Dodaj do ulubionych

maseczki do samolotu

05.07.21, 08:10
Wiem, że niektóre z Was latają w tych dziwnych czasach smile Powiedzcie mi czy w samolocie trzeba mieć jakieś specjalne maseczki czy takie zwykłe, jednorazowe wystarczy ? A może każdy przewoźnik ma jakieś inne wymogi co do maseczek?
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 08:13
      Przewoźnicy mają różne zasady. IMHO lepiej mieć ffp2
    • leanne_paul_piper Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 08:16
      Lufthansa i Austriak wymagają maseczek FFP2. Ale do kupienia na każdym lotnisku. Zapobiegawczo jednak radzę że 2 spakować wcześniej.
    • primula.alpicola Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 08:31
      Wizzair, Alitalia, LOT- żadnych wymogów co do rodzaju maski. Były i zwykłe chorurgiczne, i te z zaworkami, i z kolorowej tkaniny.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 08:44
      Leciałam kilka razy w ostatnim miesiącu - wystarczą zwykłe. Zdejmujesz podczas jedzenia/picia.
      • dyzurny_troll_forum Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 11:34
        jak_zwykle_wszystko_zajete napisała:

> Leciałam kilka razy w ostatnim miesiącu - wystarczą zwykłe. Zdejmujesz podczas
        > jedzenia/picia.

Fajne te zasady - takie niezbyt sensowne.
        Troché jakby zdjąć prezerwatywę na czas wytrysku....
        • piekna_remedios4 Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 11:38
          ty jadasz przez założoną maseczkę, tak?
          • primula.alpicola Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 11:43
            Ale on ma rację, nie ma w tym żadnej logiki. Podobnie w restauracjach- przy stoliku maseczka niepotrzebna, ale jak idziesz do toalety, juz tak. Nonsens.
            • chococaffe Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 11:47
              Nie ma logiki jeżeli podchodzisz zero-jedynkowo - czyli albo zero ochrony albo ochrona 100%
              • primula.alpicola Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 12:37
                chococaffe napisała:

> Nie ma logiki jeżeli podchodzisz zero-jedynkowo - czyli albo zero ochrony albo
                > ochrona 100%

Nie, nie ma w tym logiki w ogóle.
                • chococaffe Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 12:50
                  ok
              • ykke Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 17:27
                chococaffe napisała:

> Nie ma logiki jeżeli podchodzisz zero-jedynkowo - czyli albo zero ochrony albo
                > ochrona 100%
                No bo inna ochrona nie ma sensu, skoro to tak zabójczy wirus 🙂 Więc albo chronimy się na maksa albo wcale.
                • chococaffe Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 18:13
                  spox
            • triss_merigold6 Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 12:26
              Jezusie, a ktoś tego przestrzega?! Byliśmy ostatnio z dziećmi parę razy w różnych knajpach i nie było ludzi w maseczkach.
              • primula.alpicola Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 12:35
                Coraz mniej, ale zdarza się.
            • wapaha Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 13:22
              primula.alpicola napisała:

> Ale on ma rację, nie ma w tym żadnej logiki. Podobnie w restauracjach- przy sto
              > liku maseczka niepotrzebna, ale jak idziesz do toalety, juz tak. Nonsens.

Przy stoliku siedziesz sama +najbliżsi, nie przemieszczasz się,
              Idąc do toalety przechodzisz obok innych, między stolikami, korytarzem itd
              • runny.babbit Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 13:29
                Nie musimy mieć maseczek na zewnątrz od dłuższego czasu, gdyby ktoś miał faktycznie się zarazić bo zakażony przeszedl obok, to mielibyśmy już niezwykły wzrost zakażeń. Przecież na ulicach są tłumy.
                Już pomijam fakt że w budynkach też już wszyscy mają na to wylane.
              • primula.alpicola Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 15:28
                Błagam Cię.
          • dyzurny_troll_forum Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 11:46
            piekna_remedios4 napisała:

> ty jadasz przez założoną maseczkę, tak?

Ja jedynie oceniam "jakość obostrzeń". Przy jedzeniu emisja aerozolu jest poteżna, nie wiem czy nie większa, niż przy legendarnym, zabójczym śpiewaniu....

Tak więc, żeby to chociaż ocierało się o jakiś sens, to powinien być zakaz jedzenia i picia na pokładzie samolotu aż do końca straszliwej pandemii.
            • araceli Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 12:09
              dyzurny_troll_forum napisała:
              > Przy jedzeniu emisja aerozolu jest poteżna,

Jeżeli jesz jak świnia... w co nie wątpię big_grin
            • primula.alpicola Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 12:37
              Nie zapominajmy o śmiertelnie groźnym aerozolu, który jest emitowany przez biegaczy i rowerzystów.
              • malia Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 19:40
                swoja droga dawno tych grafik nigdzie nie było, jak leeeci ten aerozol i leeeeeci
                • primula.alpicola Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 19:41
                  I zabijaaaaaa... i zabijaaaaaa, w tych lasach i parkach.
                • dyzurny_troll_forum Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 19:54
                  malia napisała:

> swoja droga dawno tych grafik nigdzie nie było, jak leeeci ten aerozol i leeeee
                  > ci

Szmata na ryju jako jeden z poważniejszych sakramentów religii kowidiańskiej ma już ugruntowaną, utrwaloną pozycję i nie ma potrzeby dalej umacniać....
          • ykke Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 17:25

> ty jadasz przez założoną maseczkę, tak?

To po co te maski w ogóle 😃
            >
            • madami Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 19:18
              Żeby wkurzyć część społeczeństwa, a druga część ma dłużej tkwić w strachu i paranoi.
        • droch Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 15:09
          Fajne te zasady - takie niezbyt sensowne.

Wirus ma wolne w czasie konsumpcji, tak to sobie wyznawcy kultu racjonalizują...
          • madami Re: maseczki do samolotu 06.07.21, 08:40
            droch napisał:

> Fajne te zasady - takie niezbyt sensowne.
            >
            > Wirus ma wolne w czasie konsumpcji, tak to sobie wyznawcy kultu racjonalizują..
            > .

to mnie fascynuje od wielu miesięcy wink
            • araceli Re: maseczki do samolotu 06.07.21, 08:43
              madami napisała:
              > to mnie fascynuje od wielu miesięcy wink

I od miesięcy jest tłumaczone dlaczego ale do tłuków nie dojdzie. Nie i już.
    • ela.dzi Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 08:47
      Zależy od przewoźnika.
    • gulcia77 Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 08:47
      W Ryanair wystarczyły zwykłe. Ale warto mieć pod ręką ffp2.
    • alba27 Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 09:32
      Dziękuję Wam bardzo. Kupię więc w razie czego maseczki o których piszecie.
    • piekna_remedios4 Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 11:37
      zwykłe jednorazowe a i w czasie lotu 90% pasażerów ma je na brodzie (cabin crew kompletnie nie zwraca uwagi)
      • primula.alpicola Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 11:43
        Tak właśnie jest.
      • araceli Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 12:09
        > zwykłe jednorazowe a i w czasie lotu 90% pasażerów ma je na brodzie (cabin crew
        > kompletnie nie zwraca uwagi)

Nie podzielam twoich obserwacji.
        • piekna_remedios4 Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 13:05
          a ile razy leciałaś piwniczarko? Bo ja w pandemii leciałam 12 razy i zawsze wygląda to tak jak napisałam
          • araceli Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 13:08
            > a ile razy leciałaś piwniczarko?

Kilkukrotnie w tym ostatnio tydzień temu.
      • tiszantul Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 12:19
        "zwykłe jednorazowe a i w czasie lotu 90% pasażerów ma je na brodzie (cabin crew kompletnie nie zwraca uwagi)"

Oczywiście że nie zwracają uwagi. Wprowadzenie totalitaryzmu to ogromny wysiłek organizacyjny. Państwo nie jest w stanie kontrolować, czy każdy obywatel oddycha według wytycznych.
        Ostatnio w którymś państwie azjatyckim władze zagroziły więzieniem osobom niezaszczepionym i jak myślicie? Wsadzą do więzienia 110 mln osób w 120-mln kraju?
    • str8.up Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 12:18
      W czarterze miałam pełną dowolność. Natomiast znajoma leciała rejsowym (nie wiem jakie linie) i kazali jej zmienić tę z zaworkiem na chirurgiczną. Mieli zapas chirurgicznych, więc nie było problemu.
      • piekna_remedios4 Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 13:06
        a to dziwne. Było jakieś uzasadnienie?
        • str8.up Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 13:20
          Tak, że te z zaworkiem chronią tylko noszącego.
          • piekna_remedios4 Re: maseczki do samolotu 06.07.21, 15:12
            za to chirurgiczne chronią innych jak cholera
            • str8.up Re: maseczki do samolotu 06.07.21, 15:38
              Ja nie mam pojęcia co kogo chroni, taka była informacja od obsługi.
      • droch Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 15:13
        Mieli zapas chirurgicznych, więc nie było problemu.

Płatnych?
        • str8.up Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 15:21
          A tego to już nie wiem. Swoją drogą, to widziałam wczoraj na Okęciu automat z maseczkami chirurgicznymi, 4zl za sztukę :o
        • beaucouptrop Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 17:33
          W Lufthansie dają na wejściu chirurgiczna wszystkim, którzy mają materiałowe. Za darmo. I nie jest wymagana FFP2, jak to ktoś wyżej napisał.
          • leanne_paul_piper Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 18:11
            U mnie jeszcze przed boardingiem wyłapywali wszystkich w szmacianych i wysyłali do sklepów po odpowiednie. Lepiej mieć swoją niż później latać czy się prosić. Ale faktycznie, ffp2 albo chirurgiczna
            • chococaffe Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 19:31
              off top - leanne - czy jest jakaś strona, która na bieżąco podaje informacje o prewencji malarii, i.e. czyli co , kiedy i jak wziąć, żeby się ochrona była maksymalna. Wiele się zmienia i szukam czegoś gdzie te wszystkie nowości są updateowane
              • leanne_paul_piper Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 19:41
                Hej, ja w sumie mogę wydawać się dość beztroska, jeśli chodzi o malarię, bo nigdy jakoś specjalnie się nie chroniłam. Imho, nie tak łatwo się zarazić, mnie przynajmniej, odpukać, przez te 6 lat nigdy się to nie przydarzyło, a pogryziona bywałam okrutnie. Oczywiście, śpi się pod moskitierą, ale nawet teraz siedzę na tarasie, tyle, że jednak ubrana - jeansy, skarpetki nawet. Wiem, że niektórzy stosują Mugge bodajże, który to środek jest dość skuteczny. I silny.
                • chococaffe Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 19:45
                  Ja ściagam wszytskie komary z promienia 500 km. Jestem pewna, że jakbym leciała to będą się wymieniac smsami , że impreza w wypasem się szykuje. I tak z wielu powodów teraz nie polecę, ale myślałam, że może jest jakaś stronka, gdzie bym mogła śledzić co nowego jest dostępne.
                  • chococaffe Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 19:46
                    p.s. i podobno w koncu jest szczepionka
                  • leanne_paul_piper Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 19:50
                    Jest już szczepionka przeciwko malarii, ale z tego co wiem, zaczęli szczepić dzieci.
                    • chococaffe Re: maseczki do samolotu 05.07.21, 19:51
                      No nic, poczekamy zobaczymy.
    • jaga34 Re: maseczki do samolotu 06.07.21, 06:18
      Czy siedząc 2 godziny w samolocie obok osoby która jest chora na covid trafia się na kwarantannę?
      • piekna_remedios4 Re: maseczki do samolotu 06.07.21, 15:13
        oczywiście, wszyscy 2 rzędy za osobą i 2 rzędy przed nią są odsyłani na kwarantannę (przerabiałam, z tym, że wyśmiałam panie z sanepidu i nie siedziałam na żadnej kwarantannie, osoba miała po prostu pozytywny test po powrocie)
        • dyzurny_troll_forum Re: maseczki do samolotu 06.07.21, 15:41

> oczywiście, wszyscy 2 rzędy za osobą i 2 rzędy przed nią są odsyłani na kwarant
          > annę

Ale jak to!? Ale dlaczego!?
          A to nie cały samolot powinien iść na kwarantanne!?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka