eliza2016 26.07.21, 16:43 Za tydzień jadę na wczasy. Niestety, ale będę miała wtedy trudne dni. Jedziemy pociągiem. Jakieś rady by przetrwać? Jak z toaletami na plaży? W pociągu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman_in_love Re: Okres nad morzem 26.07.21, 16:45 Szwagierka kuzyna brata koleżanki z pracy jest aptekarką i sprzedaje tabletki na zatrzymanie okresu całej drużynie siatkarskiej (i tak od 3 lat już go nie mają). Zamów wizytę on-line i niech ci przepiszą to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Okres nad morzem 26.07.21, 16:51 Masz 13 lat czy jesteś trollem? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Okres nad morzem 26.07.21, 16:54 Są toalety w pociągach i na plażach. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Okres nad morzem 26.07.21, 16:58 Współczuję, koszmar. Okres powinien być dla chętnych... Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Okres nad morzem 26.07.21, 17:35 Trochę jest. Jak go nie chcesz montujesz wkładkę domaciczną i nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Okres nad morzem 26.07.21, 17:37 U mnie lekarze nie chcą się podjąć założenia po dwóch cesarkach. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Okres nad morzem 26.07.21, 18:14 Bergamotka, możesz trochę rozwinąć? Jak lekarz to argumentował? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Okres nad morzem 26.07.21, 18:47 No ze jestem po cesarkach, mogę mieć zrosty i to bardziej skomplikowane. A i tak nie wszyscy zakladaja więc z tych co zakladaja wkładki w Luxmedzie kilku mi odmówiło i odpuściłam temat. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Okres nad morzem 26.07.21, 19:35 Przecież nie musisz w luxmedzie, możesz prywatnie. I tak byś płaciła za założenie w luxmedzie (chyba, że masz super pakiet). Ja bym spróbowała, naprawdę warto. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Okres nad morzem 26.07.21, 19:38 Ale tylko cesarka jest argumentem czy jakieś konkretne przeciwwskazania? Bo mój lekarz w takiej sytuacji nie widział większego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Okres nad morzem 26.07.21, 19:39 Dwie cesarki i jedna ciąża pozamaciczna. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Okres nad morzem 26.07.21, 19:47 Dopytywałam, bo u mnie też dwie cesarki i do tego macica po operacji ginekologicznej i ponoć w takich sytuacjach wkładka może być źle założona. Nie będę raczej ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Okres nad morzem 26.07.21, 19:50 A, no to u mnie tylko dwie cesarki. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Okres nad morzem 26.07.21, 18:00 To nie takie proste. Nie wszystkie kobiety mogą mieć wkładkę hormonalną i nie wszystkie ją dobrze tolerują. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Okres nad morzem 26.07.21, 18:31 trampki-w-kwiatki napisała: > Trochę jest. Jak go nie chcesz montujesz wkładkę domaciczną i nie masz. A montują nieródkom? Kiedyś czytałam, że niechętnie, ale może to jakieś stare zabobony. Zastanawiam się też - wkładki uwalniają jakieś hormony, trochę boję się wtopić parę stów, jak może się okazać, że ta konkretna dawka/rodzaj mi nie podejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Okres nad morzem 26.07.21, 19:55 tak, teraz są już wkładki dla nieródek. Jak nie chcesz okresu, ale boisz się, że hormony ci poszkodzą, to spróbuj z krążkiem. 30 -50 zł wtopisz a nie kilkaset sama sobie wyjmiesz, sama założysz Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Okres nad morzem 26.07.21, 20:06 Krążkiem, tzn nuvaring? Miałam kiedyś i plamiłam przez cały miesiąc. Ale może warto by było spróbować podejść drugi raz. Generalnie zamarzyło mi się ostatnio życie bez okresu, chyba bez metody prób i błędów się nie obejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Okres nad morzem 26.07.21, 20:14 Ja akurat nie plamiłam nigdy ani po tabletkach, ani po żadnych krązkach, tylko jak byłam chora, niezależnie od antykoncepcji. A nuvaring akurat dla mnie był najgorszy, spróbuj sobie wszystkie kolejno, na receptę na cokolwiek mozesz sobie kupować wszystkie, jest w Polsce z 5 rodzajów, pod nazwami handlowymi polaring, adaring, circlet, ginoring i contacostam, o to już 6 razem z nuva. Może jest jeszcze więcej zarejestrowanych, ja te wypróbowałam. Różnią się elastycznością pierscienia, ale też są subtelne zmiany samopoczucia przy każdym. Trzeba sobie wypróbować i dobrać najlepszy. A i może to być ważne, że niektóre trzeba przechowywać w lodówce i do domu w torbie termicznej, ale apteka wydaje już w termoopakowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Okres nad morzem 26.07.21, 23:01 Dziękuję. I analogicznie jak przy tabletkach, krążka nie wyjmujesz, by nie wystąpiło krwawienie z odstawienia? Wymieniasz tylko na nowy po 28 dniach? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Okres nad morzem 26.07.21, 23:12 możesz na początek zrobić tak jak proponujesz, że stosujesz bez tygodnia rpzerwy, tylko zakłądasz nowy, ale i tak, tak jak w przypadku wkładki po jakimś czasie, u mnie 2-3 cykle nie krwawisz z odstawienia wcale. Hormon ogranicza przyrost endometrium i zwyczajnie nie ma się co złuszczać. Masz jakieś plamienie albo i nie. Plus masz taki, że jak jednak uznasz, że źle się czujesz, coś ci nie pasuje, to sama sobie wyjmiesz, wywalisz i zapomnisz. Ja nie mogę wkładki, chorowałam na stany zapalne, nie mogę tabletek ze względu na migreny, krążka też niby nie powinnam bo problemy krążeniowe, ale miałam też krwotoczne miesiączki i jednak to jedyna pomoc w tej kwestii dla mnie, jaką mogą teraz w Polsce zaoferować w takim przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Okres nad morzem 26.07.21, 23:45 Montują. Są wkładki dla nieródek. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Okres nad morzem 26.07.21, 17:02 Jeśli 2016 to twój rok urodzenia to jesteś bardzo inteligentną dziewczynką, ale na okres to trochę za wcześnie, więc się nie martw na zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Okres nad morzem 26.07.21, 17:37 Trudne dni? Planujesz kłótnie z mężem? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Okres nad morzem 26.07.21, 17:41 To będzie Twój pierwszy w życiu okres? To może mamy spytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Okres nad morzem 26.07.21, 19:43 Odkąd używam kubeczka, okres na wakacjach już mi niestraszny. Okresy mam 5dniowe, dosyć obfite w pierwszych dniach. Tamponów nie mogę używać więc okres na wakacjach był dla mnie koszmarem. Kubeczek to wybawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Okres nad morzem 26.07.21, 19:57 Nie kumam. Jak to jak przetrwać? Tak jak do tej pory, bo zakładam, że to nie jest twój pierwszy okres. A jak do tej pory sobie radziłaś, to chyba wiesz sama najlepiej - tampony, podpaski, kubek? Odpowiedz Link Zgłoś
str8.up Re: Okres nad morzem 26.07.21, 23:10 Jeśli do Gdańska, to uważaj na tampony, potrafią tam utknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Okres nad morzem 27.07.21, 00:14 Może jakaś dziwna jestem,ze w ogóle nie rozumiem tematu wątku? Paczka tamponów kosztuje 3 zł Toalety są. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Okres nad morzem 27.07.21, 01:25 Uuuu, pociąg to straszna rzecz. Prawie jak dyliżans na Dzikim Zachodzie. A co do plaży - skąd mamy wiedzieć, jak z toaletami na nieznanej plaży w nieznanym mieście (albo na wsi)? Odpowiedz Link Zgłoś