Dodaj do ulubionych

Bez silinkonów, parabenów...

18.06.21, 10:51
PEGów, oleju mineralnego, vegan itp itd

Ale PACHNĄCY!

Szukam albo kremu do twarzy (nie musi nic specjalnie robic poza wzmacnianiem bariery lipidowo/hydro)
albo czegoś to czyszczenia delikatnego twarzy (porannego a więc bez makijazu, filtra etc)

Poszukiwane zapachy to owoce, zwłaszcza egzotyczne, ale inne typu malina też mogą być.

Ewentulanie mocno morsko-ozonowe.

Istnieją?

Dzięki
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 10:52
      p.s. i najlepiej lekkie a nie naładowane tłuszczami
      • primula.alpicola Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 10:58
        Mam właśnie Nacomi suflet marine, ma morski zapach, ale co do reszty kryteriów nie jestem pewna.
      • hanusinamama Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 11:00
        NO ale jak chces odbudować barierę hydrolipidową bez tłuszczu?? Ja mam 3 wybrane kremy nawilżające które wieczorem nakładam na olej z czarnuszki.
        • chococaffe Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 11:02
          Nie mówię, żeby w ogóle ale czasami takie produkty mają niemal 99% tłuszczów
          • hanusinamama Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 11:39
            No moj ma 100%. Używam czystego oleju. Próbowałam róznych rzeczy łacznie z drogimi kremami z ceramidami i dupa. Nie codziennie, teraz 1-2 w tygodniu. Na wieczór olej z czarnuszki ( można tez z ogórecznika ale mi on śmierdzi łoejm), na to krem nawilżający i na to krem okluzyjny.
            • chococaffe Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 14:30
              Ja też ale teraz szukam czegos innego oprócz
    • pade Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 11:00
      Pierwsze co mi przychodzi na myśl to Bielenda Ritual Spa, np. malina z melisą. Pachnie intensywnie. Ale nie znam składu.
      • pade Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 11:01
        Botanic spa rituals miało być.
        • chococaffe Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 11:03
          pade, primula, dzięki - sprawdzę.

• wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 11:04
      Coś z Uzdrovisko? Ostatnio kupiłam u nich obłędnie pachnący przeciwzmarszczkowy krem na dzień, ale akurat nie jest owocowy, tylko kwiatowy. Nie znam całej ich oferty, może mają coś owocowego?
      • aniani7 Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 17:50
        Uzdrovisco kupilam ten krem - maske. Masakra, nic nigdy tak mnie nie uczulilo.
        • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Bez silinkonów, parabenów... 23.06.21, 22:01
          Na mnie wyjątkowo dobrze działa, pierwszy raz widzę tak spektakularny efekt po kremie na dzień.
    • primula.alpicola Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 11:10
      A jeszcze owoce, miałam Apis rewitalizujacy egzotyczny, ten to pachniał! Naprawdę intensywnie, mnie to trochę przeszkadzało.
      • aniani7 Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 21:51
        Apis ma bardzo srednie sklady.
    • koko8 Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 11:15
      Obejrzyj kremy Orientany, ja ich nie używam dlatego, że tak intensywnie (dla innych pięknie) pachną. Składy bardzo dobre.
    • wapaha Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 11:33
      a myślałaś o jakimś hydrolacie ?
      • chococaffe Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 14:32
        Dzięki, mój najlepszy hydrolat akurat trochę śmierdzi smile
        • wapaha Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 16:47
          nie wiem jakie zapachy lubisz ja kupiłam-totalnie przypadkowo świetny z lidla,dermofuture daily care melisa+aloes
          • chococaffe Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 16:54
            Ja teraz z arniki - rewelacja (efekt chyba najlepszy jaki miałam po hydrolatach) , ale za ładnie to on nie pachnie niestety
        • kira02 Re: Bez silinkonów, parabenów... 19.06.21, 08:24
          Mam hydrolat jaśminowy- pachnie obłędnie i niezłe nawilża, ale on delikatny jest, jak to hydrolat. Stosuję go jako podkład pod krem.
    • snakelilith Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 11:43
      Preferuję produkty bez zapachów, albo z zapachami nienachalnymi, natrualnymi typu róża, lawenda, zioła. Na szczęście większość kosmetyków ekologicznych nie pachnie zbyt intensywnie, albo zapach szybko się ulatnia.

Ale mam kostkę szampon plus odżywka w jednym, marki Niyok i myję tym rano też twarz i całe ciało, bo to mega delikatne myjadało i sprawdza się w ten sposób znakomicie.
      Wersja Vitamina pachnie dosyć intensywnie egzotycznymi owocami, jakieś mango, papaja, trochę brzoskwini. Jak przychodzi karton ze sklepu, to zapach bucha przy otwieraniu, ale przyjemnie, bez mdlącego odorku. I zapach utrzymuje się długo, wyczuwam we włosach męża nawet godzinami po użyciu.
      www.ecco-verde.pl/niyok/solid-shampooconditioner

Dosyć mocno pachną te kremy Dr. Scheller. Owocowo pachnie Ochronny krem nawilżający 24h Melone & Moringa, przeznaczony jest dla cery mieszanej, dla mnie w zasadzie za lekki, ale zadziwiająco mocno nawilżający. Miałam próbkę, była fajna.
      www.ecco-verde.pl/dr-scheller/ochronny-krem-nawilzajacy-24h

Jako aromaterapii używam często też balsamów do ciała Lavery, latem uwielbiam lawendowy. Ich żele pod prysznic pachną też intensywnie. Obłędne są wersje limonkowa i pomarańczowa, także jako kostki do mycia twarzy, oraz aktualnie także owocowa Superfruit.
      www.ecco-verde.pl/lavera/kostka-myjaca-pod-prysznic-high-vitality
      www.ecco-verde.pl/lavera/plun-pod-prysznic-superfruit
    • trampkoss1 Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 13:05
      www.mokosh.pl/regenerujacy-krem-do-twarzy-anti-pollution-malina
      • homohominilupus Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 13:12
        A ja mogę się podpiąć i zapytać o oleje?
        Hanusina tu wspomniała o oleju z czarnuszki.
        A z awokado moge kłaść na twarz? Jesli tak to jak często?
        • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 13:27
          homohominilupus napisała:

> A ja mogę się podpiąć i zapytać o oleje?
          > Hanusina tu wspomniała o oleju z czarnuszki.
          > A z awokado moge kłaść na twarz? Jesli tak to jak często?
          >
          Mnie bardzo dobrze robi olej z dzikiej róży, kupiłam do włosów, ale używam na twarz, na noc, jak mi się przypomni, czyli jakoś 2 razy w tygodniu. Fajnie wyrównuje koloryt.
    • kammik Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 13:24
      Ministerstwo Dobrego Mydła, krem Konfitura Róża-Malina. www.ministerstwodobregomydla.pl/product-pol-111-KONFITURA-ROZA-MALINA.html Mnie on co prawda kompletnie nie podszedł, ale ma sporo fanek i rzeczywiście przyjemny zapach.
    • marta.graca Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 13:32
      Może Miya Coconuts?
    • chococaffe Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 16:38
      zbiorczo - Bardzo wszystkim dziękuję. Na razie mnie kusi ten nacomi (już zdjęcie opakowania pachnie morzem) i Dr Schellera melon - to ten zapach, kórego pewnie szukam, martwi mnie nieco olej macadamia (komedogenność)
      Może spróbuję tek kiedyś innych polecanych.

Niestety moje codzienne kremy itp nie pachną (a jeżeli to niezbyt ładnie), a mam potrzebę ogromną dodac sobie czegoś ładnie, letnio pachnącego. Nie bawię się w samodzielne dodawanie olejków zapachowych, bo ilość której się nie boję nie daje efektu a siedzieć z próbowkami, wagą i kalkulatorem nie mam ochoty.

p.s. Laverę do ciała znam i uwielbiam, ale teraz chcę czegoś do twarzy. Mam wolne wieczory bo na lato odstawiłam retinol
      • primula.alpicola Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 17:34
        A znasz maskę Nacomi 3w1, Aqua Hydra Skin?
        Fajna na wieczory.
        Ja zastąpiłam retinol bakuchiolem, na lato.
        • chococaffe Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 17:38
          Najpierw zapytam - pachnie?smile
          • primula.alpicola Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 17:44
            Ładnie i delikatnie, niestety ani morzem, ani egzotycznymi kwiatami🤷‍♀️
            • chococaffe Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 17:49
              smile

To zobaczę jak ogarnę następny koszyk zakupowy smile
          • aniani7 Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 21:37
            Slodko, a lepi sie tak, ze kiedy chce zostawic na noc, mam wrazenie, ze przykleje sie do poduszki.
            • primula.alpicola Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 21:40
              Tę maskę Nacomi? Ja ją zmywam po jakichś 20 minutach.
              • aniani7 Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 21:42
                Pisza, ze mozna traktowac jako serum, pozostawiajac na noc cienka warstwe, ale jak, skoro lepie sie?
    • chatgris01 Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 21:19
      A konwalia może być? wink
      • chatgris01 Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 21:28
        Ten: www.drogerienatura.pl/so-bio-etic-krem-n-dz-arganowy-50ml.html

W ogóle wszystkie kremy tej marki są pachnące (dla mnie nawet zbyt mocno, ale zapachy bardzo ładne).
        Ich seria na oślim mleku też ma fajny zapach.
    • aniani7 Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 21:41
      Bardzo dobry jest krem Oblepikha c-berrica vitamin c. Czysciutki skladowo i ma zapach obledny.
    • alicia033 Re: Bez silinkonów, parabenów... 18.06.21, 21:48
      Decleor

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka