Dodaj do ulubionych

Darowizna w rodzinie

08.07.21, 17:41
Dziewczyny, szukam i nie mogę znaleźć : jeśli moja ciotka (bezdzietna) chcialaby podarować większą sumkę mojej córce, to czy w celu uniknięcia płacenia podatku można to zrobić tak, że ciotka zrobi darowiznę na moją mamę (są siostrami), a moja mama od razu podaruje je mojej córce? Wiem, że potrzebny notariusz, ale chciałam się wcześniej zorientować.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Darowizna w rodzinie 08.07.21, 17:53
      Jedną i drugą darowiznę celem uniknięcia podatku trzeba zgłosić do US (jeżeli przekracza kwoty wolne od podatku czyli w grupie I 9637; w II 7276). Jak ktoś się zorientuje i potraktuje to jako próbę obejścia podatku od spadków i darowizn to sam podatek będzie Waszym najmniejszym zmartwieniem.
    • lajtova Re: Darowizna w rodzinie 08.07.21, 17:56
      A po co to gdziekowliek zgłaszać? Pokombinujcie. Część w gotówce. Część na różne konta.
      W każdy razie tak żeby to bandyckie państwo nie ukradło wam ani złotówki
    • irma223 Re: Darowizna w rodzinie 08.07.21, 18:52
      A do czego notariusz? Przelew z konta ciotki na konto mamy, przelew z konta mamy na konto twoje i przelew z konta twojego na konto twojej córki, każdy zatytułowany "darowizna dla osoby najbliższej". Wszystkie obdarowane wypełniają druk SD-Z2 i zgłaszają na nim nabycie darowizny od osoby najbliższej i składają ową deklarację w swoim urzędzie skarbowym nie płacąc od niej ani grosza. Ale zgłosic trzeba i załączyć potwierdzenie wpływu darowizny na konto. I oświadczenie o stanie cywilnym darczyńcy (czy z majątku wspólnego czy osobistego).
      • panna.nasturcja Re: Darowizna w rodzinie 08.07.21, 18:56
        Dopóki urząd nie skojarzy, że była to zwykła próba niezapłacenia podatku od darowizny.
        • irma223 Re: Darowizna w rodzinie 08.07.21, 19:06
          ?
          • araceli Re: Darowizna w rodzinie 08.07.21, 19:38
            irma223 napisała:
            > ?

Witamy w Polsce i polecamy zapoznać się z klauzulą unikania opodatkowania.
            • ludzikmichelin4245 Re: Darowizna w rodzinie 09.07.21, 09:22
              Ale że rzeczywiście manewr pt. ciotka siostrze(matce), matka-córce jest do wychwycenia? Pytam, bo nigdy się nie interesowałam
              • kropkaa Re: Darowizna w rodzinie 09.07.21, 21:10
                Tak, jest do wychwycenia. US ma dostęp do kont bankowych na żądanie.
                • fifiriffi Re: Darowizna w rodzinie 13.07.21, 13:59
                  kropkaa napisała:

> Tak, jest do wychwycenia. US ma dostęp do kont bankowych na żądanie.

Ale jak ? Znajomej mama wysłala jej na konto 50tys zl , kiedyś 10tys i teraz jakoś 7...
                  Nikt niczego się nie czepiał.
                  Akurat US będzie szukał jakieś Wandzi co córce kase wysyła.
                  • kropkaa Re: Darowizna w rodzinie 13.07.21, 14:08
                    Powyżej jakiejś kwoty przelewy są monitorowane. Niech się córka znajomej nie zdziwi, gdy dostanie wezwanie do US, gdy będzie 5 lat od obowiązku złożenia SD-Z2 mijać. Chyba, że złożyła, to bać się nie musi.
        • irma223 Re: Darowizna w rodzinie 08.07.21, 19:25
          Ale jakiego podatku? Obdarowana możr zrobić z pieniędzmi, co chce, a przyjmuje na siebie obowiązek wdzięczności. Właściwie babcia może posłać przelew wnuczce bezpośrednio, obchodząc autorkę wątku. Tak czy siak druk SD-Z2 złożyć trzeba.
          Takie zwolnienia od podatku zostały wprowadzone po kazusie Cimoszewicza (2005 rok, po ujawnieniu pożyczki czy darowizny od córki czy dla córki). A termin półroczny na zgłoszenie wprowadził Palikot w ramach Przyjazego Państwa (wcześniej był termin 1-miesięczny).
          • panna.nasturcja Re: Darowizna w rodzinie 08.07.21, 19:28
            To nie jest darowizna babci dla wnuczki.
            • irma223 Re: Darowizna w rodzinie 08.07.21, 19:31
              Jest. Babcia otrzyma darowiznę od swojej siostry. I zamiast wyjechać na zagraniczne wczasy, środki te daruje swojej wnuczce.
              • panna.nasturcja Re: Darowizna w rodzinie 08.07.21, 19:38
                A to już, jako całość, próba uniknięcia podatku o czym zresztą autorka pisze wprost.
                • irma223 Re: Darowizna w rodzinie 08.07.21, 19:55
                  No to chyba, że policja skarbowa poszuka sobie autorkę wątku po ID i poszuka sobie danych jej matki i jej córki a potem sprawdzi operacje na ich kontach.

Albo jeśli szanowna babunia w minutę po otrzymaniu przelewu puści go do wnuczki, a SD-Z2 złożą obie razem do jednego urzędu skarbowego i nazywają się na tę samą literę.

Jeśli babunia prześle przelew za kilka dni i/lub nie dokładnie na taką kwotę, na jaką otrzymała, to kto to sprawdzi?

No chyba, że mówimy o przewałach na miliony, a nie o dwudziestu tysiącach na wkład własny.
                  • panna.nasturcja Re: Darowizna w rodzinie 09.07.21, 14:42
                    Nie wiem jak Ty, ale ja pisze po prostu o prawie.
                    To jest próba jego obejścia.
    • grrrrw Re: Darowizna w rodzinie 09.07.21, 10:59
      Dla mnie też niezrozumiałe sa teksty o zwolnieniu z podatku za darowiznę, spadek czy zachowek.

Urząd Skarbowy może zwolnić od podatku... itd

Czy skarbówka ma obowiązek zwolnić z podatku, gdy zgłaszam przed upływem 6 miesięcy ?

Istnieje możliwość zwolnienia ?
    • stasi1 Re: Darowizna w rodzinie 09.07.21, 15:35
      A może powinna wybrac te pieniądze i przekazać ręcznie? Chyba że to będą setki tysięcy
      • ludzikmichelin4245 Re: Darowizna w rodzinie 09.07.21, 15:44
        Doskonały pomysł xD
      • kropkaa Re: Darowizna w rodzinie 09.07.21, 15:48
        I jak dziecko udowodni pochodzenie tych pieniędzy?
        • grrrrw Re: Darowizna w rodzinie 09.07.21, 18:19
          Ofiarował mi je nieznajomy, którego poznałam w Dubaju.
          • cosmetic.wipes Re: Darowizna w rodzinie 09.07.21, 18:26
            Lepsza wersja jest z bezdomnym, który zaraz po przekazaniu umarł.
        • huang_he Re: Darowizna w rodzinie 09.07.21, 18:26
          A komu to udowadniac?
          Oczywiscie zalezy, jaka to kwota. Jesli 500 tys to moze byc problem, ale jesli jakies 50-100 tys, to heh, po prostu oszczędza się wszystko to, co na koncie, a wydaje gotówkę.
        • stasi1 Re: Darowizna w rodzinie 12.07.21, 07:41
          Córka Kurskiego(ta na którą w swoim czasie nie płacił alimentów) lat 20 , oczywiście nie pracująca, przekazała na partię Ziobry 20 tys. złotych, z oszczędności. Nikt się nie czepiał
    • kropkaa Re: Darowizna w rodzinie 10.07.21, 10:32
      Poczytaj o schematach podatkowych.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Darowizna w rodzinie 13.07.21, 14:12
      W tym chorym kraju najlepiej takie kwoty dawać do ręki. Bo zaraz pisowskiemu państwu będzie trzeba na utrzymanie nierobów i zabiorą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka