Dodaj do ulubionych

Świadectwa odebrane?

25.06.21, 11:30
No to udanych wakacji dla wszystkich ematkowych bombelków!
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 11:39
      Jechałam dziś do pracy i widziałam uczniów zmierzających na rozdanie świadectw. Przypomniało mi się, że przez 12 lat życia to był mój ulubiony dzień w roku szkolnym (choć z nauką nigdy, przenigdy nie miałam problemów). Dla wszystkich bombelków życzenia pięknych dni wakacyjnej wolności, ładnej pogody, udanych i bezpiecznych wyjazdów od zazdrosnej, że już nigdy nie obudzi się ze świadomością, że przed nią 2 miesiące swobody bezdzietnej lambadziary!
      • leia33 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 11:45
        Pięknie dziękuję w imieniu bombelka osobistego i również życzę wszystkiego najlepszego! Ciężki i upierdliwy był to rok, dobrze, że już za nami. A w poniedziałek hajda w Bieszczady!
        • esperantza Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 18:07
          My już dzisiaj dotrzemy w Bieszczady. Do zobaczenia na szlaku
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 13:49
        Mój też, a drugi to 1 września ;P
      • madame_edith Re: Świadectwa odebrane? 26.06.21, 12:28
        Haha właśnie to samo mówiłam synowi, że dzień rozdania świadectw to jest zawsze najszczęśliwszy dzień i nie powtarzalny w dorosłym życiu. Wakacje to czysta beztroska. Kolejna klasa to nowy początek, a powrót z urlopu w dorosłym życiu to odgrzebywanie się z zaległości (po dwóch dniach efekt wypoczynku znika).
    • sandramonika Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 11:49
      W klasie mojej córki nie ogarnęli zakupu dwóch książek, za świadectwo z czerwonym paskiem nie dostała nawet symbolicznej nagrody
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 13:50
        A płaciliscie na radę rodziców?
        • sandramonika Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 14:05
          Tak
          • runny.babbit Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 16:25
            Nie ustalacie takich rzeczy wcześniej? Przewodniczący trójki klasowej musi być członkiem rady rodziców, więc ktoś tu nie dopilnował. U nas w tym roku rada rodziców stanęła okoniem że nagrody dla paskowych mają być (w zeszłym roku nie było, bo wiecie, wirus na przedmiotach 😂).
            • faustine Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 16:27
              U nas dla paskowych dzieci bony do empika po 25 pln ale tylko dla tych co wpłacili na RR
            • slonko1335 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 19:19
              "Przewodniczący trójki klasowej musi być członkiem rady rodziców, więc ktoś tu nie dopilnował." Nie musi. U nss RR jest wybierana z trojek klasowych ale to raptem 7 osób a klas 40 .
              • runny.babbit Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 19:26
                To słabo. Znaczy się są klasy które są w ogóle nie rezeprezentowane przez radę rodziców?
                • slonko1335 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 19:41
                  RR reprezentuje wszystkich rodziców a nie klasy. Klasy są reprezentowane przez trójki klasowe. Na RR nie płaciłam. Dziecko nagrody dostalowink
                  • runny.babbit Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 19:58
                    Jak reprezentuje rodziców z klas które nie mają przedstawicieli w radzie? I jak decydujecie o tym kto wchodzi w skład rady?
                    • slonko1335 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 20:16
                      Przez głosowanie. Tak samo jak do trójek klasowych. Normalnie rada reprezentuje wszystkich rodziców a nie klasy. Klasy są reprezentowane przez trójki i to one sprawy poszczególnych klas ogarniają . Co jakiś czas jest zebranie trójek z rada rodziciw i można składać wnioski zażalenia skargi czy petycje.
                      • runny.babbit Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 20:22
                        Dzięki za wyjaśnienie, ale nadal uwazam że lepszy jest system jedna klasa- jeden głos w radzie.
                        • slonko1335 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 20:54
                          Nie wiem być może. Nie mam porównania. U nas jest po jednym przedstawicielu z rocznika z wyjątkiem klas 1 bo przed zebraniem i wyborami RR nie ma jeszcze wybranych trójek w klasach 1. Ale nigdy na takim zebraniu nie są rozpatrywane sprawy poszczególnych klas tylko całości uczniów. O tym że jakiś Jas w 6 B rozwala lekcje i bije dzieci nie dyskutuje się tylko na forum klasowym. Jak był problem z nauczycielem to na zebraniu trójek z RR jedna osoba zapytała które klasy uczy dany nauczyciel i poprosiła żeby zostali ich przedstawiciele i sobie temat walkowali. Reszty temat nie interesował to sobie poszli.
                        • ga-ti Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 20:57
                          U nas wybiera się trójkę klasową i oddzielnie przedstawiciela do RR szkolnej. I ten przedstawiciel jest czasem również w trójce, a czasem nie.
                          Później już RR wybiera z pomiędzy siebie przewodniczącego, zastępcę, skarbnika.
                          • slonko1335 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 20:59
                            O jeszcze inaczej.
                          • runny.babbit Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 21:21
                            Widzę taki problem, że zazwyczaj są problemy żeby wyłonić z grona rodziców choćby trójkę klasowa.....jakby miała do tego dojść jeszcze czwarta osoba to chyba trzeba by łapankę robić 😉
                            • ga-ti Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 22:55
                              Jednego roku pani wymyśliła losowanie, bo nikt się nie chciał zgłosić na ochotnika wink
                  • memphis90 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 20:17
                    >Na RR nie płaciłam. Dziecko >nagrody dostalowink
                    No to nie ma się czym chwalić...
                    • slonko1335 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 20:34
                      Nie chwalę ani nie zalę. Stwierdzam fakt. Nie widzielismy powodu płacenia składek za czas nauki zdalnej. W zeszłym roku zapłacilismy za cały rok dziecko "korzystało" przez pół. Dzieci nie miały nic, balu, wyjazdu, wycieczki, niczego bo pandemia. Zatem składek też nie placilismy.
                      • runny.babbit Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 21:23
                        Dzieci nie dostały nic na dzień dziecka,nie było wyjść w czerwcu ani nagród na koniec roku? To szkoła podstawowa czy średnia?
                        • slonko1335 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 22:35
                          Podstawowa. Nie, na dzień dziecka nic nie dostały, nigdy nie dostawaly nic na dd jezeli tego nie kupilismy sami. Nie wychodzili nigdzie, nie wyjezdzali na zielona szkile ani zadna wycieczkę, nie mieli balu 8 klas.. Sami zorganizowalusmy im wypad na jeden dzien na pożegnanie z klasą. . Prezenty na zakonczenie kupili rodzice....Wyroznione dzieci dostaly badziewne ksiazki ze swiadectwem...Jak co roku, zastanawiałam się czy będę musiała za nie zapłacić ale nie nikt nas nie scigalwink szkoła w zeszłym roku przez całe półrocze oraz w tym roku z powodu covida nie organizowała zupelnie nic poza bzdurnymi konkursami online na których wykazywali się rodzice . Przez 7 lat płaciłlismy składki, w tym roku stwierdzilismy ze nie ma opcji na zdalnym...
                          • runny.babbit Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 22:42
                            Brzmi kiepsko.... Zaczynam doceniać nasza RR, mieliśmy prezenty dla wszystkich na dzień dziecka, dofinansowanie nagród w konkursach, a nasi nauczyciele robią ich sporo, takie normalne, nie online, nagrody na koniec roku, wyjścia, prezenty dla absolwentów....Mamy czas kłopoty finansowe bo zawsze jest wiele wydatków, a niestety składkę płaci niewielki odsetek rodziców, ale mimo to dzieci sporo dostają. Często tanie rzeczy, ale zawsze coś.
          • little_fish Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 16:48
            Ale były dwa świadectwa z paskiem w tej klasie czy dla dwóch osób zabrakło? No i jak w pozostałych klasach?
      • bluea.nne Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 14:29
        Na pewno było mało wpłat na radę rodziców A dużo pasków...co nie zmienia faktu, że na to powinny być pieniądze np.z ministerstwa
      • alessa28 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 14:41
        sandramonika napisała:

> W klasie mojej córki nie ogarnęli zakupu dwóch książek, za świadectwo z czerwo
        > nym paskiem nie dostała nawet symbolicznej nagrody

O,przykre.
        U nas wszystkie dzieci dostały książeczki plus dyplomy do świadectw ,1 klasa sp.
        Bardzo niefajnie,że nie nagrodzono dziecka za wysiłek,jakim jest uzyskanie czerwonego paska .

• makinetka82 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 15:04
        A jaką miała średnią?
      • panna.nasturcja Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 16:46
        Ale przecież to ten pasek jest nagrodą, za dobre oceny, od tego jeszcze powinna być nagroda za nagrodę?
        • alessa28 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 17:24
          panna.nasturcja napisał(a):

> Ale przecież to ten pasek jest nagrodą, za dobre oceny, od tego jeszcze powinna
          > być nagroda za nagrodę?

Tak,powinna być.
          Przykładowo,wysoka średnia na studiach jest oczywiście czymś niezwykle wzniosłym 😇ale jak dołożyć do tego 600 zł stypendium to jest mega przyjemnie.
          Nigdy nie zaznalas tego typu przyjemności ?
          • panna.nasturcja Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 17:55
            Mówimy o dzieciach, nie o dorosłych.
            Im bardziej wzmacniamy motywację zewnętrzną tym bardziej osłabiamy wewnętrzną. Błąd często nie do nadrobienia.
            • alessa28 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 19:04

> Mówimy o dzieciach, nie o dorosłych.

Mówimy o zasadzie.Ktora działa bez względu na to ,czy mówimy o dzieciach czy dorosłych.

> Im bardziej wzmacniamy motywację zewnętrzną tym bardziej osłabiamy wewnętrzną.

Oyesu ,formułka z podręcznika,brzmisz jak bot .

> Błąd często nie do nadrobienia.

Pruski dryl to błąd często nie do nadrobienia.

• panna.nasturcja Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 20:45
                Ok, nie rozumiesz, szkoda słów.
                • alessa28 Re: Świadectwa odebrane? 26.06.21, 16:11

> Ok, nie rozumiesz, szkoda słów.

Kobieto czego nie rozumiem ?rzucilas mi formułka z Ardenskiej ,która zresztą przerabiałam ostatnio ma psychologii mediów i właściwie co chcesz osiągnąć?
                  Pieprzysz szkodliwe bzdury i staram ci się to ,nieco okrężną droga ,wyjaśnić.
                  Jeśli masz dzieci to serdecznie im współczuję.
      • black.emma Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 22:51
        A kto miał to ogarnąć, kosmici? Zainteresowałaś się?
      • makinetka82 Re: Świadectwa odebrane? 26.06.21, 11:09
        W mojej szkole pasek jest od średniej 4,75 a nagroda od 4,8. Może dziecko załapało się "pomiędzy"
    • heca7 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 11:56
      Nie wiem. Nie ma mnie w domu.
    • heca7 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 13:54
      Jednak nie!
      Pan katecheta się pomylił i 1/3 klasy wpisał złe oceny. Tzn obsunął się i Kowalski dostał ocenę Nowaka, Nowak Dąbrowskiego a Dąbrowski Wiśniewskiego itd. W rezultacie mój syn wrócił bez świadectwa.
      • gulcia77 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 13:56
        U mojego ta sama sytuacja, tylko oceny hokeistów pomylone z piłkarzami. Świadectwo do odebrania "kiedyś tam" 😁
      • little_fish Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 13:58
        😂😂😂
        Przepraszam, ale serio się ubawiłam. Zadając pytanie w ogóle nie brałam pod uwagę odpowiedzi negatywnej.
        Ja na świadectwie maturalnym miałam cudzą datę urodzenia 😃. Całe szczęście, że akurat ta data wystawała z książki - siedząc na dalszej części akademii bezmyślnie na nią patrzyłam i po jakimś czasie dotarło do mnie, że coś jest nie tak.
        Jednak mimo wszystko życzę udanych wakacji. 😁
        • heca7 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 14:50
          Dzięki smile Syn się nie przejął. Na pytanie gdzie świadectwo odpowiedział z grobową , poważną miną- nie wiedziałaś? Przecież groziła mi jedynka z matmy i nie zdałem. Przez kilka sekund mieliłam tą absurdalną informację zanim dotarło do mnie, że żartuje. No bo jak?! Przecież nie był z niczego zagrożony kurka no!
          • enigma81 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 15:02
            Dowcipniś wink
          • little_fish Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 16:16
            Ej, ale tym co nie zdają, też dają świadectwo 😁
            • heca7 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 18:07
              Wiem wink Ale syn to powiedział tak nagle a ja nie zdążyłam przetrawić pierwszej informacji, że świadectwa nie ma wink a co dopiero drugiej. Trójka dzieci i taka sytuacja zdarzyła się pierwszy raz.
      • asia_i_p Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 16:30
        No to szkoła trochę przegina, bo jak to nie są świadectwa końcowe na danym etapie edukacji, to można oceny ręcznie poprawić i ostęplować pieczątką szkoły.
        • panna.w.paski Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 16:38
          Asiu, bardzo Cię lubię i cenię Twoje wypowiedzi - stęplowanie w Twoim wykonaniu brzmi wręcz uroczo smile
          • alpepe Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 16:42
            no bo chodzi o występek swego rodzaju...
          • asia_i_p Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 17:36
            O matulu, rzeczywiście. big_grin
        • gulcia77 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 17:24
          Eee mój stwierdził, że we wrześniu odbierze. Wyjazd jutro, potem obóz, i liga. Będzie miał co robić.
          • gulcia77 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 17:25
            Kurde blaszka, przecinki mnie nie lubią. 🤨
          • esperantza Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 18:09
            Mój jeden tez. Tym bardziej ze dzisiaj wyjeżdżaliśmy a on miał późno zakończenie wiec świadectwo poczeka do września.
    • ludborka Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 14:09
      Odebrane, dziękuję w imieniu bombelka, wszystkim również życzę wszystkiego dobrego 😊
    • kkalipso Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 14:38
      Wróciły gwiazdy, mam cały stół zawalony różnymi pracami, książkami które starsza dostała za różne konkursy, zdjęciami klasowymi (to akurat kocham) i znowu robota. Okropny rok szkolny dobrze że się skończył życzę wszystkim rodzicom i dzieciom żeby wakacje były udane ale najważniejsze oby nowy rok szkolny był w końcu NORMALNY.
      • alessa28 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 14:44
        kkalipso napisała:

> Wróciły gwiazdy, mam cały stół zawalony różnymi pracami, książkami które starsz
        > a dostała za różne konkursy, zdjęciami klasowymi (to akurat kocham) i znowu rob
        > ota. Okropny rok szkolny dobrze że się skończył życzę wszystkim rodzicom i dzie
        > ciom żeby wakacje były udane ale najważniejsze oby nowy rok szkolny był w końcu
        > NORMALNY.

To podobnie jak ja,moja wróciła z dyplomami i promocja do drugiej klasy z wynikiem bardzo dobrym.
        Jestem pełna podziwu dla wszystkich dzieci-ogarnely te wszystkie zdalne nauczania,przetrwały niełatwy czas.
        Czas na zasłużony wypoczynek 😁
        >
    • enigma81 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 15:00
      Mojemu synowi chcieli zatrzymać świadectwo, bo rzekomo nie oddał książek do biblioteki wink
      Sprawę wyjaśnił i dostał, choć się zdenerwował całą sytuacją.
      Nasza pani wspomagająca mówiła jednak, że świetnie dał sobie radę więc może nie ma tego złego..
      • gajmal Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 15:07
        Odebrana, ale w poniedziałek ma oddać i dostanie nowe
    • ga-ti Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 15:22
      Odebrane smile
      Dziecko podstawówkowe z paskiem i książką, całe dumne i zadowolone, że już wakacje.
      Dziecko 'średnie' bez paska, bo uważa, że uczenie sie dla paska jest bez sensu i szkoda na nie życia wink za to z książką i piękną dedykacja od wychowawcy. Niestety dziecka nie widziałam, bo pojechało świętować nieformalnie smile

Dziwny to był rok.
      • ga-ti Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 15:23
        PS. też lubię oglądać dzieciaki na galowo maszerujące do szkoły z kwiatkiem i wracające ze świadectwem. Jakiś taki sentyment mam.
    • la_mujer75 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 15:37
      Odebrane.
      Nawet osobiście pojechałam odebrać świadectwo Młodszego, bo ten się rozchorował.
      Nie planowałam, ale wychowawczyni zadzwoniła i poprosiła.
      Ja za rok będę świętować, jak Młodszy skończy podstawówkę. Teraz umiarkowanie się cieszę, bo wiem, że ciężki rok go czeka. A mnie też!
      • little_fish Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 16:18
        To teraz cieszcie się wakacjami i zbierajcie siły. Zdrówka dla młodego!
        • grey_delphinum Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 18:30
          Odebrane! Alleluja! Syn skończył podstawówkę 😁 oceny ma świetne, ale ile mnie to zdrowia kosztowało 😉
          Teraz czekamy na wyniki egzaminów i rekrutacji. Trzymajcie kciuki!!
          • la_mujer75 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 19:36
            Będę trzymać, a za rok Ty smile
            • ga-ti Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 20:19
              To ja też trzymam i dołączam do prośby o kciuki za rok smile
    • aguar Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 19:12
      Odebrane. Szkoda, że skończył się już ten piękny sen, który trwał przez ostatnie 4 tygodnie sad
    • unaluna Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 20:09
      Zamiast świadectwa dostała fajnie przygotowaną miniksiążkę z adnotacją z całokształtu nauczania obowiązkowego oraz z każdego przedmiotu dodatkowego o tym, czego się nauczyła, jakie przejawia zdolności, nad czym trzeba popracować. Świadectwo standardowe możemy odebrać jeśli chcemy albo będzie w depozycie szkoły gdyby było kiedyś do czegoś potrzebne (nie sądzę, żeby było).
      • ga-ti Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 20:18
        A gdzie takie cuda? Oraz czy ten opis jest faktycznie rzetelny, czy tak jak u nas w 1-3 ocena opisowa: nie zawsze chętnie zgłasza się do odpowiedzi, dobrze opanował czytanie, dostatecznie pisanie wink
        • julita165 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 22:56
          O to to. U syna "czyta plynnie vhoc zdarza mu sie nie zwracac dostatecznej uwagi na intonacje, konstruuje rozne pisemne wypowiedzi, nie zawsze poprawne ortograficznie, biegle dodaje, odejmuje, mnozy i dzieli liczby 4cyfrowe, nie zawsze chwtnie uczestniczy w zajeciach muzycznych itp itd. Ch..ra wie czy to dobrze czy nie bardzo.
    • rannala Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 21:02
      Dziękuję Fish. U mnie słabo z wakacjami...
      • little_fish Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 21:41
        To życzę chociaż wytchnienia od szkolnej codziennością i bieganiny. 😗
    • mikams75 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 21:09
      Świadectwa odebrane i czerwone paski juz sa opublikowane na fb? wink
      • little_fish Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 21:15
        Świadectwa odebrane, lody i obiad zjedzone. Brak pasków na FB 😃
    • julita165 Re: Świadectwa odebrane? 25.06.21, 22:52
      Ja zrobilam swojemu bombelkowi dzien. Prosto z rozdania swiadectw ( tylko z krotka wizyta w domu celem rzniecia w kat galowego stroju, swiadectwa i innych "pamiatek" odebranych w szkole ) pojechalismy do Suntago. A zeby dzien byl jeszcze lepszy zabralismy tez jego kumpla. Bawili sie swietnie, a musze przyznac ze ja tez. Niedawno wrocilismy do domu.
    • kropkacom Re: Świadectwa odebrane? 26.06.21, 11:12
      Syn odebrał. Potem poszedł do pracy. Córka odbiera chyba w środę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka