Dodaj do ulubionych

pytanie o napój sojowy

11.08.21, 12:50
Ematka wie wszystko, więc się spytam. Szukam napoju sojowego w proszku, który zawierałby tylko soję. Bez syropu g-f, maltodekstryny, sukralozy, tłuszczu kokosowego, innych utwardzonych tłuszczy, cukru, aromatu bananowego itd. itp. Nie przeszkadza mi, że będzie smakował jak soja i nie przeszkadza mi, że nie będzie słodki (a wręcz jest to wskazane).
Jedyne, co znalazłam to izolat białka sojowego. Pytanie - miał to ktoś? czy po rozrobieniu nada się to do kawy?
Kawa najbardziej mi smakuje z jednym konkretnym niesłodzonym napojem sojowym, ale wolałabym kupować go w wersji bez wody, bo już wożę hektolitry mleka (zakupy staram się przywozić rowerem).
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwa Re: pytanie o napój sojowy 11.08.21, 13:02
      Zacznij zamawiać zakupy przez internet i nie będziesz musiała wozić.
      Jeśli chodzi o napój sojowy, to obawiam się, że takie coś, jak byś chciała nie istnieje.
      • asfiksja Re: pytanie o napój sojowy 11.08.21, 14:31
        Ależ ja oczywiście chcę zamówić ten napój w proszku przez internet. Tylko wszystko się we mnie burzy na myśl o transportowaniu go w formie rozrobionej z wodą.
    • kochamruskieileniwe Re: pytanie o napój sojowy 11.08.21, 13:06
      Czysto sojowy napój - kup ziarna sojowe i dalej wg przepisu (ale bez syropu z agawy/słodu):
      www.olgasmile.com/mleko-sojowe.html

Inaczej chyba nie da rady. Zawsze będzie jakiś dodatek.
      • asfiksja Re: pytanie o napój sojowy 11.08.21, 14:33
        A robiłaś wg tego przepisu? Zastanawia mnie trwałość tak przyrządzonego napoju.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: pytanie o napój sojowy 11.08.21, 14:43
          Tak, 2-3 dni w lodówce.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: pytanie o napój sojowy 11.08.21, 14:38
      Kupujesz soje, pluczesz, zalewasz kilkoma szklankami czystej wody, moczysz ją 8h-12h.
      Blendujesz, przecedzasz i masz mleko/napój sojowy.
      Tani i bez dodatków smakowych.
      Ja tak przez 2 lata dla dziecka robiłam mleka roślinne, wszystkie robisz prawie identycznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka