Dodaj do ulubionych

Profilaktyka 40 plus- płaczę

15.06.21, 21:31
Ze śmiechu. Niedzielski podpisał rozporządzenie na jednorazowe badania profilaktyczne dla czterdziestolatków. A tam istne szaleństwo - morfologia krwi, pomiar ciśnienia, pomiar wagi, wzrostu i nawet! BMI! Za to nie ma cytologii, żadnego USG, przeglądu stomatologicznego, okulisty.....
Obserwuj wątek
    • frustrat.z.mala.kuska Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 15.06.21, 22:13
      Najważniejsze, że nie wrzucił kolonoskopii. Wtedy ludzie by nie poszli na pewno ze strachu.
      • runny.babbit Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 15.06.21, 23:13
        Masz tam badanie prostaty! 😏
        • frustrat.z.mala.kuska Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 06:40
          Dobrze, że nie palę. Problemy z prostatą częściej dotyczą palaczy.
      • bywalec.hoteli Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 00:10
        Może kolonoskopia będzie nagrodą niespodzianką za udział w badaniu smile
        A na serio to wiecej jest na badaniach okresowych niż wymieniłaś.
        Jest gdzieś link do tego rozporządzenia?
        • runny.babbit Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 00:30
          Generalnie wypisałam największe hity, ale nie ma tam nic poza standardową oferta przychodni rejonowej
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27204374,profilaktyka-40-plus-adam-niedzielski-zatwierdzil-darmowy.html#do_w=60&do_v=143&do_st=RS&do_sid=288&do_a=288&s=BoxNewsImg
        • engine8 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 00:46
          U nas kolonoskopia jest robiona rutynowo i darmowo od 50 roku zycia ale nikogo nie zmuszaj oczywiscie.. Jak nic nie znajda to co 10 lat a jak znajda to wtedy za 5.
          W sumie ta fajnie sobie poogladac wlasny system kanalizacyjny zwlaszcza jak sie jest w 100% przytomnym i iwdzi oraz wie gdzie jest "glowica".
          Jedynie troche dziwne jak to robi Pani Dr i ma jeszcze 2 ladne asystentki. Chocby sie wtedy chcialo pozartowac to raczej byloby to ryzykwne przy takim zespole - bo kto wie czy nie maja mentalnosci ematek?
          • bywalec.hoteli Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 00:55
            Hehe, za kilka lat i mnie to czeka. Ciekawe czy będzie ładny damski zespół smile
            Chociaż może do tego czasu wymyślą technologię, że będziesz połykał tabletkę z kamerką i ona wszystko sfilmuje i będzie można ją skierować zdalnie w przypadku napotkania jakiś ważnych dla lekarza rzeczy.
            Potem tabletka wyjdzie dołem i do analizy w czytniku big_grin
            • iwles Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 01:45

Juz teraz połykasz kamerkę, to się gastroskopia nazywa.
            • majenkir Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 02:16
              będziesz połykał tabletkę z kamerką i ona wszystko sfilmuje i będzie można ją skierować zdalnie w przypadku napotkania jakiś ważnych dla lekarza rzeczy.

A jak ta tabletka będxie usuwać polipy?
              • engine8 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 06:18
                Bedzie zjadac polipy jak Pcman smile Tylko przy wylocie trzeba by uwazac zeby na zewanatrz juz nic nie zjadla.
              • bywalec.hoteli Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 12:08
                By musiała chyba zanotować lokalizację polipów i potem by musiała tradycyjna rurka z nożykiem wejść.
            • fragile_f Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 02:55
              Takie tabletki istnieja od lat, chyba jeszcze w Sondzie pokazywali prototypy.
              • frustrat.z.mala.kuska Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 06:39
                To się nazywa endoskopia kapsułkowa.
            • engine8 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 06:16
              Rozmawialem na ten temat z lekarzem i mowil ze teoretycznie to mozna by i teraz ale w wiekszosci przypadkow w wieku 50 lat to znajduja jakies polipy i je wycinaja do badania - wszystkie. A wiec po tabletce/kamerce i tak trzeba by bylo niestety wracac do obecnych technik.
              Poniewaz taka jest idea tego badania - sprawdzic, wyciac i zbadac wszytko co mozna zanim sie zbiesi i robiac to wiedzac ze nic nie omineli.
              A ze w rurce maja kamere , swiatlo, wode i szczypce to kazdy podejrzeny obiekt ogladaja, spryskuja i potem sobie go ciachna jak kosiarka.
              Wiekszosc ludzi w tym czasie jest "out" i nie tylko nic nie widza ale potem nic nie pamietaja a mnie znieczulili ale nie mogli "otumanic" i po dwoch dawkach doszli do wniosku ze jak chce ogladac i partycypwac to mi podsuneli newet ekran pod nos..i caly czas gadalem z lekarzem - gdzie jestesmy, co widzimy i co robimy... A czulem sie jakby to robil na kims zupelnie innym.
              A pod koniec roku wypada mi znow termin.
            • rosapulchra-0 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 19:11
              Bywalcu, głupcze!
              Czy ty w ogóle wiesz, czym się różni gastroskopia od kolonoskopii? I jak pacjent musi być przygotowany do obu badań?
              Rób z siebie dalej debila. Świetnie ci to idzie.
      • engine8 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 00:38
        Odwrotnie - kazdy lecie w podskokach. A jak zobacza jaka dluga jest ta rura to dopiero radocha.
        • annajustyna Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 11:01
          W cywilizowanych krajach do tego badania usypiają, więc co mnie rura obchodzi...
          • iwles Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 11:19

Ale w Polsce też usypiają, albo jest inna opcja - z "głupim jasiem".
            Ja tam wolałam na zywca, ale to była moja decyzja. Lekarz dawał inne możliwość. I żeby nie było - na NFZ, w ramach programu profilaktycznego.
            • annajustyna Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 11:20
              Na żywca to o tyle ryzykowne, że jelito nie śpi, rusza się i może dojść do mikrourazów. Ja tam chętnie śpię 🤗.
              • iwles Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 11:27
                annajustyna napisała:

> Na żywca to o tyle ryzykowne, że jelito nie śpi, rusza się i może dojść do mikr
                > ourazów. Ja tam chętnie śpię 🤗.

Pewnie gdyby nie to, że ja potwornie bałam się, że na pewno cos mi znajdą, to wolałam widzieć obraz z kamerki big_grin
                No i okropnie znoszę narkozę, nawet krótką 10-15 minutową.
                A pielęgniarka asystująca - co za cudowna kobieta. Cały czas masowała mój brzuch i układała "pod kamerkę", żeby przejścia na zakrętach nie bolały.
              • memphis90 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 17.06.21, 11:12
                >Na żywca to o tyle ryzykowne, że >jelito nie śpi, rusza się
                Przecież znieczulenie ogólne nie polega na upieniu jelita, żeby się nie ruszało🤦‍♂️
            • konsta-is-me Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 12:05
              Usypiają ?
              Koleżanka miała ostatnio i twierdziła że "na żywca" .
              Ja się cykam właśnie dlatego, jak znieczulają to ok.
            • arthwen Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 12:11
              Hmm, mi nie proponowali usypiania, znieczulenie tylko miejscowo (prywatnie robione). Samo badanie może nie jakieś przyjemne, ale do zniesienia - i tak lepsze niż gastroskopia, bo przy moim odruchu wymiotnym to był koszmar.
              • iwles Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 13:16
                arthwen napisał(a):

> Hmm, mi nie proponowali usypiania, znieczulenie tylko miejscowo (prywatnie robi
                > one).

badanie pod narkoza musi być pod nadzorem anestezjologa. Dlatego w prywatnym gabinecie nie zaproponował, bo musiałby mieć i warunki, i anestezjologa. A i badanie byłoby na pewno dużo droższe (znajoma robiła w prywatnej klinice i koszt coś ok. 2000-2500 zł.)
                • arthwen Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 13:27
                  Anestezjologa mają, bo to klinika i robią tam zabiegi.
                • enigma81 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 22:16
                  iwles napisała:

> arthwen napisał(a):
                  >
                  > > Hmm, mi nie proponowali usypiania, znieczulenie tylko miejscowo (prywatni
                  > e robi
                  > > one).
                  >
                  > badanie pod narkoza musi być pod nadzorem anestezjologa. Dlatego w prywatnym ga
                  > binecie nie zaproponował, bo musiałby mieć i warunki, i anestezjologa. A i bada
                  > nie byłoby na pewno dużo droższe (znajoma robiła w prywatnej klinice i koszt co
                  > ś ok. 2000-2500 zł.)
                  >
                  >
                  > Ile?? Za pakiet gastro i kolonoskopia, pod narkozą, w prywatnej przychodni zapłaciłam 1k, w tym konsultacje lekarskie.
              • annajustyna Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 19:34
                Do gastroskopii też się powinno uśpić przecież...
          • enigma81 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 13:29
            W Polsce też usypiają.
            Na NFZ w moim mieście wojewódzkim wprawdzie tylko w jednym szpitalu takie luksusy, ale da się.
            Nigdy nie miałam gastro czy kolonoskopii na żywo, wolę spać.
            • engine8 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 17.06.21, 04:00
              Sama kolonoskopia to nic wielkiego. Przygotowanie do niej o wiele bardziej "upierdliwe"
              • enigma81 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 17.06.21, 08:14
                Dla mnie oba badania są dość nieprzyjemne, nie lubię a muszę robić regularnie. Jeśli mogę mieć w tym odrobine komfortu to czemu nie.
              • arthwen Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 18.06.21, 09:59
                Zgadzam się, to świństwo do wypicia to koszmar. Przy badaniu człowiek się już cieszy, że ma z głowy i nie będzie tego musiał więcej pić.
    • sol_13 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 15.06.21, 22:26
      Czyli w zasadzie morfologia, i to pewnie podstawowa. Sorry ale wagę i cisnienie to sama w domu sprawdzam. Rzeczywiście szaleństwo. To nas chcą przebadać, nie ma co...Co roku to robię: cytologię, usg piersi, usg transwaginalne, przegląd stomatologiczny plus 2 razy w roku czyszczenie ząbkówwink Raz na 2/3 lata morfologię i okulistę (mam wadę wzroku). Jednak abonament z pracy to dobra rzecz.
    • primula.alpicola Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 15.06.21, 22:26
      Niech spierd..., oddalą się w podskokach.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 15.06.21, 22:33
      Czyli bilans 3 latka ;P
    • jowita771 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 15.06.21, 23:44
      Ten pomiar wzrostu, wagi i ciśnienia to za darmo? Wzruszyłam się.
      • thea19 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 15.06.21, 23:59
        całe szczęście, że za darmo. Wagę w domu masz a takiej miary dokładnej na pewno nie a wzrost, jak wiadomo, to należy badać regularnie po 40.
        • abecadlowa1 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 00:11
          Państwo przypilnuje żebyśmy za wysokie nie urosły
      • mama-ola Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 22:58
        jowita771 napisał:

> Ten pomiar wzrostu, wagi i ciśnienia to za darmo? Wzruszyłam się.
        >
        A ja głupia ciśnieniomierz wczoraj kupiłam.
    • pelissa81 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 15.06.21, 23:46
      taki bilans. 40 latka 🤪
      • ga-ti Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 15.06.21, 23:51
        Na bilansie to jeszcze wzrok zbadają, obrazeczki każą przeczytać i w kolorowe kropeczki popatrzeć. A nasza pediatra to jeszcze brzuch obmaca, zajrzy do uszu i sprawdzi postawę.
    • ga-ti Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 15.06.21, 23:49
      Wszystko po za morfologią zmierzę sobie w domu, no to poszalejemy, nie ma co.
      • abecadlowa1 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 00:12
        W mnie w labie morfologia z rozmazem jest za 12 zł
    • hrabina_niczyja Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 00:23
      O kuźwa jutro lecę, może uroslam i nawet o tym nie wiem 😂
      • bywalec.hoteli Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 00:27
        Ja ostanio na badaniach okresowych urosłem względem poprzednich o milimetr! I to było w okolicach 40-ki. Ciekawe czy to od gry w siatkówkę się rozciągnąłem.
        • abecadlowa1 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 00:36
          Prędzej odcisk na podeszwie stopy Cię tak wywindował
        • engine8 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 00:36
          A mnie ostatnio zmierzyli o 1 cm nizej niz przez poprzednie 30 lat.. Wiec zaczalem negocjowac i pielegniarka ze smiechem mi ten 1 cm oddala i to za darmo. smile bo ponic i w ciagu dni amoznaa zauwazyc rozniece.
          No jakby dodal to co innego
          No bu niby gdzie sie ten 1 cm podzial? Ona mowi ze sie "zuzylem" i kregoslup sie wypracowal. czy cos takiego...
          A potem mowi ze za rok bedzie trudniej bo to moze juz byc 2 cm smile
          Kurna tylko patrzec jak beda dlogosc fiutka mierzyc i panika bedzie jak w pewnym wieku pani odlozy miarke taka zwykla i suwmiarke do reki wezmie...
          • faustine Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 11:59
            nie chcę Cię martwic ale to może świadczyć o osteoporozie... niestety w pakiecie Niedzielskiego nie ma densytometrii więc się nie dowiesz😉😉😉
          • bywalec.hoteli Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 12:10
            Engin no niestery starzy ludzie się skracają z wiekiem. A czy narząd też maleje? Zależy czy używany smile
            • hrabina_niczyja Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 17.06.21, 00:25
              No jak widać mózg wam zmalał, więc tak, nieużywany maleje.
    • anorektycznazdzira Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 05:56
      Dobra, jest jeszcze cholesterol, wątrobowe, krew utajona, a dla faceta PSA.
      Tyle.
      Ale z BMI to zaiste popłynęli big_grinbig_grin
      • kotejka Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 06:06
        anorektycznazdzira napisała:

> Dobra, jest jeszcze cholesterol, wątrobowe, krew utajona, a dla faceta PSA.
        > Tyle.
        > Ale z BMI to zaiste popłynęli big_grinbig_grin
        >
        To pewnie ma związekz odchudzaniem po lockdownie
        Już planują czwarty
      • paskudek1 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 11:21
        Może im naukowo brzmiało i nie mieli czasu sprawdzać co to jest jak pisali 🤣🤣
        • anorektycznazdzira Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 17.06.21, 20:52
          LOL big_grin
    • sabek81 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 10:56
      W dudzie z taka profilaktyka, to soe nalezy kazdemu raz w roku od rodzinnego a jak potrzebuje szerszej diagnostyki np tarczycowej to albo skoerowanie do endo i czekac pewnie z pol roku albo prywatnie co tez zrobie, przerabiam to juz i corki😤
    • swinka-morska Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 11:22
      Rozumiem, że jest to nieformalne przyznanie się, że pacjenci nie dostają podstawowych badań w ramach NFZ, chociaż wszystkie są oficjalnie w koszyku świadczeń gwarantowanych.

No i dla mężczyzn jest jedno badanie związane z chorobami zależnymi do płci, a dla kobiet nie ma nic. Kolejny kamyczek do ogródka "i tak potraktujemy was jak szmaty, macie rodzić i morda w kubeł".
      • faustine Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 12:01
        no nie tak do konca nam się należpa. Są w koszyku ale to lekarz decyduje czy jest potrzeba ich zlecenia😉
        • swinka-morska Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 12:31
          faustine napisała:

> no nie tak do konca nam się należpa. Są w koszyku ale to lekarz decyduje czy je
          > st potrzeba ich zlecenia😉

Jeśli badania są niepotrzebne, to jaki jest sens wykonywać je w ramach tego nowego programu?
      • runny.babbit Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 12:14
        Chyba tylko o ten kamyczek chodzi, bo gdyby chodziło o pieniądze to taniej zapobiegać niż leczyć. Chyba że leczyć też nie zamierzają 😂
      • black.emma Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 22:26
        Niestety masz rację w obu kwestiach sad
      • memphis90 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 17.06.21, 11:23
        No nie, rodzinny robi badania wg potrzeby, a nie "pakiet się należy co roku". Składka na poz to szalone 150zl ROCZNIE, wykonanie wskazanych badań raz w roku (morfologia, rozmaz, OB, próby watrobowe, mocz, osad, TSH, krew utajona, pełen profil lipidowy, tsh, dla panów PSA) skonsumowałoby cała tę kwotę i jeszcze by zabrakło (cena w labie to ok 250zl) ...
    • koraleznasturcji Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 12:01
      Jak rozumiem, za tym arcyprofesjonalnym badaniem BMI nie idą skierowania do specjalistów na badania przyczyn otyłości i porady dietetyków. Swoją drogą, czy mierzenia ciśnienia i ważenia nie oferują w ramach darmowych usług apteki?
      • konsta-is-me Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 12:08
        Oczywiście że nie idą 😂
        Dostajesz ochrzan "wystarczy trochę mniej jeść i trochę więcej się ruszać" i wsio.
        • koraleznasturcji Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 12:13
          Tak właśnie podejrzewałam big_grin

No to może chociaż dorzucić w gratisie jakieś inne specjalistyczne badanie. Na przykład mierzenie obwodu talii.
          • runny.babbit Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 12:15
            A dla panów biceps 😁
          • konsta-is-me Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 12:30
            I jak ktoś ma więcej niż powinien, bo ma otyłość brzuszna , z powodów zdrowotnych, to będzie oskarzony o "nadużywanie pieniędzy podatnika".
            Szczególnie jeśli jest kobieta- mężczyznom wolno mieć nadwagę.

Btw -podobno w Japonii tak jest( mierzą obwód pasa) 😉😆
    • zuzanna_a Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 13:00
      Z tym BMI to jest przemyslana strategia .
      Wyjdzie ze polacy są grubi i bedzie dobry argument zeby wyjasnic wzrost cen zywnosci, bo w koncu jak bedzie droga to ludzie przestana żrec bez opamietania i BMI kazdemu jednak spadnie.
      Win win.
    • woman_in_love Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 14:02
      BMI to chyba na wniosek Czarnka. On coś tam bredził już o grubych nastolatkach.

Może jego stara też jest gruba i tak chce delikatnie, by ktoś jej dał znak na ten temat.
    • barbibarbi Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 16.06.21, 19:40
      BMI! No wspaniale, dziękujemy, sami policzyć nie umiemy smile Ciekawe jak takie liczenie BMI jest wyceniane przez NFZ
      • memphis90 Re: Profilaktyka 40 plus- płaczę 17.06.21, 11:24
        Wcale nie jest wyceniane...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka