Dodaj do ulubionych

Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebki

• areyoubetter Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 09:40
      Mam koleżankę, która ostentacyjnie stawia na widoku nową markową torebkę, tak aby wszyscy widzieli. Uśmiecham się, jak ładna - pochwalę. Sama noszę torebki za parę groszy, choć moja sytuacja finansowa jest wielkokrotnie lepsza niż koleżanki i stać mnie byłoby na takie z najwyższej półki. Nie zależy mi kompletnie i słabo się orientuję w markach.
    • edelstein Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 09:53
      To na co ty musisz się wykosztować,inni kupują od tak.Pisze jako osoba,która ma w pip drogich torebek.Lubie to mam.
      • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 12:19
        edelstein napisała:

> To na co ty musisz się wykosztować,inni kupują od tak.Pisze jako osoba,która ma
        > w pip drogich torebek.Lubie to mam.
        >

"Kupują od tak"? big_grin "w pip drogich torebek"?? big_grin
        Jaka szkoda, że nikt nie wykosztował się na twoje wykształcenie.
        Misiu puszysty, prostaczka z drogą torebką nadal będzie prostaczką, wiesz?
        Nawet takai, która strasznie głośno krzyczy, że nie aspiruje, bo nie musi. (A ktoś pytał? wink)
        Nadal - prostaczka smile
        • primula.alpicola Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 22:22
          Czy " w pip" znaczy "wiele", czy źle zgaduję?
          • edelstein Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 22:33
            Dokładnie to oznacza, to regionalizm, chociaż w innym znaczeniu pojawia się np w Tangu Mrożka.
            Od ciula też jest regionalizmem i oznacza to samo.
            • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 22:44
              big_grin U Mrożka "ryp w pip" miało zaakcentować prostactwo Edka. Jakże stosownie tutaj big_grin
            • primula.alpicola Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:01
              Oba brzmią rynsztokowo.
              • edelstein Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 15:57
                Zwykłe regionalizmy, jak dla kogoś to brzmi rynsztokowo to jego problem.Bede i tak używać.
                • primula.alpicola Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 16:09
                  Ależ używaj, ja z tym nie mam żadnego problemu.
              • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 18:10
                primula.alpicola napisała:

> Oba brzmią rynsztokowo.

Owszem. Charakterystyczne dla edelstain. Tak ma, biedna.
                • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 18:12
                  Plus biedna myli regionalizm z wulgaryzmem wink
    • koronka2012 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 09:59
      Guessa czy Pinko:
      - masowo podrabiają
      - można kupić w outlecie nawet za 200-300zł. Trudno upatrywać się w tym jakiejś ekskluzywnej marki
      • magdallenac Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 10:12
        Ciuchy i torebki Pinko bardzo mi sie podobaja, nie zdawalam sobie sprawy, ze sa symbolem klasy “aspirujacej” 😀Guess u mnie jest tani jak barszcz i nie wyobrazam sobie, ze moze byc symbolem czegokolwiek.
        • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 12:21
          W Stanach również Calvin Klein, który nad Wisłą jest bardzo drogi, chodzi na wyprzedażach za grosze
    • mja-15 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 10:01
      Nie zwracam uwagi na to co ludzie noszą lub co ze sobą noszą. Lata mi to.
    • triismegistos Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 10:10
      Przypomnisz kiedy taka moda NIE panowała?
    • spanish_fly Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 10:58
      Nie zauważyłam nic takiego, ale jestem w ogóle nieświadoma wielu marek. Raz sobie nawet kupiłam na bazarze torbę podróżną, która okazała się podróbką - dopiero mój szef mi to uświadomił.
    • gulcia77 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 12:15
      Torebki lubię klasyczne, sztywne, z uchami. Furla ma takich sporo, więc najczęściej je kupuję. Nie mam to nic wspólnego z modą, to są dobrej jakości produkty, bez bijącego po oczach logo. Podobnie mam z butami. Mam swoje ulubione fasony i takie kupuję. W zasadzie jest mi obojętne, czy to Frank Daniels, czy Bonprix (BTW, najwygodniejsze oksfordki jakie mam), czy Zapato.
      Jeśli ma się kilka dobrze przemyślanych, dobrej jakości rzeczy, to się mniej wydaje.
    • konsta-is-me Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 12:20
      Nie zauważyłam.
      Ale mnie generalnie logo lata i powiewa .
      Na pocieszenie powiem że to nie "tylko polska" moda, szczególnie MK.
    • husmus Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 13:14
      Wakacje w Turcji, czy Bułgarii i już można się obkupić. Założę się, że znaczna część to podróbki z bazarku. Tam królują MK, LV i Ray Bany.
      • waleria_s Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 03:52
        MK już teraz praktycznie nie widać. Ewidentnie idziemy w minimalizm, widać dużo torebek Chylak i takich z fajnym designem, dobrze wykonanych, ale bez logo bijącego po oczach. Logo staje się powoli synonimem wiochy w ubiorze, oczywiście piszę o takich dużych i nie do przeoczenia. Jak np. złote i dyndyjące literki MK, DKNY, złoty miś Tous na torebce i tego typu przykłady. Ostatnio sama odsyłałam torebkę DKNY, bo logo wydało mi się za duże i rzucające w oczy.
        • kosmos_pierzasty Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 06:53
          Duże logo zawsze było synonimem wiochy...
        • kosmos_pierzasty Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 07:00
          Jak kiedyś odcięłam złote dyndadło Kazara (mój egzemplarz jest dobrej jakości, mam od kilku lat), to byli tacy, którzy uznali, że zniszczyłam torbę. A IMO ono specjalnie było na takim pasku, że dało się usunąć jak metka, bez absolutnie żadnej szkody dla torby.
          • waleria_s Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 18:32
            To też jest myśl usuwać logo, ale akurat ta moja torebka DKNY miała logo przyczepione na stałe. Gdybym zdjęła te metalowe literki, pewnie zostałby brzydki ślad.
            • hrabina_niczyja Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 20:37
              Ale po co zdejmować logo? O ile jest małe i nie razi po oczach to gdzie problem.
              • waleria_s Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 01:07
                Szpeciło torebkę, ona była bardzo mała, dosłownie gdzieś z 20x10 cm, a to logo nieproporcjonalnie wielkie.
                • kosmos_pierzasty Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 14:26
                  Otóż to - czasem te logo są takie, że urody bynajmniej torebkom nie dodają... Raczej przeciwnie. Tak było w tej torbie, o której piszę.
        • yennefer.00 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 14:36
          Jakie powoli, minimalizm to już od dawna jest modny, a raczej był, weszły już inne trendy
    • piesiedwa Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 06:25
      Hmm, wiecej jak 3k za torebke nie dam a tak to ma byc ladna. To tylko torebka. Symbolem statusu materialnego to raczej zegarek. Po tym bym rozpoznala. Jak widze torebke czy tommy na tshircie to po prostu kolorowo jest😅. Co kto lubi. Znam ludzi majetnych a skapych i srednich a w mariachi stednich klas. Co kto lubi, oby dobrze sie nosilo.
    • chococaffe Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 07:43
      Moja torebka ma jakieś 8 lat. Do tej pory ZE 4 zupełnie obce osoby "na ulicy" zaczepiły mnie komplementując ja/pytając się gdzie kupiłam. Plus parę nieobcych.

Torebka nie ma ma niewidocznego logo. Ona żadnego logo nie ma big_grin Szukałam niemal ze szkłem powiększającym po wszelkich jej zakamarkach. Kupiona w sklepie, w którym kupiłam inną ze 30 lat temu (i nic by jej nie było gdybym nie ubrudziła jej atramentem)
      • kosmos_pierzasty Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 07:50
        Też mam dwie takie nie do zdarcia z dawnych dobrych czasów 🙃
        Jedną z nich mi nawet córka chciała zabrać, ale nie oddam.
        • chococaffe Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 07:55
          U mnie sklep istnieje cały czas. I nawet sklep nie ma "logo". Nazywa się "Sklep z torebkami i walizkami" big_grin
          • kosmos_pierzasty Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 08:10
            Jedna kupiłam w pierwszym postkomunistycznym domu towarowym - już go nie ma, bo przyszły CH. Drugą w małym sklepiku z torbami i też znikł 😟
    • paulownia88 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 08:56
      To straszne, ale ja w ogóle torebek nie używam. Nie wiem nawet, co to za marki, nie rozróżniam. A już tysiaka zapłacić za torbę? Dołożę trochę i mam fajny wyjazd weekendowy.
    • nenia1 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 09:46
      ajr27 napisała:

> Torebki symbolem statusu?

Ale chyba nie takie, które wymieniasz, to nie są znowu torebki jakoś bardzo trudno osiągalne
      odłożysz sobie 100 zł. na miesiąc i spokojnie do roku kupisz, zwłaszcza że bywają przeceny, sama
      kupiłam w tym roku tzw. markową torebkę z ceny wyjściowej 1600 za 800 zł.
      Mnie ogólnie nieco mierzi, mam wrażenie, charakterystyczne dla społeczności "na dorobku" doszukiwanie się
      w niektórych w sumie zwykłych rzeczach jakiegoś drugiego dnia w postaci "chwalenia się" czy podkreślania statusu. Owszem, są według mnie marki które głównie mają podkreślać status, ale według mnie to jednak nie torebki z Pinko.
      • marinella Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 10:14
        Chodzi o aspekt odkładania / zapożyczania się na zakup najczęściej czarnej/ brązowej klasycznej, skórzanej torebki, ale Z LOGO.

Dla mnie kosmos.
      • konsta-is-me Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:56
        W życiu nie przeszłoby mi przez myśl, żeby oszczędzac rok na torebkę ...
      • hrabina_niczyja Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 18:25
        Nie no, jakbym miała rok odkładać na torebkę to bym stwierdziła, że mnie na nią nie stać i kupiła taka za 100 zł. W kwestiach ubraniowych nie mam czegoś takiego jak odkładać. Jak trzeba specjalnie odkładać to znaczy, że mnie nie stać na ten ciuch i koniec pieśni.
    • araceli Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 09:58
      Tak zauważyłam. Co zabawniej - zwykle jest to jakiś nieklasyczny model w dziwnym wzorze/kolorze, który średnio się sprzedawał więc wylądował w outlecie z przyzwoitą ceną. Potem jest dumnie noszony przez właścicielkę do wszystkiego, do niczego nie pasując. No ale markowe! Gucci mam! No i chyba im się wydaje jak jedna tu pisała, że "torebka robi stykówkę" tongue_out
      • magdallenac Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 10:06
        Nie araceli, to Tobie sie wydaje.
        • araceli Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 10:32
          magdallenac napisała:
          > Nie araceli, to Tobie sie wydaje.

Co mi się konkretnie wydaje?
          • magdallenac Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 10:59
            Wydaje Ci sie, ze blyszczaca cyrkoniami panna, kupi w outlecie jakas niechodliwa torebusie ze sredniej polki (wszystkie wymienione przez autorke marki) i te torebke bedzie nosic zarowno do bluzy i legginsow, sukienki letniej, do pracy i na wesele. Primula pisala o tym, ze noszac ciuchy z sieciowek, wysokopolkowe torebka/pasek/buty, moga byc kropka nad i. I na odwrot jesli masz wyczucie i lubisz sie bawic moda, to polaczysz zakiet w pepitke od Chanel z torba z Zary i podartymi dzinsami z H&M.
            • araceli Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 11:02
              magdallenac napisała:
              > Wydaje Ci sie, ze blyszczaca cyrkoniami panna, kupi w outlecie jakas niechodliw
              > a torebusie ze sredniej polki (wszystkie wymienione przez autorke marki) i te t
              > orebke bedzie nosic zarowno do bluzy i legginsow, sukienki letniej, do pracy i
              > na wesele.

Nie pisałam o błyszczących cyrkoniami pannach ale owszem - widuję kobiety, które noszą logowaną torebkę praktycznie do wszystkiego. 'Styl' raczej taki 'wychodzi':
              https://img.mytheresa.com/1088/1088/66/jpeg/catalog/product/90/P00435325_b1.jpg
              • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 11:15
                Te paski u Gucciego z automatu moim zdaniem narzucają styl sportowy. W tej stylizacji rozpielabym marynarkę i byłoby lepiej.
                • araceli Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:14
                  savignonblanc napisał:
                  > W tej stylizacji rozpielabym marynarkę i byłoby lepiej.

To jest "stylizacja" twoim zdaniem? Aha.
                  • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:28
                    Stylizacja, look, ubiór, jakkolwiek.
                    • araceli Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:32
                      savignonblanc napisał:
                      > Stylizacja, look, ubiór, jakkolwiek.

Dla mnie to przypadkowy zbiór kiepskich rzeczy pt. "mam Gucciego to mi zrobi stylizację". Nie - nie zrobił. Wygląda żałośnie.
                      • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:35
                        Nie mój styl. Dużo chyba zależy od obuwia.
              • yennefer.00 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 14:40
                To taka torebka w stylu lat 90, to teraz modne
            • hrabina_niczyja Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 18:28
              Czyli wychodzi na to, że jak mam torebkę za dajmy na to 1000 zł i buty za 500 to kiecke też muszę mieć za 1000 zl? A t-shirt za ile? 500 starczy? Szczęściem, że majtki mogę założyć z pepco 😂
        • primula.alpicola Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:04
          "Jedna tu" Mam następny nickwink

Magdaleno, jak się nie umie w te sprawy, to się nie umie, co poradzisz.
    • geez_louise Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 13:54
      Im dłużej ta moda trwa, teraz jeszcze przetrawiona przez dziewczątka z instagrama, tym jest śmieszniejsza.

Nie ma żadnego powodu, dla którego jakiś element galanterii miałby kosztować więcej niż 1000-2000 złotych. Nawet wykonany z materiałów bardzo wysokiej jakości. Reszta to już tylko kwestia tego, jak bardzo da się ludziom zrobić wodę z mózgu.

Te wszystkie panie, co sądzą, że „zrobią stylizację” paskiem gucci czy torebką diora wyglądają żałośnie. Te birkiny to toczka w toczkę torebki z lat 60-tych, które moje ciotki nosiły jeszcze w latach 80-tych do kościoła. Pokraczne to i niepraktyczne, trzeba było wypromować to paskudztwo kosmiczną ceną. Chińskie napompowane sportowe obuwie za 5 tysięcy, ale z metką… Czasami patrzę na te z dumą dzierżone szczęścia i zastanawiam się, czy kobiety całkowicie straciły rozsądek.
      • primula.alpicola Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:05
        Birkin pokraczna...?
        • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:33
          Nie to co worki i inne słonie trabalskie wink
          • geez_louise Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:49
            Najczęściej obwieszona wszystkim co się da pańcia niesie pogniecioną torbę z dyndającym zamkami, a wyprasowana Melania wyglądałaby tak samo i z wittchenem z lidla
            • primula.alpicola Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:54
              Tak, tej stylówki nie uratuje nawet Birkinbig_grin
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:37
      To nie są ekskluzywne marki. Nieduża Furla czy Coccinelle kosztuje dobrze poniżej tysiaka. Ekskluzywne to są marki typu Bottega Veneta, 10 k za torebkę.
      • geez_louise Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 16:21
        Bottega Veneta, nawet wcześniej o tym nie słyszałam. Mistrzostwo świata. Jakby mi ktoś powiedział, że moźna sprzedawać rzeczy takie same jak w innych sklepach, w których są już kilka razy za drogie, jeszcze z 10x przebitką, to bym nie uwierzyła. A tu taki numer. Szacun.
        • waleria_s Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 18:39
          To nie są takie same rzeczy. Różnią się jakością, lepszym odszyciem, designem. Ze mnie żadna wielbicielka drogich torebek, bo celuję w marki wymienione w pierwszym poście, więc to taka naprawdę średnia półka jest i nic wow. Jednak rozumiem, że kogoś stać, uwielbia luksus i sprawi sobie torebkę Prady, Chanel itp. Choćby właśnie ta klasyczna chanelka- masa torebek jest nią inspirowana, ale nikt o sprawnych oczach nie powie, że są takie same jak oryginał. Mnie ona jakoś wybitnie nie przekonuje, ale jestem w stanie wyobrazić sobie, że dla miłośniczek mody i klasyki taka torebka będzie kropką nad i. I będą w stanie stracić majątek.
      • black_magic_women Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 23:48
        dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> Ekskluzywne to są marki typu Bottega Veneta, 10 k za torebkę.
        >
        Mam bottege jeszcze sprzed rebrandingu. Przepiękna, aksamitną skóra, plecionka j tylko mikro blaszka z wybitą nazwą w środku. Niesty ma bardzo niewygodne uszy z cienkich rzemyków i dlatego rzadko ją noszę. Kupiona z 10 - 15 lat temu w sh.
    • kropkaa Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 17.08.21, 15:21
      Nie pozdrawiaj cieplutko, tylko wypierdalaj prędziutko marny trollu!
    • potworia116 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 18.08.21, 00:09
      Ja to mam dopiero bezguście i bezstatuście - żadnej torebki na stanie 😁. Na festiwalu Malta dawali jako gadżety takie fajne torbiszcza szyte ze starych banerów, wzięłam, myślałam że będę naszać, ale nie siadło.
      Tęczowa z Tigera za to kupuję już czwartą, ale wiem, że nie o takich torebkach mowa.
      • ludzikmichelin4245 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 18.08.21, 00:53
        "Gwiżdżę na to" to trochę jest statuście smile
    • beata985 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 18.08.21, 06:10
      Nie zauważyłam Ale też ww przez Ciebie marek nie znam więc nawet mi by oko się nie omsknęło na ich widok...
      Ja jednak podejrzewam powrót z wakacji...np.Turcja...to samo jak tiszerty i tojebunie a la Tommy hilfiger
    • natalia.76 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 24.08.21, 16:52
      Inwestując w siebie w swój wygląd córka bez problemu znalazła pracę w biurze. Po wakacjach będzie chodzić na studia. Ma starszego od siebie o 8 lat chłopaka, który kupuję jej markowe kosmetyki, modne ciuchy, markowe torebki i buty. Najczęściej na 11 -13 cm szpileczkach, eleganckie czółenka z modnym wąskim noskiem w szpic. Koleżanki zazdroszczą córce markowych torebek i całej kolekcji pięknych butów, w których wygląda świetnie. Ma swój styl, noski zakończone w szpic dodają subtelności i elegancji, takie szpilki są dla niej idealnym uzupełnieniem biurowych stylizacji. Nosiła codziennie w liceum i na ulicy. Teraz nosi cały dzień w pracy, na uczelni, na ulicy, na zakupy i spacer. A nawet w domu jak czeka z kolacją na chłopaka, który chcę aby jego partnerka była zawsze modna i elegancka.
      • kropkaa Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 24.08.21, 17:52
        A ty tu psycholu?
      • sol_13 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 25.08.21, 23:02
        Eee....WTF?😆

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka