Dodaj do ulubionych

Wyprawa w góry - strój

20.06.21, 11:11
Dobre kobiety, poratujcie jakimś pomysłem. Wkrótce wybieram się na wyprawę po górach. Ciężki to dla mnie temat, bo gór latem nie lubię i wolę je oglądać niejako z dołu. W głosowaniu rodzinnym wygrało jednak zwiedzanie austriackich i włoskich hal, które znamy z zimowych wypraw na narty. I tu zaczyna się mój dylemat, co powinnam sobie kupić na taką wyprawę latem? Na stanie mam tylko buty trekkingowe. Pewnie, że można iść w góry w zwykłych szortach i T-shircie, ale wolałabym zaopatrzyć się w jakąś odzież funkcyjną, żeby chociaż nie wyglądać jak ostatnia ofiarą, skoro i tak będę się tak czuć.
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 11:17
      Jeśli jesteś PRAWDZIWĄ polką - to tylko tak jak poniżej. +200 do prestiżu za taki outfit.

• paola.brunetti Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 11:32
        To mi właśnie grozi, jeśli nic lepszego sobie nie kupię 😆
        • lumeria Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 14:19
          Chociaż siatę z biedronki masz? big_grin
          • paola.brunetti Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 19:29
            Nie mam jeszcze, ale kupię specjalnie na ten wyjazd smile
            • bywalec.hoteli Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 11:31
              W Biedronce pojawiają się również legendarne klapki Kubota.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 17:14
        Skoro targa się suknie ślubne i szpilki dla zdjęć to klapki, biale skarpety, koszulka i gacie + reklamówka to małe poświęcenie
        👍
    • beata985 Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 11:44
      Jadąc w Bieszczady kupiłam tylko ekstra buty...
      Tzn inne rzeczy też ale nie jakieś super duper multifuncykne...nie czułam się i nie wyglądalam jak ostatnia ofiara...Tzn być może inni tak mnie odbierali Ale mam to w dudzie
      • beata985 Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 11:50
        Olaboga, nawet w rybaczkach biegalam...mam nadzieję że żadnej ematki nie spotkałam 😳🤦‍♀️🤪
        • kadfael Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 11:56
          Rybaczki czemu nie wink zasłaniają te strategiczne tyły kolan. Ja raz się spaliłam w górach a wcale nie było jakieś ostre słońce. Masakra!
          • beata985 Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 12:07
            No oczywiście krem z filtrem w plecaku nosiłam...kapelusz na głowę też...
        • mashcaron Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 09:08
          Jako antyrybaczkowiczka 😅 muszę przyznać, że te konkretne rybaczki wyglądają na tobie bardzo dobrze ☺️
    • kadfael Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 11:45
      Najpierw zorientuj się, jakie warunki panują w tym rejonie w interesującej Cię porze roku. Temperatury, deszcz, załamania pogody. I do tego dostosuj zakupy.
      Ale na pewno dobre buty, jakaś lekka kurtka, można koszulki funkcyjne, spodnie, dobry lekki plecaczek.
      Aha - ja jestem przeciwniczką szortów w górach. Raz można się skaleczyć, otrzeć o coś, dwa - nie ma nic bardziej koszmarnego niż opalenie sobie nóg w zgięciu kolan.
    • szybki-lisek Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 11:54
      Wysoko na halach alpejskich potrafi zawiac zimny wiaterek... a i śnieg czasem leży. Kurteczka w plecaczku nie do pogardzenia 😀 zazdroszczę lata w Alpach.
    • abecadlowa1 Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 11:57
      Na głowę koniecznie kapelusz, czapka, chusta - najlepiej z ochroną UV. I skarpety - ja wybieram letnie z merino.
      W sklepach dostępna jest odzież funkcyjna z ochroną UV, technologiami chłodzącymi i przeciwzapachowymi. Odzież funkcyjna jest super, ale bez tych wynalazków też ludzie chodzą po górach.
    • sumire Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 12:03
      Nie szalałabym jakoś bardzo ze specjalną odzieżą, może poza softshellem, bo ten to się przydaje zawsze. Po Alpach ludzie chodzą bardzo różnie ubrani, nie ma spiny jak u nas na Krupówkach 😉
      Tylko przygotuj się ciuchowo na każde warunki atmosferyczne - jak byłam parę lat temu w Alpach w lipcu, to spadło kilkanaście cm śniegu. Trzy dni później było ponad 30 stopni...
      • alina460 Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 13:44
        Nie polecam softshella, ale to ja smile
        Jest za ciężki, żeby nosić w plecaku i raczej nieoddychajacy. To dobry ubiór na spacer w lesie, ale w góry nie bardzo. Ale może komuś pasuje smile
        • mikams75 Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 18:37
          ja tez nie, nie na lato.
          • droch Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 10:59
            Jako strój na lato niekoniecznie. Jednak na całodniową wyprawę w góry, z dala od schronisk i miejscowości - rozważam zapakowanie do plecaka, pogoda może w ciągu dnia ulec nieoczekiwanie drastycznej zmianie, w szczególności z +25 może zrobić się +10.
            • alina460 Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 16:19
              Wtedy zakładasz bluzę/polar i kurtkę.
              • droch Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 16:58
                Jasne, ale przecież softshsell to w sumie bluza; w każdym razie moim zdaniem softshellowi bliżej do bluzy niż kurtki, wbrew temu, co piszą producenci.
            • shmu Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 19:50
              Puchowa lepsza. Softshell jest generalnie mało użyteczny, choć estetyczny.
              • snakelilith Re: Wyprawa w góry - strój 22.06.21, 10:21
                shmu napisała:

> Puchowa lepsza. Softshell jest generalnie mało użyteczny, choć estetyczny.

Puchowa w Alpach latem do niczego ci nie przyda. Bezużyteczna. Jeżeli autorka chce chodzić po niewysokich austriackich, albo nawet włoskich trasach, to raczej będzie walczyć z upałem, a na gorszą pogodę wystarczy lekka kurtka z membrany chroniąca głównie przed deszczem i wiatrem oraz szybko schnący polar. Ocieplenie klimatu dotarło już w Alpy.
                • shmu Re: Wyprawa w góry - strój 22.06.21, 14:22
                  Zgadzam się. Co prawda miałam na myśli lekka puchowa kurtkę, która się pakuję w kieszeń, ale polarek + przeciwdeszczowa są lepsze.
                  • snakelilith Re: Wyprawa w góry - strój 22.06.21, 14:41
                    Przyznam się, że sama jadąc w Alpy (nad Morze Północne zresztą też) biorę ze sobą taką lekką, "letnią" puchówkę, którą można zrolować do wielkości małego termosu, ale nigdy nie biorę jej idąc w góry. Służy raczej do siedzenia na tarasie w wieczory, albo chłodne dni, gdy w góry nie idziemy.
    • alina460 Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 12:04
      Porządna kurtka przeciwdeszczowa. Polar. Koszulki termiczne. Spodnie funkcyjne, długie, ewentualnie odpinane nogawki. Czapka z daszkiem, a jeszcze lepiej kapelusik z rondem, żeby sobie karku nie przysmazyc. Wygodny plecak, w damskiej wersji.
      • karmelkove_love Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 18:09
        Wymieniłabym dokładnie taki sam zestaw.
      • taki-sobie-nick Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 22:22
        Przepraszam, ale na czym polegają funkcje "spodni funkcyjnych", poza tym, że spodnie owe schną szybko i i mają odpinane nogawki?
        • alina460 Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 16:20
          Mnie się nie pytaj. Ja je nazywam: spodnie górskie smile
        • joan_na1 Re: Wyprawa w góry - strój 22.06.21, 15:57
          Pot ze skóry jest odprowadzany na zewnątrz. Zupełnie brak nieprzyjemnego odczucia spoconej skóry. Dokładnie tak samo jak przy funkcyjnych koszulkach. Po ostatnich wyprawach w góry juz nikt mnie nie namówi na założenie na taką okazję bawełnianej koszulki.
    • lumeria Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 12:06
      Koniecznie lekka kurtka nieprzemakalna oraz jakis sweter termiczny - cienki polar, jedwab. W górach, nawet w lecie może zaskoczyć was zimno lub burza. Do tego lekki wygodny plecak (uwaga by nie miał jakiejś gumy na plecach).

Poza tym uwielbiam kapelusz turystyczny z szerokim rondem i troczkami do przywiązania w wietrze. Nosze go teraz ciągle latem, wiele razy uratował mi twarz, bo jednak filtry po jakimś czasie przestają działać.

• panna.nasturcja Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 17:47
        Dokładnie, kapelusz lepszy niż czapeczka z daszkiem, bo chroni kark przed słońcem.
        • joan_na1 Re: Wyprawa w góry - strój 22.06.21, 16:02
          Są jeszcze chustki z daszkiem. Nie ma ryzyka zwiania przez wiatr, jak przy kapeluszu, a kark również chroni.
    • stasi1 Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 12:07
      A czemu miałabyś się czuć ostatnią ofiarą? Byliśmy w górach ze znajomymi. Moja partnerka odstawała fizycznie od reszt grupy i dlatego czuła się jak ofiara. Ubiór nic by jej nie pomógł
      • lumeria Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 14:04
        >Moja partnerka odstawała fizycznie od reszt grupy i dlatego czuła się jak ofiara.
        >Ubiór nic by jej nie pomógł

Z jakiego powodu odstawała?
        • bib24 Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 17:14
          pewnie szła na końcu i nie miala siły.
          • stasi1 Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 13:10
            Właśnie tak była . zresztą napisałem że odstawała fizyczna. Ale pod górkę to miała rzeczywiście problemy z wchodzeniem ale z schodzeniem to już raczej nie
    • 21mada Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 12:19
      Na pewno króciutkie szorty. Kiedyś mężczyzna wspinający się za mną górskim szlakiem powiedział: "Ale ładny widok!". ☺️ Jego żona też przytaknęła. 😂
    • picathartes Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 12:20
      Koszulka dry fit, żeby Ci się pod plecakiem zbytnio nie pociła - jak zawieje wiatr gdzieś na wysokościach, można łatwo zmarznąć od mokrego podkoszulka.
      Cienki polarek najlepiej z merino; ale i zwykły cieplejszy podkoszulek z długim rękawem da radę.
      Dobra kurtka przeciwdeszczowa i idealnie spodnie przeciwdeszczowe też (takie naciągane na zwykłe spodnie). Czapka i coś na szyję w plecak; na głowę ochrona od słońca. Krem z wysokim filtrem.

Nie musisz mieć specjalnej odzieży technicznej big_grin
      Szorty lubię mieć sportowe, bo są miękkie i wygodniejsze - szczególnie jak idziesz na dłuższą wyprawę i masz plecak zapinany na biodrach. Ale zwykłe niesportowe szorty z byle jakiej sieciówki też się sprawdzą smile Albo legginsy.

Zależy też jak wysoko idziesz i jak szybko idziesz - Ty i cała grupa.
      Jak przekraczasz 2,5 tys metrów, wzięłabym cieplejszy polar, czapkę i rękawiczki w plecak, przeciwdeszczowe koniecznie też.
      Wybrałam się kiedyś w krótkich szortach, bez spodni przeciwdeszczowych na 3 tys metrów, bo "przecież chodzę szybko i jak pogoda się załamie, to szybko zbiegnę niżej, a polar i kurtkę przeciwdeszczową przecież mam". Zapomniałam, że idziemy z 80-latkiem. Spadł deszcz, wiatr się wzmógł, nie wiedziałam co ze sobą zrobić, żeby się nie wychłodzić, a on tak wolno szedł! Nauczka na przyszłość wink
      Pamiętaj też, że coś się komuś może stać i możecie na dłużej w górach utkwić, wtedy szybko się człowiek wychładza, więc jeszcze jeden dodatkowy długi rękaw zawsze warto wziąć.
      • lumeria Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 14:03
        > ale i zwykły cieplejszy podkoszulek z długim rękawem da radę.

Jesli tylko bedzie chłodniej, to owszem. Jak złapie ich wietrzysko i burza, to w podkoszulku w 15 minut będzie lodem na patyku. Trzeba wziąć coś cieplejszego a lekkiego. Pisze to osoba, która często w lecie w górach wypożycza cieple rzeczy nieprzygotowanym.
      • morekac Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 14:30
        >Pamiętaj też, że coś się komuś może stać i możecie na dłużej w górach utkwić, wtedy szybko się człowiek wychładza, więc jeszcze jeden dodatkowy długi rękaw zawsze warto wziąć

Folia NRC na takie sytuacje "coś się stało" bywa nieoceniona. Bardzo polecam.
    • ichi51e Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 12:27
      Buty trekingowe wystarcza (do plecaka - bidon na wode zebys mogla brac z poidel i buty do plywania w jeziorze (!!) reszta jak na spacer (spodnie do kolan, tshirt, czapka, lekka kurteczka) chyba ze zamierzacie chodzic po szczytach - wtedy oczywiscie buty za kostkę
      • ichi51e Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 12:29
        A dodam ze na trasach glownie rodziny z dziecmi i pary 60+ wiec raczej nikt sie ogladac nie bedzie big_grin
        • 21mada Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 12:38
          Taaa, bo ojcowie tych rodzin wpatrzeni są w swoją żonę. 😆
          • ichi51e Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 13:11
            bierzesz?
          • mikams75 Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 18:02
            taaa, bo mnie jacys tatusiowie i ich opinia akurat obchodza uncertain
    • pyza-wedrowniczka Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 14:09
      Jeśli nie lubisz gór, ani nie jesteś specjalnie sportowym typem i traktujesz ten wypad jako jednorazową przygodę, to bym nie kupowała nic specjalnie. Szkoda pieniędzy na rzeczy, które będą leżały w szafie, a ludzie chodzą w góry ubrani tak różnorodnie, że dopóki nie założysz sukienki z falbankami, to nie będziesz odstawać.

Ja np. w upały, żeby się nie spalić noszę ostatnio taką super cienką koszulę, białą w kwiatki - wybitnie nie jest to odzież techniczna, ale dzięki niej nie mam czerownych rąk, więc mam to gdzieś.

Uprawiasz jakieś sporty i masz w domu odzież sportową? Np. koszulkę do fitnessu (tylko taką z rękawkiem, żeby plecak nie obcierał), krótkie legginsy itp.?
      • katriel Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 17:11
        > dopóki nie założysz sukienki z falbankami, to nie będziesz odstawać.

Spotkałam kiedyś w Wielkiej Fatrze dziewczynę, Francuzkę. Miała porządne trekkingowe buty i skarpety, jej plecak wyglądał jakby był super profesjonalnym sprzętem dla alpinisty, tyle że sprzed 20 lat. Akurat koło nas przystanęła, żeby wyciągnąć z tego plecaka kurtkę przeciwdeszczową i butelkę z wodą (kurtka też ewidentnie techniczna, z membraną).
        I do tego wszystkiego nosiła sukienkę. Niebieską sukienkę w duże białe grochy. Krótki rękaw, okrągły dekolt, odcinana w pasie, długość tuż przed kolano, na dole wykończona falbaną. Trochę dziwne, ale w sumie, czemu nie? OK, nogi gołe i można zmarznąć przy załamaniu pogody - ale połowa ludzi chodziła w spodenkach krótszych od jej sukienki, tak samo mogli zmarznąć, zresztą spodnie też mogła mieć w plecaku. Mnie by się w takim stroju uda ocierały, ale nie każdemu się ocierają, jej widocznie nie.
        Może trochę odstawała (dlatego ją zapamiętałam), ale nikt jej specjalnie palcem nie wytykał. Ludzie gór tolerancyjni są.
      • taki-sobie-nick Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 22:42
        Sukienka, z falbankami czy nie, przynajmniej jest przewiewna. tongue_out
    • morekac Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 14:27
      Koszulki antypotne. Polarek. Kurteczka przeciwiatrowo-deszczowa. spodnie szybkoschnące - są i takie z odpinanymi nogawkami, ale nie wszyscy lubią. Może się przydać coś cienkiego z długim rękawem i kremik z filtrem (i to wysokim). Okulary przeciwsłoneczne (i to dobre, zwłaszcza jeśli będziecie chodzić w terenie, gdzie może być jeszcze śnieg, nawet w płatach). Czapka, rękawiczki, czapka od słońca.
    • jola_ep Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 16:53
      Zabieram koszulki z krótkim rękawem, które lubię na upały (zwykle wiskoza). Spodnie poniżej kolan (len, wiskoza) jak ciepło i szybkoschnące długie na normalne temperatury. Do tego jakaś lekka wiatrówka, poncho od deszczu, cienki sweterek z merino. Oczywiście coś od słońca. Z typowej odzieży "funkcyjnej" to chyba tylko te spodnie mam. Na szlaku widziałam różnie ubranych ludzi, nawet w zwiewnych sukienkach. Za to wszyscy mieli porządne buty.
      Zabieram jeszcze kijki trekkingowe.

Podejrzewam, że może przez niektórych jestem oceniana jak ostatnia ofiara wink ale mam to w poważaniu. Chodzę, podziwiam widoki (przy okazji złapię oddech wink ). Trasę planuję tak, aby uwzględnić czas, jaki spędzam na tym podziwianiu big_grin
    • mikams75 Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 17:04
      buty najwazniejsze sa, najlepiej sprawdzone i rozchodzone, nie nowki. Skarpetki trekkingowe, plastry. Poza tym to co chcesz - ludzie nosza przerozne ubrania. Nie polecam nowosci, bo moze sie okazac, ze to nie jest to, co Ci pasuje np. ja nie lubie typowych trekkingowych spodni - mialam juz rozne i dla mnie sa to niewygodne sztucznidla a to, ze szybko schna to minimalna zaleta, bo sytuacji, kiedy schnac musialy bylo niewiele.
      Przydaje sie latem wysoko w gorach koszula - na swetry/bluzy/polary jest za cieplo a czasem szczegolnie podczas schodzenia przydaje sie cos, co mozna narzucic na siebie i ochroni przed wiatrem/sloncem i bedzie oddychac.
      Oczywiscie cos na glowe, dobre okulary sloneczne, kremy z filtrami 50.
      Niektorzy nosza zapasowa koszulke i na szczycie sie przebieraja i to jest dobry pomysl, bo na gorze wieje chlodem, przy schodzeniu tez juz sie tak czlowiek nie poci i przyjemniej jest w suchej.
      Kijki do wedrowania tez sie przydaja, oczywiscie wygodny plecak, szczelne opakowania na jedzenie.
      Ciuchy przeciwdeszczowe - ok, moga sie przydac, choc ja latem fanka nie jestem, bo nawet najbardziej oddychajace materialy nie daja rady latem odprowadzic potu. Przy niepewnej pogodzie wole miec zapasowe ubrania w plecaku i sie przebrac zeby np. nie siedzec w mokrym godzine w pociagu. Jak jedziecie samochodem to dobrze miec komplet ciuchow w aucie.
      Raz tylko mialam sytuacje, ze dopadl mnie grad i mialam nogi w drobnych siniakach uncertain Lekkie dlugie spodnie bylyby lepsza opcja. Ale ja mam gory rzut beretem i wyruszam przy pewnej pogodzie.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 17:30
      Tam dojezdżasz wyciagami z niski partii w wysokie gdzie są piękne szlaki.
      Na dole jest 25 st. na górze zimno, czasem 15 czasem 10.
      Musisz mieć wiele warstw górnych, bo w nogi nie zmarzniesz o ile w samych stringach nie będziesz chodzić i nie kapelutek na głowę ale kominową czapkę czy opaskę i chustkę na głowę niżej.
      Buty górskie do wspinaczek, bo jak pisałam wjazd w wysokie partie to 20 min i super szlaki prowadzące do innego wyciagu którym zjeżdżasz.
      Jak będziecie to kupcie sobie bilet na busy na pobyt, taką tygodniówkę, duzo taniej niż pojedyńcze jazdy, bo samochodem swoim tam jeździć nie będziecie bo wówczas musicie wyjsć z punku A i wrócić do A co jest mega upierdliwe i czasem są to nadłozone kilometry po drogach malociekawych, byle by dojsć do samochodu.
      Ubiór jak zawsze w góry:
      Grube skarpety - frotką do ciała, buty za kostkę, spodenki przed kolano, za kolano, do kostek, z odpinanymi nogawkami - kto co lubi, koszulka, cienka bluza na zamek, "wiatrówka", komin, okulary, czapeczka, kijki/rękawiczki jak lubisz.
      Plecak z plasterkiem i bandażem, nóż, latarka, telefon, kasa misiu kasa, woda, batony ze 3, kanapka, folia przeciwdeszczowa, dokumenty.

• mgla_jedwabna Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 19:18
      Ja bym założyła spodnie lekkie i przewiewne, ale długie. Zawsze to lepiej przy nagłej zmianie pogody, no i łatwiej uniknąć spalonych na czerwono łydek.

U mnie generalnie sprawdza się kurtka przeciwdeszczowa (porządna, górska) i cienki polar. Doskonale chroni przed zimnym wiatrem.
      • raczek47 Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 19:42
        Ja lubię góry, często jeżdżę (tylko w Polsce),więc alpejskich klimatów nie znam,ale mam zasadę zawsze:buty za kostkę i spodnie za kolano.To w razie wkręcenia nogi na jakimś korzeniu i potknięciu (kolano jest chronione przez materiał),w plecaku podręczna apteczka-p/bólowe,plaster (w tym na odciski i p/biegunkowe) .W plecaku też cienka przeciwdeszczówka. I zawsze wkładam stanik sportowy, bo dobrze wchłania pot.
    • paola.brunetti Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 19:36
      Dziękuję bardzo za wszystkie porady! Na pewno nie pomyślałabym o uzssych spodniach ani o odzieży na bardziej zimowe warunki, ale w sumie nie wiem dokładnie dokąd jedziemy. Mąż i syn ślęczą nad mapami, robią plany i rezerwacje, ja pewnie dowiem się wszystkiego, kiedy będą mieli ustaloną trasę. Ja mogę chodzić po płaskim nawet i cały dzień, ale góry mnie pokonują. Mam nadzieję, że jeśli wezmę kije do nordic, to może jakoś dam radę wink
      • paola.brunetti Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 19:37
        *dłuższych spodniach
        • morekac Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 20:01
          Spróbuj się dowiedzieć, jakie wysokości planują. To trochę determinuje grubość bluzy, jaką zabierasz - na wypadek załamania pogody. Słońce też zresztą daje się we znaki, zwłaszcza jeśli w okolicy jest śnieg/ płaty śniegu.
      • ichi51e Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 20:05
        jeśli panowie planują jazdę na wypożyczonych rowerach to lepiej niech ku robią rezerwacje btw.
        • ichi51e Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 20:05
          *juz
          • raczek47 Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 20:13
            Szczerze? Z kijami do nordic walking niekoniecznie dobrze chodzi się po górach, jest mnóstwo korzeni na których te kije się nie sprawdzają, czasem kłód czy polamanych drzew przez które trzeba przechodzić, często jest wąsko przy mijaniu się na szlaku ; zawsze ,gdy patrzę na ludzi z kijami ,którzy wdrapują się pod górę, wydaje mi się, że żałują, że je wzięli że sobą, bo sa tylko balastem,nie da się z nimi chodzić, jak po płaskim terenie .Rozważ to.
            • morekac Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 20:25
              Mnie się bardzo dobrze chodzi z kijkami trekkingowymi. Spore odciążenie dla kolan.
            • kryzys_wieku_sredniego Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 20:29
              To przypinasz do plecaka, ja nie chodzę z kijkami, bo nie lubię, ani po płaskim ani po górach ale moja ciocia która byla przewodnikiem górskim kijki sobie ceni bo odciążają kolana.
              • morekac Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 20:55
                Klasyczne kije do nd są raczej mało fajne w górach. Kije trekingowe z regulowaną wysokością i dobrymi amortyzatorami są lepsze.
                • mikams75 Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 01:02
                  amortyzatory to trzeba polubic, mnie sie nie udalo, wole stabilne nieamortyzowane podparcie.
            • jola_ep Re: Wyprawa w góry - strój 20.06.21, 21:15
              Bo w górach nie chodzi się z kijkami do nordic walkingu.
              Powinny być lekkie i wytrzymałe (odpowiedni stop aluminium), regulowanej długości i składane (np. Flick Lock - dłuższe do schodzenia, krótsze do wchodzenia, można przypiąć do plecaka), koniecznie dobre końcówki ( np. widiowe ), wygodny uchwyt. Idealnie odciążają kolana, świetne przy schodzeniu, przy śliskich szlakach, albo jak ostatnio gdy szlak zmienił się w mały, błotnisty strumyk.

Sama zrzędziłam, że zbędne, aż spróbowałam smile
              • mikams75 Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 01:01
                do nw tez moga byc lekkie i wytrzymale i regulowane a koncowke mozna sobie zmienic albo zdjac.
                • jola_ep Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 07:52
                  Nie przeczę. Właśnie kombinuję jak zmienić swoje dokupując gumowe nakładki na końcówki. Zmiana jest możliwa. Niemniej jednak kupując kijki w góry proponuje raczej szukać wśród dobrych trekkingowych.
                  • mikams75 Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 08:34
                    przerobilam przez lata rozne (mieszkam u podnoza Alp) i obecnie najbardzie mi pasuja wlasnie te do nw. Koncowke mozna sciagnac i miec sam szpikulec.
            • mikams75 Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 01:05
              absolutnie nigdy nie zalowalam, ze wzielam kije i przy przeszkodach jakie wymienilas zupelnie nie przeszkadzaja. Przy mijaniu sie na szlaku? Trzyma sie przy sobie i tyle. Jedynie kiedy lepiej je przypiac do plecaka to miejsca z lancuchami albo wielkimi blokami skalnymi gdzie sie rece bardzo przydaja.
            • picathartes Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 13:19
              Nie wyobrażam sobie chodzić bez kijków (trekkingowych) smile

> zawsze ,gdy patrzę na ludzi z kijami ,którzy wdrapują się pod górę, wydaje mi się, że żałują, że je wzięli że sobą, bo sa tylko balastem,nie da się z nimi chodzić, jak po płaskim terenie .

W jakie Ty góry jeździsz? I czy to na pewno są góry? surprised
              Nie wyobrażam sobie przejść dłuższej trasy bez kijów w terenie z dużą różnicą wysokości. Jak się kiedyś przejdziesz z plecakiem jednego dnia z 1200 na 2900, potem na 1400 do 2600mnpm to zrozumiesz, że bez kijków drugiego dnia już tyle samo nie przejdziesz big_grin
              • panna.nasturcja Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 14:10
                Ciekawe jakim cudem chodziliśmy wszyscy po górach na obozach wędrownych w czasach liceum i studiów, z plecakami z całym dobytkiem, w czasach, gdy w Polsce o chodzeniu z kijkami nikt nie słyszał.
                Oczywiście, ze wielu osobom kijki pomagają, ale przecie tysiące ludzi chodzi bez kijków i tez dają sobie radeę.
                • jola_ep Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 14:14
                  bez zmywarki też sobie radziłam tongue_out

(a tak poważnie, to też uważałam, że kijki są zbędne)
                  • panna.nasturcja Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 14:18
                    No ale właśnie o to chodzi, ze dla jednego kijki są ułatwieniem, a inni nie lubią.
                    Ale nie ma co pisać, ze bez kijków nigdzie nie wejdziesz i nie da się chodzić po górach.
                • picathartes Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 14:17
                  W czasach liceum to, moja droga, miałaś o niebo lepsze stawy biodrowe i kolanowe niż po trzydziestce i później.
                  • panna.nasturcja Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 14:19
                    I jakoś nadal chodzę po górach bez kijków, bo nie lubię.

PS nie jestem ani twoja, ani droga, bez protekcjonalizmu, proszę.
                • mikams75 Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 18:06
                  mnostwo osob znajdywalo sobie jakis kijek po drodze i sie nim wspomagalo smile
              • snakelilith Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 14:35
                picathartes napisał(a):

> W jakie Ty góry jeździsz? I czy to na pewno są góry? surprised
                > Nie wyobrażam sobie przejść dłuższej trasy bez kijów w terenie z dużą różnicą w
                > ysokości.

Ha, ha, ha, Luis Trenker rży ze śmiechu z zaświatów. Nie ty wymyśliłaś chodzenie po górach i już na pewno nie zaczęło się ono po wynalezieniu karbonowych kijków. Regularnie chodziłam po szwajcarskich Alpach pokonując niejednokrotnie 1500m wysokości w dół i w górę w ciągu kilku godzin. I to kilka dni pod rząd. Nigdy nie chodziłam z kijkami i jakieś 20 lat temu nie widziałam też jeszcze nikogo z czymś takim. Co najwyżej z drewnianą ciupagą z ozdobną metalową rączką. Nawet taką kiedyś podczas trasy znalazłam, może komuś było niewygodnie i po drodze zostawił.
                A czy następnego dnia da się radę zrobić podobną trasę zależy od wielu czynników, głównie kondycji, wytrenowania, także pogody. Oraz ochoty. Zawsze zakładam, że ludzie chodzą po górach dla przyjemności, a nie bicia komandoskich rekordów i jak następnego dnia czują za bardzo nogi, to idą tylko 200 m wyżej pomoczyć stopy w strumieniu i pooglądać czarnonose owce na łące, albo pokarmić świstaki.

http://s19.rimg.info/465add77b59cebdc25f7ad6c03cc2f4a.gif
              • raczek47 Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 16:07
                W jakie góry?
                Tatry,Bieszczady,Beskidy,Pieniny.
                Nie mam problemu z pokonywaniem wielokilometrowych tras.
                W ubiegłym roku po przejściu 20km trasy ,gdy zeszliśmy do małej wiochy,z której,jak się okazało nie ma juz busa do miejscowości, w której zostawiliśmy auto ,pobiegłam po nie (7 km) ,w butach do łażenia po górach,gdy reszta ekipy przysiadła na poboczu i nie miała siły iść dalej i czekała aż po nich przyjadę. Kije w moim wieku nie są mi do potrzebne przy chodzeniu .Wydaje mi się po prostu,że często ludzie żałują, że te kije wzięli, obserwując jak podchodzą pod szczyt po kamieniach.
                • raczek47 Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 16:08
                  W ubiegłym roku miałam 46 lat.
                  • jola_ep Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 16:41
                    Wątek chyba dotyczy osoby, która gór nie lubi i chodzi po nich okazjonalnie? Kupiłam najpierw jedną parę na próbę. Doceniłam jak schodziliśmy błotnistą ścieżką, gdzie nawet nasze "techniczne" buty ślizgały się bardzo. Tylko dzięki kijkom zeszliśmy bez większych strat w ubraniu i godności wink Potem zaczęłam używać coraz częściej.
                    Nie piszę, że trzeba. Przecież chodziłam bez kijków. Można nawet jak się zaczyna chodzić po górkach w wieku późniejszym niż 46 smile

Zachęcam tylko, że warto spróbować. Ważna tylko jest ich jakość: lekkość, wytrzymałość, dobrej jakości końcówki, łatwość regulacji długości (choćby po to, aby przypiąć do plecaka), dobry, wygodny uchwyt. Bez tego można rzeczywiście żałować, że się je wzięło wink
                    • droch Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 17:02
                      Ważna tylko jest ich jakość: lekkość, wytrzymałość, dobrej jakości końcówki, łatwość regulacji długości (choćby po to, aby przypiąć do plecaka), dobry, wygodny uchwyt.

Ano tak, inny komfort wyprawy jest z tanim "kuropem" z marketu, a inny z dobrymi, lekkimi kijkami, które wręcz "dopasowują się" w marszu do piechura. Ja mam karbonowe, polecam, ale trzeba pamiętać, że są mniej odporne na złamanie niż metalowe.
                    • snakelilith Re: Wyprawa w góry - strój 22.06.21, 10:10
                      jola_ep napisała:

> Wątek chyba dotyczy osoby, która gór nie lubi i chodzi po nich okazjonalnie? Ku
                      > piłam najpierw jedną parę na próbę. Doceniłam jak schodziliśmy błotnistą ścieżk
                      > ą, gdzie nawet nasze "techniczne" buty ślizgały się bardzo.

To chyba powinnaś jednak wymienić buty. Nigdy, przenigdy moje górskie buty mi się nie ślizgały. Ani w błocie, an nawet idąc praktycznie w strumieniu, który przecina czasem wiele szlaków. Ale ja mam przedpotopowe, zadziwiająco solidne buty marki Meindl i przekonałam się wiele razy, że przeróżne "techniczne" buty, brane jako alternatywa, nie oznaczają profilu nadającego się w góry.
                      A gadżetomania i lubienie gór, to są dwie różne sprawy, których lepiej nie powinnaś mylić.
                      • jola_ep Re: Wyprawa w góry - strój 22.06.21, 11:14
                        Pewnie powinnam mieć lepsze smile (zawsze można mieć lepsze) A ten kawałek to była alpejska łączka i ślizgała się warstwa gliny na warstwie gliny. Nie, strumień i zwykłe błotko nie stanowią szczególnego problemu, są raczej dość normalnym zjawiskiem.

Gadżetamania moim zdaniem nie wyklucza lubienia gór smile A nawet pomaga.
                        Piszę z perspektywy osoby, która nie jest wytrawnym turystą górskim. Ot, oderwę się od pracy zdalnej i cieszę górami. Wtedy kijki pomagają. Wiem, że można cieszyć się górami za pomocą jednego ogórka w plecaku, ale to nie dla mnie smile
                      • morekac Re: Wyprawa w góry - strój 22.06.21, 11:45
                        Hehe, w błocie ci się nie ślizgały? To nie chodziłaś po beskidzkim błocie...
                        • droch Re: Wyprawa w góry - strój 22.06.21, 12:00
                          To nie chodziłaś po beskidzkim błocie...

A jak już znudzi się beskidzkie błoto, to polecam, po sąsiedzku, bieszczadzkie big_grin
                        • snakelilith Re: Wyprawa w góry - strój 22.06.21, 12:09
                          Po beskidzkim błocie to ja ostatnio chodziłam 35 lat temu. Ponieważ autorka wątku pisze o wycieczce w Alpy, piszę głównie o doświadczeniach w Alpach. Beskidy przebiegłam (Beskid Żywiecki miałam za miedzą) w prlowskich trzewikach z bardzo wątpliwą przydatnością do chodzenia po górach i też się dało. To w zasadzie pagórki, na Babią Górę to można wejść praktycznie w sandałach. Pogoda bywa wprawdzie nieco mniej stabilna niż w Alpach, ale w ostatnich 30 latach prognozy meteo stały się coraz bardziej solidne i wiele nie powinno nas zaskoczyć.
                • mikams75 Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 18:08
                  > Wydaje mi się po prostu,że często ludzie żałują, że te kije wzięli, obserwując jak podchodzą pod szczyt po kamieniach.

ci ludzie moga zalowac, ze w ogole w gory poszli wink
                  moze dlatego maja nieszczesliwe miny
            • panna.nasturcja Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 14:08
              Po górach nie chodzi się z kijkami do nordick walking, są kijki do chodzenia po górach.
      • mikams75 Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 01:06
        to ukladajcie plan B jakbys miala dosc, zrobisz czesc trasy, spotkacie sie za 2-3h znowu.
    • snakelilith Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 11:38
      Przede wszystkim, co nawet ważniejsze od stroju, zapoznajcie się przed wyjściem bardzo dobrze z prognozą pogody. Te są w ostatnich latach bardzo precyzyjne, nagłe załamanie pogody znikąd raczej się już nie zdarza. Trzeba jednak brać wszystko na serio, sprawdzić temperaturę na dole i w górze, a jak jest ryzyko nagłej zmiany, to lepiej w góry nie wychodzić. Dwa razy coś takiego zlekceważyłam, bo "nie będzie tak źle" i "zdążymy wrócić", i było bardzo nieprzyjemnie. Raz złapała nas burza na wysokości 2500m w łysym terenie w Szwajcarii, co było niebezpieczne, a raz urwanie chmury w głupim Schwarzwaldzie. Zmokłam tak, że dostałam straszego kataru, a buty nie wyschły mi do końca pobytu.
      Nagłych załamania pogody bardziej można się spodziewać w północnej części Alp, w południowej latem rzadko zdarza się już wysoko nagła zima, nawet w okolicach lodowców (czy ich resztek) zwykle jest bardzo gorąco. Jeszcze 10-15 lat temu nawet latem brałam kalesony, rękawiczki i ciepłą czapkę do plecaka. Dziś nie jest to już potrzebne. Jednak powyżej 1500-2000 m zawsze jest ciut chłodniej, lepiej nie wychodzić tylko w szortach i lekką, sportową kurtkę oraz polar trzeba wziąć. Polecam też podwójne skarpety, najlepiej takie pogrubiane na palcach i piętach oraz koszulkę na zmianę, nawet te funkcyjne można zapocić, a jak zimny wiatr przeleci po plecach, to doceni się suchą bluzkę w plecaku.
      I sprawdź czy te twoje trekingowe buty na pewno sprawdzają się w górach. Miałam raz takie Reeboki, trekingowe owszem, ale do płaskiego lasu. Na stromych, gładkich, albo nawet wilgotnych kamienach ślizgały się jak na lodzie. Jak chcecie iść w góry, to kup lepiej buty, które wyraźnie się do tego celu nadają.
    • ida_listopadowa Re: Wyprawa w góry - strój 21.06.21, 19:59
      Wszystko zostalo powiedziane z wyjatkiem jednej waznej rzeczy: bielizny!
      Biustonosz sportowy, zadna bawelna i taki dobrze opiety, zeby nie obcieral. Nic cywilnego sie nie sprawdza, widzialam otarcia do krwi, szczegolnie przy pachach, gdzie pracuje i stanik i ramie plecaka. Oddychajacy, zeby nie nasiakal potem. Chodzenie w spoconym i zimnym to dramat.

Majtki z plaskimi szwami, albo bezszwowe. te szwy potrafia tak skrzywdzic, ze szok. No i tez nie bawelniane. Zimne mokre od potu gacie to prosta droga do niemilych konsekwencji.
      ja mam bezszwowe sportowe gatki z czegos sztucznego ale moje znajome kupuja cienkie gatki merino i to takie szortowate.
      Biustonosz dobrze aby byl z krzyzowanymi z tylu ramiaczkami, czy innym podobnym patentem.

Ale ci zazdroszcze!
    • groot1287 [...] 22.06.21, 09:28
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka