Dodaj do ulubionych

Studia na modeling data science

09.08.21, 16:50
Co można robić po takim kierunku?
Obserwuj wątek
    • maly_fiolek Re: Studia na modeling data science 09.08.21, 17:34
      Obecnie na rynku jest bardzo duże zapotrzebowanie właśnie na przerabianie dużych ilości danych i wyciąganie z nich użytecznych informacji. Np. ostatnio w modzie są chat-boty (na polski - automatyczne infolinie).
      • bialeem Re: Studia na modeling data science 09.08.21, 21:28
        No ja nie wiem. Chyba już szczyt hypeu minął, ale fakt, że danowców brakuje. Swoją drogą to świetna zabawa. Zawsze sobie obiecuję, że w wolniejszej chwili wybiorę się na wymianę do firmowego działu żeby się trochę tego poduczyć.
        • bywalec.hoteli Re: Studia na modeling data science 09.08.21, 21:40
          Białemka, ale to nie jest takie do poduczenia się, raczej mozolne i żmudne a efekty mam wrazenie znikome. Widziałaś kiedyś Hadoopa jak się konfiguruje?
          • bialeem Re: Studia na modeling data science 09.08.21, 21:51
            Nie, nie widziałam, ale chyba nie ma rzeczy której bym nie chciała się nauczyć gdyby wiedza sama mi się pchała w ręce.

Operuje teraz na większych excellach i na ich podstawie próbuję wyciągać jakieś wnioski albo zlecam zaprojektowanie takich większych operacji do działu analiz. Byłoby fajnie gdybym mogła takie rzeczy umieć robić sama (a gdybym dostała wjazd na bazy BD, to już w ogóle). Przecież to nie gryzie, a wnioski mogą przynieść $. Lubię jak moje rozwiązania przynoszą $ tongue_out Jak zrobię 3 rzeczy przynoszące hajsy, to łatwiej mi przepchnąć zrobienie czegoś, co pieniędzy nie daje.
            • bywalec.hoteli Re: Studia na modeling data science 09.08.21, 21:55
              to potrzebujesz narzędzie analityczne a nie data science
              • bialeem Re: Studia na modeling data science 09.08.21, 22:00
                Trzeba umieć je wykorzystać. Ja z obróbki danych wiem tyle, co mnie nauczyli na studiach ekonomicznych, czyli nie jakoś specjalnie dużo. Więcej co prawda niż 95% społeczeństwa, ale pierwszy z brzegu absolwent politechniki mnie bije na głowę. Wystarcza na moje potrzeby, ale zawsze może być lepiej.
                • bywalec.hoteli Re: Studia na modeling data science 09.08.21, 22:16
                  Jestem absolwentem politechniki, oblegany kierunek, mam analityczny umysł, ale studia nie nauczyły mnie takich rzeczy jak analiza danych. Było tego niewiele.

Jak dla mnie to bardziej pole do popisu dla socjologów, psychologów, być może matematyków i fizyków.

• bialeem Re: Studia na modeling data science 09.08.21, 22:28
                    Podstawy socjologii i psychologii też miałam. Dobre do zaprojektowania jakiegoś eksperymentu, ale ciężko o wiarygodne dane. W praktycznym zastosowaniu ciężko kontrolować zmienne. W robocie najbardziej by się przydał mix UX właśnie z obróbką danych, ale tego realnie nigdzie nie uczą i nie będą uczyli, bo UXowcy poza kilkoma wyjątkami nie lubią się z liczbami.
                    W sumie zabawne. Byłam kiedyś świadkiem spotkania trzech UXów. Jeden z backgroundem programistycznym, jeden z metodologicznym i jeden hmm teoretyk. Za cholerę nie mogli się dogadać. Tak wygląda mix dziedzin w praktyce.
      • bywalec.hoteli Re: Studia na modeling data science 09.08.21, 21:39
        Chat boty nie maja nic wspólnego z data science. To jest prymitywny skrypt udający sztuczna inteligencję. Osobiście nienawidzę chat-botów i tych piszących i tych botów gadających, bo to dla klienta strata czasu. Dobra strona internetowa wystarczy znacznie bardziej.

Co do data science to mam wrazenie ze praktyka nie nadąża za teorią. Cos jak prezentacja PMM o dronach i andronach przyszłości.
    • feiticeira Re: Studia na modeling data science 09.08.21, 20:30
      Wszelkiego rodzaju data scientist, data engineer, data analyst są potrzebni wszędzie tam, gdzie są większe bazy lub hurtownie danych, czyli właściwie prawie w każdej większej firmie. Robota polega głównie na tworzeniu raportów, wyciągów itp, obserwacji zależności pojawiających się w danych i takie tam.

• asiairma Re: Studia na modeling data science 09.08.21, 20:42
      Najlepiej gdy się wie po co chce się iść na takie studia (nie sądzę aby były takie magisterskie, raczej podyplomowe).
      Wcale nie próbuje być złośliwa, ale to tak szerokie pojęcie, że dobrze takie studia łączyć z wcześniejszą wiedzą i umiejętnościami: od medycyny i farmacji przez przeróżne dziedziny nauk przyrodniczych po finanse, ubezpieczenia, bankowość czy marketing. Matematyka czy inżynieria czy inne studia politechniczne i informatyczne nie kojarzą mi się z potrzebą takich studiów, są raczej ich podstawą. Data science to raczej programowanie dla ubogich -ale jakże potrzebne. Matematykowi ciężko zrozumieć problem przyrodnika czy finansisty. Lepiej dokształcić w tym kierunku kumatego przyrodnika czy bankowca.
      • georgia.guidestones Re: Studia na modeling data science 09.08.21, 21:34
        asiairma napisała:

> Najlepiej gdy się wie po co chce się iść na takie studia (nie sądzę aby były ta
        > kie magisterskie, raczej podyplomowe).
        > Wcale nie próbuje być złośliwa, ale to tak szerokie pojęcie, że dobrze takie st
        > udia łączyć z wcześniejszą wiedzą i umiejętnościami: od medycyny i farmacji prz
        > ez przeróżne dziedziny nauk przyrodniczych po finanse, ubezpieczenia, bankowość
        > czy marketing. Matematyka czy inżynieria czy inne studia politechniczne i info
        > rmatyczne nie kojarzą mi się z potrzebą takich studiów, są raczej ich podstawą.
        > Data science to raczej programowanie dla ubogich -ale jakże potrzebne. Matemat
        > ykowi ciężko zrozumieć problem przyrodnika czy finansisty. Lepiej dokształcić w
        > tym kierunku kumatego przyrodnika czy bankowca.
        Tyle że jest pelno opinii że data science bez matematyki to tak trochę słabo. (Sam marketing nie jest do końca kierunkiem ścislym, chyba ze w parze z zarządzaniem)
        • asiairma Re: Studia na modeling data science 09.08.21, 21:40
          Po to idziesz na data science, aby poduczyć się matematyki i programowania.
          Jednak według mnie nie zostaniesz ani rasowym smile matematykiem ani programistą (cokolwiek to teraz oznacza). I nie ma w tym nic złego.
          • georgia.guidestones Re: Studia na modeling data science 11.08.21, 17:01
            asiairma napisała:

> Po to idziesz na data science, aby poduczyć się matematyki i programowania.
            > Jednak według mnie nie zostaniesz ani rasowym smile matematykiem ani programistą (
            > cokolwiek to teraz oznacza). I nie ma w tym nic złego.
            Jesli chodzi nie o podyplomówkę (na PW to nie jest absolutnie za dobra opcja dla kogos niematematyczno/nietechnicznego), a o inżynierskie, to w Lodzi są z wykladowy angielskim, i nadal nie-e, bez znajomosci matematyki dosc trudno byloby sie dostac. PW na podyplomowe przyjmie albo po kierunku ścislym, albo po ekonomii.
            Moze jednak piszesz o realiach poza Polską?
            • asiairma Re: Studia na modeling data science 11.08.21, 21:47
              Piszę o Polsce, sama skończyłam kilka lat temu podyplomówke na jednej z politechnik. Jestem po studiach przyrodniczych (okolice genetyki i biochemii), a podyplomówkę robiłam kilka lat po doktoracie dość interdyscyplinarnym. Chciałam wiedzę usystematyzować i zdobyć "papier".
              Uważam, że takie data science jako studia podstawowe mijają się z celem, tak jak dziennikarstwo czy języki obce (nie jako gruntowne filologie, tylko jako nauczenie się porządnie języka). Trzeba poznać dziedzinę w której się chce analizować dane, analogicznie dobrzy dziennikarze się specjalizują w historii, polityce czy ekonomii. Tłumaczowi tez nie zaszkodzi specjalizacja. Ale to tylko moje spojrzenie i moja ścieżka.
    • matacznik Re: Studia na modeling data science 10.08.21, 09:44
      iza232 napisała:

> Co można robić po takim kierunku?
      >
      Po to różnie, ale na tym kierunku na jednej z polskich uczelni można będzie spotkać bombelka ematki.
      • bywalec.hoteli Re: Studia na modeling data science 10.08.21, 10:15
        bombelek zadowolony? smile
        • matacznik Re: Studia na modeling data science 10.08.21, 11:59
          bywalec.hoteli napisał:

> bombelek zadowolony? smile
          >
          Takie sprawia wrażenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka