Dodaj do ulubionych

Zmiany pracy na starosc

13.06.21, 22:14
Heh, niedawno w wątku o zatrudnianiu osób 50 plus pisałam, że aplikowala jako ta 50 razem z moim 30 letnim kolegą i stało się tak że przeszłam wszystkie etapy rekrutacji i w piątek dostałam tel że chcą mnie zatrudnić. Tyle, że chyba nie spodziewałam się takiego obrotu i nie do końca to przemyslalam. Moja praca do niedawna super nieco straciła wraz z pojawieniem się nowego szefa. Nie potrafią się z nim dogadać i nie sądzę aby coś się zmieniło. Dostałam dużo większy zakres obowiązków, odpowiedzialności i konieczność pogłębienia wiedzy ale to już samodzielnie w tzw czasie wolnym, czyli generalnie po pracy, a pensja nie wzrosła. Wiem, że inni też tak mają, ale postanowiłam poszukać czegoś dla siebie. I tak aplikowalam do dużej, znanej instytucji, podwyżka na zasadniczym wynagrodzeniu 35%, ponadto kwartalne premie. Finansowo powinnam zyskać sporo. Ale są 2 umowy na czas określony, mogę trafić na jeszcze gorszego szefa no i mój wiek, czy to dobry pomysł aby teraz zmieniać pracę, kiedy powinnam już być na etapie spokojnej roboty do emerytury. Ludzie w sumie fajni, a nowych nie znam. Czy powinnam brać pod uwagę tylko finanse? Co by zrobiła na moim miejscu matka? Zaryzykować czy siedzieć i czekać na emeryturę?
Obserwuj wątek
    • mikawi Re: Zmiany pracy na starosc 13.06.21, 22:23
      Przecież Ty nie masz do emerytury roku czy dwóch tylko co najmniej 10 lat! Jak nie więcej, jeśli podniosą wiek emerytalny. I zamierzasz się męczyć tyle czasu w obecnej pracy, w której się nie dogadujesz z szefem i już masz dość?
      Kiedy zmieniać pracę, jak nie teraz?
      • riki_i Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 00:06
        mikawi napisała:

> Przecież Ty nie masz do emerytury roku czy dwóch tylko co najmniej 10 lat!

Z wiekiem czas płynie szybciej. 10 lat to jest chwila.

• koronka2012 Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 13:55
          riki_i napisał:

> Z wiekiem czas płynie szybciej. 10 lat to jest chwila.

Nie wtedy kiedy liczysz czas do emerytury 😝
          • chatgris01 Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 20:28
            O to to.
          • asia-loi Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 14:41
            koronka2012 napisała:
            >
            > Nie wtedy kiedy liczysz czas do emerytury 😝

Dokładnie. Ja mam równe 2 lata do emerytury i liczę te dwa lata już na miesiące. 😜
    • gaskama Re: Zmiany pracy na starosc 13.06.21, 22:53
      W wieku 50 lat spokojnie do emerytury????
      Kobiety w tym wieku zostają matkami. Nawet na tym forum są dziewczyny, które grubo po 40tce a maja make bombelki. Nie pisz głupot.
      • 18lipcowa3 Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 13:36
        W wieku 50 lat spokojnie do emerytury????
        Kobiety w tym wieku zostają matkami

chyba nienormalne
        • gaskama Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 21:36
          Nie wiem. Nie oceniam. Zdarza się jednak często.
    • tapatik Re: Zmiany pracy na starosc 13.06.21, 22:57
      Zaryzykować.
      Sam szukam nowej pracy.
    • ginger.ale Re: Zmiany pracy na starosc 13.06.21, 22:57
      " czy to dobry pomysł aby teraz zmieniać pracę, kiedy powinnam już być na etapie spokojnej roboty do emerytury."

Moja mama ma 65lat i pracuje, 50 lat to ostatnia prosta?
      • riki_i Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 00:10
        ginger.ale napisała:

> " czy to dobry pomysł aby teraz zmieniać pracę, kiedy powinnam już być na etapi
        > e spokojnej roboty do emerytury."
        >
        > Moja mama ma 65lat i pracuje, 50 lat to ostatnia prosta?

Może być i mniej niż 50 lat.

Jedna znana mi pani postanowiła zaprzestać roboty w wieku lat 40 (renta, początek lat 90-tych, dawali wtedy prawie każdemu jeśli "bardzo tego chciał"), a druga pani w wieku lat 46 (przeszła na utrzymanie nowego męża) . Obie panie z godnością doczekały wieku emerytalnego i pobierania stosownego świadczenia.

Statystyki zatrudnienia ludzi 50+ w Polsce wskazują, że faktycznie wielu z nich jest już wtedy poza rynkiem pracy. Z czego żyją tego nie wiem, aczkolwiek mamy bardzo kreatywny naród.
    • angazetka Re: Zmiany pracy na starosc 13.06.21, 23:05
      Ale ogarniasz, że masz jeszcze 10 lat pracy przed sobą - co najmniej?
    • alpepe Re: Zmiany pracy na starosc 13.06.21, 23:07
      gratuluję i go for it.
    • kanga_roo Re: Zmiany pracy na starosc 13.06.21, 23:13
      zmienić. ja zmieniłam, finansowo nic nie zyskując, ale robię coś ciekawego, uczę się, poznałam nowych ludzi i zdecydowanie odżyłam. w starej pracy (dobra, spokojna, bezstresowa, mili ludzie) niestety po 10 latach zaczęłam umierać z nudów. im dalej, tym było gorzej. na myśl, że miałabym tam zostać do emerytury chciało mi się wyć smile
    • bi_scotti Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 02:10
      Ja bym zmienila no problem, wrecz radosnie & with full enthusiasm ... no ale ja jestem od Ciebie starsza i nie jestem Toba ... ergo, sorry, nie poradze wink Good luck anyway! Cheers.
    • szafireczek Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 08:39
      No nie żartuj, 35% więcej pensji podstawowej niż dotychczas w dużej i znanej instytucji i nie skażonej ageizmem - oczywiście, że bierz. To nowe doświadczenie - jesteś zbyt młoda by się tak zabetonować i czekać na emeryturę.
    • miruka Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 08:42
      Ja właśnie muszę zmienić w tym wieku, bo moja praca jest dla mocnej kondycji lotnych młodych. Na spokojniejszą, a przede wszystkim bardziej siedzącą. I nie ma że dotrwam do emerytury.
      • miruka Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 08:43
        A cpvid tylko przyspieszył proces
    • triss_merigold6 Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 08:48
      Idź, większa instytucja to większe możliwości ruchu wewnątrz.
      • triss_merigold6 Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 08:49
        Jeszcze pytanie jaka to instytucja, budżetówka czy rynek.
        • troompka Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 10:28
          rynek choc pod duzym nadzorem panstwa jesli to ma znaczenie
          • triss_merigold6 Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 11:56
            Czyli następne 6 lat powinnaś mieć spokojnie, bo PiS ma gwarancję trzeciej kadencji. To nie złośliwość tylko stwierdzenie faktu.
            • primula.alpicola Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 15:01
              triss_merigold6 napisała:

> Czyli następne 6 lat powinnaś mieć spokojnie, bo PiS ma gwarancję trzeciej kade
              > ncji. To nie złośliwość tylko stwierdzenie faktu.

Triss, qrwa mać!
              • koronka2012 Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 17:12
                primula.alpicola napisała:

> triss_merigold6 napisała:
                >
                > > Czyli następne 6 lat powinnaś mieć spokojnie, bo PiS ma gwarancję trzecie
                > j kade
                > > ncji. To nie złośliwość tylko stwierdzenie faktu.
                >
                >
                > Triss, qrwa mać!

Płaczę razem z tobą ale zgadzam się z Triss - Z kim mają przegrać?
                • primula.alpicola Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 17:14
                  Wiem🙄
                • ludzikmichelin4245 Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 20:20
                  koronka2012 napisała:

> Płaczę razem z tobą ale zgadzam się z Triss - Z kim mają przegrać?

No jak to z kim? Z Partią Ematki.
    • bardzo.cicho Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 08:48
      50 lat to nie starość.
      • 18lipcowa3 Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 11:52
        na rynku pracy owszem
        • simply_z Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 13:04
          W Polszy tak
    • bei Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 10:39
      Bierz, masz dobre perspektywy pracy.
    • swinka-morska Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 10:56
      troompka napisała:

> Wiem, że inni też tak mają, ale postanowiłam poszukać czegoś dla siebie. I tak
      > aplikowalam do dużej, znanej instytucji, podwyżka na zasadniczym wynagrodzeni
      > u 35%, ponadto kwartalne premie. Finansowo powinnam zyskać sporo. Ale są 2 umow
      > y na czas określony, mogę trafić na jeszcze gorszego szefa no i mój wiek, czy t
      > o dobry pomysł aby teraz zmieniać pracę, kiedy powinnam już być na etapie spoko
      > jnej roboty do emerytury. Ludzie w sumie fajni, a nowych nie znam. Czy powinnam
      > brać pod uwagę tylko finanse? Co by zrobiła na moim miejscu matka? Zaryzykować
      > czy siedzieć i czekać na emeryturę?

A skąd przekonanie, że jeśli nie zmienisz pracy, to będzie "spokojne czekanie do emerytury"?
      Nowy niefajny szef może się najpierw doprowadzić na skraj problemów psychicznych i wypalenia, a za 2-3 lata wywali Cię z roboty bo "nie realizujesz zadań". Fajnie będzie?

• troompka Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 11:52
        no wlasnie z braku tego przekonania wyslalam swoje cv. Do tej pracy w ktorej jestem przyjełam sie 5 lat temu juz mysląc, ze to glupota w tym wieku zmieniac prace, ale ona wlasnie miala byc tą spokojną do emerytury, no ale stalo sie inaczej, co tylko potwierdza, że w zyciu pewna jest tylko smierc i podatki więc niejako mnie do tego zmusili.
        Fajnie, że w zasadzie odpowiedzi w watku jednoglosnie potwierdzaja, że nowa praca to dobry pomysł.
        • swinka-morska Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 12:04
          Czekaj, zmieniałaś pracę mając 45 lat i zakładałaś, że to będzie już ostatnie miejsce do końca Twojego życia zawodowego, czyli spędzisz tam 15-20 lat??
          Błąd założeń, i to poważny.... Tak się pracowało dawno temu, teraz to już rzadko się zdarza.
          • primula.alpicola Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 15:02
            To chyba będę ja. 20 lat w tej samej szkole, i chyba tak zostanie do emerytury.
            Chyba że nie zdzierżę kolejnych ministrów.
            • swinka-morska Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 17:19
              Nauczyciele nie będą tutaj reprezentatywnym przykładem.
              • primula.alpicola Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 17:24
                Pewnie tak, ale obserwuję całkiem sporo przypadków odchodzenia ze szkół i zmiany zawodu.
            • bistian Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 20:47
              primula.alpicola napisała:

> To chyba będę ja. 20 lat w tej samej szkole, i chyba tak zostanie do emerytury.
              > Chyba że nie zdzierżę kolejnych ministrów.

Bez sensu. Masz kwalifikacje, masz pewno jakieś mocne umiejętności, możesz awansować do nowej pracy i zarabiać dobre pieniądze. A szkołę można sobie zostawić na część etatu.
              Zmieniać pracę na zupełnie inną w wieku 60 plus, to jest wyzwanie, a zmiana pracy w wieku 45 i trochę na nową pracę, której połowę już się zna albo potrafi, to tylko stres na początku
              • primula.alpicola Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 13:48
                Ale bistian, ja chcę pracować w szkole, lubię to.
                Nie mam potrzeby szukania lepiej płatnej pracy ( powiesz pewie: pogadamy na emeryturze...). Jeśli zajdzie kiedyś potrzeba, to obstawię się korepetycjami, niestety kosztem wolnego czasu.
                • ren.s Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 14:06
                  Ja też lubiłam, teraz jestem całkowicie wypalona, po 30 latach szukam innej drogi.
              • triss_merigold6 Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 14:50
                I brać z doskoku fizyczne fuchy na zmywaku jak Ty? Praca w szkole jest spoko, można ją obudować korepetycjami i kursami przygotowawczymi czy pracą w szkołach językowych. Oligofrenopedagogicy zarabiają poza szkołą na różnych terapiach etc.
                • primula.alpicola Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 15:08
                  Tak, mnie właśnie odpowiada praca w szkole. Korepetycji nie biorę, nie ma takiej potrzeby (ani czasu i sił, bo mam na ogół sporo nadgodzin i projekty); lubię swój urlop.
                  Fakt, bywają takie dni (rzadko, na szczęście), że mam ochotę mienić branżę i sprzątać nagrobkiwink
                • bistian Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 22:00
                  triss_merigold6 napisała:

> I brać z doskoku fizyczne fuchy na zmywaku jak Ty? Praca w szkole jest spoko, m
                  > ożna ją obudować korepetycjami i kursami przygotowawczymi czy pracą w szkołach
                  > językowych. Oligofrenopedagogicy zarabiają poza szkołą na różnych terapiach etc
                  > .

Widzisz, Ty nawet na zmywak się nie nadajesz smile
                  Ja lubię pracę fizyczną, zawsze lubiłem. Nie mógłbym pracować cały czas przy biurku.
                  A szkoła, to jest syf, rodzice wymagają, kuratorium, dyrektor i organ prowadzący, a płacą jakieś śmieciowe płace. Korki są jeszcze w porządku, ale te kursy przygotowawcze, to kilometry mułu, wolałbym już zmywak big_grin
                  Ogólnie, to masz marne pojęcie o tej pracy, chyba nikogo nie miałaś w rodzinie z branży albo słabo słuchasz.
                  Ja rozumiem, że ktoś to lubi, gdy ma inne źródło utrzymania i dyrekcja może mu naskoczyć
                  • primula.alpicola Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 22:34
                    Szkoła to nie tylko syf, a już na pewno nie z powodu uczniów i ich rodziców.
    • ludzikmichelin4245 Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 11:03
      Bierz nową pracę.
      Myślę, że im mniej się betonujemy w jednej firmie/ zawodzie / branży, tym dłużej pozostajemy młodzi duchem i umysłem.
      Taki przynajmniej jest mój plan na stare lata - nigdy nie przestawać się uczyć.
    • 18lipcowa3 Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 11:51
      Powinnaś już być na etapie spokojnej roboty do emerytury ale to mówię ja- ceniąca sobie spokój a nie tulanie się po pracodawcach, ceniąca stabilność a nie wieczne szukająca roboty, czy nie daj boże pracująca w młodych dynamicznych zespołach ( brrr )- to takie upokarzające. Na tym etapie dobrze mieć bezpieczną stabilną pracę i ewentualnie coś sobie jeszcze dorabiać jak masz siłe i czas.
      • chatgris01 Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 11:58
        Ale w jej przypadku to właśnie ta nowa praca wygląda na bezpieczniejszą i stabilniejszą.
      • abecadlowa1 Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 12:07
        Zadziwiające co potrafi ematkę upokorzyć.
        • simply_z Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 13:03
          Lipcowa to taki modelowy przyklad pewnego polskiego archetypu. Za czasow mlodosci, szalejaca, niecierpiaca dzieci, arogancka i zarozumiala laska, z biegiem lat zamienila sie w stateczna mateczke, zobaczycie kolo 60-tki-bedzie klepac pacierze w kosciele.
          • 18lipcowa3 Re: Zmiany pracy na starosc 16.06.21, 12:32
            nie dojdzie do tego, nie ma opcji
    • chatgris01 Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 11:58
      Na Twoim miejscu bym zmieniła.
    • koronka2012 Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 13:57
      Nie wiem nad czym ty się zastanawiasz w ogóle weź pod uwagę że pensja wyższa o 35% przełoży się na o wiele wyższą emeryturę. Więc to nie jest tylko decyzja z gatunku tu i teraz ale coś co rzutuje na kilkadziesiąt lat!

A jak będzie kiepsko to też nie jesteś przyspawana do tego stanowiska zmienisz robotę po raz kolejny.

Najgorszą rzeczą którą można zrobić to podejmować decyzje pod kątem strachu
      • troompka Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 14:22
        no tak....kolejny plus dodatni smile
        • primula.alpicola Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 15:02
          Bierz tę nową robotę.
    • le.fay Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 17:10
      Zazdroszczę Ci, naprawdę. Bierz. Ja chętnie bym zmieniła, ale w moim grajdołku dla kobiet ok 50 ciekawa, nowa praca to marzenie ściętej głowy. Ja do swojej pracy chodzę ze łzami w oczach! A też spokojna niby, mili ludzie niby. Nowe szefostwo i wszystko jest do bani. Zamieniam się w mędzącą pańcię i bardzo tej osoby nie lubię. Napisałam to, żeby Ci pokazać, że warto czasem sie ruszyć i zadziałać prewencyjnie😀 Zgadzam się tez z tym że pracować będziemy dużo dłużej. Zresztą nowości i wyzwania pobudzają (przynajmniej mnie). Powodzenia
    • bywalec.hoteli Re: Zmiany pracy na starosc 14.06.21, 20:37
      Jak nie teraz, to kiedy? smile
    • zurekgirl Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 08:55
      Moja mama miedzy 50 a 62 rokiem zycia miala 5 roznych prac i zrobila 3 kursy. Dopiero teraz mowi, ze jej sie znudzily wieczne zmiany.
      • ludzikmichelin4245 Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 12:42
        Super. Bardzo propsuję takie podejście.
        • pogodzona_1234 Re: Zmiany pracy na starosc 16.06.21, 12:45
          Ja mam 46 lat. 5 lat temu zmieniłam całkowicie swoje życie zawodowe, poszłam w inny obszar. Zrobiłam studia podyplomowe - IT, zastanawiam się nad następnymi, chodzę na angielski, myślę o drugim języku żeby się uczyć. Dopiero teraz zaczęłam zarabiać jakieś normalne pieniądze wink. Jak okoliczności pozwolą to do 50 tki posiedzę tu gdzie jestem, ale to nie jest moje ostatnie słowo jeszcze heh, ciągle dostaje jakieś propozycje pracy. Nie mówię, że to nie męczy, że człowiek by se już posiedział i może odcinał kupony, ale branża taka że trzeba cały czas się kształcić. Mam dorosłe dzieci to wreszcie mogę zająć się swoim rozwojem. Jak nie teraz to kiedy?
    • princesswhitewolf Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 12:56
      50 latka to starosc. Tylko na ematce takie rzeczy czytuje
      • troompka Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 20:58
        To chyba mało czytujesz bo ostatnio jako reklama wyświetla mi się na fb babcia fitness zajęcia dla seniorów 50 plus...Heh..
    • ren.s Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 13:15
      Ja od dwóch lat realizuję plan na odejście z pracy (nauczycielka), wku.wiłam sie po strajku, ostatecznie gwoździem do "trumny" są ostatnie zmiany w oświacie.
      W przyszłym roku szkolnym jeszcze pracuję w szkole, bo postanowiłam wyssać z systemu co się da. Ale jednocześnie pod firma męża uruchomiłam sklep internetowy, korzystając z pomocy syna programisty i córki, która już prowadzi taką działalność. Biznes się rozkręca. Marzę o chwili, kiedy rzucę wypowiedzeniem na biurko, ale muszę chłodno kalkulować. Mam ponad 50 lat.
      • ren.s Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 13:17
        Moja rada - skocz na głęboką wodę, dasz radę!!
    • drzewobezkorzeni Re: Zmiany pracy na starosc 15.06.21, 21:57
      Zaryzykować. Może to ostatni moment na nowe wyzwanie? Ja spróbowałam, udało się, od niedawna pracuję w nowym miejscu i staram się dobrze bawićsmile Poza tym od 50tki do emerytury jeszcze mnóstwo czasu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka