanitarnie giną wg Ciebie?
            • januszekxxl Re: Wędkujecie? 02.06.21, 11:32
              > I te w sieciach to tak humanitarnie giną wg Ciebie?

Przynajmniej nie są katowane hakami.
              A nawet jeśli giną nie całkiem humanitarnie, to nie znaczy że ludzie mogą sobie dla rozrywki łowić ryby na haki. Niektórzy "humanitarni" wędkarze nie łowią dla mięsa a dla sportu i po złowieniu wypuszczają takie okaleczone ryby.
              • stephanie_harper2 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 11:49
                I to się nazywa hipokryzja. I co to znaczy : "nie całkiem humanitarnie"? I ,że jak ktoś zastrzeli jelenia na polowaniu to już zabójca, a rzeźnik oprawiający Ci świnkę na Twój schabowy to ok gość i praca potrzebna społeczeństwu.
                • januszekxxl Re: Wędkujecie? 02.06.21, 11:59
                  > I to się nazywa hipokryzja. I co to znaczy : "nie całkiem humanitarnie"? I ,że
                  > jak ktoś zastrzeli jelenia na polowaniu to już zabójca, a rzeźnik oprawiający
                  > Ci świnkę na Twój schabowy to ok gość i praca potrzebna społeczeństwu.

Dzisiaj nie ma potrzeby polowania. Ludzie polują dla rozrywki, niepotrzebnie zabijając dzikie zwierzęta. Czasem tylko raniąc a czasem rozszarpują je psy.
                  • stephanie_harper2 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 12:09
                    A jaka różnica między dzikimi a hodowlanymi? i to i to zwierzę. Chyba po to , już wiem, żeby poprawni politycznie czuli się usprawiedliwieni.
                    • januszekxxl Re: Wędkujecie? 02.06.21, 12:41
                      > A jaka różnica między dzikimi a hodowlanymi? i to i to zwierzę. Chyba po to ,
                      > już wiem, żeby poprawni politycznie czuli się usprawiedliwieni.

Ale po co zabijać zwierzęta dla rozrywki?
                      Jak ktoś czuje żądzę krwi to niech idzie na jakąś wojnę postrzelać sobie.
                      • stephanie_harper2 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 12:55
                        Po co w ogóle zabijać zwierzęta można marchewkę jeść. Niektórym to na głowę klepie bo im za dobrze się żyje. a biorąc pod uwagę historię ludzkości to zabijano zwierzęta bo to żeby nie umrzeć z głodu, hodowlę wymyślono później dla takich hipokrytów jak co dobie rączek nie ubrudzą ale pieczone udko to wsuną ze smakiem.
                        • januszekxxl Re: Wędkujecie? 02.06.21, 13:14
                          > Po co w ogóle zabijać zwierzęta można marchewkę jeść. Niektórym to na głowę kle
                          > pie bo im za dobrze się żyje. a biorąc pod uwagę historię ludzkości to zabijano
                          > zwierzęta bo to żeby nie umrzeć z głodu, hodowlę wymyślono później dla takich
                          > hipokrytów jak co dobie rączek nie ubrudzą ale pieczone udko to wsuną ze smakie
                          > m.

Kręcisz, manipulujesz, odwracasz kota ogonem itp. Nie chce mi się w to bawić.
                          Weź dzidę i idź na polowanie. Albo z ościeniem na ryby. Pa.
                          • stephanie_harper2 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 13:25
                            Niby jak kręcę i manipuluje. Już miałam brać dzidę i lecieć do lasu na sarny ale mnie zaciekawiło. Bo prawdę piszę i brak argumentów.
                            • januszekxxl Re: Wędkujecie? 02.06.21, 13:28
                              > Niby jak kręcę i manipuluje. Już miałam brać dzidę i lecieć do lasu na sarny a
                              > le mnie zaciekawiło. Bo prawdę piszę i brak argumentów.

A idze idze bajoku.
                              • stephanie_harper2 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 17:52
                                A tak po naszemu. Bo bajoku mnie zaintrygowało.
                                • januszekxxl Re: Wędkujecie? 02.06.21, 19:16
                                  > A tak po naszemu. Bo bajoku mnie zaintrygowało.

„Idźże, idźże, bajoku!” (wymawiane często „Idze, idze”) – powiedzonko rodem z krakowskiej dzielnicy Zwierzyniec, którym łatwo i dobitnie można przekazać komuś, by dał sobie i nam spokój, gdyż nie jest i nie będzie traktowany poważnie.
                                  malopolskatogo.pl/artykul/jak-dogadac-sie-w-krakowie/
                                  • stephanie_harper2 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 20:04
                                    Aa nie znałam ale ja z mazowieckiego.
                    • mama303 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 18:03

> A jaka różnica między dzikimi a hodowlanymi? i to i to zwierzę. Chyba po to ,
                      > już wiem, żeby poprawni politycznie czuli się usprawiedliwieni.

chodzi o to, że jak już muszą cierpieć jakieś hodowlane zwierzęta to po co jeszcze zabijać te dzikie? zwłaszcza że tych dzikich jest dużo mniej. Ja osobiście w ogóle nie jej zwierząt
                      • stephanie_harper2 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 20:11
                        Pytanie, które bardziej cierpią czy te żyjące na wolności czy te hodowane do uboju. ja tam bym wolała trochę życia po lesie pobiegać niż od urodzenia być skazana na rzeź. Takie pierdu, pierdu niby ekologów i miłośników zwierząt. Tylko pytanie co jest bardziej ekologiczne już nie śmiem wspomnieć, że etyczne.
                        • antonina.n Re: Wędkujecie? 17.06.21, 14:20
                          Ale w tej dyskusji nie było mowy o zwierzętach hodowlanych, tylko o rybach.

I ja się zgadzam, ze to głupi i niehumanitarny sport. I tak sobie na forum dyskutujemy. Ty przez to zapewne nie zaprzestaniesz wędkowania, ale ktoś kto uważa, ze to twoje hobby jest niepotrzebne i głupie tez nie zmieni zdania nawet jak sto razy nazwiesz go hipokrytą i tysiąc razy powiesz, ze cielęta w rzeźni mają gorzej.
    • mc.dongs Re: Wędkujecie? 01.06.21, 20:38
      Koleżanka wędkuje, nawet świetnie jej idzie.
    • kub-ma Re: Wędkujecie? 01.06.21, 20:43
      Z ręką na sercu - próbowałam. Miałam dobre chęci, ale szybko okazało się, że to nie dla mnie. Z mojego punktu widzenia - bardzo nudne (ale już np. szydełkowanie nudne nie jest smile )
      • stephanie_harper2 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 10:38
        No właśnie nudne. I niestety komary, których ani fajki ani perfumy nie zniechęcająsmile
        • purchawka2020 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 13:17
          Istnieją repelenty.
    • alterego72 Re: Wędkujecie? 01.06.21, 20:47
      Nie wędkujemy.
      Ale za to uwielbiamy ryby.
      Jeść.
      • stara_i_brzydka Re: Wędkujecie? 01.06.21, 20:48
        To ja odwrotnie: wędkuję, ale nie jadam 😉
      • taki-sobie-nick Re: Wędkujecie? 01.06.21, 22:17
        Ja też odwrotnie.

Uwielbiam jeść, ale nie ryby. tongue_out
    • beneficia Re: Wędkujecie? 01.06.21, 20:58
      Dwa razy byłam z moim byłym mężem na rybach, i za każdym razem jakim przypadkiem udało mi się złowić rybę big_grin
      Bo nie wiedziałam kiedy zaciąć, te ryby po prostu zjadały kukurydzę (robaka bym nie wzięła do ręki), więc większość czasu spędzałam wyciągając to ustrojstwo z jeziora, pracowicie nabijając ziarenka na haczyk i usiłując zarzucić wędkę nie robiąc nikomu krzywdy.
      Generalnie to dosyć nudne zajęcie.
      • stara_i_brzydka Re: Wędkujecie? 01.06.21, 21:10
        Cudne😂
    • volta2 Re: Wędkujecie? 01.06.21, 22:12
      o nie, to nie dla mnie (nuda i dręczenie zwierza)

wędkuje mój ojciec i czasem syn, ojciec zjada, syn sportowo - ja co gorsza, wspieram syna w tym procederze, bo płacę za łowisko, ostatnio ojciec płacił za łódź na morzu

nie wiem, jak się on ze swoim wrażliwym sercem zdecydował na takie hobby? widzi, że wyjmowanie haczyka jest dla rybki bolesne, ale nie rezygnuje

• mrs.solis Re: Wędkujecie? 01.06.21, 22:53
      Ja uwielbiam lowic ryby . Jedyne co mi nie wyszlo to fly fishing. Tak sie wkurwilam , ze polamalam wedke.
      • tanebo001 Re: Wędkujecie? 01.06.21, 23:24
        mrs.solis napisała:

Tak sie wkurwilam , ze polamalam wedke.
        >
        ale bambusową, taką za naście tysięcy?
    • bei Re: Wędkujecie? 01.06.21, 23:02
      Wędkowałam kiedyś i to wiele razy z bratem, ale tylko towarzyszyłam mu, czytałam książki, a on obsługiwał wędki.
    • em_em71 Re: Wędkujecie? 01.06.21, 23:39
      Żałuję, że nie mam teraz na to czasu, uwielbiałam jeżdzić na ryby.
    • lilia-anna Re: Wędkujecie? 02.06.21, 06:29
      Nie, jakoś nigdy nie miałam okazji spróbować. I chyba nie znam żadnej wedkujacej kobiety (poza Laura z Domku na prerii - ona chodziła na ryby, o!).
    • agnieszka2008 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 07:07
      Nie, nie biorę udziału w zabijaniu i dręczeniu zwierząt
    • bulzemba Re: Wędkujecie? 02.06.21, 07:58
      Siostra że dwa razy odwiedzała swojego szwagra nad jeziorem. I za każdym razem co zarzuciła to coś złapała. W końcu przestała tam zaglądać bo szwagra zazdrość żarła 😁😁😁
    • mja-15 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 08:49
      Odbieram to jako arcynudne i monotonne zajęcie. Siedzenie i gapienie się na spławik. Pewnie wyciągnęłabym jakąś książkę i nie zauważyłabym, że wędka odpłynęła z rybą. 😋🤣😂
      • spanish_fly Re: Wędkujecie? 02.06.21, 10:54
        Są ciekawsze metody łowienia, np. spinning - nie siedzisz tylko chodzisz wzdłuż rzeki, albo wręcz w nurcie, i musisz nieźle główkować, w którym miejscu zarzucać, jak podejść ryby, żeby ich nie spłoszyć itp.
    • szmytka1 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 08:58
      Jak byłam dzieckiem/wczesną nastolatką, to łowiłam na pobliskim stawie. Ryby oddawałam mojej babci, ona je lubiła jeść. Teraz nie widzę sensu w łapaniu ryb, kiedy nie ma komu isch zjeść, zabić, patroszyć. A już łapać i wypuszczać, to całkeim sensu nie widze, po co mam je kaleczyć i stresować. A jak haczyk wbije sie w oko to co z taką rybą? Masakra jakaś dla mnie. No i są śluzowate i nie chcę się w tym babrać i siedzieć godzinami nad woda, wolę spacer.
    • beata985 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 10:18
      Oj nie...To jedna z opcji po moim trupie...
      Z wędkowania ewentualnie mogę wybrać leżeć na leżaku w słonecznym dniu 😉
    • marta.graca Re: Wędkujecie? 02.06.21, 10:28
      Moja kumpela z liceum uprawiała wędkarstwo jako dyscyplinę sportową przez kilka lat, miała spore sukcesy.
    • stephanie_harper2 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 10:34
      Zdarzało mi się kiedyś bo często bywałam na Mazurach ale średnio mnie wciągnęło. Niby fajnie, bo spokój, cisza jezioro ale na dłuższą metę to nuda. Poza tym złowionych przeze mnie ryb nawet mój kot nie bardzo chciał jeść xd
      • kura17 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 10:38
        > Poza tym złowionych przeze mnie ryb nawet mój kot nie bardzo chciał jeść xd

haha, cozes Ty lowila? smile
        • stephanie_harper2 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 10:55
          Jakieś tam ukleje czy płocie, mało mięsa dużo ości. Ciekawe było to , że mój kocur będący ze mną na wakacjach fascynował się wyciągniętą rybą a już przyrządzonej nie chciał. Ale tłumaczy go to, że był to miejski kot wychowany na kociej karmie. Ale myszy łapał smile
        • arthwen Re: Wędkujecie? 02.06.21, 16:51
          Moje koty z ryb to akceptują tylko tuńczyka. Z puszki.
          Świeżym też gardzą. Łosoś, pstrąg, szczupak, nieważne, niejadalne.
    • mama303 Re: Wędkujecie? 02.06.21, 18:00
      nie zabijam zwierząt tym bardziej dla rozrywki
    • primula.alpicola Re: Wędkujecie? 02.06.21, 20:32
      Łowiłam jako dziecko- wczesna nastolatka, z wujkiem zapalonym wędkarzem. Umiałam znaleźć żywą przynętę, złowić, zabić i oczyścić rybę. Nawet nocne polowanie na węgorze było.
      Po jego śmierci przestałam, nie tęsknię.
      Ale miło wspomniałam wujkasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka