16.06.21, 12:44
Polecicie mi dobra kawę ziarnista?
Piję tylko czarna, lubię mocna, szukam czegos, co nie będzie kwasne.
Zazwyczaj kupuje w różnych palarniach, ale może jest coś wartego uwagi w marketach itd?
Odrzucam lavazze złota, śmierdziała mi niesamowicie kocim moczem po otwarciu paczki 😣
Obserwuj wątek
      • bywalec.hoteli Re: Kawa 16.06.21, 13:30
        pasquda77 napisała:

        > Kwaśna jest robusta, szukaj kawy bez robusty w składzie, ja piję 100% arabica

        No nie, kwaskowatość wprowadza właśnie arabika a nie robusta. Robusta ma większą moc ale gorsze parametry smakowo-zapachowe moim zdaniem. Arabika jest szlachetniejsza.
        • memphis90 Re: Kawa 16.06.21, 15:41
          Nie, kwasowość arabiki jest delikatna, owocowa, to coś zupełnie innego. Natomiast cierpki, nieprzyjemny smak znacznie częściej ma robusta.
      • troompka Re: Kawa 16.06.21, 15:49
        najlepsze mieszanki do espresso mają w sobie 10-20% robusty, ktora to jest tez odpowiedzialna za gęsta piękną creme więc ja bym tej robusty nie odrzucała na zasadzie bo nie!, dobrze zbalansowane mieszanki bez robusty nie istnieją smile.
        Ze sklepowych to raczej niewiele mogę polecić, bo juz dawno przekonałam sie, że nawet najtańsza świeżo z palarni jest lepsza od najdroższej sklepowej. Ale skoro się upierasz to zobacz Pellini Top w czarnym opakowaniu no i trudnej osiągalna, ale mogłaby spełnic twoje wymagania to włoska Vergnano. Wiecej grzechow nie pamietam.... smile, napisałam popijając 100% arabica Ethiopia Sidamo palona kilka dni temu smile
        • chococaffe Re: Kawa 16.06.21, 15:54
          Jak kwasowość?smile

          Ja wolę przeczytać zanim kupię z Afryki (a kupuję głownie stamtąd) , ale jak już wybiorę to pychaaaa!
          • troompka Re: Kawa 16.06.21, 16:20
            nie jest żle, aczkolwiek ja lubie lekko kwaskowe więc nieobiektywna jestem, dlatego wszelakie Ethiopie u mnie są na porządku dziennym, jak równiez inne afrykańskie (tu się powtarzam, bo juz pisałam o tym w innym kawowym wątku: kawy z Rwandy i Burundi, wciąz u mnie nr 1, jak i chwalone przez wiekszosci znajomych, ktorzy po otrzymaniu filiżanki tejże za każdym razem zadają pytanie-a co to za kawa, zamów mi smile)
      • bywalec.hoteli Re: Kawa 16.06.21, 13:28
        Kimbo czy Pellini to dla mnie ten level co Lavazza. Czyli tzw. kawy przemysłowe (ale przyzwoite).
        Lavazza jest dobra w wersji Oro 100% arabika. Choć wątkodajce śmierdziała, to ta z biedry w moich doświadczeń jest OK.
        Jest szereg polskich palarni całkiem dobre. Niedawno zamówiłem z Blue Orca Coffee i kawa bardzo dobra jak i ceny:
        blueorcacoffee.pl/
    • chococaffe Re: Kawa 16.06.21, 13:02
      Dlatego ja lubię palarnie bo opis zwykle się zgadza ze smakiem.

      Jeżeli chodzi o marketowe - kiedyś Auchan miał serię single origin - nie pamiętam czy to była Brazylia czy Kolumbia, ale była ok, tzn na pewno nie kwaskowata
        • chococaffe Re: Kawa 16.06.21, 13:11
          Jak będziesz w auchan - spójrz na te półki z kawą. Ta seria jest w czarnych torebkach, nazwa kraju w kolorze. Ostatnio widziałam Etiopię tylko, a Etiopia mi się kojarzy z nutami kwasowymi typu cytrusy i bla, bla (jak to opisują w palarniach). Tak jak pisałam - ta nie kwaskowa to była Kolumbia lub Brazylia. Jak Ci nie posmakuje to mała strata bo one nie są drogie
    • hungaria Re: Kawa 16.06.21, 13:54
      Pellini Top, Illy.
      Treściwe siekiery bez nutki kwasowości.
      Lubię kawę i co jakiś czas wypróbowuję jakieś fikuśne nowości z palarni, ale do tych zawsze wracam.
    • saszanasza Re: Kawa 16.06.21, 13:54
      Już pisałam tu wielokrotnie😅 Lucaffe. Pierwsza ostrzejsza 100% arabica z wysoką zawartością kofeiny, druga łagodna i słodka. Obydwie nie są kwaśne.
    • elenelda Re: Kawa 16.06.21, 14:06
      Starbucks ziarnista średnio palona ma czekoladową nutę (niekwaśną). Szukaj kaw kolumbijskich. Owocowe nuty mają często kawy afrykańskie.
      • engine8 Re: Kawa 16.06.21, 23:37
        Kiedys w czasie wizty w Kraju rodzina wiedzac ze piajlismy tylko Lavazze postanowili nas "doksztalcic" i rozwinc nasze wsiowe smaki i zakupili Pellini top jako podobno kawe dla koneserow. No coz sprobowalem i z grzecznosci pochwalilem - zona to nwet sie wykrzywila ale kopnalem pod stolem. Moze dlatego ze oczekiwania byly wysokie? Zachwytu jednak nie dalo sie sprowokowac i chyba to bylo widac. Po prostu "kawa".
        No coz nie to dobre co dobre ale to co komu smakuje - tak jak urzadzenie domu w stylu -moderne marki IKEA nie da sie wszytkim polecic pomimo ze ponoc cala europa sie w tym lubuje to u nas - prymitywnych plemion za wielka woda to jest na poziomie Walmartu w ktorym jak ludzie kupuja ( ja pare rzeczxy tez) to rzeczej nie chca aby ich tam sasiedzi widzieli smile
    • engine8 Re: Kawa 16.06.21, 17:18
      Filicori Zecchini Gran Crema Delicato Whole Bean. Mieszanka Arabica/Robusta (805/20%)


      Przez lata pilismy Lavazze Super Crema ale ostantnio chyba sie popsula i robi sie wlasnie coraz bardziej kwasna. chyba ze sie pozbywaja starej...

      Filicori Zecchini Gran Crema Delicato Whole Bean jest przyjemniejsza do picia i ma tak samo albo wiecej cremy

      Filicori Zecchini Gran Crema Delicato Whole Bean Espresso is a graceful blend of fine Arabica and Robusta coffee. Indian, Brazilian and other South American beans have been individually roasted to preserve the distinct flavors and aromas of each region. The resulting coffee has a delicate fragrance and well-rounded body with a lingering, sophisticated aftertaste. Filicori Zecchini Gran Crema Delicato also features notes of chocolate, vanilla and toasted grain. This blend has been certified by the Italian Espresso National Institute, which recognizes quality coffee and espresso.
      • engine8 Re: Kawa 16.06.21, 17:26
        Ale to jest moj wybor poniewaz ja kupuje srednio palona i taka co nie jest oleista i nie "zatyka" superautomatow.
    • klaviatoorka1 Re: Kawa 16.06.21, 20:40
      Kiedyś w Netto bywała mielona, ale fajna Gevalia, teraz tylko "cóż, że ze Szwecji"...

      Od biedy możliwa jest też ziarnista Movenpick ( ale ostatnio coś kombinują z recepturą, albo z dostawcami).

      Z powodu dużego zapotrzebowania domowników i licznych gości nie stać mnie na kawy strawione przez białe jednorożce z delikatną nutą kwiatu paproci...
      Potrzebuję kawy mocnej, aromatycznej, dostępnej w jakimś popularnym markecie.
      Wciąż eksperymentuję i poszukuję kawy idealnej, ale zauważyłam, że najczęściej smakują mi te w czarnych i granatowych opakowaniach ( chociaż Gevalia akurat czerwona).
      Miałam też okropne wtopy, ale o dziwo, zawsze znalazł się w mojej pracy ktoś, kto je smakowicie spijał smile

      Również proszę o Wasze typy do przetestowania.



    • ida_listopadowa Re: Kawa 16.06.21, 21:01
      Gevalia ziarnista. Tez jest dostepna stacjonarnie w malych sklepach, warzywniakach, halach targowych. Ma delikatny smak, nic kwasnego nie wyczuwam. 100% arabica
      Przez allegro tez mozna kupic.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Kawa 16.06.21, 23:06
      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Kawy kupione, te co się dało to stacjonarnie, reszta w internetach.
      Będę żłopać, oceniać, co mi nie podejdzie oddam znajomym.
      Gdybym nie spała od nadmiaru kofeiny to będzie to Wasza wina 🙃

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka