madame_edith Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 10:29 Moje dzieci są nieco starsze niż 10 lat i nie zaobserwowałam tego rodzaju zdziczenia. Towarzystwo jest na pierwszym miejscu na skali atrakcyjności spędzania czasu, niekoniecznie jednak jest to towarzystwo klasy. Akurat u nas przez pandemię córka się zaprzyjaźniła z sąsiadami i chętniej jest na podwórku niż w szkole (nawet w wersji czystej rozrywki). Może więc idziesz zbyt daleko z wnioskami, nie zawsze to gry przeważają. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 11:52 U nas... córka z koleżanką debatowały wczoraj przez bitą godzinę telefonicznie, czy iść dziś do szkoły. Ja się nie mieszałam. Uznały, że pójdą, bo to ostatnie dni, gdy mogą się spotkać osobiście... Może to nie do końca tak, bo przecież mogą się odwiedzać, ale cieszę się, że do takiego wniosku doszły. Zupełnie same. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:04 Bo rodzice zobaczyli, że nie muszą wozić, zawsze to rano 30 min do przodu. Bo sporo osób jeszcze na zdalnym. I tez są osoby co "laskę" położyły na tegoroczną edukację. U nas dzieci chodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:20 I to by było na tyle jeżeli chodzi o budowanie więzi społecznych między dzieciakami. Jak wszyscy byli na zdalnej, to był lament, że są odizolowani. Jak jest możliwość te więzi odnowić, to dzieciaki i dorośli mają to w d... Tak źle i tak niedobrze, czyli hipokryzja w czystej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 12:55 Najwyraźniej covid zrył ludziom beret o wiele bardziej, niż sobie z tego zdają sprawę. 1,5 roku izolacji (z przerwami) nie może pozostać bez konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:07 Syn troszke mlodszy, 3 kl SP. Frekwencja 100%. Nie wiem od czego to zalezy. Moze rok mlodsze dzieci trudniej zostawic same w domu. Raczej nie o to ze szkola w te ostatnie dni proponuje jakies mega atrakcje. A co do spedzania wolnego czasu...owszem i syn i jego koledzy duzo graja ale basenem, trampolina czy rowerem tez nie pogardza. Nie jest jeszcze calkiem zle. No i te "maluchy" jednak mniej zaznaly tej nauki zdalnej. Chodzili normalnie 01.09-09.11, 18.01-22.03 no i od 04.05. Poza tym na szczescie akurat rodzice kolegow syna nie naleza do covidowych paranoikow i z pewna ostroznoscia ( brak objawow chocby przeziebiania, w tym tez domownikow ) ale jednak normalne relacje kolezenskie "na zywo" dzieci mialy-odwiedzali sie, jezdzili na sankach, potem rowerach itp. Na pewno te dzieci nie siedzialy rok w izolacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka_5 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:21 Faktycznie straszne, że w 40 stopniach te dzieci nie chcą siedzieć. No jak mogą???? Lepiej w betonie siedzieć niż iść na basen lub za miasto wyjechać. Nie każda rodzina od razu musi być na Majorce żeby w taki upał dzieci nie puścić do szkoły. Wystarczy, że mają pod domem basen, w domu klimę lub możliwość wyjazdu poza miasto. Moje dziecię właśnie przez upały zostało w tym tyg w domu. Ale u mnie od 2 tyg powyżej 30stopni zero deszczu burzy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 13:56 Syn chodzi bo chce. Gdyby chciał wagary - nie miałabym nic przeciw Dużo i długo napisałaś, odniosę się w ten sposób : wiesz jaka jest różnica między siedzeniem na kompie tweaz i w czasie trzeciej fali? Taka, że teraz te dzieci robią to bo moga a nie dlatego że muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 14:49 na kompie to można siedzieć w różny sposób. wtedy sie uczyły. albo niektórzy pomysłowi koledzy jechali na dwa monitory - na jednym byli w szkole i słuchali - na drugim naparzali w grę. teraz naparzają w gry. i trochę o tym jest ten post - że dla 10 latka większą wartością jest granie w grę cały dzień samotnie - aniżeli ciekawie spędzony czas z rówieśnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 14:54 Bo to jest kwestia przyzwyczajenia. Jeśli nie nauczysz się socjalizacji, a przez to źle się czujesz z innymi ludźmi, to samotne życie jawi się jako ideał. Tylko jakie będzie społeczeństwa w którym jednostki aspołeczne będą taka duża grupą? Na razie mamy inceli i uzależnionych od ekranu. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:14 jakby proporcja była w granicy normy - nie ma sprawy. zawsze tak było jest i będzie że w dużej grupie znajdzie się samotnik. ale jeśli tak ma 70% klasy i zostaje 5 osób - a kolejnego dnia dwoje - to znaczy, że coś tu jednak nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:25 tak - rodzi się pytanie kto tu jest wykluczonym dziwakiem... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:58 Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że skokowy wzrost liczby uzależnionych i odwykłych od kontaktów w realu dzieci jest skutkiem półtorarocznej histerii covidowej, w imię ochrony starych ludzi? Poświęcono zdrowie, edukację i kondycję psychiczną nieletnich, żeby zrobić dobrze emerytom. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 17:56 triss_merigold6 napisała: > Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że skokowy wzrost liczby uzależnionych i odwyk > łych od kontaktów w realu dzieci jest skutkiem półtorarocznej histerii covidowe > j, w imię ochrony starych ludzi? Poświęcono zdrowie, edukację i kondycję psychi > czną nieletnich, żeby zrobić dobrze emerytom. jessu, że ci się chce zafiksowałaś się jak reksio na szynke serio, przed powtarzanie milionowy raz tego samego w każdym wątku - nawet nie związanym tematem- musisz spamowac Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:27 problem polega na tym ze większość rodziców chyba nie rozumie ze w te gry nie nawala się samotnie tylko z innymi ludźmi... Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:31 Z jednej strony tak,to jest socjalizacja XXI, ale z drugiej to godziny w bezruchu, w zamknięciu i brak socjalizacji tradycyjnej, chyba wciąż istotnej? 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 16:05 No, owszem. Media wespół z szalonymi Gutami i Simonami tak nakręciły covidowe lęki, że było sporo dzieci i nastolatków, które przez cały okres zdalnej szkoły nie miały kontaktów z rówieśnikami w realu. Pomijam forumki, wyprowadzające dzieci na dwór w nocy, u syna w klasie były takie dzieciaki, bo rodzice się bali. Ponad rok uwięzienia w domu, z dorosłymi na ho, czysty horror. Przecież to resetuje kompetencje społeczne niemal do zera i generuje depresję. Przypuszczam, że część tych zasiedzialych w domach dzieci i nastolatków ma depresję i zwyczajnie boi się spotkań na żywo, nie czują się pewnie, zobojętnieli, muszą od nowa uczyć się kontaktów w grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 16:16 Tak właśnie jest. Niektórzy żyją w stanie wyparcia i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 17:57 Dokładnie, wyparcie jest bardzo mocnym mechanizmem Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 14:08 No cóż to są uzależnienia, które trzeba leczyć. Coś takiego się nadaje do opieki społecznej bo dziecko jest zaniedbane ruchowo, emocjonalnie i będzie upośledzone społecznie. Oczywiscie wątpię by ktoś wziął to na serio, a szkoda. Nie jestem wrogiem technologii, nawet rozumiem fenomen lodów ekipy ALE to się nie może skończyć dobrze. To będą ludzie bez przyjaciół, bez seksu prawdziwego, bez dotyku. Zatrważające jak to postępuje. Mam w pracy dwudziestokilkulatków, którzy nie maja z kim się spotkać po robocie, bo maja 0 znajomych, nigdy nie byli na porządnej wakacyjnej wyprawie itd. Wchodzą w byle jakie związki z tindera bo nie mają punktów odniesienia. Ale Ci przynajmniej uprawiają sport i jako tako dbają o zdrowie. Większość ma tez spoko rodziców, którzy są bardziej szaleni i spontaniczni niż oni. Nie mam pojęcia co zrobic, żeby uchronić własne dziecko przed takim czymś. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 14:22 Takimi ludźmi się świetnie rządzi. Nie zorganizują się, nie zbuntują, na ulice nie wyjdą byle Wi-Fi było, podatki wpływają bo pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 14:54 mam w rodzinie dalszej takiego. zaczał tłuc w gry kiedy jeszcze do internetu łączyło się przez modem. tłukł w gry i robił studia. potem tłukł w gry i pracował. a potem laaaaata temu udało mu się przeforsować pracę zdalną - programowanie - więc rano pracował zdalnie - potem tłukł w gry. i tak tłucze już prawie ćwierć wieku - niespełna 37 latek mieszkający u starej matki, zamknięty w pokoiku w swoim świecie - bez znajomych, rodziny, dziewczyny, nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 14:55 😂😂😂😂oczywiście wina korony 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️ I dawnej co niektórzy nie chodzili jak oceny wystawione. Teraz ludzie po prostu wiedza ze można inaczej. Może u was ciekawe zajęcie nie wszystkie szkoły takie organizują. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:12 Może u was ciekawe zajęcie nie wszystkie szkoły takie organizują. może nie zauażyłaś, ale wlasnie o tym jest ten post. że akurat te konkretne dzieci mają ciekawe opcje ale wolą siedzieć przed kompem. Teraz ludzie po prostu wiedza ze można inaczej faktycznie. teraz wiedzą że można 8 godzin grać w fortnite. brawo oni. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 15:49 Moje korzystają bardzo fajnie spędzają czas, tańczą, śpiewają. Starsza nawet zaśpiewała piosenkę którą sama po angielsku napisała Przychodzi za szkoły z koleżanką rzucają plecaki i idą na deskorolki albo pograć w piłkę. Jutro koniec, trochę szkoda oby do września. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: 5 dzieci w klasie 24.06.21, 16:34 u mojego syna dziś 8 osób, w tym tylko 1 dziewczyna, wczoraj i przedwczoraj nieco wyżej, ale w wawie o 8 zapowiadała się mega burza i myślę, że część osób się zniechęciła u znajomych w sp 3 dni atrakcji typu piknik w cieniu na kocyku w parku +planszówki+ lody lub wyjście do kina - frekwencja to 15 osób na 20 osobową klasę, czyli nieźle. i w we wszystkich klasach podobnie, poza ósmymi. upał nie sprzyja, szkoły nie mają klimatyzacji, to nie nowoczesne biurowce. lekcji się nie prowadzi, bo w upale się nie da, część uczniów liczy, że będzie mniej niż 50% a to oznacza brak realizacji nowych tematów - to odpuszczają, szkoda że z pełnym błogosławieństwem rodziców na ogół. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: 5 dzieci w klasie 25.06.21, 14:34 U syna w klasie chodzili prawie wszyscy (2 osoby wyjechaly wcześniej na wakacje - dziś na zakończeniu roku tez ich nie było). Od półtora tygodnia nie mieli już lekcji tylko wycieczki i warsztaty - bawili się dobrze, było ciekawie, nikt nie marudził. Mój się nawet nie zająknął, że chciałby zostać w domu, chociaż zakończenia roku i wakacji nie mógł się doczekać Odpowiedz Link Zgłoś