Dodaj do ulubionych

Potrawa na impreze

17.06.21, 23:55
Potrzebna inspiracja kulinarna- musze cos przygotowac na impreze skladkowa i kompletnie nie mam pomyslu. Zawsze robie salatke z makaronu, pomidorow, pesto i mozzarelli, ale chcialabym zrobic cos innego. Podrzuccie jakies nieskomplikowane pomysly. Bedzie bufet, wszystko na zimno.
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Potrawa na impreze 17.06.21, 23:59
      Rolki z tortilli. Z twarożkiem, ogórkiem, łososiem, szynką szwardzwaldzką itp.
      • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:03
        Nie lubie tych roladek z tortilli, ale bym je zrobila, bo sa latwe, niestety juz kolezanka je zaklepala😤
        • iwles Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:30

To może zawijasy z szynki? Podobne, ale alternatywa dla tych, co nie lubią ciasta tortilli:
          Plastry szynki wysmarowane serkiem smakowym, np. chrzanowym, paprykowym, albo i tylko śmietankowym, do tego słupek papryki, albo ogórka świeżego, albo korniszona. Zawijasz, wtkasz wykałaczkę i gotowe.
          Bardzo ładnie wygląda na talerzu, jak wystajw różne kolory papryk 🙂
          Albo salatka: tortellini z szynką (kupuje w paczce suche) do tego pomidor, ogórek świeży, ogórek małosolny i dużo koperku. Łączysz jogurtem, może być z odrobiną majonezu. Wychodzi tego dosyć sporo.
          • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:36
            Rozumiem, ze te tortellini trzeba porzadnie wystudzic przed zmieszaniem z reszta skladnikow? Fajny pomysl! Koperku niestety u nas nie ma, ale mam bazylie 🤔
            • iwles Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:39

Tak, musi być wystudzone. Ale to moment, można o ugotowaniu potrzymać w zimnej wodzie.
              Nie pomyślałam, że nie macie koperku 😁
              • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:44
                Wiem, to jest przedziwne. Znalazlam jeden sklep w ktorym sprzedaja koperek, ale musialabym jechac 30 km😀
                • ritual2019 Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 09:20
                  magdallenac napisała:

> Wiem, to jest przedziwne. Znalazlam jeden sklep w ktorym sprzedaja koperek, ale
                  > musialabym jechac 30 km😀

Warto miec wlasne herbs, rosna bez problemu i sa pod reka. My mamy, nie potrzebuje zazwyczaj calego peczka np koperku wiec ide do ogrodu i biore tyle ile potrzeba. Fakt, koperek i mase innych kupie w pobliskim supermarkecie do ktorego mam 5 min autem ale wlasne sa praktyczniejsze.
              • borsuczyca.klusek Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:46
                A one nie twardnieją jak wystygną?
                • iwles Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:51
                  borsuczyca.klusek napisała:

> A one nie twardnieją jak wystygną?
                  >

Nie. Trzeba uważać, żeby nie rozgotowac, mają być al dente.
            • malgosiagosia Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:47
              magdallenac napisała:

Koperku niestety u nas nie ma, ale mam bazylie 🤔

Oczywiscie, ze jest. w dziale organicznym, na bialych tackach.
              Ja robie czerwona fasole plus ogorki, cebula, troche czosnku, cilantro, ginger, soy souce...kropla sosu rybnego dobrze schlodzic, moga byc do tego tortillas.
              • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:49
                Malgosia nigdy nie pisalas, ze jestesmy sasiadkami! W ktorym sklepie widzialas koperek?
                • malgosiagosia Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:56
                  Np. Hannaford?
                  • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 01:53
                    Najblizszy Hannaford 1230 mil. Niestety nie zdaze do jutra.
                    • malgosiagosia Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 01:59
                      magdallenac napisała:

> Najblizszy Hannaford 1230 mil. Niestety nie zdaze do jutra.

Nie wierze, ze nie masz jakiegos innego marketu w zasiegu. I co to jest 30 km? Zaledwie spacerek.
                      • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 02:06
                        Mam rozne markety w zasiegu i znajdziesz w nich wszystko- najbardziej egzotyczne zarcie swiata. Nie ma koperku i nie ma selera korzeniowego.
                        • malgosiagosia Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 02:10
                          magdallenac napisała:

> Mam rozne markety w zasiegu i znajdziesz w nich wszystko- najbardziej egzotyczn
                          > e zarcie swiata. Nie ma koperku i nie ma selera korzeniowego.

Dzisiaj bylam i na wlasne oczy widzialam - koperek i seler korzeniowy - chyba po $ 2,99 za funt. Organiczny byl to seler.
                        • ichi51e Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 07:51
                          Ja mam to samo! Wszyscy mi mowia „o co ci chodzi z tym selerem i pietruszka? Wszedzie jest” Tylko ja sierota nie moge znalezc big_grinbig_grinbig_grin
                          • ritual2019 Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 09:16
                            Korzenie selera i pietruszki sa malo popularne ale sa. W Anglii podobnie Polacy nie widza w sklepach. A seler jest w supermarketach natomiast korzen pietruszki bez problemu w Farm Shops. Ja nie kupuje bo nie uzywam.
                            • ichi51e Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 12:00
                              u mnie niby jest ale przeważnie to nie jest pietruszka tylko pasternak. Myśle za to ze austriacy w pl wkurzają się ze nigdzie nie można pasternaku dostać...
                              • ritual2019 Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 20:27
                                ichi51e napisała:

> u mnie niby jest ale przeważnie to nie jest pietruszka tylko pasternak. Myśle z
                                > a to ze austriacy w pl wkurzają się ze nigdzie nie można pasternaku dostać...
                                >

Pasternak jak najbardziej ale w Farm Shops jest tez korzen pietruszki.
                              • mashcaron Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 21:09
                                U mnie też tylko pasternak.
                            • rozaliaolaboga Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 18:57
                              Och, uwielbiam jak ktoś mi wmawia, że u mnie w sklepie cos jest, tylko ja tego nie widzę (ostatnio np mąka ziemniaczana), albo że mam koło siebie sklep, którego nie mam - np Heron foods. No bo jak, przecież koło mnie jest Heron, jak to koło Ciebie nie ma? 😂
                              No więc nie ma. I korzenia pietruszki też nie ma, ani mąki ziemniaczanej! Ani pod nazwą potato starch ani farina, po prostu nie ma!!! 👿
                              • ritual2019 Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 20:32
                                A ja sie czesto zastanawiam w czym problem z ta maka ziemniaczana? Rozumiem roznice miedzy pasternakiem a korzeniem pietruszki ale w przypadku maki ziemniaczanej i corn flour to starch i to.
                                • rozaliaolaboga Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 22:23
                                  W sensie jak w czym problem? Ja nie mam problemu z zamianą, tylko nie rozumiem, dlaczego wszyscy muszą mi udowodnic, że u mnie jest potato starch, a nie ma...
                              • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 20:53
                                Ja tez uwielbiam, wiec juz sie nawet nie odzywam, kiedy ktos mi mowi, ze przeciez widzial koperek kilka tysiecy km ode mnie i pyta dlaczego zatem mowie, ze u mnie nie ma skoro w stanie Maine jest😂
                                • lifecolor Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 22:33
                                  Przywieź sobie po tym pobycie w Polsce koperek w nasionach. Cały rok masz pod ręką. Rośnie aż miło w doniczkach, nie ma przy nim roboty
                                  • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 22:39
                                    Mialam cala grzadke, pieknie mi wyrosl, niestety od 6 tygodni nie spadla u nas kropla deszczu i mamy temperatury po 36 stopni, pomimo conocnego podlewania wszystko sie spalilo- lubczyk, szczypiorek, koperek. Uchowala sie tylko mieta ☹️
                                    • iwles Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 23:49

Oj, ale przykro.
                                • malgosiagosia Re: Potrawa na impreze 19.06.21, 00:41
                                  magdallenac napisała:

kilka tysiecy km ode mnie i pyta dlaczego zatem mowie, ze u
                                  > mnie nie ma skoro w stanie Maine jest😂

A wiesz, ze chodzilam do menadzera sklepu i prosilam o zamowiene jakogos konkretnego produktu. Teraz nie pametam co to bylo, ale chyba jakies azjatyckie specjaly, bo ja sie w takim zarciu specjalizuje. To bylo bardzo dawno temu. jakies 40 lat.
                                  • magdallenac Re: Potrawa na impreze 19.06.21, 00:57
                                    I to jest jakis pomysl, rzeczywiscie chyba tak zrobie…🤔
                          • mayaalex Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 21:37
                            Tak, w Belgii tez trudno o pietruszke, do rosolu zazwyczaj daje pasternak wink
                            Make ziemniaczana kupuje w polskich sklepach. Za to koperek mamy smile
                            • tristesse1975 Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 22:00
                              Maya Alex, spróbuj w Farm, ale nawet w Carrefourze bywa pod hasłem "racines oubliées" 🙂
    • bywalec.hoteli Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:10
      kanapeczki z polskiego chleba smile
      • pruszynkaaa Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 17:58
        Polski chleb jest najczęściej doceniany tylko przez Polakow i Rosjan, czasami Niemcow smile
        • rozaliaolaboga Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 19:02
          Że jak? "Polski chleb" na przykład w Anglii nazywa się artisan bread i kosztuje kilka razy więcej niż dmuchany w supermarkecie...
          • pruszynkaaa Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 20:58
            U mnie w Ontario tez, ale poza Europa wschodnią prawie nikt go nie kupuje wiecej. Juz kilka razy na imprezach czy to moich czh skladkowych go serwowałam i zawsze zostawal, nawet jak ktos bral z ciekawości to pozniej zostawal na talerzu. Dla ludzi z Kanady jest za ciezki. Bagietki za to maja wziecie.
            • bywalec.hoteli Re: Potrawa na impreze 19.06.21, 00:41
              Podobno Mick Jagger jest fanem polskiego chleba smile i jak ma okazję to kupuje sobie.
        • shmu Re: Potrawa na impreze 19.06.21, 15:18
          W Szwajcarii tzw. Sauerteigbrot jest też popularny.
    • mandziola Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:11
      U nas teraz sezon arbuzowy się zaczyna - ja robię np. sałatkę z arbuza. W kolejności układania:
      rukola, arbuz w kostke, ser feta w kostke, podprażone pestki słonecznika do tego sos winegret i gotowe
      • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:19
        O nigdy nie jadlam salatki z arbuzem, brzmi ciekawie!
      • kk345 Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 08:13
        Mięty dorzuć, będzie idealny zestaw
      • conena Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 08:47
        mandziola napisała:

> U nas teraz sezon arbuzowy się zaczyna - ja robię np. sałatkę z arbuza. W kolej
        > ności układania:
        > rukola, arbuz w kostke, ser feta w kostke, podprażone pestki słonecznika do te
        > go sos winegret i gotowe

królowo, dzięki ci za ten przepis. mam urodzaj rukoli na ogrodzie, jutro imprezę i do tej pory nie miałam pomysłu co z tą rukolą począć. tylko zamienię słonecznik na orzeszki piniowe, bo te mam w domu.
        • pyza-wedrowniczka Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 13:42
          Ja robię taką samą, tylko z truskawkami.
          Truskawki, feta, rukola lub szpinak, podprażony słonecznik, opcjonalnie płatki migdałowe i sos balsamico+olej.
    • borsuczyca.klusek Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:15
      Koreczki zrób. U nas to zawsze hit każdej imprezy.
      • ania_2000 Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:19
        zrob koreczki z mozzarella balls - dostaniesz je w Winco w pudelkach, takie male, moga byc przyprawione.
        do tego coctail pomidorek i listek bazylii.

wszyscy sie tym zajadaja.
        i ladnie wygladaja
        • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:20
          Koreczki fajne i malo roboty. Borsuczyca z czego robisz swoje koreczki?
          • borsuczyca.klusek Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:31
            U mnie w otoczeniu plebejskie gusta, więc najczęściej idzie szynka/kabanos, ser żółty i coś kwaśnego cebulka lub pieczarka marynowana w occie, ewentualnie kawałek ogórka kiszonego. Brzmi mało wyszukanie, ale jeszcze się nie zdarzyło, by coś zostało na później 😉

Raz u kogoś jadłam w wersji bardziej wykwintnej z krewetką, pomidorkiem koktajlowym i chyba awokado.
            • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:37
              Ta plebejska wersja brzmi znacznie lepiej. Po ile takich korkow na leb robisz?
              • borsuczyca.klusek Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:42
                Ciężko mi powiedzieć, bo to zawsze idzie na oko. Jeszcze zależy czy to babski wieczór, czy towarzystwo mieszane. Chłopy to każdą ilość wsuną.
                • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 00:45
                  No beda chlopy… Zrobie po 10 na glowe, powinno wystarczyc.
                  • annajustyna Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 07:45
                    10 to ja bym sama pożarła.
                    • iwles Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 09:13
                      annajustyna napisała:

> 10 to ja bym sama pożarła.

i dlatego magdallena zrobi 10 na głowę wink
                      • rozaliaolaboga Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 18:59
                        😂
                        Zapewne będą też inne dania oprócz koreczków... Tak zakładam wink
    • hrabina_niczyja Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 01:46
      Tarte zrób. Szybko się robi, ciasto od biedy możesz kupić gotowe. Do środka szpinak i ser pleśniowy albo suszone pomidory albo co tam chcesz. I łatwo przewieźć.
      • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 01:53
        Tarts wydaje sie byc bardzo trudna😬
        • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 01:54
          *Tarta
        • hrabina_niczyja Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 01:57
          Jak kupisz gotowe ciasto to łatwiejsza niż kanapki 😄
          • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 02:02
            Kanapki to tez jest swietny pomysl, tym bardziej, ze tutaj kompletnie nieznane. Tu wszyscy jedza takie zlozone z dwoch kawalkow chleba, a ja bym mogla zrobic takie male, otwarte i kazda inna.
            • hrabina_niczyja Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 02:11
              Eee to ty się nie zastanawiaj. Rób polskie kanapki.
            • kotejka Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 18:17
              Zrób maleńkie kanapeczki na grzaneczkach
              Krakersach, albo na różnych chlebkach
              Takie na kęs
              Z pastami - ozdobione warzywami
              Koniecznie z jajeczna z czosnkiem
              Z suszonych pomidorków jest pyszna
              Z rybka np szproty, twaróg cebulką
              Tylko pięknie udekoruj
              Jak tego nie znają będą zachwyceni
              Zainspiruje się ta kanapkarnia z Wiednia - nie pamiętam nazwiska ale trudne logopedyczne wink
              • kotejka Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 18:19
                O mam
                www.google.com/search?q=kanapki+trze%C5%9Bniewski&client=ms-android-xiaomi-rvo3&prmd=imnv&sxsrf=ALeKk03lt6v_N3qdrHPRN5sRJzcRANkPCQ:1624033123380&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiAhrDryqHxAhVFEncKHQ4gCyoQ_AUoAXoECAIQAQ&biw=393&bih=688
              • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 20:54
                Bardzo fajne! Kanapeczki beda nastepnym razem.
                • my_fair_lady Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 21:27
                  O tak! Canapés, jak mawiała Hiacynta 👍😉
                  • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 21:32
                    my_fair_lady napisała:

> O tak! Canapés, jak mawiała Hiacynta 👍😉
                    >
                    I pod taka nazwa, tez je zaserwuje😀
    • majenkir Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 02:24
      Robiłaś kiedyś broccoli slaw salad?
      • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 02:26
        Nie robilam, co to?
        • majenkir Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 06:22
          Paczka broccoli slaw (ok. 10 oz)
          1 cup prażonego słonecznika
          1 cup prażonych płatków migdałów
          2 paczki oriental Ramen 😂
          1/3 cup brązowego cukru
          1/3 cup oliwy
          1/4 cup octu jabłkowego
          Gruby szczypiorek

Ramen zgnieść, proszek wsypać do octu.

Wyglàda to fajnie, smakuje jeszcze lepiej, a roboty prawie wcale 😜
          • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 21:33
            Z cukrem??
            • majenkir Re: Potrawa na impreze 19.06.21, 00:30
              Tak.
    • akacja06 Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 02:27
      A moze salatka z couscous (taboulé)?
      Robilam na taki sasiedzki sped na ulicy.Jest lekka i swieza i latwa do zrobienia.
      Couscous robisz wg przepisu na pudelku.Tylko musi byc nie to takie najdrobniejsze tylko to grubsze.
      Poza tym papryka zolta,ogorki,pomidory,rodzynki,mieszanka fasoli w puszce,mieta swieza,sok z cytryny,oliwa,sol,pieprz,sos tabasco.Wszystko kroisz i mieszasz z ostudzonym couscous.Ja lubie jak jest sporo tych dodatkow.
      • annajustyna Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 07:46
        To może z bulgurem, nie z kuskusem?
        • conena Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 08:50
          albo z kuskusem perłowym.
      • rozaliaolaboga Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 19:04
        To na pewno jest dobre, ale tak podobne do toboule jak leczo z cukinii i bakłażana do wegierskiego oryginału wink
        • rozaliaolaboga Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 19:05
          *taboule
          • my_fair_lady Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 21:31
            Ja takà kupowałam w Morrisonie, tylko te warzywa (paprika, pomidory, czerwona cebula, dynia) były zapiekane. Przepyszna była! 👍😋
            • my_fair_lady Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 21:32
              * papryki - oczywiście 🙄
    • mysiulek08 Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 03:55
      salatke jarzynowa zrob tongue_out albo jajka faszerowane (bez skorupek) u nas zawsze mialy wziecie i tak, kanapki, takie na wiekszy zab
    • rosapulchra-0 Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 04:59
      Kiedyś zrobiłam placki ziemniaczane z 5 kg ziemniaków. Innym razem zaniosłam michę smalcu z jabłkami. własnej roboty, żeby nie było.
      • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 21:33
        I na zimno te placki mozna jesc?🤔
        • majenkir Re: Potrawa na impreze 19.06.21, 00:33
          Placki musza być chrupiace, prosto z patelni
    • mia_mia Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 05:04
      Ryż, gotowana pierś z kurczaka, ananas, kukurydza, rodzynki, majonez, opcjonalnie orzechy włoskie.
    • nottymoni Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 06:44
      Koreanski kimbap czyli takie łatwe sushi.
      Ja bardzo lubię z cienko pokrojonym schabowym, omletem i warzywami.
      W mojej pracy hitem były też yorkshire puddings zrobione przez koleżankę. Wyłożyła spod sałatą żeby nie przemokly i włożyła w nie polska sałatke jarzynowa.
    • ursula.iguaran Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 07:05
      Zrób sałatkę z buraka.
      Upieczony lub ugotowany burak w plastry, na to rukola, na to kawałki sera z niebieską pleśnią, na to winegret miodowo-musztardowy (4 łyżki oleju, 1 łyżka octu balsamicznego, po łyżeczce musztardy z ziarenkami i miodu).
      Pycha i robi się super szybko (pod warunkiem że masz ugotowanego buraka, u nas sprzedają w sklepach gotowe do spożycia, ugotowane i obrane).
    • shmu Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 07:27
      Suszone śliwki zawijane w smażony boczek - znikną zanim się obejrzysz.
      Jak chcesz coś bardziej skomplikowanego, to tarta/Quiche na zimno. Najlepiej z dużą ilością sera, albo z serem pleśniowym, karmelowa na cebulką i pokropione Balsamico.
      Jak lubisz ser plesniowy to sałatka z rukoli, serka pleśniowego, buraczkow, granatu i Balsamico. Empanadas.
      Sałatka z czerwonej fasoli, pora i ananasa z majonezem - bardzo łatwa, a na prawdę dobra i taka nietypowa.
    • leia33 Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 07:36
      A może taca kanapek z polskimi dodatkami, na chlebie, krakersach, z pastami itp. Do tego koreczki. wielkiezarcie.com/przepisy/najnowsze?user=10164493
    • wapaha Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 07:54
      Sałatkę owocową
    • ajr27 Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 08:52
      Sałatka z liści szpinaku, gruszki, orzechów, balsamico i gorgonzoli. Bardzo proste, a robi na imprezach za ekskluzywne danie.
    • mama-ola Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 09:03
      Zanim stałam się wegetarianką, robiłam i uwielbiałam takie coś: do daktyla włożyć migdał, owinąć wędzonką, przekłuć wykalaczką i upiec 15 minut. Koreczek taki, pyszny, bo i tłusty, i słodki, i chrupiący jednocześnie.
      Daktyle kupić wydrylowane.
      Nie trzeba aż 10 na głowę, raczej 5-7.
      • mama-ola Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 09:10
        Tak to wygląda jak na zdjęciu. Niektórzy zamiast migdała dają coś innego, np. ser, ale to moim zdaniem za tłuste by wyszło i nie tak atrakcyjne bez chrupnięcia. Upieczony migdał smakuje wybornie.
        • wapaha Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 12:01
          mama-ola napisała:

> Tak to wygląda jak na zdjęciu. Niektórzy zamiast migdała dają coś innego, np. s
          > er, ale to moim zdaniem za tłuste by wyszło i nie tak atrakcyjne bez chrupnięci
          > a. Upieczony migdał smakuje wybornie.

jak tłusty robal wink
          • ga-ti Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 20:54
            I na migdale można sobie ząb złamać wink Uwielbiam daktyle, ale takich niespodzianek w środku nie lubię, to nie rafaello wink
    • picathartes Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 12:14
      4 sałatki, którymi wszyscy zawsze się zachwycają:

Rukola i dziki ryż
      Rukola, dziki ryż i pieczone słodkie ziemniaki
      Z czarną soczewicą, młodym szpinakiem i fetą
      Pieczona dynia, rukola i owoce granatu
      • mama-ola Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 18:15
        Mam nadzieję, Picathartes, że dobre, jak mówisz, bo spisałam sobie dwie i mam zamiar zrobić na sobotę i niedzielę smile
    • lalkaika Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 13:22
      Nozki w galarecie. Na tle salatek z jarmuzem I brokulem win win
      • ga-ti Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 20:55
        Tylko, jeśli będzie tak ciepło, jak u nas dziś to się galareta rozpuści sad
        • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 21:35
          U mnie 40 stopni, ale i tak wolalbym wyjesc kotu zarcie z miski, niz zjesc noge w galarecie 🤢
          • sol_13 Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 23:46
            O rany. Nóżki w galarecie mojego taty+ocet = mniam mniam 😁
    • magdallenac Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 13:29
      Dziękuję za pomoc. Jak zwykle jesteście nieocenione. Robię sałatkę orientalną z kuskusem, humus, do tego dokupię pity i zrobię jeszcze tzatziki i koreczki. Wątek zapisuję i resztę pomysłów wykorzystam następnym razem.
    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 13:32
      W opcji: nie narobić się, a będzie efekt wow: elegancka deska serów/pasztetów/wędlin, z owocami/żurawiną/piklami. Kupujesz, kroisz w domu, układasz tak jakby to było w restauracji i voilla!
      W opcji chcę się narobić: sama robię żurawinę, sosy itd.
    • woman_in_love Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 19:13
      Zrób im pierogi.
    • nenia1 Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 20:37
      Bardzo fajna na upały i prosta do zrobienia jest sałatka z arbuza, fety i mięty. Kroisz arbuz w kostkę, usuwasz pestki, do tego feta w kostkę, liście mięty i sos z cytryny i miodu.
    • sol_13 Re: Potrawa na impreze 18.06.21, 23:48
      Nie potrawa, ale przekąska: paluszki chlebowe posmarowane serkiem chrzanowym, zawijane w szynkę parmeńską. Zawsze u mnie schodzi. O, i jeszcze bruschetty z pomidorem, czosnkiem i bazylią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka