Dodaj do ulubionych

5 dzieci w klasie

24.06.21, 08:28
Zeszly tydzien moze 9, teraz 5. Tyle chodzi w klasie syna do szkoly dzieciakow od poniedzialku, a dzisiaj rano byl tylko jeden kolega.
Jutro na rozdaniu bedzie komplet, wiem bo organizuje mini zakonczenie i nikt nie wyjechal, po prostu dzieci zostaly w domach.

I do brzegu. Mimo ze nauczyciele organizuja calodniowe zabawy, zawody, ciekawe wyjscia w plener i podejscie do ostatnich tygodni maja wrecz wymarzone - nikt nie korzysta.
Wczoraj budowali ule, dekorowali je, malowali na rozne kolory, wymyslali imiona dla przyszlych krolowych pszczół.
Przedwczoraj byl piknik w parku.
Na historii z kamieni patykow i lisci budowali mape polski w okresie rozbiorow.
Klasa 4 to dzieciaki - nie naburmuszone nastolatki i takie atrakcje byly zawsze dla nich fajne.
Rodzicow znam b dobrze - dzieci zostaja w domach i maja wczesniej wakacje tj - graja po 8 godzin na kompach. Maratony w fortnite, czesc laczy sie online i gra w gry. Caly dzien. Zostaja w domach same, rodzice w pracy, jak za czasow trzeciej fali..

I mam taka smutna refleksje, ze ten rok izolacji starszakow skierowal dzieci na inne tory. Sa aspoleczne. Dla 10 latka inne dzieci po tak duzej przerwie przestaly byc atrakcja, wyjscie na piknik i lody z lubianymi rowiesnikami wydawaloby sie cudowne, jeszcze w piekna pogode. Ale nie. Te dzieci wracaja do swiatka komputerow, tablecików, gier - swiata w ktorym tkwily ostatni rok. Slyszlalam rozmowe dwoch ze fajnie jakby byla czwarta fala bo beda mogli byc sami w domu, kulkanascie godzin kompa, troche lekcji a w przerwach i pozniej gry.
Nie wiem czy u was podobnie - ale mnie to uderzylo, tak jak i to, ze ostatnio wprosil sie jeden kolega to znaczy drapnął mnie na schodach szkoly i pyta czy moze przyjsc do syna. Mowie ze jesli syn ma ochote to jasne, swietny pomysl. Przyjechal z tabletem. Pytam sie czy chca w cos zagrac choc syn nastawial sie na lego. A on ze nie, ze on sobie moze posiedziec na kanapie i pograc, a ewentualnie potem sie pobawia. Syn sie wkurzyl, mowi ze kolega gra wszedzie calymi dniami, przmyca tablet w kazde mozliwe miejsce. Ostatnio byl u kolezanki - jej mama tez byla przerqzona, bo oboje mieli sie bawic a kazdy pare godzin gral na swoim sprzecie.
Serio to jest normalne?
Nie wiem czy to wina pandemii czy czasow - ale te dzieci uciekaja w swiat gier, elektroniki a w tym wszystkim ogromnego osamotnienia i co gorsze wcale nie chca sie z niego wyrwać. Jesli dla 10 latka atrakcja nie jest cos co w zalozeniu jest super atrakcyjne - bo nauczyciele proponowali tez aquapark, wyjacie do zoo, kino itd - to co trzeba robic zeby przebic tłuczenie w gry, skoro juz w tak
mlodym wieku te rzeczy to nic ciekawego?
Takie mam obserwacje na malej grupie w okolo.
Jak jest u was?
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 08:30
      No te okropne dzieci. Zakopać.
      • jakis_wolny Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:52
        zuleyka.z.talgaru napisała:

> No te okropne dzieci. Zakopać.

Raczej kopnąć w dooope leniwych śmierdzieli, czyli ich rodziców.

• runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 08:32
      Nie może być, dajesz komuś alkohol dzień w dzień a ten się uzależnia? 😏 Elektronika też tak działa.
      • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:02
        O toto. Z elektroniką działa nawet bardziej, bo nie ma silniejszych bodźców dla dzieci.
        • nutella_fan Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:13
          Dokładnie. Też nad tym boleję. Walczyłam z tym, teraz się pogodziłam (chyba). Z tym że u mnie nie gry, a filmy.
      • 1matka-polka Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:04
        runny.babbit napisał(a):

> Nie może być, dajesz komuś alkohol dzień w dzień a ten się uzależnia? 😏 Elektr
        > onika też tak działa.

Alez skad, moj 9-letni dziubdzius siedzi najwyzej 123 minuty dziennie i wcale nie musze go pilnowac, bo sam sobie dozuje, bla bla bla...
        • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:28
          No mój 11-latek, jak mu nie pozwolę grać to nie gra. Dziwne?
          Piwka twój syn tez się napije, jak będziesz w pracy?
          • 1matka-polka Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:33
            🤦🤦🤦

Mam corke i owszem, jesli jej ustnie xabronie korzystac z komorki a nie bedzie miala nic innego do roboty, to juz za chwile ta komorka znajdzie sie w jej rekach, nie wiadomo jak, magicznym sposobem...
            • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:41
              Identycznie. Ogólnie to grzeczne dziecko, ale na wszelki wypadek jej telefon śpi u mnie, żeby jej nie kusiło.
          • runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:36
            No i psychoterapeuci od uzależnień zmasakrowani- wystarczy powiedzieć uzależnionemu, żeby tego nie robił i gotowe!
            • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:49
              runny.babbit napisał(a):

> No i psychoterapeuci od uzależnień zmasakrowani- wystarczy powiedzieć uzależnio
              > nemu, żeby tego nie robił i gotowe!

Ja mowie mojemu dziecku, żeby nie robił i nie robi. Ale ono uzależnione nie jest. Wystarczy nie dopuścić do uzależnienia. Jak ktoś ma uzależnione dziecko, to ms jednak nieporównywalny problem i tym bardziej nie powinien pozwalać mu na niechodzenie teraz do szkoły
              • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:51
                Dziecko się uzależnione nie urodziło, to rodzice na to uzależnienie pozwolili.
                • nutella_fan Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:15
                  To szkoła zdalna. Moja przed pandemią widziała u mnie komputer jako narzędzie pracy, teraz godzinami filmy ogląda. Wciągnęła się rok temu podczas zdalnej edukacji.
                  • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:50
                    I nie masz wpływu na to, żeby nie oglądała?
                    • nutella_fan Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 14:30
                      Próbuję, ale różnie to idzie. Jak zabraniam to sfochowana potrafi być, albo gorzej. Ma 13 lat. Nie jest to proste, jak ze wszystkimi uzależnieniami. Zobacz np ile ludzi ma problemy z odchudzaniem.
                      • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:08
                        No proste nie jest, ale wykonalne. Pozwalasz , bo boisz się sfochowania?
                        A nie, skoro tyle ludzi ma problemy z uzależnieniami, to jesteś usprawiedliwiona, i twoje dziecko tez. Niech ogląda do woli, nie będzie sfochowana, a ty będziesz mieć święty spokójwink Przecież wszyscy tak robią, i pandemia...wink
                        • runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:21
                          Komunikatory też dziecku wyłączasz czy non stop je monitorujesz? Jak słucha muzyki?
                          • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 22:19
                            Jakie komunikatory? Jakiej muzyki? O co ci chodzi? Muzyka to nie gry. A komunikatorów moje dziecko nie używa.
                            • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 22:21
                              Już pisałam wyżej, mamy ustalone ile może grać i ani dziecko ani ja nie mamy z tym problemu.
                            • runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 23:10
                              Chodzi mi o czas spędzony przed ekranem. Bardzo trudno to kontrolować jeśli telefon służy też dziecku do komunikacji z koleżankami i kolegami, jako odtwarzacz MP3 etc. Jeśli twoje dziecko nie używa komunikatorów to jakiś ewenement, ponieważ jest to powszechne wśród dzieciaków w dzisiejszych czasach. Wygląda na to że dla ciebie problemem jest jedynie nadmierne granie, mnie martwi totalny czas spędzany przed ekranem. I trudno mi z tym walczyć kiedy telefon w dzisiejszych czasach służy do tylu rzeczy.
                              • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 25.06.21, 13:46
                                Na szczęście w grupie rówieśniczej (11-12lat) mojego dziecka nie używa się komunikatorow, poza sporadycznie teamsem. Żadnych mediów społecznościowych itp. Nie ma zbyt długiego grania i bezsensownego gapienia się w ekran (tel., tabletu, czy komputera). Wszystko w granicach rozsadku. Ulubiona muzykę może sobie puścić, kiedy chce. Z tego co zaobserwowałam, to jeden kolega nadmiernie korzysta z elektroniki, i zaczyna odstawać od reszty, być dziwny. Nie wychodzi na dwór, na rower, a jak wyjdzie to szybko wraca do domu, dzisiaj po rozdaniu świadectw nie chciał iść z reszta klasy na lody itp.
                                • runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 25.06.21, 13:54
                                  Mamy dziecko w tym samym wieku. Jeśli nie masz komunikatora to jesteś poza obiegiem informacji i wyrzutkiem społecznym. Jest to dla nich tak oczywiste jak dla dorosłych posiadanie konta w banku.
                                  • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 25.06.21, 15:47
                                    No cóż, dzieci od kogoś przykład biorą. Nie ma się co dziwić, jeżeli rodzice takie bzdury piszą i takie pojęcie o życiu mają. No trzeba mieć komunikator, ciągle być na łączach, żeby nie być wyrzutkiem społecznym. Odkrycie stulecia wink A co tam za informacje w tych komunikatorach niezbędne do życia?
                                    • runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 25.06.21, 15:55
                                      A ty nadal listy piszesz i dzwonisz na stacjonarny? Na forum też siedzisz i bzdury wypisujesz zamiast klepać tradycyjnie z sąsiadka pod domem 😏 Normalne rzeczy sobie piszą, umawiają się na spotkania, gadają etc. To po prostu narzędzia komunikacji. Tylko że ten współczesny styl oznacza dużo godzin przed ekranem i to mnie martwi, bo z jednej strony zdrowie, a z drugiej bycie częścią wspólnoty.
                                      • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 25.06.21, 16:03
                                        Uważam identycznie.
                                        Cóż, w czasach mojej młodości też bywali pojedynczy rodzice świry, którzy nie pozwalali na oglądanie telewizji i tv w domu postrzegali jako zło, teraz ich współcześni odpowiednicy nie rozumieją, że dzieci na co dzień korzystają z komunikatorów.
                                    • 3-mamuska Re: 5 dzieci w klasie 26.06.21, 16:56
                                      magata.d napisała:

> No cóż, dzieci od kogoś przykład biorą. Nie ma się co dziwić, jeżeli rodzice ta
                                      > kie bzdury piszą i takie pojęcie o życiu mają. No trzeba mieć komunikator, ciąg
                                      > le być na łączach, żeby nie być wyrzutkiem społecznym. Odkrycie stulecia wink A c
                                      > o tam za informacje w tych komunikatorach niezbędne do życia?

Hehehe tylko dzieciom współczuć ,ze matka uważa ze narzędzie do komunikacji to zło.
                                      Nie chodzi o ciagle siedzenie przed ekranem ,ale tak jak dorośli używają komunikatorów do rozmów używają video chatów tak samo i dzieci.

Nie chodzi o przykład rodziców ,kiedy my pisaliśmy listy wysłaliśmy telegramy. Teraz wysyłamy maile i smsy. Nie ma w tym nic dziennego ale oczywiście ty biegasz na pocztę i wysyłasz listy nie używasz konta w banku ani online nie płacisz rachunków.
                                      Z forum tez nie korzystaj bo kupę czasu tu spędzasz. I jaki to przykład dla dzieci?

Ja zamist słuchać radia włączam youtube, zamiast pisać list pisze smsy robię piętę zakupów w telefonie a nie na karetce. Czytam książkę z telefonu.
                                      Jednak gdy widzę się z kim telefon leży nie zaglądam gdy z kim rozmawiałam tak samo. Ale umówić się na kawę to używam telefonu a nie wpadam bez zapowiedzi , bo mam ochotę.
                                  • mikams75 Re: 5 dzieci w klasie 25.06.21, 15:55
                                    dokladnie tak jest, moze jeszcze nie w wieku 11 lat, to dopieo u nas byly poczatki, ale w wieku 12 lat dziecko bez komunikatora jest poza klasowym obiegiem. Mieli tez czat klasowy z nauczycielem.
                                    • runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 25.06.21, 15:57
                                      mikams75 napisała:

> dokladnie tak jest, moze jeszcze nie w wieku 11 lat, to dopieo u nas byly pocza
                                      > tki,

Imo, pandemia to przyspieszyła bo nie widzieli się na co dzień w szkole.
              • runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:20
                Moje dzieci przed szkołą zdalną nawet nie miały tableta i komórki bo nie potrzebowały. W momencie gdy zostały dzieciom narzucone długie godziny przed ekranem, uzależnienie wielu z nich od elektroniki było nieuniknione.
                • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 22:24
                  Ale te godziny przed ekranem, to były godziny lekcyjne, a nie rozrywkowe.
                  • runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 23:06
                    Nieistotne, dajesz dziecku telefon/tablet do ręki, wiadomo że będzie kusić, zwłaszcza że dochodzi jeszcze presją rówieśników którzy robią to samo.
                  • samawsnach Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 23:13
                    " To były godziny rozrywkowe, nie lekcyjne". Akurat. I moi synowie, i pacjenci wszyscy mówią o tym, że czas lekcji to tak właściwie czas grania - być trzeba, zalogować się, potwierdzić obecność, a potem tylko odezwac się gdy pytają. W tle gry.
                    • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 25.06.21, 13:52
                      samawsnach napisała:

> " To były godziny rozrywkowe, nie lekcyjne". Akurat. I moi synowie, i pacjenci
                      > wszyscy mówią o tym, że czas lekcji to tak właściwie czas grania - być trzeba,
                      > zalogować się, potwierdzić obecność, a potem tylko odezwac się gdy pytają. W tl
                      > e gry.
                      Nie, nie u każdego tak było. Moje dziecko nie grało podczas lekcji, choć wiem, ze niektórzy z jego klasy tak. Pod koniec roku musieli to odrobić, wiec nie opłacało im się to.
                      Proponuję przestać się pocieszać pandemia i tym, ze wszyscy tak robią, tylko zacząć działać, bo skutki dla waszych dzieci w przyszłości będą opłakane.
                • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 22:26
                  Jakos dziwnym trafem malo kto sie uzależnia od zdalnych lekcji i kursów a za to bardzo szybko od yt i gier online…
                  • runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 23:12
                    Dziwne nie? I tyle wątków zawsze o tym jak trudno się odchudzić, zerwać ze złymi nałogami, a przecież wystarczy przestać sięgać po to co nas kusi.
                  • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 25.06.21, 13:55
                    ichi51e napisała:

> Jakos dziwnym trafem malo kto sie uzależnia od zdalnych lekcji i kursów a za to
                    > bardzo szybko od yt i gier online…
                    >
                    To może od początku nie pozwalać na yt i gry, nie czekać aż się uzaleznią? Kiedyś chyba zaczęli.
                    Lekcje są obowiązkowe, granie i yt nie.
          • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:38
            Prawie 17-latek? Jeśli będzie chciał, to tak i nie będę w stanie tego skontrolować. Natomiast zakładam, że tego nie robi, albo robi tak, że do tej pory nie zauważyłam.
            • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:52
              Uzależnienie byś zauważyła, jakbyś chciała.
              • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:57
                Zapewne. Natomiast, co do zasady, incydentalnego wypicia piwa przez 17-latka nie uważam za uzależnienie, co nie znaczy, że by mi się podobało.
                • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:32
                  No dobrze, ale w tym wątku nie chodzi o incydentalne napicie się piwa przez 17-latka czy incydentalne granie na kompie przez 11-latka, bo matka nie widzi.
                  • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:36
                    chodzi o te CUDZE dzieci które zawsze z nosem w telefonie w przeciwieństwie do naszego który pływa gra w tenisa i lepi z gliny a w wolnym czasie samotny jak palec kwitnie na pustym placu zabaw. Bo wszyscy inni grają w Fortnite.
                    • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:54
                      Cała ekipa wczoraj po mojego syna na rowerach przyjechała, i jeszcze po następnych jechali. Ten uzależniony oczywiście nie wyszedł, bo za ciepło.
                    • gryzelda71 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:32
                      Na zamkniętych basenach i kortach hehehe
      • jehanette Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:14
        To samo chciałam napisać. Rodzice wciskają roczniakowi telefon do ręki żeby się nie nudził, a potem 5 latek nie jest w stanie zjeść lodów bez ekranu, a 10latek nie umie się bawić. Żeby nie było, elektronika, gry, seriale to wszystko nie jest złe, ale powinno być narzędziem. i tak samo jak nie wypełniam szafek czekoladą i nie pozwalam się dziecku częstować tym bez opamiętania, tak nie dałam jej tabletu bez ustalenia zasad korzystania i zainstalowania parental control, ustawienia na sztywno ile czasu dziennie może korzystać.
    • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 08:36
      ja tylko nie do końca rozumiem po co ten chłopiec z tabletem w ogóle chodzi do kolegów... ze mu się chce...
      • kk345 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 08:49
        Pewnie w domu matka mu truje, ze za dużo gra, więc schodzi jej z oczu
        • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:18
          przypomniało mi się jak w latach 90 do mojego brata wpadał kolega z komputerem stacjonarnym, robili w domu sieć i grali w cos razem u nas w piwnicy... 🥲🥲🥲
      • m_incubo Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:56
        Bo nie wolno mu grać w domu.
      • mikawi Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:06
        Ostatnio do mojego syna przyszedł po szkole kolega z klasy. Syn zadowolony, że się razem pobawią, pójdą pograć w piłę. Zrobiłam chłopakom cos do jedzenia, zjedli, pogoda piękna wiec mój młody buty na nogi i że na dwór idą. A kolega zdziwiony jak to na dwór, on wolałby pograć na xboxie. No dobra, jedną misję mozemy zrobić stwierdził mój syn. Zrobili, poszli. Za chwilę wracają bo koledze się znudziło i on by chciał jeszcze pograć. W międzyczasie do mojego syna zadzwonili domofonem koledzy z osiedla czy wyjdzie na dwór. Mowię że fajnie że większa ekipa będzie, na co ten kolega nadąsany że on nie chce na dwór tylko chce grać. W szoku byłam. Okazało się, że w domu nie może grać, wiec dekuje się u kolegów i wymusza granie.
        • zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:19
          straszne sad
    • kochamruskieileniwe Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 08:42
      Z jednej strony masz sporo racji. Z drugiej - po ostatni spacerze w tą piękną pogode, dwójka dzieci z klasy syna (też IV klasa) dostała udaru cieplnego... No i siedzą w domach.
      • zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:12
        Pisalam juz gdzies nizej ze nasza szkola
        Jest niemal w lesie i obok parku. Cien, wysokie drzewa. Moze byc i 35 / przy szkole jest zielen i mozna siedziec caly dzien i jest cudownie bo drzewa chronia przed upalem, daja cien - a tam jest mnostwo takiej przestrzeni. Mlodsze dziecie jest od 12 na boisku i w takich tempwraturach cala klasa gonia sie i bawia dlugoe godziny i wszywcy zadowoleni. Ja czasem czekam na niego i o ile na parkingu jest istne pieklo - w budynku szkoly jest b zimno bo to stare dobrze izolowane mury - a na zewnatez pod drzewami jest cudownie nawet w upal. Pogoda nie jest tu problemem.
    • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 08:50
      Na litość boską, a czego się spodziewałaś po uwaleniu dzieci na zdalnym nauczaniu, na niemal półtora roku? Dziesięcio czy jedenastolatki są za małe, żeby cedować na nie odpowiedzialność za organizację czasu przez tyle godzin codziennie, a uzależniają się błyskawicznie.
      • berdebul Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:45
        Tyle było płaczu, że nauka zdalna to syf. Wróciła stacjonarna, to lepiej zostawić bombelki przed komputerami? Serio?
        • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:51
          Czy Ty jesteś głupia, czy jak? Trzecioklasistkę wysyłam do szkoły, po lekcjach ma świetlicę i pozwolenie na powrót o 15. Dzieciom od IV klasy świetlica nie przysługuje, sporo lekcji jest odwołanych więc wychodzą najpóźniej w południe.
          Btw, jeśli rodzice wychodzą o 7 do pracy, dziecko może teraz zostać w domu niekoniecznie za ich zgodą, obecność już się nie liczy.
          • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:58
            triss_merigold6 napisała:

> Czy Ty jesteś głupia, czy jak? Trzecioklasistkę wysyłam do szkoły, po lekcjach
            > ma świetlicę i pozwolenie na powrót o 15. Dzieciom od IV klasy świetlica nie pr
            > zysługuje, sporo lekcji jest odwołanych więc wychodzą najpóźniej w południe.
            > Btw, jeśli rodzice wychodzą o 7 do pracy, dziecko może teraz zostać w domu niek
            > oniecznie za ich zgodą, obecność już się nie liczy.
            A ty jaka jesteś? Tak się dziwisz, ze ktoś ma wpływ i kontrole nad swoim dzieckiem?
            • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:12
              Też mnie to dziwi. Wielka propagatorka organizowania czasu i kontrolowania dzieci nagle pisze takie cuda?
              • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:11
                Cherie, ja sobie zdaję sprawę z możliwego do wyegzekwowania zakresu kontroli. I mieści się w nim wysłanie do szkoły 10-latki, ale monitorowanie, co robi sam w domu 12-latek po powrocie ze szkoły w południe już niekoniecznie. Mam nadzieję, że rozumiesz różnice.
          • berdebul Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:02
            Mogą zostać same w domu na 8h pracy plus dojazdy, a nie mogą wrocic ze świetlicy? Zachwyca mnie Twoja logika.
            • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:06
              Skup się. Same w domu zostają dzieci od IV klasy, ponieważ NIE mają świetlicy.
              • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:13
                NO i?? Skoro moga zostać same na 8 godzin, mogą po lekcjach wrócic same. I w wielu skzołach jest świetlica. U mnie wiekszość dzieci od 4 klasy sama wraca przez cały rok do domu...w czerwcu nie moga?
          • berdebul Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:04
            triss_merigold6 napisała:

> Btw, jeśli rodzice wychodzą o 7 do pracy, dziecko może teraz zostać w domu niek
            > oniecznie za ich zgodą, obecność już się nie liczy.
            10 latek który urywa się z lekcji, żeby grać w gry, bez zgody rodzica jest zdemoralizowany i uzależniony, nadaje się na leczenie i zaostrzenia kontroli, a nie na zostawianie bez opieki z niezabezpieczoną elektroniką.
            • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:36
              No ja tez nie rozumiem, jak można nie mieć kontroli nad 10-11 latkiem, nawet będąc w pracy.
          • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:11
            U nas przysługuje świetlica do 8 klasy...i tez są puchy. Rodzice pozwalają zostawiać w domach przed kompami. W szkole fajne zajecia, oglądanie robaków w stawie, starsze klasy maja gry terenowe, dzisiaj leśnictwo organziuje zajęcia.
            • geez_louise Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:18
              U nas tez świetlica do 8 klasy
              • rannala Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:34
                prywatna szkoła?
        • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:55
          berdebul napisała:

> Tyle było płaczu, że nauka zdalna to syf. Wróciła stacjonarna, to lepiej zostaw
          > ić bombelki przed komputerami? Serio?
          Dokładnie. Płacz, ze nauka zdalna, teraz jest stacjinarna, to zostawiają w domu.

Moje dziecko z kolegami ze szkoły godzinę wraca. Pogadają, poszwendają się, tu lody, tam napój. A potem obiad chwila odpoczynku i rower, jak długo się da. Nauka zdalna się kończyła już, a niektórzy tego nie zauważyli.
        • nutella_fan Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:17
          A kto zostawia? Ja pisałam wczoraj mejla interwencyjnego do szkoły dlaczego lekcji nie ma. Od komputera i komórki gonię.
      • bergamotka77 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:55
        To prawda. Moj na odwyku. Konsole schowane. Komórka rzadko dostępna. To lato ma go oderwać od cyfrowych rozrywek. Chodzimy na basen, gry na świeżym powietrzu, rowery...
    • ritual2019 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 08:52
      I szkola to akceptuje?
    • geez_louise Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 08:55
      U mnie toczka w toczkę tak samo. 6 klasa.
    • alessa28 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:00
      To u mnie inaczej.wszystkie dzieci chodzą do ostatniego dnia, młoda nie była wczoraj i dziś bo ma lekki katar.jutro oczywiście idzie,jest umówiona na lody bo zakończeniu roku.
      1 klasa sp.
    • 1matka-polka Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:06
      Pozyjemy, zobaczymy, spoleczenstwo uzaleznionych, samotnych czubkow na psychotropach...
      • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:10
        CBDU. Szkody, jakie wyrządziło uwięzienie dzieci i nastolatków w domach i pozbawienie ich normalnego kontaktu z grupą rówieśniczą i normalnej szkoły, są nie do oszacowania.
        • geez_louise Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:38
          Przedtem dużo lepiej nie było. Od roku 2010 zazwyczaj czekałam z dzieckiem na pojawienie się jakiegokolwiek towarzystwa na placu zabaw przy wielkich osiedlach. Czasem gdyby nie małe patolstwo latające luzem od rana do nocy i łase i podkarmianie, to siedzielibyśmy sami. A nad koleżanką, która zabrała do mojej przyczepy na Helu kilkulatka tylko z tabletem, płakałam w 2014
          • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:03
            Dzieci 1,5-2 letnie z bajeczką w telefonie, w krzesełku niemowlęcym zajadające śniadanie w hotelowych restauracjach to bardzo powszechny widok. A potem się dziwić, ze 11-latek uzależniony.
            • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:22
              serio wolałabyś jeść śniadanie w asyście wrzasków i wesołych śmiechów cudzych dzieci?
              • berdebul Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:30
                Jak ludzie radzili sobie przed epoką bajeczek w komórce? Bo przecież nie trzymali dzieci w piwnicach.
                • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:19
                  po prostu nikt nie targał takiego małego dziecka do restauracji.
                  • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:28
                    Dziecko zostawiali w pokoju hotelowym, a sami szli na śniadanie? Nie, wtedy tez były dzieci, tez były z rodzicami w hotelowych restauracjach, pensjonatowych stołówkach itp. Za to telefonów nie było, i życie toczylo się normalnie.
              • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:39
                ichi51e napisała:

> serio wolałabyś jeść śniadanie w asyście wrzasków i wesołych śmiechów cudzych d
                > zieci?
                >
                To już nastały te czasy, ze albo bajka, albo wrzaski lub śmiechy (komu smiechy przeszkadzają ?)? To jednak cos nie tak z tymi rodzicami, serio.
                • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:20
                  jak ludzie wychowują swoje dzieci mało mnie obchodzi - ja tam chce zjeść w spokoju i jeśli ktoś umie uciszyć tylko telefonem niech da ten telefon żeby nie musiała znosić radosnego dziecięcego kwilenia.
                  • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:31
                    Na szczęście są jeszcze tacy rodzice, którzy dbają bardziej o psychikę swojego dziecka niż o ludzi, którym cudze dzieci przeszkadzają. Zawsze możesz pojechać do hotelu bez rodzin z dziećmi.
                • runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:24
                  Niestety, przyszły czasy że dziecko ma się bawić tak jak dzieci kiedyś, ale bez hałasu, zamieszania i brudzenia. Z jednej strony pytania dlaczego nie na dzieci na podwórku, a z drugiej czemu jest głośno, a w ogóle to zamiast placu zabaw zróbmy parking.
              • jehanette Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:20
                dzieci czasem płaczą, bywa, ale jakby się od małego uczyły sytuacji społecznych to jako kilkulatki już by nie płakały. Jakoś nie karmiłam dziecka przy ekranie, bajki były tylko stacjonarnie w domu i w wieku 3, 4, 5 lat była w stanie bez ekranu jechać pociągiem, kilka godzin, bez wrzasków i płaczu, no zaskakujące. Oczywiście od nas wymagało to większego zaangażowania nas jako rodziców, czytania książek w podróży, ale teraz już po prostu wszyscy sobie czytamy. Bez ekranów.
                • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:53
                  Znajomi narzekają, ze ich dzieci jak jada w dluższa drogę to tylko przez parę godzin grają na telefonach i tabletach, bo nie maja co robić. Zaproponowałam, że pożyczymy im audiobooki, to powiedzieli, ze ich to wszystkich usypia. Już pomijam, ze dziecko takiego audiobooka może sobie przeze słuchawki słuchać.
                • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 16:17
                  a jaka to różnica czy dziecko czyta na ekranie czy z książki? żadna.
                • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 16:20
                  nope. Kilkulatek który nie płacze nie narzeka jest cicho i nie wolałby się bawić nie jest normalny. Owszem wytresowany żeby rodzicom siary nie przynosić.
                  • little_fish Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 17:30
                    Ale jedynym sposobem zajęcia dziecka nie jest tablet/telefon. Tylko ten jest najłatwiejszy dla rodziców.
                    • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 17:36
                      W trakcie roku szkolnego miejsce dzieci jest w szkole, a nie w domu i nie jest rolą rodziców zastępowanie szkoły w jej zadaniach.
                    • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 22:35
                      little_fish napisała:

> Ale jedynym sposobem zajęcia dziecka nie jest tablet/telefon. Tylko ten jest na
                      > jłatwiejszy dla rodziców.
                      Niestety, dla niektórych rodziców to jedyny sposób.
          • 1matka-polka Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:20
            "Od roku 2010 zazwyczaj czekałam z dzieckiem na pojawienie się jakiegokolwiek towarzystwa na placu zabaw przy wielkich osiedlach. Czasem gdyby nie małe patolstwo latające luzem od rana do nocy i łase i podkarmianie, to siedzielibyśmy sami."

Na ematce za to, podworka pelne dzieci...
    • sineado Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:12
      U mnie zupełnie inaczej. Wszystkie dzieci chodzą cały czas, dzisiaj po 7 była burza i chciałam zostawić moja w domu. Była zła, chciała iść do szkoły, spotkać się z klasą, chce ćwiczyć w grupie piosenkę na zakończenie roku. Po 8 ją zawiozłam bo burza przeszła. Też 4 klasa. I z tego co wiem to wszystkie dzieci chodzą chętnie. Mają trochę lekcji, trochę gier, grilla, wyjście na lody. Większą grupę koleżanek zaprosiłyśmy w zeszłym tygodniu do domu. Tylko jedna miała ze sobą telefon. Albo tylko ją widziałam że wyjmuje ten telefon.
    • przystanek_tramwajowy Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:16
      ...ebnęło cię? Piknik przy 34 stopniach w cieniu? Malowanie uli? Sama sobie piknikuj i maluj.
      • zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:04
        Moze u coebie. wczoraj do popoludnia bylo tylko 22 stopnie a syn szedl w bluzie. Szkola jest otoczona wysokimi drzewami, jest cien i przyjemny chlod. Mlodszy goni po boisku szkolnym od tygodnia,
        Panie na laweczce, jest ok. To nie miejsce z patelnią gdzie kazdy zdycha z upalu, co widac po mlodszych dzieciach 1-3. Drzewa sa tak wysokie ze daja cien i oslone, jest wiatr, obok park, miejsce doskonale do spedzania czasu, ule sa na pograniczu lasku i szkoly.
      • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:42
        Gdzie?? U nas wczoraj 23 stopnie?
        • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:46
          U nas było ze 35 w cieniu.
          • bergamotka77 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:50
            No dokładnie, wczoraj umierałam od upału. Glowa mnie bolała, nie mogłam się skupić. Gorąco i duszno koszmarnie było,
          • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:58
            MOja szkoła jest po termoziolacji. W srodku przyjemny chłodek....jak były upały zajęcia w środku. Watpie aby w domu Dziubdziusie miały chłodniej. Od kompów im sie mózgi przegrzewają i juz to nie przeszkadza..
            • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:15
              no tak jak twoja ma termoizolacji to na 100% wszystkie szkoły w PL maja. No faktycznie to przecież logiczne.
              • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 14:12
                Ichi ja piszę o swojej. W moijej jest chłodno i są fajne zajęcia teraz....i ponad połowa nie korzysta. Nie piszę o twojej szkole ani o reszcie szkół. Piszę tu od poczatku o mojej szkole.
                • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:30
                  Ja tez mam w domu klime i jest tu fajnie wink I jak będę chciała to zabiorę dziecko do Disnaylandu.

Sek w tym ze jak się gada "wakacje w Polsce powinny trwać 3 tygodnie a reszta na jesieni/wiosna" to należy myśleć o przeciętnym obywatelu i przeciętnej szkole.
                  • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:33
                    Ale ja nie chce aby wakacje trwały 3 tygodnie. 2 miesiace jest ok. Tylko ze one sie zaczynaja juz w połowie czerwca...co jest głupota.
                    Jak dla mnie ty swoje dziecko możesz zbaierać do Disneylandu co drugi dzien...co 3 aby wyrobił 51% obecności
                    • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:42
                      no właśnie tez tak uważam. Ja to się nawet nie dziwie Litwinom ze u nich 3 mce - w czerwcu goraco nic się nie dzieje a nauczyciele zawaleni wypełnianiem papierów. należałoby się pozbyć całej tej papierologii i jakoś inaczej ludzi rozliczać, czerwiec przeznaczyć wyłącznie na poprawki, sport i integracje...
            • zuleyka.z.talgaru Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:17
              To wiedz, że są szkoły, które nawet nie mają rolet w oknach...
              • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:22
                Szkoła syna ma. Od tego roku, zrobiliśmy zrzutke jako rodzice.
                • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:22
                  Wcześniej w niektórych salach był piekarnik.
                • zuleyka.z.talgaru Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:15
                  No właśnie. Zrobiliście zrzutkę - jako rodzice. A tak to powinno wyglądać? Że to rodzice sponsorują podstawowe wyposażenie szkoły?
                  • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:29
                    Nie powinno, natomiast funkcjonuję w rzeczywistości faktycznej, a nie wyobrażonej.
              • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 14:13
                Ja pisałam o swojej i o sytuacji u mnie. Sa fajne zajecia, swietlica do klasy 8 ( i tak wiekszosc wraca sama). Fakt, częśc wyjechała...ale sporo siedzi w domach.
            • gryzelda71 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:36
              Hanusina. Świat nie zaczyna się i nie kończy w twoim obejściu.
              • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 14:14
                Coś ty serio? I dlatego pisałam o mojej szkole i o dzieciakach ktore do niej nie chodzą.
    • livia.kalina Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:18
      Moi, ośmioklasista i drugoklasistów chodzą i obaj są zachwyceni, mówią, że tak powinna wyglądać szkoła przez cały rok- u starszego warsztaty, gry edukacyjne, gra miejska, każdy nauczyciel coś ciekawego wymyśla ze swojego przedmiotu, młodszego nauczycielka zabiera na cały czas lekcji na dwór i się uczą o ptakach, żabach, jeżach, po polsku, po angielsku, śpiewają, tańczą, robią mini przedstawienia. Rano się cieszą, że idą do szkoły.
    • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:19
      Moje wczoraj nie poszło... zamiast do szkoły poszliśmy na basen na cały dzień. Fajnie było zwłaszcza rano - psa z kulawa noga.
      • 1matka-polka Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:30
        My bylismy wczoraj w trakcie meczu, tez pusciutko😁
    • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:23
      Też widzę takie dzieci, uzależnione od gier. To jest w dużej mierze wina rodziców. Po co pozwalają nie chodzić teraz do szkoły? Wiadomo, że jak nie pójdzie, to będzie grał. No i jednak, w normalnych relacjach między dziećmi i rodzicami, jak się 10, 11-latkowi powie, żeby nie grał to nie będzie grał. Moje dziecko nie wpadło na to, że można teraz do szkoły nie chodzić, ale tez my, jako rodzice, nie mieliśmy takich pomysłów. Jak przychodzą do mojego dziecka koledzy to nie mogą grać, maja się bawić, i mój syn to wie. Jest jeden kolega uzależniony i po pewnym czasie zabawy zaczyna nalegać na granie, nie podoba mu się nic, inicjuje konflikty itp. Przychodzi czas powrotu do domu, wszyscy chcą jeszcze zostać, wydłużają czas, a on chce jak najszybciej do domu, bo wie ze zacznie tam grać. Nieraz mój syn do niego dzwoni, pyta czy wyjdzie na rower czy pójdą razem na lody, a on rzuca tylko "nie" i się rozlacza, pewnie jest w transie grania. I na to wszystko pozwalają mu rodzice, kupują coraz to nowe gadżety elektroniczne.
      • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:31
        Nie, to tak nie działa, że jak 10-11-latek powie, że nie będzie grał, to dotrzyma słowa. Czasem dotrzyma, a częściej nie.
        Natomiast nie powinno być przyzwolenia na niepojscie do szkoły. Tyle, że chyba ogarniasz, że dzieci od IV klasy nie mają świetlicy.
        • zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:06
          Moze u ciebie/ u nas swietlica jest do 8 klasy. Zreszta w 4-6 zajecia obowiqzkowe sa czasem do 15 wiec to o czym pisalam jest w ramach szkoly a nie swietlicy.
          • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:13
            Ok, nie znam szkoły w Warszawie, w której świetlica jest do 8. klasy. Wręcz przeciwnie, są szkoły, w których świetlice polikwidowano albo nie są dostępne dla wszystkich chętnych z klas I-III.
            • nimaletko Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:55
              A ja znam i to kilka. W tym szkoła mojej córki, na Ursynowie. Świetlica dla wszystkich chętnych, bez ograniczeń wiekowych.
              • gryzelda71 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:37
                14 latkowie na świetlicy aha.
        • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:07
          No mój dotrzymuje. Ogarniam, bo mój w IV klasie, wraca po lekcjach do domu. Godzinę zajmuje mu spacer z kolegami ze szkoły, lody itp. Potem w domu obiad, chwile grania (jak pozwolę, a pozwalam na ok. 30 min) i potem rower z kolegami, z którego nie mogę zagonić do domu.
          • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:08
            Zdarza się, ze gra dłużej, ale to za moim pozwoleniem. Wczoraj prosił o dłuższe granie, grał.
            • gryzelda71 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:39
              A zapowiadalas się na matkę roku, ale pozwalasz grać dłużej.....
              • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:55
                Musze cię rozczarować, znam takich matek więcej wink
                • gryzelda71 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:18
                  Straszne.
                  • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:16
                    Dla ciebie straszne, ze dziecko ma ograniczone granie i słucha rodziców. Dla mnie straszne, ze dzieci nie słuchają rodziców i grają do woli. Normalne i wcale nie dziwne. No przecież skądś te dzieci uzależnione się biorą. Ale to już nie mój problem.
                    • gryzelda71 Re: 5 dzieci w klasie 25.06.21, 13:58
                      Straszne, że pozwalasz na więcej i wiecej
    • 1matka-polka Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:29
      U nas w szkole sa dwie trzecie klasy. Jedna, ta do ktorej chodzi moja corka, przychodzi normalnie, z drugiej klasy tez w tym tygodniu przychodzilo po piecioro dzieci. U nas oprocz uzaleznienia od gier wystepuje jeszcze otyłosc. Otoz, okolo 70% dzieci z obu trzecich(!!!) klas posiada otylosc, nie nadwagę😳
      • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:35
        Chyba jednak nie. Widziałam ostatnio całą klasę trzecią młodszej, pojedyncze dzieci mają wyraźną nadwagę, z czego jedna dziewczynka i ze trzech-czterech chłopaków.
        • julita165 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 17:20
          U syna w klasie ( tez 3 ) na 20 dzieci jeden chlopiec jest otyly ( taki juz przyszedl, to nie kwestia epidemii ). 2 dziewcznki przez ostatni rok mocno soe zaokraglily ale tak troche juz kobieco wiec moze to kwestia dojrzewania, poszlo wszerz, wzdluz jeszcze malo. No w kazdym razie na takie dzieci mowi sie " trzeba uwazac".
          Moj osobisty syn tez do najszczuplejszych nie nalezy. Tzn on niby jest szczuply ale nie drobny. Ma 155 cm i 40 kg wagi, przy wiekszosci dzieci wyglada dosc poteznie
      • kochamruskieileniwe Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:46
        widziałam niedawno klasę syna na żywo. Dawno ich nie widziałam wszystkich. śoro dzieciaków mocno zaokrągliło się uncertain
        • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:54
          Nic dziwnego, przez tyle miesięcy funkcjonowali w rytmie łóżko-włączenie kompa-podjadanie-łóżko-fotel przy biurku. Żeby dziecko utrzymało wagę i sprawność, rodzice musieli być maksymalnie zaangażowani i pilnować w domu na co dzień. Mnóstwo dzieci nie korzysta z żadnych form treningów, a zabrano im nawet te wf-y w szkole.
          • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:11
            Tez się nie dziwię. 4 razy w tygodniu wf, 2 razy tenis, raz basen, plus aktywności podwórkowe typu piłka, rower itp. Zima piłki i roweru nie ma, zajęć sportowych tez nie było.
          • runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:26
            Zaangażowani i zamożni, zacte wszystkie zajęcia trzeba było zapłacić z własnej kieszeni.
            • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:57
              Bez przesady. Jak się chce to i darmowe fajne zajęcia się znajdzie dla dziecka. U nas np. tenis jest za darmo.
              • gryzelda71 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:19
                A u nas nie. No ludzie.....
                • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:21
                  gryzelda71 napisała:

> A u nas nie. No ludzie.....
                  Każdy argument jest dobry, żeby zostawić dzieciaka niech gra, a matka z ojcem będą mieć spokój, przecież jest pandemia.
                  • gryzelda71 Re: 5 dzieci w klasie 25.06.21, 14:01
                    Jesu co ty pleciesz? Wiesz, że są miejsca gdzie nawet płatnych zajęć nie ma, nie wspomnę, że podczas pandemii nie było absolutnie nic? Zaraz rada padnie zmienić miejsce zamieszkania czyż nie? A może miała niektóre osoby pracę rzucic bo no też pewnie nie do ogarnięcia, że nie kazdy z domku w kapciach pracował.
              • runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:22
                A to ciekawe, korty były pozamykane a u was otwarte i to za darmo? Ja musiałam się nieźle naszukac żeby w ogóle znaleźć jakiś działający sport w okresie jesien-wiosna, i za darmo nie był.
                • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:19
                  W czasie lockdownu były oczywiście korty pozamykane i zajęć nie było. Całą wiosnę były, grupa została podzielona na dwie grupy.
                  • runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:28
                    I jak się to ma do poruszanego wcześniej tematu, że dzieci wróciły że zdalnej z nadwagą?
                    • magata.d Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 16:07
                      To była odpowiedź na argument, że tylko zamożni i zaangażowani mogą cos zrobić.
                      • runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 16:13
                        Tak, w trakcie restrykcji. Niezaangażowani i biedni mogli sobie pójść na spacer,o ile akurat śnieg się zmniejszył.
                        • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 16:39
                          Dokładnie. Do tego jeszcze musieli być w grupie odpornych na covidopoyebanie i zlewać restrykcje i ograniczenia, a nie wszystkie dzieci miały szczęście mieć rodziców odpornych na propagandę.
    • katriel Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:32
      U nas jest inaczej. To znaczy spora część powyjeżdżała (a te rodziny, które mają własne domy wakacyjne z dostępem do internetu, wyjechały wszystkie, rodzice pracują zdalnie, dzieci korzystają z uroków lata), ale jak ktoś jest w mieście, to chodzi do szkoły. Mają dużo wyjść w plener, ale bez płatnych atrakcji typu kino czy zoo, po prostu cieszą się nawzajem swoim towarzystwem.
    • saszanasza Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:32
      To samo u nas. Kilkoro dzieci na klasę. Moja córka wczoraj nie poszła, no ale cały dzień oglądali filmy. Poszła za to dzisiaj. Zwolniłam z wf bo mi napisała, że wszyscy się zwolnili a ona nie chce sama ćwiczyć.
    • jkl13 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:38
      Gdyby w szkole mojego syna (6 klasa) nauczyciele byli tak zaangażowani, to dzieci też by chodziły. Ale skoro od 2 tygodni nauczyciele nie proponują im nic, to dzieciaki nie chodzą przy pozwoleniu rodziców. Lekcji normalnych nie ma (typu przerabianie materiału), lekcji ciekawych nie ma (typu ciekawostki z tematu lub nawet film w temacie lekcji). Lekcje polegają na graniu w piłkę na boisku lub graniu na telefonie na lekcjach. Obie te czynności mój syn i jego koledzy uprawiają na podwórku pod domem,nie muszą zrywać się bladym świtem, aby na 7.30 dotrzeć do szkoły,żeby sobie pograć...
      Gdy były zajęcia typu malowanie kamieni przy szkolnym boisku, zawody sportowe pomiędzy klasami, wyjścia do kina czy na lody - stawiała się cała klasa syna u dobrze się bawili. Ale sorki, granie na telefonach w klasie bez klimy ich w ogóle nie kreci i takie lekcje sobie odpuszczają.
      • nutella_fan Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:30
        O, dokładnie! Nauczyciele nie są zaangażowani również w szkole moich córek.
    • mia_mia Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:52
      U nas chodzą wszyscy, którzy są w mieście, do wczoraj były lekcje, dziś jakieś inne zajęcia i krócej.
      Tabletów czy telefonów na wizyty nikt nie przynosi, w szkole jest zakaz, co kilka dni umawiają się na wspólne granie online.
    • bergamotka77 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 09:53
      U mnie młody też nie chodził ostatnio. Podobno panie za karę nie chciały im otwierać okna... Przy prawie 35 st. nie skarzę go na takie tortury.
      • berdebul Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:06
        Mam nadzieję, ze zrobiłaś dżihad. uncertain
      • zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:20
        Zalezy jaki budynek. W naszej szkole bylo 21 w srodku wlasnie dzieki zamknietym oknom i wiatrakom, bo stare budynki dobrze zaizolowane swietnie trzymaja zimno, a przy spuszczonych roletach da sie tak miec caly dzien. Jak otworYaz okna, wpuscisz 35 i slonce to wszystko szlag trafi. Moze to ten typ budynku?
        Choc „za kare” to jakas paranoja. Chyba ze pani siebie tez tak karała, wszak musiala byc przeciez w tej samej klasoe smile
    • panna.nasturcja Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:00
      To nie jest wina ani pandemii, ani czasów.
      Za to czy dziesięciolatki są w szkole odpowiadają rodzice. I, skoro dzieci tam nie ma, to znaczy, ze rodzice wyrazili na to zgodę. To jest odpowiedzialność rodziców, ze od połowy czerwca w Polsce nie chodzi się do szkoły. To rodzice powinni wysłać tam dzieci i zadać od szkoły, by realizowała zadania.
      A doczytaj sobie wątki o tym, dzieci nie są w szkole za wiedzą i zgodą rodziców.
      W tym roku tym bardziej powinno się wysyłać dzieci do rówieśników. I nie, siedzenie razem mcdonaldzie to nie jest to samo, co pójście do szkoły.
      • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:09
        Naturalnie, powinno. Ja wysyłam, chociażby po to, żeby nie dawać zyebom cienia pretekstu do następnego lockdownu, "bo dzieci i młodzież przyzwyczaiły się do siedzenia w domu i szkoła może być zdalnie".
        • nutella_fan Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:32
          Ja tak samo. I jeszcze piszę od nauczycieli w Librusie, dlatego nie ma normlanych lekcjim
    • lioka Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:10
      Ja też wolę posiedzieć w domu, niż łazić bez celu. Wcale się nie dziwie, że te dzieciaki wolą grać na komputerach. Ja gdybym mogła, to też wolałabym pracować z domu, niż dojeżdżać do pracy, ale niestety nie mogę. Po pracy wracam do domu i też od razu włączam laptopa, bo po prostu lubię w ten sposób spędzać czas. A nie mam 10 a ponad 30 lat.
      • zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:17
        Wg ciebie atrakcje ktore wymienilam typu piknik, wycieczka, zoo, awuapark czy malowanie i budowa uli z drewna z ich malowaniem i ozdabianiem w grupie lubianych rowiesnikow na swiezym powietrzu, w cieniu i piękne lato sa gorsze
        od 8 godzinnego napieprzania padem w fortnite w zamknietym mieszkaniu w samotnosci? Aha.
        • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:18
          tak bo każde dziecko co so szkoły nie poszło to apieprza padem w samotności...
          • zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:23
            Tak jak mowie, znam rodzicow. Wiekosc znam od 7-8 lat bo mieszkamy obok. Syn tez zna dzieci chwala sie co robia wiec piszw o tym co robia, a nie co mysle ze robią.
          • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:45
            Ichi wiekszośc rodziców pracuje. Rozumiem, ze patrzysz przez swój pryzmat ale ty jesteś w mniejszości. I twoje dziecko ma inną sytuacje. Moja córka w pdoobnym wieku i woli iśc z kolezankami nawet gadać czy kolorować niż z matką na basen iśc.
        • zuleyka.z.talgaru Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:20
          Dej żyć. Dla introwertyka wspólne działania są katorgą.
          • zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:22
            No mlodosc ma to do siebie ze od żlobka po koniec studiow jestes jednak w grupie.
            • zuleyka.z.talgaru Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:29
              No i co z tego, można tego nie lubić i unikać kiedy idzie.
              • zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:25
                sugerujesz klasę złożoną w 80% ze skrajnych introwertyków?
                raczej nie sądzę.
                poza tym znam te dzieci sprzed pandemii. jak się im da grę i pada stają się tak ekstrawertyczne, że hoho. i kiedyś były inne - towarzyskie, na wycieczki pierwsi.
                co próbuję przekazać między wierszami, to że są zwyczajnie uzależnione i mają spieprzone dzieciństwo, bo tłukąc w komputer po 12 godzin zamiast spędzać czas w szkole lub rówieśnikami nie nauczą się życia ani relacji społecznych.
                i po roku w zamknięciu powinny wręcz szaleć za równieśnikami i spędzać z nimi czas a nie dalej izolować się w domu. jeśli tak robią w tym wieku można śmiało stawiać tezę, że bedzie tylko gorzej. to nie są introwertycy tylko dzieci, które w osamotnieniu i życiu w zamknięciu z komputerem odnalazły lepszy świat i nie chcą z niego wracać, co będzie mieć fatalne skutki dla ich psychiki.
                • glanaber Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:46
                  Masz rację w tym, co piszesz. Ale jeszcze niedawno byłaś gorącą orędowniczką lockdownu i zdalnej szkoły. Czyżbyś nagle przejrzała na oczy?
                  • zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:04
                    kto? ja?
                    chyba mnie z kimś pomyliłaś. w życiu nie byłam orędowniczką zdalnej szkoły i lockdownów, no może chwilę jak było po 40 tyś zakażeń i mi pare bliskch na covid umarło - ale nie cały czas, tylko faktycznie w szczycie zachorowań, jak nie było wolnych karetek - ale to na jakiś czas i żeby wyciszyć to co się działo - ale jak mówię - tylko wtedy.
                    Zdalnej szkoły nienawidziłam i uważam, że skrzywdziła dzieciaki. A w młodszych klasach była iluzją.
                    Moze mnie z lajtovą mylisz wink
                • zuleyka.z.talgaru Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:12
                  Usadzono dzieci na wiele godzin przed komuterami - na półtora roku. Więc co się dziwić, że wolną mniej stymulujące środowisko - tak, w kompie masz ze 100 000 kolorów, w realu miliony, dźwięki tak samo - więc co się dziwić, że dzieci wolą spędzać czas tak jak się przyzwyczaiły.

Nie, dzieci nic nie powinny. To jest Twoje wyobrażenie, że powinny szaleć. Porozmawiaj ze specjalistami co na ten temat sądzą.
                  • zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:17
                    znani mi specjaliści nie zalecają przejścia dziecka do świata w wirtualu zamiast w realu. jak znasz jakiegoś który uważa uzależnienia od komputera i elektroniki oraz zamknięcie w domu jako zdrowe rozwiązanie, kształtujące i rozwijające mózg i ciało dostastającego człowieka.= jest doskonałe - podrzuć, chętnie się zapoznam.

tak, w kompie masz ze 100 000 kolorów, w realu miliony

big_grin big_grin big_grin

zły świat, zły! tyle kolorów, zapachów, a w minectafcie takie fajne, trzy rodzaje zielonego i wszystko kwadratowe.
                    optymalniej będzie założyć dziecku szczelny czarny kubeł na głowę - wtedy bedzie jeden kolor, zero dźwięków - i fajnie, nie przebodźcuje dziubaska nic nic.

serio, jak będzie wątek na ematce na najdurniejszy tekst roku - wygrywasz z tym zdaniem.
                    • zuleyka.z.talgaru Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 16:34
                      Nic nie zrozumiałaś, ale trudno. Nie pierwszy raz.
        • yuka12 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:39
          Pamiętam siebie w wieku ok. 10-11. Z ww. propozycji uszłoby jedynie zoo (jeżeli nigdy tam nie byłam) oraz wycieczka (jeżeli połączona ze zwiedzaniem jakiegoś ciekawego historycznego miejsca). Aquapark i prace plastyczne traktowałabym jako zło konieczne. Jak byłam nieco starsza, udawało mi się wtedy zachorować 😀. Generalnie nad wszystkie atrakcje wolałabym posiedzieć w spokoju w domu i poczytać książkę, ewentualnie spotkać się z przyjaciółką. Klasa do szczęścia nie była mi potrzebna.
          • yuka12 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:40
            Ps. Nie, nie zostałam aspołeczną osobą, można nawet powiedzieć, że jestem ekstrawertykiem. Ale tylko w kręgu określonych osób.
      • panna.nasturcja Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:22
        I właśnie dzięki takim rodzicom dzieci nie chodzą do szkoły, siedzą w domu, stają się aspołeczne i uzależnione od elektroniki.
        Dlatego powinno być egzekwowane by rodzice pilnowali obowiązku szkolnego dzieci, z karami finansowymi dla tych rodziców włącznie.
    • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:14
      Bo masa dzieci uczy sie dla ocen i rodzice ich tego nauczyli. Oceny wystawione, Bobuś moze gnić przed telewizorem. O ile jeszcze rozumiem po normalnym roku nauki. Tak teraz zupełnie nie rozumiem.
      • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:19
        ja myśle ze zapomina się w tym wątku o ludziach którzy już po prostu pojechali na wakacje żeby skorzystać z niższych cen i mniejszego oblozenia
        • panna.nasturcja Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:24
          Ludzie mogą sobie na wakacje pojechać jak maja urlop.
          A dzieci nie maja wakacji, trwa rok szkolny i powinny być w szkole.
          • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:29
            to ty tak uważasz. Prawo szkolne mówi o 51%
            • panna.nasturcja Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:51
              Niestety. I jest źle interpretowane. W Polsce jest obowiązek szkolny. Te procenty miały tyczyć dzieci chorych, które miały poważne powody by do szkoły nie chodzić a służą do wyliczenia ile dni trzeba spędzić w szkole
              Tak właśnie rodzice uczą dzieci nieodpowiedzialności, lekceważenia obowiązków i prawa. A potem się dziwimy, ze kraj wyglada jak wyglada. No skądś się ludzie tego nauczyli.
              • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:59
                Bo lekcje powinny byc do samego konca. Jak kogoś nie ma bo wyjechał, powin ien odrobić. Dzieciaki maja ponad 2 miesiace wakacji...jeszcze pół czerwca wolne w szkole
              • nutella_fan Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:33
                10/10
        • zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:24
          Jezu przeciez napisalam ze nikt nie wyjechal. Jutro bedzie komplet,
          Dzieci sa w domu,
          Starrzy w pracy. Znamy sie, syn wie co robia bo
          pisza na grupie whatsappowej.
          • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:28
            tak bo ty oczywiście robisz ludziom rundy po domach i wiesz gdzie pojechali (nigdzie) u co w domach robią (grają)
            • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:50
              Ty czasami specjalnie czytasz bez zrozumienia cihi? Przeciez pisała ze na imprezie po zakonczeniu bedzie komplet?
              • panna.nasturcja Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:52
                Ona ma ewidentne problemy z myśleniem poza schematem, z wyobraźnią, z niedosłownym rozumieniem wypowiedzi. To bardzo wyraźnie widać w jej wypowiedziach.
            • zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:09
              Ichi weź ty się naucz czytać ze zrozumieniem. pisałam ze na zakonczeniu jest komplet - i nikt nie wyjechał, pytałam o to specjalnie bo dużo osob ma różne mikro zadania - soczki, kwiatki, bombonierka - i kazdy się zobligował, ze spoko jest w domu, zrobi co trzeba. nie ma ludzi na wyjazdach.
              dzieci też nie bo sa na grupie wathapoowej i się chwalą jeden przed drugim ze starych nie ma i tłuką w gry całymi dniami, dwoch sie nawet smialo że reszta gnije w szkole a oni mają luzik bo rodzice w pracy a oni grają. więc skomentuj stan jaki podałam jak masz coś do dodania - a nie wymyślaj wlasnych teorii.
        • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:45
          A zauwazyłaś co było w poście napisane? 3/4 klasy nie chodzi, wszyscy w piatek przyjdą po świadectwa...czyli nie wyjechali.
          • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:50
            U mojej młodszej akurat sporo wyjechało w ten weekend i świadectwa odbiorą z sekretariatu.
      • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:23
        A sadzisz, że bystry 13-latek będzie uczył się rzeczy, które go kompletnie nie interesują i nigdy w życiu do niczego mu się nie przydadzą (np. teoria literatury, schematy budowy roślin nago i okrytonasiennych, życiorysy kompozytorów) z innego powodu niż oceny? Polski system oświaty jest tak skonstruowany, że oceny są środkiem do celu i tyle. Liczą się w podstawówce do paska, w szkole średniej są generalnie bez znaczenia.
        • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:48
          A teraz są zajecia własnie ciekawe: u nas gry terenowe, zajecia z osobami z leśnictwa ( nie są nudne, od lat u nas prowadzone bo niedaleko mamy ośrodek rehabilitacji dzikich zwierząt, obok las w którym są zajecia terenowe, ścieżki dydaktyczne, z angielskiego i niemieckiego mają quizy i debaty w starszych klasach. Młodsze klasy jeszcze chodzą w staarszych 1/3. Mam znajomych śród rodziców starszych klas "tak zostaje w domu, tak gnije przed tabletem...ojatm ojtam".
      • zuleyka.z.talgaru Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:39
        Ne ne, nauki dla ocen to uczy akurat szkoła.
        • hanusinamama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:49
          A jak juz nie dla ocen...to ucnziowie nie korzystają a rodzicom to wisi.
    • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:18
      > to co trzeba robic zeby przebic tłuczenie w gry, skoro juz w tak mlodym wieku te rzeczy to nic ciekawego?

wakacje w Polsce sa za dlugie. Powinniscie miec 5 tyg wakacji a poza tym czesciej przerwy w roku szkolnym. Tak jest tu w UK i wielu krajach i dzieki temu dzieciaki sie nie nudza bo te 5 tyg jest spedzonych na wyjazdach itd atrakacjach. Skondensowane

Zalozyc Norton Parental Control albo Kaspersky Parental Control
      i blokowac tzn wydzielac tych gier ograniczone ilosci
      • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:23
        Nie powinniśmy.
      • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:32
        lato w Polsce jest gorące i długie nie ma sensu by dzieci w tym okresie kisly w szkole. W UK klimat jednak mniej ekstremalny w lecie.
        • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:45
          ile tego upalu mieliscie do konca czerwca? tydzien?

No to my tez tydzien

Poza tym upaly w 2 pol sierpnia chyba nie sa zjawiskiem czestym

• bergamotka77 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:46
            W PL są - od kilku lat końcówka sierpnia jest upalna.
            • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:50
              niesamowite. W Niemczech, Holandii i Danii wakacje letnie szkolne trwaja 6 tyg a klimat taki jak w Polsce. W Australii rowniez
              • bergamotka77 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:53
                Nie taki sam.
                • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:55
                  mowisz ze w Berlinie inny klimat niz w Poznaniu? lol
                  • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:30
                    no wyobraź sobie ze inny.

"Niemcy charakteryzują się głównie klimatem oceanicznym, który powstaje pod wpływem Oceanu Atlantyckiego i Prądu Zatokowego; charakteryzuje się ciepłym latem, 10-20 stopni Celsjusza i ciepłymi zimami, 0 stopni Celsjusza, i stosunkowo dużymi opadami deszczu. zachodu na wschód kraj charakteryzuje się przejściem z morskiego klimatu Europy Zachodniej na kontynentalny klimat Europy Wschodniej."
                    • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:54
                      Urodzilam sie na zachod od Poznania i tamze wychowalam. Niemiecki w podstawowce i ogolniaku. Do Berlina bylo blizej niz do Warszawy wiec czesciej bywalam w Berlinie niz na wschod.
                      Nigdy nie zauwazylam roznic klimatycznych miedzy zach Polska a Berlinem
                      • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:59
                        Wiekszosc Niemiec ma podobny klimat co w Polsce. W Polsce tylko w Suwalkach jest zimniej

https://i.pinimg.com/originals/78/ea/8b/78ea8b0e20b24abadc322afb63e9537a.gif
                        • leosia-wspaniala Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:10
                          Ale jak widzisz Dania i Holandia mają inny klimat, zachodnie Niemcy też, a wymieniłaś je jednym tchem z Niemcami big_grin Wyspy też mają inny. Więc może przestań się w końcu błaźnić i wypowiadać na temat rzeczy, o których nie masz pojęcia?
                          • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:28
                            > Więc może przestań się w końcu błaźnić i wypowiadać na temat rzeczy, o których nie masz pojęcia?

mowimy o Niemczech.
                            Poza tym to ty sie przestan blaznic bo to sa niewielkie roznice a nie o 6 stopni celcjusza na codzien.

• ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:13
                          o czyzby szystkiw karne poza UK i Niemcami miały w Europie wakacje dłuższe niż 7 tygodni?
                          • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:18
                            i Dania i Holandia nim ktoś się przyczepi...
                          • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:29
                            nie, ja wymienilam ktore maja krotsze i to na podst tego en.wikipedia.org/wiki/Summer_vacation
                            • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:36
                              "three to six weeks (sometimes 2 months) in Australia, Brazil, the United Kingdom, Pakistan, Bangladesh, India, Denmark, the Netherlands, and Germany."
                              Czyli Australia, Brazylia, Uk, Pakistan, Bangladesz, Indie, Dania, Holandia, Niemcy. Dodam ci jeszcze Szwajcarię.

I dalej w Europie jest to mniejszość.
                              • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:40
                                no mniejszosc bo wiekszosc krajow nadal potrzebuje dzieci do prac w polu.

Wracajac do meritum

Ja tylko mowie ze z mojego doswiadczenia wynika ze to lepiej funkcjonuje. Wakacje nie sa nudne. Wiecej wypoczynku pomiedzy i w trakcie semestrow

tak samo jak jestem za mundurkami
                                • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:41
                                  tak bo dzieci ciagle pracuja w polu... każdy wie ze sianokosy bez dzieci to nie to samo... 🤣🤣🤣
                                  • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:42
                                    >tak bo dzieci ciagle pracuja w polu..

a nie? wymienialas Pakistan, Bangladesh, India,
                                    • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:24
                                      no i? To wlasnie kraje w ktorych sa krotkie wakacje - w tej samej grupie co UK i Australia...
                                      • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:50
                                        szybkie sianokosy lol
                                • yuka12 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:54
                                  Mundurki popieram, natomiast te przerwy wakacyjne - hm, nie bardzo. Może dlatego, że do lotnisk i wszelkich większych atrakcji musimy dojechać, czasem parę lub więcej godzin. I tak się składa, że w terminie ferii dojechać gdziekolwiek było trudno przez ogromne korki na autostradach. Wiem, o czy piszę, bo w terminie przeróżnych wakacji jeździliśmy parę razy na południe czy wschód UK. Cóż nie każdego rajcuje Disneyland i nie każdego nawet stać na atrakcyjne wczasy za granicą. Pomijając fakt że rodzice muszą nieźle nagimnastykować, żeby zapewnić dzieciom opiekę w czasie wolnym od szkoły. W UK 14-latków nie zostawia się samych w domu na cały dzień, a co dopiero młodsze dzieci. My z mężem ustalaliśmy nasze urlopy na cały rok, z detalami, bo urlopów mieliśmy mało, a wolnego w szkole - dużo. Dlatego np. pracowałam długo na pół etatu.
                                  • yuka12 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:57
                                    Pomijam kwestię opłat, bo w czasie szkolnych wakacji ceny wszelkich atrakcji, przelotów, Caravan parków potrafią być nawet 3x wyższe niż tydzień przed.
                                  • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 22:59
                                    Yuka.... Ale ty mieszkasz tam gdzie ludzie jezdza na wakacje! W Walii.

Dojechac to chyba musisz do Szkocji.

Wez no ale mi dojezdzanie... Pare godzin max.

• berdebul Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:47
                                W Polsce trzeba dodać ostatnie tygodnie roku szkolnego, kiedy nauczyciele zajmują się papierologia, uczniowie oglądają filmy/tłuką na telefonach. Mamy wiec minimum ostatni tydzień czerwca, cały lipiec, cały sierpień i 2 tygodnie przed końcem roku szkolnego. Realnie prawie 3 miesiące. Długi pierwszy semestr, krótki drugi, w dodatku poszatkowany feriami (rotacja), Wielkanocą, maturami/egzaminami, plus Boże ciało, majówka.
          • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:48
            Latały samopas. Po prostu. Standardy opieki 30-40 lat temu były inne, w razie gdybyś nie zauważyła.
      • berdebul Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:35
        Podział na trymestry, ferie jesienią, sensowna przerwa wiosenna, ferie zimowe w jednym terminie, żeby trymestry były równe. Realna nauka do końca roku zamiast 2-3 tygodni w czerwcu gdzie lecą filmy, egzaminy po zakończeniu roku, żeby był pełen rok nauki, a nie semestr do kwietnia.
        • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:39
          I co niby te dzieci będą robić w przerwach? Wyjazd rodzinny w listopadzie czy marcu w Polsce? Wolne żarty. Na obozy też w tym czasie nie pojadą, bo pogoda syfiasta.
          • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:47
            w UK w listopadzie ludzie normalnie wyjezdzaja. Przed pandemia bylismy w Disneylandzie i Paryzu.

W pierwszym tyg maja bylismy w Walii.

Ludzie naprawde wyjezdzaja i tydzien przerwy powoduje ze dzieci lapia oddech

Nauka z czestszymi przerwami a nie napier.... non stop ciagiem
            • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:49
              Nie bardzo mnie interesuje, co robią ludzie w UK.
              • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:50
                to po co sie wlaczasz i aktywnie o tym rozmawiasz? Logika gdzie?
                • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:53
                  Informuję, że w Polsce taki system byłby kur...skim utrudnieniem dla rodziców, a branża turystyczna by się nie pożywila. Btw, przypomnij jak bardzo mieszkańcy UK zostali kwarantannami posadzeni na dupie i jak to było z wyjazdami w 2020 i teraz.
                  • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:59
                    Nie rozumiem logiki w porownywaniu wyjatkowej sytuacji z Covidem z ostatnich 2 lat z generalnym planowaniem wakacji.

Poza tym jesli zakladasz ze w UK ludzie nie wyjezdzaja na wakacje teraz to sie mylisz. Musialby byc lockdown non stop by nie jezdzili.

W 2020 bylismy 4 razy na wakacjach w UK

W 2021 juz jedne zrealizowalismy i 3 sa w planie. Nastepne 23 lipca

Wszyscy rodzice z dzieciakami jezdza. W zeszlym roku korki zapchane drogi od przyczep kampinowych. Na AirBnb nic nie znajdziesz w UK do wynajecia bo ludzie rezerwuja od dawna
                    • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:20
                      Ależ wierzę, że wyjeżdżają. Natomiast w Polsce by nie wyjeżdżali na pobyty w kraju w listopadzie i marcu, bo jest syfiasta pogoda i krótki dzień. Zimno jest, ogarniasz. Niewiele osób wyda kasę na siebie + dzieci, żeby siedzieć w budynku i oglądać filmy.
                      • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:52
                        idac tropem twojego myslenia: jaki sens maja wakacje zimowe? Zimowisk nie ma juz?

po co wam taka dluga przerwa swiateczna? zimno przeciez
                        • triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:07
                          Zimowiska są - drogie. Znakomita większość dzieci z nich NIE korzysta. Jest "Zima w mieście" w szkołach, ale oferta zależy od woli i zamożności samorządu.
                          Przerwa świąteczna jest długa, zbyt długa IMO ale, poza dniami świąt, w szkołach są dyżury.
                          • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:31
                            wiesz triss, wszystko to rozmowy hipotetyczne. W ogole hipotetyczna i malo prawdopodobna jest tez zmiana wakacji na krotsze w Polsce i dluzsze wiosenne i jesienne.
                            Gdyby ktos planowal zmiany to i w kwestii zmian samorzadowych itd

Ale tego nie bedzie wiec sobie mozemy tylko spekulowac w te i we w te a i tak nie zmieni sie to.
            • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:32
              tak bo przeciętny Polak to wybiera między Disneylandem a Paryżem... Georaficznie bliżej do Moskwy i Budapesztu - którymi dzieci na pewno będą zachwycone!
              • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:57
                >Georaficznie bliżej do Moskwy

???
                chyba komus z granicy z Rosja bo z miejsca gdzie ja sie wychowalam to jest 18 godz samochodem do Moskwy a do Paryza 13

Do Budapesztu 9 godzin. Zreszta czemu nie, tam ladnie
            • leosia-wspaniala Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:07
              >w UK w listopadzie ludzie normalnie wyjezdzaja. Przed pandemia bylismy w Disneylandzie i Paryzu.

UK jest tak jakby bogatsze niż Polska. Co więcej zarabiacie w mocniejszej walucie, więc - uważaj, to może cię zszokować! - na więcej was stać w tym Paryżu, Hiszpanii czy na Dominikanie.
              • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:31
                >na więcej was stać w tym Paryżu, Hiszpanii czy na Dominikanie.

polska ematka to bogata kobieta jak wiadomo z tego forum lol
                • zuleyka.z.talgaru Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:41
                  Ale piszemy o ematce czy o polsce?
                  • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:44
                    przeciez to byl zart. Chodzilo mi o to, ze ematka to takie dziwne miejsce gdzie kobiety byle mercedesem nie jezdza i tylko noowka a jednoczesnie sa watki o tym ze ich na kolonie nie stac. Oczywiscie te drugie to z nickow anonimowych

( nie mowie o tobie tylko tak ogolnie o ematce)
                    • zuleyka.z.talgaru Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:52
                      Ok spox, nie załapałam żarciku.
                      • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:56
                        albo inne zjawisko: anonimowe watki o wrednym mezu a na stalych watkach TYLKO szczesliwe mezatki he he
                        • kropkacom Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:13
                          Część tych wątków o wrednym mężu to trolle. Naprawdę uważasz, że ematki w ogóle mają ochotę o tym rozmawiać na forum. Wystarczy napisać, że to mój jednorazowy nick i już wierzysz? big_grin

Wracając do tematu. Triss po prostu jest konserwa mentalna. Zagranica, edukacja? Hello! W jednym rację ma, obecnie chyba nikt nie robi krajowych obozów, kolonii na jesień. To jednak by się zmieniło.
                          • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:24
                            >Część tych wątków o wrednym mężu to trolle

no ale skad sie trolle rekrutuja? przylaza z zewnatrz?

Albo dziennikarzyna szuka tematu
                            allbo ematka na anonimowym nicku sie zali

tak jak zakladam. a ty jak sadzisz
                            • kropkacom Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:28
                              Trolle są cały czas na ematce. Czasami jakieś ematce się nudzi.Temat o złym mężu, zdradzie i tak dalej zawsze dobrze się sprzedaje.
            • zuleyka.z.talgaru Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:10
              W Polsce nie wyjadą, bowiem nawet latem co trzecie dziecko (wg statystyki z 2018- czyli przedpandemicznego roku) nie wyjedzie nigdzie, bo rodziców nie stać...
          • berdebul Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:47
            To samo co robią rówieśnicy z państw, gdzie tak rozłożony rok szkolny funkcjonuje od lat?
            • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:34
              jak ostatni raz oglądałam globus to w miejscu Polski była wyłącznie Polska. (czekaj sprawdzę..: nope ciagle bez zmian) Wakcje w Polsce są ustawione pod Polski klimat - długie gorące lato z burzami i wujowa cała resztę.
              • berdebul Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:32
                Raczej początek roku szkolnego i długie wakacje są ustawione pod prace w polu, zaskoczę Cię - mało które dziecko robi teraz w polu w wakacje.
          • ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:31
            a w lecie 30 stopni a ty w szkole... ale za to w lecie w miejscach turystycznych nie dałoby się wepchnąć szpilki...
            • princesswhitewolf Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 23:00
              Klimat sie zmienia i Minister edukacji musi wysuplac na klimy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka